Już do mnie odpisała i oddzwoniła p. Ela. Wszystko wiem.
Pro linen mam sprawdzone, ale wychodzą drożej sporo niż Nuba i Unipasz.
A mnie jedno zastanowiło. Czytałam składy różnych pasz. I w Unipaszu rozpiska jest dokładna, łącznie ze środkami konserwującymi. W innych paszach nie widzę konserwantów. Czy to oznacza, że ich tam nie ma czy po prostu producent nie musi ich wymieniać w składzie?
Nie musi w produktach paszowych wszystkich i do iluś tam %.
Do tego nie każdy konserwant jest klasyfikowany jako "konserwant". To co jest konserwantem, a co nie, jest regularnie zmieniane i publikowane. Czasami dana substancja już nie jest na liście "kosnerwantów" i producent nie musi jej umieszczać na opakowaniu.
Karmie Oat Balancerem RM - jaki waszym zdaniem jest najlepszy Balancer ( dla 4 latka) ??? 🏇
Kunia, Wg mnie właśnie ten czyli RM. A czemu chcesz zmienić ?
Perlica tak jakoś chciałam spróbować coś innego, albo zejść z paszy i karmić czystym owsem, ale chyba zostanę przy RM
Kunia, gdybym mogła to bym tym karmiła.
Kiedyś karmiłam i super moje konie na tym wyglądały.
Mnie te pasze bardzo przekonują, tylko są drogie po prostu, jeśli karmi się pełnoporcjowo.
Szukam alternatywy dla Mebio sport +, czyli wysoko energetyczne musli. Łudzę się, że znajdę coś tańszego 🙂
Pati2012, Mebio chyba wychodzi najtaniej.
Taniej to chyba tylko granulaty.
Czy dokopał się ktoś do skladów pasz o nazwie ''farmer'' ?
Na stronie www brak, sprzedawcy na allegro odsylaja do strony producenta, producent nie odpisuje.
Pati2012 tańsze może być Złotowital, nawet z przesyłką (allegro smart coś ok 72zł za 20kg?), tylko ma o 0,8MJ energii mniej. Nic podobnie energetycznego w niższej cenie niż mebio nie znajdziesz chyba - pytanie jeszcze czy MEBIO stacjonarnie masz, czy wysyłkowo?
Magic horse ma Torpeda Musli z 14,27 MJ ale za 80zł. z Wysyłką 100.
Jest jakieś equusline sport mix, ale nie mogę znaleźć nigdzie info, ile ma MJ i czy to musli. Wychodzi dość tanio na allegro smart (69zł), grafika z ich strony może sugerować, że to musli jednak. Energię podali w ten sposób: 2591,953 Kcal/kg.
Aha i na smarcie za 83zł jest Hoveler vollkorn-d-mix 20kg - skrobi 51%, ale 14,2 MJ, a bez smarta endurance flox de vlieger (za lekko ponad 100).
Jaką polecacie pasze na odbudowę masy nie zwiększającej energii?
Polecamy przeczytać kilka ostatnich postów tego wątku.
Dzięki wszystkim, tak myślałam, że za bardzo nic nie znajdę 😉 więc kontynuujemy dalej mebio
Beatra z wysyłką wyjdzie mi więcej ;/
moze tego Sukcesa spróbujemy, ktoś z was tym karmi i ma opinię? 😀
Pati2012, jak chcesz taniej, to moim zdaniem lepszy już owies plus jakiś balancer. Sukces jakoś zawsze mi się z syfem kojarzył 😉
Lov, a mi jeden wielkopolski wet mówił ostatnio, że przeprowadzono badania składu pasz dostępnych w P i Sukces jest gdzieś w czołówce 😉
Kurde, no z tym składem to mi się jednak nie wydaje 😁
"Składniki: kukurydza, pszenica, jęczmień, groch, susz z lucerny, fosforan wapnia,
węglan wapnia, chlorek sodu, tlenek magnezu, witaminy, związki mineralne i elementy śladowych"
Pati2012 mój znajomy trzymał swoją kobyłkę (startował na niej wtedy chyba w konkursach 120/125) na sukcesie musli tym podstawym, koń wyglądał bardzo dobrze :kwiatek:
charlieee dzięki :kwiatek: skończymy zapas mediów to może to wpadnie na testy 😀
Pati2012, sprawdź jeszcze pasze Fitmin, niskie ceny i darmowa wysyłka od 99,-
https://www.fitmin.pl/konie
Pytanie z innej beczki: Pavo podo grow strasznie podrożało, mamy jakiś godny uwagi zamiennik? Czy zacisnąć zęby?
Pati2012, - ja kiedyś, jak była to w zasadzie jedyna dostępna lokalnie pasza, a sklepy internetowe raczkowały 😉 Stały na tym konie chodzące sport w zaprzęgach i matki karmiące. Odpasałam też sukcesem i otrębami swojego konia po ciężkiej chorobie lata temu i byłam całkiem zadowolona z efektów. Generalnie jako wersja ekonomiczna jest ok, nic nie urywa, ale efekt widać. Z tego co pamiętam granulat wychodził lepiej cenowo i po względem składu (mikro/makro) niż muesli, nie wiem jak jest teraz.
My karmimy sukcesem i ogólnie magnez sprawdza nam się fajnie, musli i granulat również. Na podstawie musli+granulat fajnie koń nam po ciąży wrócił do normalnego wyglądu. Ogólnie konie chętnie jedzą ich pasze.
Sieczka też nie jest zła, cenowo wypada bardzo dobrze na tle innych.
Jeszcze JarPasz - musli dla sportowych 25 kg za 60 zł - nie znam, nie próbowałam
http://jarpasz.pl/kategoria/sport
karmił ktoś może pełnoporcjowo paszami Fitmin? zwłaszcza interesuje mnie Hobby i Sport 🙂 cena zachęca a skład dosyć prosty 🤔
caverra_afk, Od kilkunastu miesięcy trzymam na Fitminie całą stajnię. Konie niepracujące dostają Fitmin Hobby, a te które chodzą, dodatkowo musli Ideal lub Premier.
Konie wyglądają jak pączki w maśle, mimo że nie karmię pełnoporcjowo. Świetna pasza za rozsądne pieniądze.