[quote author=anetakajper link=topic=5087.msg2945590#msg2945590 date=1600666870]
Dziewczyny szukam ogiera -siwy skoczek bardzo dobrze ruszający się . Ktoś pisał że pokrył klacz uj. tym skoczkiem bo może być i skoczek i uj.
Nie mogę tego znaleźć 🙇
A który ogier jest rozchwytywany w De? Co teraz jest na topie na zachodzie?
Popularny jest Vitalis i jego linia, sporo ludzi dało klacze pod Fraziskusa, widać źrebaki po Revolution i jego synach, synowie Florestana, For Romance, Zack, De Niro, Sandro Hit, Sir Donnerhall, Jazz.
Ogólnie kojarzenia z matek po Weltmeyer, Donnerhall z lżejszymi ogierami się sprawdza.
Warto przejrzeć aukcje źrebiąt niemieckich związków. To chyba daje najlepsze pojęcie:
https://tiny.pl/7lm85[/quote]
Vitalis i jego synowie zgadzam sie, ale synowie Florestana? Warendorf ma paru ale nic szałowego, Florencio tylko mrozonka z Nijhof, coś mi umknęło? Na pewno na topie są matki po Sir Donnerhall, ciężko kupić w normalnych kwotach a zanim sobie człowiek wyhoduje to się moda zmieni 3 razy. Ale nie ma zbytnio co rozstrzasac mody za granicą, bo średni nabywca w Polsce nie śledzi hodowli więc zna to co podtyka mu Facebook po polsku, czyli to co ma najsprawniejsze przedstawicielstwo w Polsce. Myślałam o użyciu Le Formidable ale szybko się wyleczyłam po badaniach rynkowych 🤣 wszyscy znają Zanziera ale o ogierze który bezapelacyjnie wygrał uznanie KWPN i przy tym nie ma Jazza w rodowodzie nie słyszeli.
Ps. Miałabym wnuka/wnuczkę Vitalisa w przyszłym roku ale mi się zachciało eksperymentować z lokalnym wetem zamiast wieźć do kliniki :/