Jasne 🙂
Czego oczekiwałam: dobrego zapamiętywania, długiego siedzenia w książkach bez walki ze skupieniem, dobrego poziomu energii.
Bazowałam na nieprzewtorzonych produktach, węgle były w okolicach 50%, więc standardowo
Codziennie jadłam:
- owoce jagodowe, poza sezonem mrożone w postaci smoothie (witaminy, antyoksydanty, w mrożonkach to ponoć strata w okolicach 30%, więc wciąż ok)
- pestki, nasiona, orzechy - różnie, moim ulubionym jest siemię lniane, codziennie świeżo zmielonego zalane wodą (kwasy tłuszczowe, wit E)
- zielone warzywa liściaste (jarmużu nie, bo nie lubię :P, tutaj szczególnie ważny jest kwas foliowy)
- pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe
- owoce sezonowe jako uzupełnienie/przekąski
- woda (!) bardzo ważna, magnezowo-wapniowa
Szalenie ważny jest też ruch, również codziennie, czy to w postaci spontanicznej aktywności fizycznej czy treningu. Jeśli jesteś w stanie, to warto też czasem tłuste ryby.
Podsumowując te działania: przepiękny to był czas jak trzymałam taką dietę, mózg żyleta.
Ogólnie, to rozumiem, bo przeszłam regres zdolności poznawczych w związku z depresją (i moja dieta nie była zdrowa wtedy, myślę, że mogło mieć to związek) i zawlokłam się do lekarza dopiero jak się okazało, że moją pamięć nie działa. Lekami i dietą wyprowadziłam na prostą 😉 generalnie, czuję dość mocną zależność między dietą taką jak wyżej, a dietą np. z pączków i maka, co też mi się przydarzyło, a działaniem mózgu. Nie sądzę, żeby to była w całości autosugestia, a i ma to potwierdzenie w nauce.
jeszcze zostawię ciekawego
Teda na ten temat.
edit:
olej kokosowy na szybko, bo nie chce mi się szukać. tl;dr: olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają, że nasza wątroba zaczyna produkować więcej lipoprotein LDL, czyli tak zwanego złego choresterolu, przyczyniającego się do chorób układu sercowego, na który wciąż umiera bardzo dużo osób. Ale nie wiem czy keto ludzie wierzą w takie pierdolety.
inne tłuszcze roślinne na ten przykład, typu olej rzepakowy dobrej jakości, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo korzystne dla zdrowia 🙂