PSY

smartini   fb & insta: dokłaczone
19 grudnia 2019 13:39
Dekster, chyba nie ma psiarza, który nie widział. Z tego co mi się rzuciło to poszło zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa, poszły też plotki że biedny pan groomer powiesił się dziś rano bo mu było smutno przez niesłuszny hejt, który się na niego wylał, padły też (absurdalne dla mnie) głosy, że psa się nie zostawia u groomera samego i w zasadzie to wina właściciela 🙄
Ja liczę, że Pan wyfrunie na butach z ZG ZKwP Bo to szczyt żenady ale pewnie to się nie stanie. FCI powinno się zainteresować kto ich reprezentuje w świecie ale to pewnie też nie nastąpi...
Sory przez dziecko wypadłam że świata internetow chwilowo 😉
smartini, Z tego zrzeszenia groomerskiego ( nie powtórzę nazwya) to prezez od razu zareagował postem na fb, także żadnych groomerkskich egzaminów on już nie będzie sędziował.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
19 grudnia 2019 16:13
Ja nie widziałam i nie zamierzam. Nie mogę oglądać takich rzeczy, podobnie jak ukrywam posty znajomych, którzy udostępniają okaleczone zwierzęta lub ich zwłoki.
Podsumowanie tej sytuacji.
Współczuję żonie tego gościa...

klik
Nie mogłam się powstrzymać, więc stawiam, odnośnie szczeniaków :

szczeniaki
Wojenka   on the desert you can't remember your name
20 grudnia 2019 16:08
20 grudnia 2019 16:23
Wojenka, facet złożył oświadczenie że się poda 'do dymisji' ale jestem bardzo ciekawa, czy jakkolwiek go dodatkowo związek ukarze 🙄

Top pieski 😀
Wojenka, właśnie,  w kontekście naszych dyskusji o rasach,  idealnie obrazuje 🙂
Witam, szukam dobrego weterynarza ortopedy najlepiej w woj. śląskim i okolicach..Czy możecie mi kogoś polecić? Chodzi o zerwanie więzadła krzyżowego i zwichnięcie rzepki u yorka. Dodam, że piesek kilka miesięcy temu miał dokładnie taki sam uraz w drugiej nodze, ale teraz operacja miałaby być bardziej skomplikowana, dlatego wolałabym udać się do kogoś naprawdę dobrego i polecanego. Słyszałam, że w Wieliczce jest dobry ortopeda i bodajże we Wrocławiu, ale niestety nie pamiętam nazwiska.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
20 grudnia 2019 20:26
We Wro to pewnie dr Bocheńska

Wojenka,
o, Pepa jednak przeskakuje przeszkody  🤣 ile Shosha już ma?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
20 grudnia 2019 20:38
madmaddie, bo ona skoczna jest, ale lubi się powydurniać i udawać kota.
A Shosha w Wigilię rok kończy  🙂
tiffany, dr Bocheńska oraz dr Bieżyński we Wrocławiu.
tiffany, ze Śląska to masz jeszcze niedaleko do podobno świetnego Dr Martina Novaka
http://www.abvet.cz/pl/
tiffany
tylko polecany tu AbVet w Czechach. Mówią po polsku a dr Novak jest niezastąpiony!
Hej, czytam wątek regularnie, ale udzielam się mało, bo własnego psa nie mam. Teraz mam dwa jacki na przechowaniu. Suczka jest po operacji nogi, miała ją jakieś 3 (?) tygodnie temu albo i dłużej, a nadal jej nie używa i biega na trzech. Weterynarz powiedział, że mogłaby już spokojnie jej używać, ale pies myśli, że nie może. Jak ją przekonać? Jakieś ćwiczenia, coś mogę zrobić? Dużo czasu nie mam, bo tylko parę dni, ale jakbym mogła zrobić cokolwiek, to już byłby sukces. :kwiatek:
21 grudnia 2019 11:39
flygirl, szkoda, że dopiero teraz pytasz bo święta zaraz - w takiej sytuacji to tylko dobry fizjoterapeuta i rehabilitacja, po tygodniu nieuzywania lapy jus zachodzą zmiany w mięśniach (odwracalne ale zachodzą) i powrót do używalności łapy powimien po operacji ogarniac właśnie fizjo. Nie wiem czyjest ktos, kto bez zmacania psa zalecilby Ci jakies cwiczenia do wykonania samodzielnie
Norwegowie mają dość specyficzny stosunek do swoich zwierząt. Ja osobiście też bym włączyła fizjo od razu po operacji, ale no jest jak jest.
martva, o boooziuuu jakie urocze stworzenie  😍 😍 😍
Nirv, gratuluję nowego podopiecznego i powodzenia na wspólnej drodze! (zabrzmiało trochę jak ślubne życzenia :P)
Kastorkowa, jakie te psy są dostojne 🙂
smartini, gratki, coraz lepiej wam idzie nic tylko czekać, aż zobaczę was na jakichś LP 😀

A ja mam takie pytanko szukam jakichś opinii na temat karmy Real Nature Wilderness, ktoś coś? 🙂
Kastorkowa   Szałas na hałas
21 grudnia 2019 17:49
Perlica dla większości jest za chudy  😉 ale ja tam wolę chudzielca napakowanego mięśniami niż niby potężną kluskę jak niektóre.
Smartini gratuluję postępów  :kwiatek:
Macbeth dostojne mówisz?  🤣

Kastorkowa, oj nooo niekorzystne zdjęcia zdarzają się każdemu  😂
Wojenka, to skupienie na pysku owczarki jest cudowne 🙂
21 grudnia 2019 18:22
bo owczarki w ogóle są cudowne. Tylko mój w ogóle nie ma mózgu  😂
o proszę, twarz myślą nieskalana:

dziś ostatni trening pod okiem trenerki, bo muszę zawiesić chwilowo i mój pies stwierdził, że to jest w ogóle beznadziejny dzień, z mózgu zrobił się kalafior, nic nowego się nie dało zrobić i o. A potem jednak się okazało, że jednak ok i jak wracałyśmy to humor dopisywał. Borze szumiący, dej mię cierpliwość  🙇

Wojenka, czuję się staro z takim upływem czasu, przecież dopiero wrzucałaś zdjęcia szczylka jak ściągał sweterek z gryfonika  😁

macbeth, zajrzałam na składy juniorskie i jest ok, jeśli chodzi o kurczaka (ja unikam mączek, bo są wysokoprzetworzone, a w i tak przetworzonym produkcie jakim są suszone bobki to tak słabo). Reszta ma w składzie "białko", które niestety może pochodzić z czegokolwiek 🙁 jeśli pies nie ma alergii, a szukasz zmiany, to popatrz na Farminę albo Eden.
Ja w ogóle mam ostatnio takie przemyślenie, że warto też zwrócić uwagę na jakość. To po puszkach szczególnie widać - wrzucam jakieś do koszyka z hiperskładem, a potem otwieram wieczko i rozczarowanie. Wolę już coś z mniejszą ilością mięsa, ale lepszą jakością bo bardziej służy.

Ja w poszukianiu dobrych chrupek, w których mogę zmieniać smaki, zaczęłam karmić Essential Foods (fin mi podrzuciła  :kwiatek: ) i jak wspominałam wcześniej, zsumowali część składników, ale producent podał temperaturę produkcji, a na etykietach są dokładne odmiany składników. Więc zaryzykowałam i to pierwsza karma, którą mój pies tak chętnie je. Serio. Opchnie nawet na dworcu, nie ma problemu. Jestem w szoku, przeszłam przez Simpsonsa, Farminę, Eden, Alphę Spirit, a tu taka niespodzianka. W dodatku kończę worek (dawkowanie takie, że starcza na 40dni) i nadal jej smakuje. I cena też całkiem bajkowa, bo ok 220zł/12,5kg. Mam też wrażenie, że bardzo jej służy, ale myślę, że tak na sto procent będę mogła określić za +/- 3 miesiące. Jakaś taka bardziej zadowolona z życia się wydaje.
madmaddie, my w ogóle nie chcemy karmy z kurczakiem, szukamy czegoś z wolowina, dziczyzna albo kaczką. Zobaczę sobie to EF
21 grudnia 2019 18:32
Dzięki dziewczyny 😀 dumnam strasznie, bo to sporo pracy kosztowało i kurcze warto było. Coś w psim mózgu zaskoczyło i włączył się border, chęć do pracy ewidentnie nie jest 'wyuczona' tylko on to zaczął lubić. Zdarzy mu się zawokalizowac że chce działać, nie zraża się już porażkami, oferuje zachowania (nawet tapy!), po trzeningu zamiast wpaść w wir wąchania sików idzie obok i podgryza mi udo bo on chce więcej. Jak idziemy z torbą treningową to też od razu mózg jest  inny a pies idzie przed siebie byle dojść już teraz najszybciej do miejsca docelowego. Zmienił się bardzo, ciekawa jestem co pokaże w przyszłości 😀

Kastorkowa, sylwetkę to on ma super! mnie się te nalane, toczące kluski nie podobają niezaleznie od rasy. Dzisiaj widziałam na grupie 'fit healthy' 5 miesiecznego, przytuczonego pinczera... i jeszcze wlascicielka twierdzila ze tak ma byc bo to szczeniecy tluszczyk, a psu się już robiła fałdka na karku D: jeszcze ze ktos mysli, ze lab ma tak wygladac ale pinczer?
21 grudnia 2019 18:32
a karmisz nadal juniorem? Bo tu ciężko o bezkurczakowe z jakimś spoko składem, a nie w większości ryżem.
Jakby tłuszcz z kurczaka był do przełknięcia to tu:
klik
a jak nie, to tu:
klik

i jeszcze jest chyba Brit Salmon i Potato, ale jak karmiliście Simpsonsem, to on lepiej wypada jakościowo.
madmaddie, jak skończymy ten worek Simpsona co mamy chcemy przejść na karmę dla dorosłych, jeszcze szpinak w składzie byłby bardzo spoko 🙂
21 grudnia 2019 18:51
a to już większy wybór 🙂 ja teraz mam Highland Living z EF, czeka Estate Living na władowanie do pudła (tam jest kurczak, ale trochę), Superior chyba se daruję, Nautical też na pewno wleci. Ja generalnie staram się też o bezkurczakowe karmy, ale jeśli jego jest np. 8%, czy coś takiego, to olewam, bo pies nie ma alergii, a cenię sobie multiproteinę. Purizon ten z dziczyzną i królikiem jest spoczko. Unikałabym w składzie sformułowań: "białko", "mączka" i braku podanych procentów.
Jeszcze tak około dziczyzny masz: Canagan, Natural Trial i Caniwild. Ale tylko wrzucam, nie karmiłam. Miałam wypróbować, ale skoro ten Essential siadł, to nie kombinuję na razie.

PS. szpinak ma jakiś specjalny wpływ na psa?  😡
madmaddie, potrzebujemy żelaza po prostu 🙂
21 grudnia 2019 19:18
do karm dodawane są mieszanki witaminowo-mineralne, żeby wszystko było zbilansowane. Szpinak jak jest w składzie, to jest go gdzieś w okolicach 1% - nie liczyłabym mocno na ten składnik.
madmaddie, dlatego szukamy wołowiny, kaczki czy dziczyzny. Wet głównie mówił o wołowinie, ale pozostałe mięsa też są bogate w żelazo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się