Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

ona_mala_mi, w tym watku chyba bylo zdjecie jak moj kon wyglada w sezonie;]
ja polecam teebaum z leoveta, super łagodzi i sciaga
no i altacet w zelu
na allegro można Endure Farnama za 140 zł kupić
http://www.allegro.pl/item673372668_spray_na_owady_z_pyretryna_i_cypermetryna_farnam.html
w sklepie jest za 150:
http://www.equistore.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=140&category_id=26&option=com_phpshop&Itemid=7

Ja dostałam wczoraj i w samą porę bo zrobiło sie strasznie od kiedy zrobły się upały  😀.
jaką mozecie polecić maskę??
przejrzałam wątek i polecacie absorbine, ale na moją jest za mała
szukam czegoś w granicach 80zl
:kwiatek:
jak sie sprawdzaja derki siatkowe? Stoje wlasnie przed decyzja kupna i nie wiem czy to dobry pomysl.

Z siatki na twarz 😉 jestem bardzo zadowolona. Teraz chcialabym ochronic cialko...

A co do maski to ja mam Proffesional Choice polaczona z Wranglerem. REWELACJA

Karolass a jak wygląda Twoja maska?
Sznurka widziałam 🙁 rzeczywiście przekichane  🤔 w lecie to męczarnia dla konia ( i Ciebie) straszna !

a ktoś używał hipoveta , bo cena porównywalna do veredusa bio repel ??
W poniedziałek lub wtorek postaram sie czegos dowiedziec w sprawie tej wysyłki.

xxagaxx, wiesz już coś może?
pytałam Agi na gg
Jej znajomi są na urlopie i wracają dopiero za 2tyg.
Potwierdzam. I z tego urlopu wracają do Polski. Mieli być jeszcze w Szewcji, wtedy byłoby idealnie z zamówieniem ale plany sie zmieniły :/ Jak tylko będzię możliwość zamówienia czegoś dam wam znaćl
u mnie w taką pogodę jak dzisiaj /gorąco i wilgotno/ absolutnie nic nie działa - tylko siatka!

ja używam FLY STOP w pskaczu i powiem ze jestem zadowolona😀😀
a czy na bąki cos działa?? Zwane rowniez gzami, końskimi muchami
chodzi o te wielkie czarne bydlaki, ktore jak ugryza człowieka to klękajcie narody a na koniu robią sie wielkie bąble...
moj kon jest wrazliwy na wszelkie latające paskudztwo a tych bąkow teraz jakis najazd

Pokemon mowisz ze czarna Absorbina??
kupilam wczoraj derke siatkowa z Kavalkade. Kosztowala chyba calkiem duzo, bo prawie 40 euro. mam jednak nadzieje, ze bedzie warta swojej ceny...
patataj   tyle smaku - we fraku
01 lipca 2009 10:21
Ja dzisiaj szyję z firanki kołnierz i podbrzusznik do firankowej derki made by me
jaką mozecie polecić maskę??
przejrzałam wątek i polecacie absorbine, ale na moją jest za mała
szukam czegoś w granicach 80zl
:kwiatek:

jest też coś takiego:
http://www.equistore.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=468&category_id=26&option=com_phpshop&Itemid=7
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
01 lipca 2009 21:26
wie ktoś czy w Decathlonie nadal jest maska do dostania? I ile kosztuje? :kwiatek:
patataj   tyle smaku - we fraku
01 lipca 2009 21:45
http://www.gnl.pl/-c-16_22.html?page=2&sort=2a którą z tych masek polecacie? Chodzi mi o to, żeby jak najwięcej zakrywała i była na prawdę dobra, bo szkoda mi kasę wywalać na coś co się nie przyda, albo popsuje...
Mam pytanko: koniowi znajomej zaczęły ropieć oczy, diagnoza weterynarza -podrażnienie przez meszki- weterynarz zalecił przemywanie rumiankiem, a następnie zakraplanie rywanolu do oczu. Czy ktoś z was używał rywanolu do oczu, bo na ulotce napisane unikać kontaktu z oczami 🤔 i zgłupiałam...
Jesteś pewna, że chodziło mu o rivanol i o oczy?

Ja mam czarną absorbinę i jestem zadowolona. Na jeździe bąkowe messerszmity siadają na mnie próbując mnie zeżreć, konia omijają szerokim łukiem  😅
Dwa razy pytałam się właścicielki czy oby na pewno rywanol i potwierdziła... do oczu
Ada   harder. better. faster. stronger.
02 lipca 2009 14:33
Eremitka, może zadzwoń do weta i się dopytaj.
Nic Cię to nie będzie koszotwać a będziesz miała pewność.

A swoją drogą to nigdy bym nie wpadła żeby przemywać oczy rivanolem  🤔
Mojemu zwierzakowi czasami latem jak się tarza dostaje się piasek do oczu.
Ma je wtedy bardzo malutkie, mruży je oraz są zaczerwienione.
Wet. mi zalecił przemywać zmoczonym czystą wodą kompresem lub rumiankiem.
Oraz zakraplać zwykłymi kroplami przemywającymi do oczu dla ludzi.
ja z tego co pamietam do przemywania oczu (swoich z reszta tez), zakrapania, albo wrecz kapieli oka uzywalam kwasu bornego...
mi wetka poleciła Dicortineff
mimo maski juz nam się zaczeła polka z oczami
a czy na bąki cos działa?? Zwane rowniez gzami, końskimi muchami
chodzi o te wielkie czarne bydlaki, ktore jak ugryza człowieka to klękajcie narody a na koniu robią sie wielkie bąble...
moj kon jest wrazliwy na wszelkie latające paskudztwo a tych bąkow teraz jakis najazd

Pokemon mowisz ze czarna Absorbina??
Osobiście sprawdziłam  🙂 słyszałam darmozjada, jak krąży i krąży i zastanawia się, gdzie usiąść, w końcu zdecydował się na mojego czapsa, gdzie został zutylizowany absolutnie niehumanitarnie.
ja właśnie przetestowałam czarną absorbine - bez szału. Trochę jakby mniej siadają, ale nie wiem, czy to nie kwestia mojego pragnienia zracjonalizowania wydatku 150 zl przez przekonywanie się, że faktycznie coś jednak działa...
Najlepiej chyba działał...zwykły psikacz dla ludzi z 5 zł.
Absorbinę trzeba wetrzeć, a nie spsikać po sierści.
Jak przeczytałam skład, to naprawdę nikomu nie uwierzę, że nie działa. Oczywiście prawidłowo zaaplikowana, a nie "popsikana" z wierzchu.
Słuchajcie, nie wszystkie krople jakie można stosowac u ludzi sa dobre dla koni! Mój wet od zwierząt domowych jest okulistą zwierzęcym, znanym zresztą i baaaardzo mnie przestrzegał przed ładowaniem czegokolwiek do oczu bez konsultacji - niektóre skałdniki kropli, które nam nie szkodzą na oczy u koni mogą uszkodzić wzrok!
Mi przepisał maść neomecynową i to stosuję u mojej koni, bo jej od much ropieją oczy - ma maskę co prawda przez większośc dnia, ale czasem jest tak, że pada i maske sie jej ściąga i potem np zanim się ją założy już muchy powłażą czy inne podobne sytuacje i trzeba jej założyć maść. Krople z gentamecyną, takie  z zielonym paskiem są opakowaniu tez są ok, ja miałam kiedyś takie do swoich oczu, dla konia też są dobre.
Ale naprawdę, jak macie coś robić z oczami poza przemywaniem konsultujcie sie z lekarzami, oczy to taki wazny narząd dla koni, trzeba być ostrożnym!!
Eremitka, może zadzwoń do weta i się dopytaj.
Nic Cię to nie będzie koszotwać a będziesz miała pewność.

Dzwoniłam, dopytałam- jednak rywanol...
dla mnie dziwne  🤔 ja bym rivanolu do oka nie pchala.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się