macbeth, oj tak.. cierpliwości wymaga bardzo dużo 🙂 Ale też wyczucia, żeby roślinie krzywdy nie zrobić takiej realnej. Choć są ludzie dla których to jest "męczenie drzewek" dla fanaberii 😉
budyń, gotowe prawdziwe bonsai są cenione. Bo te co w marketach stoją to taka masówka robiona na jedną modłę zazwyczaj w "S-podobne" kształty, głównie wiązy drobnolistne. Klony palmowe czy burgera są bardzo popularne jako materiał na bonsai, z kwitnących - azalia. Masa ludzi robi też z drzew owocowych, np. jabłonie. Mnie się marzy jaśmin w formie bonsai, ale to no.. jeszcze jakiś czas będzie marzeniem 😉 Mało się ceni gatunki szybko rosnące, np. topole i raczej z takich mało kiedy robi się bonsai - chyba, że jako materiał treningowy czy czysto hobbystycznie. Cisy są też ciekawym rozwiązaniem w sumie. W zasadzie każda roślina, która drewnieje się nadaje, ostatnio rozmaryn nabiera popularności 😉
Na tym kursie wybierałam materiał szkółkarski, więc ceny normalne (kosztowały mnie poniżej 100zł w sumie) - na kursie obie rośliny pod okiem Nauczyciela p. Włodzimierza formowałam. Choć w gruncie rzeczy z wiązem bardzo dużo mi Mistrz pomógł, jego pomysłem było żeby iść w stronę stylu wiatrowego z tą rośliną. Na jałowca od razu miałam wizję z kaskadą (takiego też szukałam). Jałowiec będzie na balkonie cały rok, to typowo zewnętrzny bonsai - ale będę musiała się o zimowanie dopytać. A wiąz póki co jeszcze w domu postoi, niedługo też wyleci na balkon - ile może, nich stoi i się "wietrzy" - u mnie boczy wiatr na balkonie, więc akurat! 😁
Wrzucam zdjęcia kilku okazów ze szklarni 😀 Klon , wiąz i sosna (z widocznym martwym drewnem).

Tutaj gotowy okaz wystawowy, bodajże w kategorii Chumono (90cm) - na wystawach jest kilka kategorii wielkości i też chyba kilka klasyfikacji, ale ogólnie "miniaturowe" (od 3 do 25cm, np. keshitsubo - polecam googlować, czy shohin), "średniej wielkości" (od 25 do 91cm) oraz "duże" (76cm do 2m, np. imperialne)

A tutaj perełki Mistrza 😀 Tam jest imponujący grubosz, więc jak widać - nawet z nich da się zrobić świetny egzemplarz 🙂

Z ciekawostek to znanym bonsai jest
Goshin, stworzony i prowadzony przez Johna Naka.