Jett a nie wolisz zooma ze stabilizacją? No i systemowe zazwyczaj lepiej współpracują.
Np pierwszy lepszy z IS
https://m.olx.pl/oferta/canon-ef-75-300-is-usm-CID99-IDxty62.html#position=10&page=1
Uwagę zwracaj na czystość szkieł, aby nie było rys.
Jak są jakieś mikropylki, to się nimi zbytnio nie przejmuj (jeśli są mikro oczywiście i niezbyt wiele)
Aby nie było plamek przypominających grzyby.
Ma pracować z należytym oporem.
Gumy mają dobrze przylegać.
Podepnij do aparatu i sprawdź jak działa AF.
Zrób sobie zdjęcie na minimum ogniskowej, kilka na 85, 150, 200, 250, 300. Na 300 zapewne już ostrości nie będzie, ale to częsty przypadek tanich zoomów. Zazwyczaj dość dobrze ostrzą do 250.
Nie wiem co tam jeszcze 😉 może ktoś dopisze 😉
Z tymi Tamronami i Sigmami, to trzeba naprawdę dobrze trafić. Tzn ten podlinkowany to jeden z pierwszych chyba modeli, więc są leciwe. Nie wiem jak to będzie pracowało z najnowszym modelem aparatu. Ja mam aparat z 2013 roku i jest ok. Musisz podpiąć i sprawdzić. U siebie widzę np problem z f 2,8. Już z tej wartości nie skorzystam. Ostry od 3,2 ale na 75 mm dopiero przy 3,5 i tu trochę się zawodzę, bo niby można robić "macro" ale w tym wypadku bez sensu. Na pełnej klatce za to jest o wiele lepiej. O ile za te pieniądze nie ma się co czepiać, to Sigma 17-50 f 2,8 była o niebo lepsza bo ostra była na obydwu końcach i od 2,8 😉 dodatkowo ze stabilizacją.
No ale albo się "dziaduje" za 480 zlotych, albo zbiera na używanego Canona 24-70 f 2,8 za minimum 2.500 😉