Czy ktoś stosował wkładki NA buty
EasyCare Therapy Click System?
Rozkuliśmy kobyłę na zimę po 1,5 roku kucia ortopedycznego, w tym także na kliny podnoszące pietki. W leczeniu ścięgno zginacza głębokiego palca (+ spore zwapnienie) , za niskie piętki, załamana oś pęcinowo koronowa. Celem było odciążenie ścięgna i próba wyhodowania, podniesienia i cofnięcia piętek. Słabo to chyba wyszło, niedługo pewnie zrobimy RTG porównawcze bo na oko nie umiem stwierdzić czy coś się poprawiło..
Na pewno doraźnie była to duża pomoc dla kobyły. Natomiast pomimo starań kowala, którego naprawdę szanuję i konsultacji z najlepszymi w naszym regionie, kopyta zaczęły się zwężać, podeszwa zrobiła się jeszcze bardziej płaska niż kiedyś i ogólnie jest tak sobie... Gdyby nie dobra suplementacja, która mogę z ręką na sercu polecić
Farrier's Formula® Double Strength, kopyta posypałyby się zupełnie...
Zimą na grudę zakładałam jej stare, nieco przykrótkie już buty Turf King (podeszwy miała mega wrażliwe a kopyto zmieniło kształt i niestety długość przez kucie) i było ok. Teraz może łazić boso. Ale przyszła pora żeby wrócić do rehabilitacji ruchowej (ścięgno) i zwiększyć wymagania.
I teraz problem bo miękkie podłoże jest dobre dla kopyta ale złe dla ścięgna, twarde na odwrót. Zamówiłam więc BACK COUNTRY o (mam nadzieję) odpowiednim rozmiarze ale przy okazji wyczaiłam te wkładki... Rozmawiałam już z ortopedą, powiedział, że nie będzie błędem zakładanie ich tylko na czas obciążeń. Ale trzeba posłuchac co koń na to powie oczywiście. Kliny w podkowach były dla niej bardzo wygodne, szybko się przyzwyczaiła i widziałam, że ma komfort poruszania się. Zastąpiły jej naturalny brak pietek...
I szczerze mówiąc mam OGROMNĄ NADZIEJĘ, że to będzie strzał w 10. Buty jako takie ochronią podeszwy ale wkłądki podnoszące piętki, o ile się sprawdzą, powinny ochronić ścięgno i lekko zmienić punkt odbicia kopyta, tak jak przy kuciu.
Nie chcę już jej kuć, boję się, że to już będzie droga w jedną stronę... Natomiast nie trafiłam jeszcze na buty, które nie mają w zwyczaju rozwalać się co jazdę lub spadać. W Dallmerach dokonałam miliona przeróbek mimo to jednak lepiej wypadły w użytkowaniu Turfy. Mam nadzieję, że Back Coutry będą lepsze pod tym względem... Jestem goła i wesoła i pełna nadziei, ze to będzie miało sens...