siodło ujeżdżeniowe

Ja mam Titana, raczej na dłuższą nogę i wydaje mi się że na raczej szczuplejsze uda - ja mam takie okrąglejsze  😡 i dlatego trochę mnie zakleszcza, chociaż tyłek bez problemów mi się w 17 mieści (rozmiar ciuchów 36/38) . Ale ogólnie bardzo wygodne i miękkie
lillid-  czy klocek w twoim siodle był dobierany indywidualnie czy masz standardowy? Jak oceniasz rozmiar siedziska? czy Passer są standardowe czy wypadają trochę większe? I jeszcze jedno pytanko: jak z długścią paneli? Ja potrzebuję krótkie...

Przepraszam za późną odpowiedź.
Klocek mam standardowy, jest na rzep, więc mogę go wymienić. Jeśli już, to na mniejszy.
Siedzisko jest dość głębokie, mam 17" i jest idealnie (mam 168 cm wzrostu i 60 kg wagi, średni tyłek). Jest ciut luźniej niż w Equipe 17".
Panele są krótkie, moje mają 48 cm, a są standardowe.
Cześć 🙂 Jakie są aktualne opinie o siodłach HB? W stajni sporo ludzi jeździ w ich skokówkach,a ostanie opinie o ujezdzeniowkach znam sprzed dobrych 3 lat.
Alcatraz my użytkujeny już trzecie siodło HB z czego 2 to ujeżdżeniowe. Mówiąc krótko jesteśmy zachwyceni. Siodła szyte idealnie na miarę konia i  jeźdźca (do tego stopnia, że wszelkie zachcianki spełnione 🙂😉. Konie swietnie progresują w tych siodłach a serwis jest szybki (korekty gdy koń się rozbuduje) i skuteczny. Ponadto firma HB dopasowała kilka siodeł innych firm w naszej stajni. Zawsze gorąco polecamy HB innym. Jeśli masz szczegółowe pytania pisz śmiało na PW.

Ps. Jakość czyli wykonanie i skóry jest absolutnie na najwyższym poziomie.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
29 grudnia 2018 18:06
Czy na stronie Prestige jest siodło Doge, pod jakaś inna nazwa?
Diakonka na stronie equishopu sa w razie czego 😉
Diakonka, jest, x-doge.
30 grudnia 2018 10:00
Czyli nie zmieniło nazwy na jakieś xd czy coś w tym stylu?
Na www prestige nie ma,czemu?
klik
Nie wiem, może przeoczyli, na equishopie jest. Obu stron właścicielem jest ta sama firma  Equirria.
Czy w Polsce mamy kogoś, kto poszerzy Albiona ujezdzeniowego? Adres że strony producenta jest nieaktywny.
Natasha, spróbuj w HB Contact.
Cześć, przymierzam się do zakupu siodła ujeżdżeniowego, nie spieszy mi się więc mogę spokojnie szukać. Potrzebuje siodła, które umożliwi mi jazdę na takiej bardziej zgiętej nodze, źle się czułam w siodłach, które miały taki długi wręcz pionowy klocek z przodu trzymający udo w pionie.
Jakie są w kraju dostępne firmy, które handlują nowymi lub używanymi siodłami i można kilka siodeł na koniu przymierzyć i sprawdzić? Znalazłam przedstawicieli prestige, equipa, erreplus, kieffer (są w koniku ale nie wiem czy przedstawiciel fachowo mierzy itd. i jakie są możliwości szerokości lęku tych siodeł). No jeszcze HBC i Dwa-MAG oczywiście, to wiem. Wiem o Klinice Siodła i Traveling Saddler (nie wiem jakie oni mają siodła w ofercie i czy mają). Kiedyś był Sommer i przyznam, że opus by mnie mega interesowała ale nie mogę "Pana Sommera" w necie znaleźć. Będę wdzięczna z odp tutaj lub na priv 🙂
Cejloniara sommer to Piotr Ząbczyk z hidalgo  😀 ma teraz pasierki i nową markę siodeł, warto spróbować  😉
13 stycznia 2019 19:38
Euroriding Diamant rozstaw leku 3 jakiemu rozstawowi w Prestige odpowiada?
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
13 stycznia 2019 21:46
Cejloniara niebawem Daw Mag wypuści nowy model ujeżdżeniówki na wzór Hennig Sofa. Monoflap z klockiem na rzep, który można ustawić sobie jaki komu pasuje.
Constantia, - ja o tym niebawem słyszałam jakieś 3 lata temu 😁 I byłam szczerze zainteresowana, ale jakoś mi przeszło, jak firmę lubię, to w zapowiedź już mało wierzę.
Tez slyszalam, na cavaliadzie w 2015...
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
14 stycznia 2019 11:12
W przerwie między świętami a nowym rokiem macałam to siodlo jak byłam w Mosznej. Wrażenie bardzo dobre i moja przyjaciółka w nim jeździła, była bardzo zadowolona. Może pod koniec stycznia bądź w lutym tam pojadę to postaram się wsiąść w to siodło.
21 stycznia 2019 16:15
Z jednego konia o nietypowym grzbiecie, któremu po 10 latach w końcu dopasowałam siodło przesiadam się na drugiego o równie nietypowym, choć tym razem zupełnie innym grzbiecie. Koń jest mocno wykłębiony, kłąb jest wyzej niż zad. Do HB Contact mam termin na wrzesień, do tego czasu musze w czymś jeździć i to najlepiej tanio, bo się totalnie spłukałam. Czego szukać? Czytałam, że Passiery i Kieffery się nadają na wykłębione konie, czy jakieś szczególne modele? Czy ktoś w okolicach Wawy mógłby mi Passiera czy Kieffera dostosować?
Załączam zdjęcie konia. Dodam, że on ma 170 w kłębie, ja 170, 52kg

Stare i tanie kiffery na wykłębione konie to np. kiffery action. Wadą (jak dla kogo) są wielkie klocki. Długa noga jak twoja nie powinna mieć problemu.
IMHO po 3 miesiącach pracy będziesz prędzikiem siodło zmieniać bo koń podniesie grzbiet. Przy takiej budowie bym się zastanowiła czy tych właśnie 3 miesięcy w skokówce nie pojeździć najpierw.
kotbury no nie wiem, to dorosły koń jest, ujeżdżeniowo C+  😉
Zdjęcie pewnie niefortunne, bo wygląda na nim, jakby przód i tył był od innego konia.
Diakonka myślę, że dobrze kombinujesz. Prędzej kupisz używanego passiera, jakiegoś GG, żeby miał szeroki kanał. Kieffery z drugiej ręki, nawet nie najstarsze, są jakieś wąskie na moje oko, a on na oko jest dość "kościsty"
21 stycznia 2019 19:22
Koń jest roztrenowany od jakis 2 mcy, może dłużej nawet. Ale faktycznie był w ciągłym intensywnym treningu przez kilka lat.
Czy ktoś w okolicach Wawy mógłby mi Passiera czy Kieffera dopasować?

Diakonka wypełnienie może zrobić Magda Saracyn na miejscu w stajni, ale tu ponoć trzeba dobrze wiedzieć samemu, co się chce osiągnąć.
W Warszawie jest też Michał Dobrowolski, merytorycznie jest super, ale sam robi jedynie pomiary i odsyła siodło do rymarza (oczywiście za całą usługę bierze odpowiedzialność).
Michał jest sporo droższy.
21 stycznia 2019 19:53
lillid, o to już coś, czyli mogę kombinować.
Będzie u mnie przedstawiciel Prestiga na dniach, zobaczymy, czy da się dopasowac Doge, Rome lub LCD, bo akurat takie aktualnie używki są na sprzedaż.
Ktoś używał tych siodeł na wykłębionych koniach?

edit: a Daw Mag zrobi mi siodło na takiego konia? 🤔wirek:
Diakonka, Daw-mag nie wiem. Ja mam Prestige Venus i na wykłębionego konia jest ono średnim pomysłem. Na bardzo wykłębionego konia zakładam Amerigo Vega i leży dobrze, ale pod warunkiem Mattesa z korektą.

Na pasowanie pana Pawła nigdy nie narzekałam. Kupiłam od niego kilka siodeł i coś tam sprzedałam. Zawsze byłam zadowolona. A mam wrażenie, że mój śrup jest najbardziej wykłębiony w całym mazowieckiem  😁

Na tego wykłębionego mam też ogólnoużytkowego Daw-maga Huberta i też dobrze leży z korektą Mattesa.

EDIT - jeśli chodzi o Kieffera Actiona to rzeczywiście ma wycięty lęk i pewnie by się nadawał, chciałam tylko uprzedzić, że jest to siodło mocno ortopedyczne. Ja tam takie lubię, ale wielu osobom nie pasuje. Miałam takiego Kieffera z 10 lat i był bardzo trwały a kupiłam używanego. Niestety jak się zestarzał to się siedziało jak na desce.
Diakonka, - z daw-magiem dużo zależy od przedstawiciela. Ja miałam dokładnie pomierzonego konia i siebie, prawie szyłam... i zostałam wsadzona w albiona, na którego zachorowałam totalnie (btw. sprawdzi się na wykłębionym koniu). Jednak konsultacje i opcje dopasowania pełna profeska 🙂 Moja mama jeździ w siodle daw-maga po modyfikacjach i jest w 100% takie, jak miało być, a fizjo była pod wrażeniem tego, w jak rewelacyjnym stanie są panele po kilku latach użytkowania. Tylko... jak nie trafisz na dobrego przedstawiciela to kicha z pasowaniem może być 🙁
keirashara a kogo byś poleciła/ kto pasował siodło twojej mamie?
21 stycznia 2019 20:48
Dance Girl, mi pan Paweł dopasował w końcu po latach siodło dla Diakona, bo za pierwszym podejściem się nie udało 😉 Ok to Venus odpuszczam, bo też chciałam sprawdzić.

keirashara, a kogo możesz polecic w takim razie a kogo nie? może być na pw
Jaki to w ogóle koszt w Daw Magu?
Pan Łągwieka, ale tu nie było dużo do pasowania do konia, bo standardowy bardzo - więcej przerabiania było pod mamę 😉 Ma model, z kołkami mocno blokującymi od góry, wtedy mial takie tylko kieffer koof skokowy, jej koń to był za młodu niezły diabeł - mi samej tyłek uratowały kilka razy 😉
O kosztach się nie wypowiem, bo siodlo mamy było szyte 10 lat temu, ja swoje ujeżdżeniowe też już trochę mam, cenniki są z pewnością inne.
Słuchajcie stawiam dobre wino jak ten koń za max 3 miechy nie podniesie tych pleców.ok? Wysyłam pocztą na własny koszt 🥂
...chyba, że ma coś z garem i będzie chodził z głową w chmurach albo ma coś z tymi plecami.
Ja bym serio najpierw go pojeździła w skokówce, choćby przez miesiąc  bo z kupowaniem i pasowanie używanej ujeżdzeniówki może to trwać dłużej niż miesiąc a koń się w tym czasie przebuduje.

Prawda że kiffery action-ortopedyczne.

Też mam amerigo Vega i też mega wykłębioną kobyłę. Siodło marzeń moje aktualnie.  Choć mogłabym mieć pół całą w zadku większe.. cóż dieta mnie znów czeka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się