Witajcie,
nie znalazłam aktualnego wątku odnośnie czempionatów młodych koni. Postanowiłam założyć nowy wątek.
Zachęcam do dzielenia się doświadczeniem odnośnie przygotowania i udziału w czempionatach koni. 💡
Już 11.05.2019r IV Mazowiecki Czempionat Młodzieży Hodowlanej w Aromerze, jak można przeczytać na stronie wydarzenia na Fb:
"Źrebięta z rocznika 2017 i 2018, rasy małopolskiej, wielkopolskiej, polski koń szlachetny półkrwi, śląskiej, huculskiej, konik polski, polski koń zimnokrwisty, z/sztum, z/sok., arden polski".
Kto się wybiera? 🙂
Nie wiedziałam o tym czempionacie. Ja mam od niedawna fajną, 1,5 roczną klaczkę SP po Sir Europe (matka po Solaris)- może się przejedziemy dla zabawy? 🏇
Nie wiedziałam o tym czempionacie. Ja mam od niedawna fajną, 1,5 roczną klaczkę SP po Sir Europe (matka po Solaris)- może się przejedziemy dla zabawy? 🏇
Oooo.... wpadaj, zabieraj małą, - chętnie popodziwiam 😉
Temat był taki
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,5253.0.htmlZbierajcie ekipę, przyjadę popatrzeć !
Zobaczymy jak to się wszystko poukłada ale postaram się ją zabrać 🙂
Szkoda ze tylko konie opisane w PZHK.
Na Śląsku w czempionacie brały udział konie na zagranicznych paszportach
Temat był taki
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,5253.0.html
Zbierajcie ekipę, przyjadę popatrzeć !
Podobny, ale dawno nie był aktualizowany...
Też wybieram się z moją młodą małopolaczką.
Chętnie będę kibicować!
Jak będziecie się przygotowywać?
Ciekawe, może bym swojego pokazała gdyby było można, zależy jaka będzie miał fazę akurat bo roczniak to co miesiąc inny koń
Ja się chętnie wybiorę popatrzeć 🙂
[quote author=karolina_ link=topic=102507.msg2834742#msg2834742 date=1546569431]
Ciekawe, może bym swojego pokazała gdyby było można, zależy jaka będzie miał fazę akurat bo roczniak to co miesiąc inny koń
[/quote]
Młodziak aż takie ma humorki? 🙂
Moja na szczęście chwilowo bez zmiany charakteru i zachowania, zobaczymy jak to będzie na przestrzeni tych miesięcy co nam zostały.
Za to wczoraj zamówiłam już piękny skórzany kantarek i uwiąz z łańcuszkiem, żeby chociaż dobrze wyglądała 😉
dead_inside myślę, że chodzi raczej o nierównomierny wzrost konia w tym wieku- raz zadek, raz przód, wyglądają jak pokraki czasami 😉
dead_inside myślę, że chodzi raczej o nierównomierny wzrost konia w tym wieku- raz zadek, raz przód, wyglądają jak pokraki czasami 😉
W sumie to o tym nie pomyślałam! 🤣 Ciekawe czy moja będzie wyglądać przyzwoicie czy też będę wstydziła się z nią pokazać 😉
Nie martwcie się, oceniają fachowcy 😉
Ważne są kątowania, chody, dlugość szyi, prawidłowość osadzenia, jakość kłody i wrażenie ogólne, czyli przygotowanie do czempionatu a nie to, czy w danej chwili młodziak ma dupę w górze, czy nie 😉 jeśli źrebak bilarduje, to dobrej oceny nie dostanie 🙂 ale nawet w etapie brzydkiego kaczątka fachowiec poprawnie oceni zalety
Odpowiadając na dead_inside w innym wątku. Młodziak ma grzecznie stać (postawa zootechniczna) pokazać się w ruchu na trójkącie (stęp i kłus) i być zadbnany i schludnie wyglądać (koreczki, werkowane kopyta i ładnie utrzymane - nasmarowane) fajnie jest wyciąć szczotki u szlachetnych i przedstawić na odpowiednim sprzęcie (kantar, ogłowie)
właśnie o tą fazę brzydkiego kaczątka chodzi, nie wiem czy chcę żeby krążyły z niej zdjęcia w internetach 🤣
Nie martwcie się, oceniają fachowcy 😉
Ważne są kątowania, chody, dlugość szyi, prawidłowość osadzenia, jakość kłody i wrażenie ogólne, czyli przygotowanie do czempionatu a nie to, czy w danej chwili młodziak ma dupę w górze, czy nie 😉 jeśli źrebak bilarduje, to dobrej oceny nie dostanie 🙂 ale nawet w etapie brzydkiego kaczątka fachowiec poprawnie oceni zalety
Odpowiadając na dead_inside w innym wątku. Młodziak ma grzecznie stać (postawa zootechniczna) pokazać się w ruchu na trójkącie (stęp i kłus) i być zadbnany i schludnie wyglądać (koreczki, werkowane kopyta i ładnie utrzymane - nasmarowane) fajnie jest wyciąć szczotki u szlachetnych i przedstawić na odpowiednim sprzęcie (kantar, ogłowie)
Do tej pory z czempionatów widziałam zdjęcia albo to były koni arabskich, które jednak są trochę specyficzne.
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź i rady 🙂