Znalazłam. To chyba będzie wegańskie siodło:
cytuję opis z fejsa:
" BARDELA
Fascynujący temat badreli. Jest to siodło bezterlicowe/poduszczane, którego o używaniu przy zajeżdżaniu młodych koni opisuje Dorohostajski w "Hippika to jest księga o koniach" - 1603. "Bardela -z włoskiego bardella, siodło słomiane, grubem płótnem obszyte, bez drzewa, żelaza i strzemion, z jednym popręgiem na wierzchu, służące do ujeżdżania młodych źrebców".
Temat rozjaśnił mi Stefano Testerini - włoski siodlarz:
http://www.webitalian.it/saddlemaker/vedi_curriculum.php?artista=stefano&argomento=curriculumA więc...
Bardela prawdopodobnie pochodzi z języka arabskiego "bard hall" oznaczające sioło bezterlicowe.
We Włoszech jest wiele typów bardelli, a ich nazwy pochodzą od miast i regionów.
Bardella Viterbese, bardella Orvietana, Tusscanella z Toskanii, bardella tolfetana.
Nikt jednak nie jest pewien pochodzenia bardeli i jej nazwy.
Istnieje tam region zwany Bardi od którego może także pochodzić ta nazwa, który także ma swoją wersje tego siodła.
W Hiszpanii mamy natomiast twór zwany "Albarda", które także jest siodłem poduszczanym i nie posiada żadnych drewnianych lub metalowych elementów.
Natomiast bardele typu Viterbese , Tuscanella , Orvietana i Tolfetana posiadają wyprofilowany kawałek drewna lub metalu w przedniej części.
Tutaj świetny film przedstawiający rzemieślnika tworzącego krok po kroku takie sioło:
W załączniku trzy typy bardelli oraz rycina z 1672 roku opisana jako: "Primum Agmen Romanorum seu Gothorum" - czyli przedstawiciele z Rzymu, gdzie być może również przedstawiona jest bardela- bez strzemion, z jednym popręgiem na wierzchu."