PSY
W sobotę są w Łodzi targi Puppy Love może tam coś ciekawego znajdę.
Edit: ja muszę wozić psy w bagażniku, bo jednak dwójka dzieci i do tego psy, to już tłum w aucie. A że mam małego peugeota 208 to mało miejsca. W bagażniku wyjęłam tylko deskę i jest gites.
Jara, myslalam, ze sie stalas szczesliwa posiadaczka jedynki 🙂
Moja tez grzecznie siedzi, na przednim siedzeniu zreszta, bo by ja dzieci zameczyly z tylu.
Tak sobie musialam wtracic 3 grosze, moze komus sie moje (a wlasciwie mamy) doswiadczenia przydadza. 😁
Jara, myslalam, ze sie stalas szczesliwa posiadaczka jedynki
No już prawie się stałam, ale matę będę potrzebować na już, jak tylko w końcu kupię to auto.
W bagażniku chciałabym wozić, ale nie wiem czy aby na pewno tam wejdzie mój pies 😁
ja odkąd mam klatkę w bagażniku już nie wyobrażam sobie inaczej, w poprzednim aucie miałam psa na tylniej kanapie 🙂
Czy mamy na forum jakiegoś hodowcę lub właściciela charta polskiego lub rosyjskiego ? 😉
Byłabym wdzięczna za info :kwiatek:
AnetaW ma borzoja na pewno 🙂 a Alvika polskiego.
Pokrowiec dla psa do auta kupiłam w Biedronce, o ile mnie pamięć nie myli, w momencie sezonowych akcji artykułów dla zwierząt. I tak już trzy lata mi towarzyszy, sprawdza się. Ekonomicznie nie zabolało, aczkolwiek ceny na tą chwilę nie pamiętam.
Lilu również wożę w bagażniku. To jej przestrzeń. Kładzie się i całą drogę psa nie ma. Za chwilę Kirę będę uczyć, chociaż jest podobna do "siostry" i nie powinno być problemów.
Kastorkowa, dziękuję 💘
Uderzę na pw.
Ja mam to:
https://allegro.pl/pokrowiec-pikowany-mata-do-przewozu-psa-140x160cm-i6776386973.htmlJest mega i pare dlugich wypadow wytrzymalo, a Tola lubi sie powiercic i ogladac 😁
Maja tez troche drozsza opcje z zakryciem boczkow drzwi
Ogladalam dzisiaj bagaznik i pies jednak bedzie tam jezdzil, wiec szukac bede maty do bagażnika, ale nieco tanszej niz 250zl. 😉
Jaką polecacie karmę mokrą dobrej jakości dla psa w średnim wieku? Tylko taką, gdzie można kupić w sklepie, a nie tylko przez neta.
Wartusia, w dobrze wyposażonym zoologicznym kupisz i Carnilove, i Brita, i Dolinę Noteci. Bozita też często jest i akurat mokre ma bardzo dobre 🙂
Dolina Noteci jest nawet w Auchanie 🙂 Co prawda wybór mniejszy niż w zoologach, ale jednak w moim są zawsze ze 2-3 wersje smakowe, te najbardziej standardowe.
Wydawało mi się, że jakiś czas temu padło pytanie o krople na zaćmę, ale teraz nie mogę go znaleźć. Moja staruszka, lat 12, zaczyna mieć problem ze wzrokiem. Nasza wetka powiedziała, że to starość i że nie za bardzo jest co z tym zrobić. Z kolei wczoraj nasz fryzjer, który jest też wetem, polecił krople Catalin lub Quinax (lub Lanomax, ale to podobno jakaś nowinka niedostępna w PL). I teraz pytanie - warto się w to bawić, czy to bardziej pic na wodę? Zdaję sobie sprawę oczywiście, że prędzej czy później mi psina oślepnie, ale pytanie czy te krople mają realną szansę jakoś opóźnić zaćmę?
Dzięki dziewczyny :kwiatek:
A ja wrócę z tematem, który się przewijał, ale tych firm i produktów tyle teraz powstaje, że nie sposób nadążyć... Potrzebuję fajnego legowiska. Takiego że "ścianami" (nie sama poducha), zależy mi na zdejmowanym pokrowcu. Ktoś coś?
FurryMouse, mam w sumie trzy z
www.e-legowisko.pl dla Diuny i Nero - dwie sofy i jedno prostokątne. Wszystkie mają zdejmowane pokrowce, które można też dokupić (jak Ci się np wizja kolorystyczna zmieni :P) piorą się spoko, jedyne co, to wypełnienie Nerusiowej sofy się deko uklepuje (ciężka doopcia :P) ale wystarczy "umościć" wkład pod pokrowcem i wraca do "puchatych" kształtów. 😉
edit. Nawet przekopałam na szybko instagrama i mam fotki obu legowisk :P

Również polecam e-legowisko.pl
ja takich nie mam bo mój pies gardzi legowiskami, ale Heart Chakra testowała jakieś polskie z terapeutycznymi wypełnieniami, jeden miała właśnie z rantami 🙂
https://myheartchakra.pl/2018/03/legowiska-wiko/
Dziękuję! Myślę, że wybór padnie na e-legowisko tylko teraz trzeba wybrać między super wysoką i milutką
kanapą, a wygodną w utrzymaniu w czystości skórzaną
sofą 😀
Siedzę w robocie i czekam na info jakiego rozmiaru mamy klatkę - podejrzewam, że to ułatwi podjęcie decyzji 😀
Dzięki raz jeszcze :kwiatek: :kwiatek:
czy są tu jacyś psiarze z Bielska-Białej? Chcę pojechać na socjal do centrum handlowego i nie wiem jak to jest w Sferze (w sensie, czy nikt nie goni) 👀 a internet nie mówi nic. Plus, czy kojarzycie jakąś psiolubną knajpkę? :kwiatek:
madmaddie ja jestem z B-B 🙂 Wydaję mi się, że raczej w ,,starej,, sferze nie ma problemu i chyba kiedyś znajoma wchodziła ze swoimi na socjal tam (chociaż głowy uciąć nie dam). Nie wiem nawet czy przed Sferą nie wisi tabliczka, że centrum jest przyjazne dla psów...Jeśli chodzi o psiolubne knajpy to jedynie w Ustroniu kojarzę, w Bielsku mi się nie zdarzyło wchodzić z psem w takie miejsca 😉
madmaddie podpytałam znajomą i do Sfery zasadniczo nie można wejść z psem. Wyjątkiem jest pies przewodnik lub ewentualnie jakiś kieszonkowy trzymany na rękach.
dzięki! pomyślę nad tą sferą. Na razie, ze sprawdzonych info, to do Decathlonu można z pieskiem, jakby ktoś pytał 😉
madmaddie, potwierdzam, wczoraj zaszłam podczas spaceru na chwilę do Decathlona i nikt nie miał problemu. Dodatkowo, z tego co sama sprawdziłam, to we wszystkich marketach budowlanych typu Obi też można.
Z BB masz już całkiem blisko do Ostravy, a tam do Avion Shopping Park też możesz wejść z psem. Jeżeli chodzi natomiast o polską stronę, to ostatnio we Wrocławiu byłam w galerii przy placu Grunwaldzkim i tam też sporo sklepów miało naklejkę na szybie, że są przyjazne psom 😀
Wiesz, na pewno można do Silesii City Center i Supersamu w Kato, ale my z małą jeszcze nie przerabiałyśmy takich tłocznych miejsc. Bielsko mimo wszystko jest spokojniejsze i od niego chciałam zacząć 😉
Dzięki za info wrocławskie, jak się ogarniemy, to chcę się kopsnać na wycieczkę do Wro. Zwłaszcza do sklepiku Dog Ahead 😀
madmaddie mi w Supersamie gość z ochrony zwrócił uwagę, że mogę ale tylko w kagańcu. Z tego co wiem w SCC też był taki wymógą. Także ja zostałam grzecznie wyproszona. Inna sprawa, że nie znalazłam na necie regulaminu żadnego, a na drzwiach Supersamy jest tylko obrazek psa na smyczy.
FurryMouse, ale zgodnie z przepisami pies w miejscu publicznym powinien być na smyczy i w kagańcu, więc tyczy się każdego sklepu, chyba że wewnętrzne przepisy mówią inaczej.
Perlica, akurat przepisy np. Wrocławia (ale i większości miast) mówią o tym, że pies ma być na smyczy (za to nie musi być w kagańcu) ale sklepy, dworce itp to wbrew pozorom nie są miejsca publiczne jako takie (w rozumieniu, że państwowe czy samorządowe) a tereny prywatne i faktycznie w zdecydowanej większości jeśli psy w ogóle wpuszczają to na smyczy i w kagańcu. Generalnie trzeba właśnie pamiętać że taka galeria handlowa czy dworzec to teren prywatny i obowiązują przepisy właściciela a nie miejskie - co zaskakuje zawsze większość ludzi 😉.
Z drugiej strony mamy takie miejsce we Wro (tereny parkowo-rekreacyjne) i co jakiś czas słychać tam opieprzanie od spacerowiczów, że psy na smyczy powinny być - a jest to teren prywatny i na ogromnej części tego terenu właściciele zostawili przestrzeń na której psy mogą biegać luzem i są na to specjalne znaki 😉.