Licencje - co gdzie opłacać

Asik   Najwazniejsze to sie konsko realizowac :D
11 czerwca 2009 13:09
Odkopuje temat bo mam pewna sprawe do Was. Chcialabym sie upewnic czy dobrze rozumuje.  Do tej pory nie nalezalam do rzadnego klubu i startowalam jako niezrzeszona. Jednak teraz chce sie zapisac do klubu. Co oprocz skladki czlonka klubu musze sobie oplacic w PZJ/WMZJ zeby moc startowac w zawodach. Z moich wyliczen wychodzi mi tak:
      100 zl oplata rejestracyjna PZJ/40 zl oplata rejestracyjna WMZJ;
      100zl licencja roczna PZJ/30 zl licencja roczna WMZJ
Czy to wszystko?

I czy jesli klub ma wykupione ubezpieczenie NNW to czy ja juz nie musze go wykupywac?
A za konia?
Jeśli klub ma NNW to zazwyczaj wystarcza ksero strony z numerem polisy. Niekiedy potrzebna jest legitymacja (np. LZS) z dowodem opłacenia składki. Dla ubezpieczalni to legitymacja stanowi dowód jakby co. Ale WZJ/PZJ rzadko leg. wymaga.
Deklarację musisz od nowa wypełnić - podbitą przez klub.
Asik   Najwazniejsze to sie konsko realizowac :D
11 czerwca 2009 19:35
Dzieki Halo

Co do konia to on kiedys cos startowal wiec byl w PZJ zarejestrowany napewno, poza tym ta kwestie zostawiam wlascicielom.
A ja zwracam się do Was o pomoc, bo przez wszystkie zajęcia związane z maturą, robieniem prawa jazdy i tak dalej, zaniedbałam przedłużenie ważności licencji mojej i koni na starty na bieżący rok, nie załatwiłam tego razem z moim klubem i teraz leży to na moich ramionach, przepuściłam już z powodu braku papierów dwa razy zawody w tym roku, a chcę w końcu pojechać coś więcej niż towarzyskie.

I moje pytanie wiąże się z licencjami na starty koni - wiem już, jakie dokumenty muszę wysłać do związku, żeby zaktualizować swoją licencję, ale nie wiem, jakie dokumenty koni dostarczyć. Nikt w moim klubie nie jest w stanie (albo nie ma ochoty :/) mi pomóc, podobnie z resztą pracownik WZJ, z którym widziałam się w miniony weekand. Domyślam się, że muszę przesłać kserokopię aktualnych szczepień moich koni, ale czy coś jeszcze?

I jeszcze jedno pytanie - zapłaciłam już NWW, ale w dalszym ciągu nie otrzymałam polisy. Czy wystarczy okazać się potwierdzeniem przelewu za ubezpieczenie, czy muszę czekać, aż dotrze do mnie ta polisa?

Edit: Gdyby jeszcze ktoś byłby tak dobry i oświecił mnie aktualnym cennikiem OZJtów, byłabym niezmiernie wdzięczna!
kermit   Horses horses everywhere ..
22 czerwca 2009 14:10
Żolka ja w zeszłym tygodniu poddałam się z przedłużeniem licencji w OZJ w Łodzi i załatwiałam to w mig bezproblemowo w PZJ.
Dla konia aby dokonać rejestracji, licencji i co za tym idzie paszportu PZJ dla konia należy przesłać dokumenty takie jak: kopie stron 3-8 z paszportu hodowlanego, druk zgłoszenia konia, opłatę 300 PLN (100 za rejestracje, 100 za licencje i 100 za paszport) (kopia przelewu). Następnego dnia otrzymałam paszport PZJ i teraz tylko opis w paszporcie przez veta odsyłasz do PZJ wpisuja w paszport licencje i odsylają.

A komu chcesz pokazać polisę NNW ?
Kurcze, ale ja nie potrzebuję rejestrować się w PZJ...

Muszę być ubezpieczona, żeby przedłużyć swoją licencję, stąd moje pytanie, czy żeby udowodnić władzom OZJ, że jestem ubezpieczona muszę pokazać im polisę, czy wystarczy kopia dowodu wpłaty.
22 czerwca 2009 15:03
W zeszłym roku pokazałam jedynie dowód wpłaty.
A zarejestrowałam konia w PZJ poniewaz w OZJ nie chcieli mi przedłużyć licencji konia. Powód: klub nie opłacił składki  🙄
Aha, czyli w zasadzie mam już wszystkie potrzebne dokumenty. Mój klub ma opłacone składki, więc o to martwić się nie muszę.

A orientujesz się, jakie dokumenty konia muszę pokazać, żeby przedłużyć licencję w OZJ? Takie same, jakie okazywałaś w PZJ? No i jeszcze jedno - nie wiesz może,  z jakimi opłatami się to wiąże?

22 czerwca 2009 15:54
Ceny zależą od tego jaki to OZJ. W Łodzi nie musisz płacić nic. A wystarczy chyba tylko paszport i karta konia. Ale tego nie powiem na 100% bo mnie odesłali przez brak składek i nie było dalszej dyskusji.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
22 czerwca 2009 17:18
a powiedzcie mi (choc wiem, ze to zależy od OZJ), czy jesli teraz - po połowie roku, zapłace licencje roczna, to płace mniej czy normalnie?
Opolanka mi się wydaje, że normalnie. Jak ja zmieniałam barwy klubowe w listopadzie (czyli rejestrowałam się od nowa w PZJ) to placiłam jak za cały rok.
Opolanka, mnie też wydaje się, że zapłacisz normalnie.

Dzięki wielkie za pomoc! Biorę się i załatwiam te papiery i chcę mieć to już z głowy. Śliczne dzięki  :kwiatek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
23 czerwca 2009 08:28
Dzięki. Chociaż mnie to nie satysfakcjonuje, bo dlaczego mam opłacać ROCZNĄ licencję w lipcu :/ No ale dzieki raz jeszcze.
Sluchajcie, to prawda że klasy sportowe są dożywotnio teraz? We wszystkich dyscyplinach?
Tzn interesuje mnie przede wszystkim ujeżdżenie bo w skokach to wiem na 100% że są :>
Nikt się nie orientuje? :>
Klasy sportowe nie są dożywotnie, tu sie nic nie zmieniło. W skokach dożywotnie są licencje. Ale jak to jest w ujeżdżeniu nie mam pojęcia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się