spód robię zawsze z tego przepisu:
Składniki na kruchy spód:
- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego
- 30 g smalcu, zimnego
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
nadzienie do gruszkowej jest z kwestii smaku (tarta gruszkowa)
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-migdalowa-z-gruszkamia nadzienie do tej z owocami:
600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1,5 łyżki golden syrupu lub miodu
Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.
Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.
Wyjać z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.