wrzody żołądka
zielona_stajnia, dobrze doczytałaś 😉 wyniki były żadne 😉
Karolajna90 olej lniany może mieć pozytywny wpływ z uwagi na zawartość kwasów omega-3, które mają działanie min. przeciwzapalne. Podobnie będzie przy podawaniu mielonego siemienia lnianego (świeżo zmielone, nie gotowane). I pewnie makuchy - zależy tylko od ilości podawania danego produktu.
Właśnie myślałam, o oleju lnianym, bo o kukurydzianym się nasłuchałam, że to niezdrowe dla ludzi i koni. A Makuch, ma jeszcze inne składniki oprócz tłuszczu. Olej lniany wydaje mi się lepszym rozwiązaniem
Dziewczyny, zauważyłyście, żeby podczas podawania leków przeciwzapalnych działo się coś złego z wrzodkami? Jesteśmy po tygodniowej kuracji przeciwzapalnymi, nie zauważyłam pogorszenia, co prawda weterynarz prowadzący wie o wrzodach i dał jakiś przeciwzapalny, który podobno jest łagodniejszy i ma nie podrażniać przy wrzodach, ale wolę dmuchać na zimne i już od jutra zacznę podawać wiosenną kurację omeprazolem.
xequus, mój dostawał Danilon, który podobno jest łagodniejszy dla koni wrzodowych, nie zauważyłam żeby było coś gorzej, ale i osłonowo dostawał gluta i omeprazol, brał cały tydzień
U mojego wrzody ujawniły się właśnie po tygodniowej kuracji danilonem (bez żadnych leków osłonowych, gluta itp.).
xequus jeśli weterynarz wie o schorzeniu to dobiera lek możliwie najłagodniejszy i nie powinien mieć on dużego wpływu.
Warto jednak zapytać o możliwości osłony żołądka przed podrażnieniem.
Mój po Danilonie wylądowal w klinice, więc hmm.
Macie jakieś tanie źródło na Ulcosan?
Też właśnie dostawał danilon. Pogorszenia nie ma, więc może faktycznie delikatniejszy. Osłonowo dostawał gluta, teraz uruchomię omeprazol, więc mam nadzieję, że obejdzie się bez przygód 😉 dzięki za odpowiedzi
edit: błąd jednak dostawał metacam 😉
Moja po 3 dniach przeciwzapalnych się położyła, a cały czas dostawała omeprazol osłonowo. Niestety leczenie trzeba było przerwać. Dużo zależy od konia
Danilonu bym w życiu nie dała koniowi z wrzodami, ani nawet z podejrzeniem. Jedyny p.zapalny w takim wypadku to meloksykam /metacam, contacera, meloxicam/. Wychodzi dużo drożej, ale jest bezpieczny.
Nawet w ulotce Danilonu (to pochodna fenylbutazonu/Butagran) jako przeciwwskazanie do stosowania jest owrzodzenie żołądkowo-jelitowe. U nas zdrowym koniom podawało się go z osłonowymi, więc co dopiero mówić o wrzodkach. Tak jak napisała tajnaa - metacam - w wersji nie made by bayer np. animeloxan aż tak po kieszeni nie bije, jedynie kwestia nauki dożylnych, no ale żyła u konia jak wąż ogrodowy - nie trafić trudno 😉
jest też w takim syropku dopaszczowym
To nawet nie wiedziałam, ale na przyszłość zakoduję, choć ja jednak wolę w żyłę - wiadomo, że nic nie wyplują 😉
Mam takie pytanie - długo gotuję dla mojej klaczy do jedzenia siemię lniane, ale w całości. Czy lepiej przyswajalne byłoby mielone?
My już po gastroskopii. Zapisujemy się do klubu odźwiernikowców... 🙄 Tragedii nie ma: "przerośnięte" fałdy i jedno niewielkie zaróżowienie. Na części bezgruczołowej łuszczenie się błony.
Namieszałam 🤬, zasugerowałam się nazwą danilon, bo nie mogłam sobie przypomnieć, ale coś mi nie dawało spokoju i zadzwoniłam do doktora i jednak dostawał metacam. Trochę daje po kieszeni, ale po tygodniu podawania zero pogorszenia wrzodów. 🙂
julita123 Ja na bieżąco mielę, bo wtedy jest nadal fajnie "tłuste". Jak kupowałam gotowe mielone to było wysuszone. Ale zdecydowanie po zalaniu wrzątkiem robi się lepszy glut i koń chętniej zjada.
Dzięki xequus 🙂 A czym mielisz?
<b>julita123</b> Ja też mielę siemię na bieżąco. Używam młynka do kawy za 30 zł z supermarketu. Siemię lniana kupuję na allegro- wychodzi 5zł za kg już z przesyłką.
julita123 ja akurat mam takiego robota wielofunkcyjnego i w nim. A kupuję w Jarpasz cały worek chyba 50kg
Ok, dziękuję 😀 A myślicie, że w maszynce do mięsa udałoby się zmielić?
Ok, dziękuję 😀 A myślicie, że w maszynce do mięsa udałoby się zmielić?
Nie polecam prób - u mnie poszedł ten plastikowy trzpień od ślimaka (to co łączy z mechanizmem) i bezpiecznik. Maszynka zelmera.
Myślę, że w maszynce do mięsa bez szans. Ni i w razie awarii szkoda maszynki, skoro młynki do kawy zaczynają się od 20 zł.
http://allegro.pl/m21-mlynek-elektryczny-do-mielenia-kawy-2-kolory-i6616858291.html#thumb/2
Moja po 3 dniach przeciwzapalnych się położyła, a cały czas dostawała omeprazol osłonowo.
Osłonowo 😲 że tak zapytam a jak tam stawy itd.
o Jezu, troll dotarł i tutaj. Człowieku, odpuść. Idź sobie na spacer, zrób coś pożytecznego. Błagam.
Już czułam niedosyt i zastanawiałam się gdzie się podział Szalonykoń 👀
[quote author=zielona_stajnia link=topic=1307.msg2768765#msg2768765 date=1521721299]
Już czułam niedosyt i zastanawiałam się gdzie się podział Szalonykoń 👀
[/quote]
To znowu Ty , masz chyba jakąś obsesją albo się zakochałaś. 🤣
Widzę że niektórzy to traktują omeprazol jak landryny.
Szkoda, że nie kosztuje tyle co landryny 😉 A tak całkiem serio, to ja też w takiej sytuacji dałabym omeprazol, innego rozwiązania nie widzę 😉
Ok. Tylko jak będziesz stosowała IPP osłonowo 😉 żeby później nie było płaczu jak zaczną sie problemy ze stawami.
Z ciekawości zapytam 😉 w jjakim mechaniźmoe uszkadzą te stawy ??