Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Shantowa, nie ma reguły, okulistka mi dziś mówiła, ze i przy dużych wadach siatkówka może być ok. Ja mam małą wadę tylko -1,5 dioptrii, a wyszło co wyszło.
yegua, a prywatnie nie dasz rady? Ja robiłam laser dokładnie 2 tygodnie przed porodem, na ostatnią chwilę. Zdecydowanie wolałam to niż cesarkę.
Nigdy nie słyszałam, zeby w de ktoś badał oczy przed porodem. Musze pogooglowac! To jest bardzo ciekekawe czemu w pl jest taki nacisk na to.
Ja z kolei sama z siebie zadała, mam jakieś - 5. I byłam pewna, że będę mieć cc, jakiż był szok, że nie... Ale w sumie nie żałuję.
Gienia-Pigwa, to jeden z oficjalnych powodów dzięki którym można mieć planowaną cesarkę więc każda dziewczyna chętna na taką leci i sprawdza 😉 Ja sama miałam to odklejenie diagnozowane z przygodami, dopiero za trzecim razem trafiłam na lekarza który się tym zajmuje a nie jest zwykłym okulistą. I trafiłam w ostatniej chwili. Kilka dni później miałam robiony zabieg a dwa tygodnie po nim rodziłam.
Kiedyś była też w Polsce afera - matce z potężną wadą wzroku odmówiono cesarki ze względów okulistycznych i oślepła. Może lekarzami teraz kieruje strach...?
Ja pytałam na pierwszej wizycie u gina w Pl i powiedział mi, że moje -5,5 nie jest przeciwwskazaniem do porodu sn. A później już nikogo więcej nie dopytywałam, hm, może powinnam.
Shantowa, dziękuję!
Lotnaa, bo dioptrie się nie przekładają na odklejenie siatkówki. Ja miałam -2.
Mam radio włączone na szum obok łóżka, to znacząco tłumi dźwięki dochodzące z salonu.
Rety, Julie, jestes freakiem. Juz sobie wyobrazam poczatek jakiegos filmy, gdzie mlody przyszly morderca tlumaczy 'jak bylem maly mama puszczala mi szum w radiu'
Czemu freakiem? Nie znam młodej mamy która nie używałaby szumisia, białego szumu puszczanego z telefonu czy nawet włączonej na zimny nawiew suszarki do włosów.
Ja nigdy nie używałam 😉 Ale to tak tylko na marginesie.
Ja też nie. Raz spróbowałam bez jakiegokolwiek rezultatu 😉
majek, No coś Ty 😁 Myślałam, że wszyscy znają uspokajające działanie białego szumu. Nawet jak ktoś nie stosował, to słyszał. Przecież teraz Miś Szumiś króluje na szczytach wyprawkowych list "must have". 😁
A szafirowy Jaś miał jako niemowak ksywę "pan suszarek", bo bez suszarki nie szło z nim żyć. 😉
Ja do tej pory stosuje na sobie 😂
odkurzacz, suszarka, pralka działają na mnie kojąco 😂
Ostatnio do kancelarii wpadła do mnie jakaś matka, myślałam, że z odkurzaczem, a to jakieś szumy z wózka 😁
Ja tez nie uzywalam szumow. Moj maz zakupil cd z bulgotaniem wod plodowych i szczerze mowiac go wysmialam. Moje dzieci spaly przy radiu albo po prostu przy odglosach domu. Moze dlatego ladnie spaly bo mi twardy dysk ladnie szumi + wentylatory w kompie i moje kojace klikanie?
O suszarce slyszalam, jeszcze mozna grzac brzuszek... ale zeby specjalnie szum z radia puszczac? Albo kupic szumiace urzadzenie... 😜 no nie moge
abre, o NFZ nawet nie myślałam. W polecanej klinice terminy na lipiec... Żałuję że nie poszłam wcześniej do okulisty, ale cieszę się że moja ginekolog tego wymaga.
Shantova, tu jest fajnie wyjaśnione:
"Od dobrych kilku lat wiadomo, że o zaleceniu cięcia cesarskiego nie decyduje wysokość wady wzroku, ale obecność lub nieobecność specyficznych degeneracji obwodu siatkówki – tłumaczy prof. Marta Misiuk – Hojło z Kliniki Okulistyki Akademii Medycznej we Wrocławiu. - Dlatego należy wykonać badanie dna oka. Nawet, jeśli pacjentka ma dużą wadę wzroku sięgającą - 8, - 10 dioptrii, a obwód dna oka jest prawidłowy, to nie ma okulistycznych wskazań do rozwiązania ciąży cięciem cesarskim. Oczywiście, statystycznie rzecz biorąc, tego typu degeneracje częściej zdarzają się u osób, które mają krótkowzroczność średnią i wysoką, ale nie w 100% przypadków. Ważniejsze są specyficzne zmiany w obwodzie siatkówki, które mogą sprawić, że odwarstwi się ona w czasie porodu siłami natury."
majek, Jak coś jest głupie, ale działa, to wcale nie jest głupie. 😉
Mi też się lepiej śpi przy szumie.
Tez prawda...
Faktycznie pamietam jak caly rok zasypial na ASP przy dzwieku rzutnika na historii sztuki (plus ciemno plus ciepelko)
Roch zasypial najlepiej przy dzwieku pociagu. Maz gdzies to sciagnal z netu i byly tam rozne szumy, od suszarki po pociag 😉
A szumisia chcialam kupic jak bylam w ciazy, ale moj S. stwierdzil ze nie ma opcji, bo dla niego te misie wygladaja jak martwe 😉 teraz jak na nie patrze to wlasnie wydaje mi sie ze to topielce 😉 no i w efekcie juz mi sie nie podobaja.
Julie - moja córa dalej sobie włącza do zasypiania Szumisia, zwanego Szymusiem. I przyznam, że na mnie też ten dźwięk działa kojąco i lepiej mi sie zasypia :P
majek, tak to nawet ja zasnęłam na psychofizjologii widzenia.
KaNie, mnie się z ośmiorniczkami na talerzu kojarzą 😉
yegua, skąd jesteś i kiedy poród?
No ale te szumy u niemowlaków działają znacznie lepiej niż u dorosłych bo to musi być jakiś inny mechanizm, niż po prostu zasypianie przy jednostajnym dźwięku. U nas od pełnego rozdarcia paszczy do snu, to bywało, że przejście trwało 3 sekundy po włączeniu szumu. I 8 do całkowitego rozdarcia po wyłączeniu szumu, tak że ten 😉 Tłumaczy się to tym, że w brzuchu jest niebywały hałas, nieustannie krew płynie pod ciśnieniem, przsuwa się jedzenie w jelitach itd, badania mówiły o rejestrowaniu hałasu takiego jak od głośnego odkurzacza. Moje w każdym bądź przestały na szum reagować gdzieś między 6 a 12 miesiącem życia i teraz to można conajwyżej pośpiewać kołysanki.
KaNie, szumisie nie muszą być misiami, moja sis miała w kształcie pluszowej ośmiornicy, co było o tyle fajne że można było tymi odnóżami zamontować szumy na łóżeczku, foteliku samochodowym itp. Ja z kolei miałam szumy w komórce ale to się sprawdza tylko awaryjnie, na dłuższe szumienie lepiej mieć jakieś dedykowane urządzenie.
Bobek
Tak wiem, potem widzialam rozne inne misie i wynalazki z szumami. Ale nie byly nam potrzebne. Roch zasypial przy tym tylko krotka chwile. On ogolnie nie ma problemu z zasypianiem, a jesli juz cos go meczy to wystarczy przytulic , pokolysac i ma sie nalesnika ktorego mozna odkladac do lozeczka.
Teraz tylko w aucie czasem marudzi, bo ma etap "rozrabiaki" i np kilka godzin w foteliku czasem mu nie pasuje. Ale mam na to plyte "Tatusianki" czy jakos tak i migiem zasypia i Roch i jego Tata 😉
Moim dedykowanym urządzeniem przez niespełna rok był odkurzacz przemysłowy 😂 moja mama pukała się po głowie jak to zobaczyła, reszta gości śmiała - zwłaszcza ze 'sztuczki' jak sekundę po wyłączeniu Zosia otwierała oczy jak 5zł. Szczęśliwie w końcu dopadła go awaria i wtedy odkryliśmy, że jego szum jest zbędny bo dziecko świetnie współpracuje przy zasypianiu... W międzyczasie kupiłam Szumisia ale przydał się wyłącznie do zbierania kurzu
Taaa...u nas szumiś leży w kącie. Mnie bardziej usypiał niż małego😉
A wystarczy nastawić radio pomiędzy stacjami. Można sterować rodzajem i natężeniem szumu, polecam. 😀
Gabrysiowi szumieliśmy też wentylatorem w łazience i wyciągiem okapu kuchennego. A teraz Ignaś ma radio, bo okap nam wciąga smród smoły z komina do domu. 😉
Ojej, Lotnaa, sto lat dla Hani!! Niech rosnie zdrowa i radosna ta Buba nasza 🙂! Slicznie wygladala.
Mój prawie 3 letni synek zrezygnował z szumów do spania ze 2 miesiące temu.
Sam sobie włączał po wieczornym czytaniu, gasił światło i zasypiał
Dla mnie szumis/tablet z aplikacja był wybawieniem bo budziło go wszystko i ciagle :/
Był Gabik dzieńbabciowo, to i my. Jakość fatalna, ale fajnie złapany moment. przy okazji dowiedziałam się, ze Kalina przyjaźni się z Igą :p Sukienki porównywały bardzo skrupulatnie 🙂 Dziecko spisało się na medal, śpiewała jak zwykle najgłośniej, było super, dziadkowie wzruszeni. Dodam, że był to pewien wyczyn, jedna babcia jechała 200 km, a drugie dziadki prawie 100.

Moja mama była 5 dni, dziecko 90% czasu wisiało na niej, pewnie ją zamęczyła, no ale jest love love straszne

I kogo nie mam na fejsbuku - Kaliszek i jej oryginalny kostium karnawałowy. Uprzedzam pytanie - to nie Batmanka, to Księżniczka Nietoperz :p
Ale super strój, mega wygląda 🙂
moja chce być księżniczką - wojowniczką ooook... czyli pomału rezygnujemy z księżniczek ale ciężko się rozstać 😀
A na dzień babci będzie kotem 🙂
Czytałyście:
https://mataja.pl/2018/01/nurty-artystyczne-wsrod-dzieci-na-wystepach-przedszkolnych/