Heh, ja na razie jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego gospodarstwa z odpowiednią działką więc kryty lonżownik to dla mnie pieśń przyszłości. Natomiast liczę ile by kosztowało ogrodzenie danej działki i z czego je wogóle zrobić. Czytam, sprawdzam porównuję ceny. No niestety podkłady, o ile były fajnym materiałem to są po prostu trujące i traktowane jako odpad do utylizacji. Przez długi czas nikt tego nie sprawdzał co się z tymi podkładami dzieje po oddaniu do firmy utylizacyjnej, ale są już medialne przypadki interwencji w sprawie ogrodzenia z podkładów kolejowych. Nie twierdzę, że z automatu pojawia się inspekcja i wlepia mandat jak ktoś zrobi coś z podkładów na swojej działce, ale jeśli taka inspekcja by sie kiedyś pojawiła to jest to podstawa do interwencji, ja po prostu nie polecam tego budulca jak się ma wrednych sąsiadów lub ostrą konkurencję na karku. Dodam, że ludzie są coraz bardziej świadomi i wiedzą, że podkłady trują glebę, wody gruntowe substancjami rakotwórczymi, że można zgłosić to do odpowiednich służb. Ty już postawiłeś więc teraz zostało ci tylko liczyć, że nikt się nie czepi. A to, że można coś kupić na allegro to dla mnie żaden argument, mało tam ludzi zostało oszukanych na trefny towar, podróbki znanych marek itp....
Ja już linkowałam ten materiał w innym wątku, tu kilka słów o podkładach:
https://teleexpress.tvp.pl/50701355/zrobili-ogrodzenie-z-toksycznych-podkladow-kolejowychJeszcze był przypadek kilka lat temu, że czepili się firmy utylizacyjnej, że podkłady sprzedaje dalej ale niestety nie mogę tego znaleźć żeby podlinkować.