M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Lena, bardzo ladna i klasyczna! gratuluje dogadania się z obsługą. Mi się jedna z ich sof strasznie podobała, ale kontakt był tak tragiczny, że ustalenie jaka tapicerka dostepna jest dla danego modelu zajęło 2 tyg. 10 maili i 3 telefony...  😵

No to chyba miałam szczęście. Na dodatek miałam dziwne pytanie do konstrukcji oparcia i okazało się, że właściciel ma identyczną kanapę w domu i wysyłał mi fotki mmsem 🙂
podziwiam was ze kupujecie sofy przez internet, ja musze usiasc i poczuc 🙂
maleństwo   I'll love you till the end of time...
10 września 2017 12:49
Ja też wolę usiąść, ale nie widziałam jeszcze w sklepach kanap/ narożników takich samych i w takiej samej cenie jak w sieci, a u nas niestety bardzo wyśrubowany budżet... Tak więc też mnie czeka zakup narożnika we worku 😉
maleństwo, dla mnie wybór sofy to wybór..... od prawie 2 lat.
Nic a nic absolutnie mi sie nie podoba. A jak sie juz podoba no to cena jak z kosmosu.
Stwierdziłam w końcu że sofę zrobie sobie sama ( a dokładniej mąż mi zrobi )
Mam taką samą motywację jak maleństwo. Poza tym bedąc kurduplem tak na prawde siedziałam w życiu na jednej jedynej wygodniej sofie. Poza nią wszystko za duże i albo mi nogi sterczą, albo za daleko do oparcia.
Tą moją wybranką jest zwykły kontik/kontiki, ale uparcie nie chcą wrócić do mody, zeby je zaczęli znowu produkować🙂
Ostatnio wypatrzyłam okładkę nowej ikei w necie i juz się napaliłam, że moja ukochana bedzie w sprzedaży  😍 a potem dopiero zobaczyłam datę na tej okładce  😂
10 września 2017 15:34
azzawa, padłam 😀

aszhar, sofy, które mi się podobają, zaczynają się od takich sum, że za to sobie umebluję cały salon... Dlatego bierzemy narożnik, bo znaleźliśmy łądny, minimalistyczny i za fajną kasę. Oby wystarczył na kilka lat... moje ostatnie dwie kanapy to porażka, BRW zeszmaciła się totalnie po pół roku, obecna niejakiej firmy Bog-Fran trochę później, ale też dała czadu...
azzawa, ale czad! mam kontiki na działce! 😀 😀 😀
hej..jak z trwałością sprzętu agd z IKEA ? kupować czy nie ? ❓
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
10 września 2017 22:05
Mam piekarnik i zmywarkę juz sześć lat i wszystko działa super. Miałam tez indukcję ale płyta poszła przez nasza głupotę wiec sie nie liczy 😉
Wizja   Skąd wziąć siłę do dalszej walki...?
11 września 2017 06:54
Ja mam kuchenkę płytę gazowa i zmywarkę. Płyta super, natomiast ze zmywarki nie jestem zadowolona - nie domywa.
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 września 2017 07:06
mańka, z tego co się orientuję, to dla Ikei produkują raczej wiodący producenci na rynku, to nie ich 'prywatne' produkty'
Ja mam kuchenkę płytę gazowa i zmywarkę. Płyta super, natomiast ze zmywarki nie jestem zadowolona - nie domywa.

ja mam sprzęty agd z Ikei w pracy: lodówkę, mikrofale i 2 zmywarki: o ile mikrofala i lodówka dają radę pomimo chamskiego traktowania - (np. jak coś się za mocno podgrzeje to ludzie studzą sobie wkładając gorące do lodówki  :icon_rolleyes🙂, to zmywarka jest porażką - generalnie trzeba umyć ręczcie a potem wstawić bo inaczej na bank nie domyje, co się chyba trochę mija z celem. Ale też przemiał pracy miały duży i też nikt się z nimi nie certolił...

edit: znacie może jakieś miejsce gdzie kupię w Warszawie tanio glazurę. Potrzebuję zwykłej taniej białej matowej o płytkach max 25 cm i tych kafli popularnych ostatnio kuchennych ze ściętymi bokami. Promocję na kafle przegapiłam, a zwykłe matowe maja tylko w Leroy. 🙁
11 września 2017 08:49
u mnie bliżej niż dalej, pozbyłam się całego kartonowego bałaganu, narzędzia pochowane. Z 'dużych' spraw zostało podłączenie i przykręcenie zmywarki, przykręcenie piekarnika, przyklejenie metalowego panelu przy płycie i montaż pochłaniacza. W tym miesiącu powinny przyjść też meble od mamy więc skończymy łazienkę. No i szczeniaczkowa decyzja podjęta, będzie z końcem października więc pilnie do tego czasu trzeba zrobić drzwiczki podestu 😀
No i ścianę z audio trzeba pomalować. Póki co nam się nie chce 🙄

[img]https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/21621969_10207821563816112_1716990322_n.jpg?oh=923ea761d071ee3302fddecf4a0d74b7&oe=59B7D21E[/img]
Fajne są takie podesty na łóżko, też się nad czymś takim zastanawiam, żeby zwiększyć powierzchnie szaf. Tylko że u mnie okno będzie dość nisko i musiałabym chyba na już się decydować czy robić coś takiego bo wtedy kontakty wyżej bym musiała mieć 🙂
11 września 2017 09:14
magda, no gniazdka zdecydowanie trzeba wyżej - my mamy po 4 z każdej strony łóżka, kawałek nad materacem + schodowy włącznik światła, żeby można było górne zgasić po wejściu do łóżka. GENIALNE, polecam :P
No i podest sprawuje się świetnie - miejsca jest od groma pod nim, wysokość ma taką, że od razu wchodzi się na łóżko od strony nóg, po bokach mamy jeszcze sporo przestrzeni na to, na co mamy ochotę. Absolutnie nie żałuję 😀
A i widziałam w sieci sporo takich podestów przy oknie, na wysokości parapetu 😉 mają swój urok <3 u mnie niestety popsułoby to całą funkcjonalność mieszkania więc musiałam odpuścić podest pod oknem
Wizja, niedomywanie może być też kwestią jakich tabletek używasz. Po lidlowych W5 tych droższych, nigdy nie miałam problemów.
11 września 2017 14:24
Można gratulować!
Witam jako właściciel mieszkania, państwo powinni w tydzień oproznić i wchodzimy z malowaniem.
majek   zwykle sobie żartuję
11 września 2017 14:42
yeahhhh!!  😅 😅 😅
maleństwo, gratki  😅 Ale po tym, co Twoj Mąż pisze na fejsbuku nie dziwie sie, ze revolta ma obsesje na punkcie rodzeństwa dla Kaliny  😂
11 września 2017 17:57
To raczej w drugą stronę działa ten mechanizm. Ale dzięki
maleństwo, gratulacje 😀
maleństwo, Gratulacje- niech Wam się dobrze tam żyje!
wracam z kolejnym pytaniem:

polecicie mi jakąś matową lateksową farbę? na rynku od groma tego a mnie zależy dobrym kryciu i dobrej zmywalności. To co w kollorze będzie Voice of color Dekorala.

smartini zazdroszcze finiszu  😵
maleństwo gratuluję zakupu i witam w piekle remontowym 😀iabeł: 😉

12 września 2017 14:31
maleństwo, Grasty!!! Nareszcie 😀
azzawa, ja malowałam Tikkurilą, wykończenie super-matowe (bardziej niż standardowy mat). 2krotne malowanie ciemną farbą wystarczyło (ale trzeba było być dokładnym), efekt matu jest cudowny 😀
Paleta kolorów jest OGROMNA (łącznie chyba podan 2tys. odcieni, więc na pewno znajdziesz czego Ci trzeba :P)
No i dziękuję  :kwiatek:
maleństwo, ogromne gratulacje! Doczekałaś się! 🙂

smartini, dzięki jeszcze raz za podlinkowanie zlewu - wczoraj go kliknęłam. 😉 A baterię w kuchni będziemy mieć takie same. 😁
12 września 2017 14:51
mundialowa, nie ma za co ;D pokazuj koniecznie foty jak poskładacie kuchnię 😀
my wczoraj w końcu dokręciliśmy piekarnik - jutro piekę tort!
smartini, na razie na kuchnię się nie zapowiada, bo gdy udało się skompletować sprzęt i załatwić wolne na dzień montażu, to teraz okazuje się, że montażysta ma problem z kręgosłupem i nie wiadomo, kiedy wróci do pracy... 😵
12 września 2017 16:20
azzawa, piekła nie przewiduję, jedynie odświeżamy ściany i wstawiamy meble.
maleństwo, gratulacje 🙂

Ja w piątek podpisuję umowę. Odbiór w październiku przyszłego roku. Dobre to, że nie będę tracić sezonu wspinaczkowego na wykańczanie 😉
maleństwo, gratuluję! Bawcie się dobrze 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się