Nasze imiona- znaczenie, pochodzenie ...
a ja jestem z potopu po pannie billewiczownie 😉 mama sie zaczytywala w tej ksiazce i tak zostalo
Smutna prawda 😉.
Miałam mieć inaczej na imię, ale widać nie było mi pisane 😉 Miałam być Sara, ale jak się urodziłam i mama mnie zobaczyła - to mówi, że od razu wiedziała, że to przecież Klara. I tak zostało. Jasna, owszem, byłam, ale ruda (ale to tylko pierwsze włoski, potem się zblondyniły). W każdym razie lubię swoje imię. I patronkę. Na drugie z kolei miałam mieć Amelia (po prababce), ale się przejęty ojciec pomylił i w urzędzie wpisali Aleksandrę. Też ok. Takie silne imię. Akurat kiedy się urodziłam, był jej dzień. Przynajmniej imię z bierzmowania mam zgodnie z planem. Weronika.
A ja mam Agnieszka..... ( już dawno tutaj nie mieszka.....- Łzy , albo - A Agnieszka zdradzała mnie - Wilki ;-)
Mój Tata stwierdził, że imiona takie jak Agata czy Justyna ( propozycja Mamy) nie są godne mnie, lub są zbyt proste 😎 pfffffffffff a dla mnie te imiona są prześliczne.
Teo, w ktory 'aleksandrowy' dzien sie urodzilas? czyzby 18 maja jak ja....? 😉
Teo piękne masz imię - ostatnio mama mi wyznała, że gdybym nie była Magdaleną, to byłabym Klarą 😉
Teo to imię pasuje do Ciebie. Zjawiskowe jak Ty.
Ja po babci jestem podobno jasnością, z greckiego.
Arleta 🙂 w wersji przez jedno t. podobno moje imię dotarło do Polski z francuskiego ale oryginalnie jest celtyckim imieniem ostatecznie germańskim 🙂
żaden netowy opis się mi nie zgadza więc nie będę przytaczać. zazwyczaj zgadzają się tylko złe rzeczy, smutne lub pesymistyczne więc odpuszczę.
za to dla ludzi moje imie wydaje sie byc czesto za trudne dlatego jestem Agata, Aneta, nawet Alicja, a najgorsze było Alerta.
drugie Ewa, z przymusu bo Arleta "nie za święte" imię w mniemaniu księdza . a z bierzmowania Basia , po babci 🙂
Kaja
tatuś wymyślił i oczywiście postawił na swoim. Nie znoszę tego imienia 🙄
Dla mnie brzmi jakoś tak, hm, psio 🤔
z netu:
Imię pochodzenia łacińskiego. Powstało na skutek błędnego odczytania imienia Gaia (Gaja). Mechanizm powstania tego błędu: imię Gaia jest starsze niż wprowadzona dopiero w IV w. p.n.e. do alfabetu łacińskiego litera G. Tradycyjnie więc czytane było jako C, zaś litera C stojąca przed samogłoską A, wymawiana była jako K. Błędne odczytanie Gai jako Caia dało początek współczesnemu imieniu Kaja. Oznacza: "ciesząca rodziców".
Helena-Imię dodające blasku osobie, która je nosi - wszak o Helenę miała toczyć się wojna trojańska. Przeto Helena bywa zdecydowana, ma uzdolnienia kierownicze, nie lubi by jej ktoś wydawał polecenia lub rozkazywał(o tu się trafili w 10 :hihi🙂. W postępowaniu przede wszystkim jest sprawiedliwa, szlachetna i prostolinijna. Niektóre sprawy załatwia intuicyjnie. Ceni towarzystwo, lubi otaczać się mężczyznami(a tu się pomylili, bo ze mnie raczej samotnik 🙄 ), choć wierną pozostaje temu, którego wybrała. Niezbyt skora rodzić dzieci.
i moją planetą jest księżyc 🤣
szepcik, Magdaleny rządzą. Ja co prawda miałam być Maria Magdalena, bo się w Marii Magdaleny urodziłam, ale mama się bała, że dzieci będą na mnie wołały Marycha. Jestem więc Madź. Nienawidzę Magdusi, Magdalenki, Madzi. Najlepiej Magda, Magdalena, albo Madź. A na trzecie jestem Salomea.
Helcia możemy sobie łapki podać 😉
Rodzice wybrali Marika Anita (w szkole nałogowo jestem Moniką więc już nawet mnie to nie wzrusza 😉 )
Co znaczy Marika nie mam pojęcia, może Wy wiecie? 😀 wiem tyle że to po hebrajsku Maria.
a z bierzmowania Julia, choć chciałam być Jutlana ale ksiądz się nie zgodził 😁
Dominika, Jadwiga, Faustyna
Miałam być Sonią lub Irminą, ale na szczęście tata wkroczył do akcji :P Jadwiga po babci, a Faustyna z bierzmowania, choć do ostatniego dnia miałam zostać Salomeą...
Nie mogę znieść, gdy ktoś woła na mnie Doma, Domcia... Najbardziej lubię Dominika, Domi albo Nika, a jak ktoś mi jedzie per Nikosia, to widzi moją twarz w odcieniu buraczkowym, a za chwilę słyszy mój donośny krzyk 😀iabeł:
W imiennikach średnio mi się zgadza, bo ani cicha, ani spokojna, ani bynajmniej nieśmiała nie jestem, wręcz przeciwnie- pyskata, zbyt pewna siebie i trochę zuchwała :P (no dobra więcej niż trochę)
Lena też jesteś samotnikiem i do tego jak ktoś ci rozkazuje to się w tobie gotuje albo patrzysz jakby spadł z choinki(? 😁 A jak mi ktoś kogo nie lubię każe coś zrobić... 👿 😂
Monika Iwona, z bierzmowania Maria Magdalena. Opisy netowe wogóle nie pasują do mnie.
Skąd Monika? Opcji było sporo: Ewelina, Paulina ale dzięki kuzynowi, który nie potrafił jako 4 ,5 latek powiedzieć Ewelina (wychodziło mu Ehelina) zostałam Moniką (była to jego przedszkolna "dziewczyna"😉
Radzio dzieki 👍
Carunia
nie Ty jedna miałaś być Sonia 😉 ale u mnie to było tak że tata bardzo chciał mnie tak nazwać (fan marki Sony, nawet psa chciał tak nazwać :ke🙂
Carunia, ja na drugie też mam Jadwiga, i też po babci 😉
W całości: Agata Jadwiga Ewa.
Agata po Agacie Christie (moi rodzice się w niej zaczytują)
A Ewę wzięłam sobie na bierzmowaniu bo krótka i treściwa.
Za to zawsze chciałam mieć oryginalne imię - Estera, Tamara i Liwia straszliwie mi się podobają. A mam Agata :P
Znam kilka osób z oryginalnymi imionami, które chciałyby mieć zwyczajne 😉 Swojego kiedyś nie lubiłam, bo było rzadkie w moich rocznikach i zawsze się wyróżniałam. Teraz po latach już mi to wisi, przyzwyczaiłam się, poza tym moim cypryjscy współpracownicy tak ładnie je wymawiają 😉
Lalena, tak 🙂 Dobra pora roku na urodziny, kwiatów w bród 😉
Teo, jak najbardziej- i prawie zawsze udaje sie juz barbecue na dworze zrobic 🙂 no to nieco zalegle serdeczne zyczenia urodzinowe :kwiatek:
i juz przepraszam za offtopa 😉
Jowita Agnieszka
Prawdopodobnie od imienia Jowisza 😉
fruity_jelly milo mi 😀
ja tez Marika
a na drugie Ania
z neta:
miła i skromna. Ma wiele wdzięku. Na świat patrzy oczami dziecka, które stale albo się dziwi, albo zachwyca. Bywa bardzo niezaradna życiowo. Nie ma głowy do interesów ani kariery zawodowej. Woli kontemplować piękno przyrody.
Ja to miałam być Mateuszem - niby chłopiec miał być 😂 A tu proszę takie nie wiadomo co o imieniu, którego nie znoszę - Dominika 🍴
Salomea podoba mi się odkąd pamiętam.
Na imię mam Małgorzata, ale gdybym mogła je zmienić na chociażby Margaret, byłabym zadowolona. 😉
Monika Laura Ita
Monika - wybór mamy
Według niektórych badaczy imię pochodzi od greckiego słowa monos oznaczającego jeden, sam, pojedynczy, jedynak i jedynaczka. Z tego samego rdzenia pochodzą takie słowa jak: monogamia, monoteizm, monaster (klasztor). Inne źródło podaje, że imię to wywodzi się od greckiego monaché, co znaczy samotna, odosobniona, i faktycznie do dziś we Włoszech zakonnica zwana jest monaca, a w niektórych dialektach wręcz monica.
* łac. monica – jedynaczka.
Laura- taty
[i]Skrócona forma imienia → Laurencja. W Polsce i w Europie imię to było bardzo popularne w epokach odrodzenia i romantyzmu. Zdrobnienia: Laurka. Inne formy: Laurentyna
Ita-mój
Nie znalazłam znaczenia.
fruity_jelly, ja znalazlam to:
Opis: imię zapożyczone z języka węgierskiego. Jest odpowiednikiem polskiego imienia Maria.
Zdrobnienia: Mariczka, Maria, Marysia, Marcia, Rika
Charakterystyka: miła i skromna. Ma wiele wdzięku. Na świat patrzy oczami dziecka, które stale albo się dziwi, albo zachwyca. Bywa bardzo niezaradna życiowo. Nie ma głowy do interesów ani kariery zawodowej
i Marika pochodzi od hebrajskiego imienia jakim jest Maria (a w zasadzie Miriam 😉 ), ale sama w sobie imieniem hebrajskim nie jest 😉
Jakieś znaczenie imienia Stefania ? 😉
Dynamo, pewnie podobnie jak Stefan 🙂
na szybko
Stephanos- wieniec, korona, znak zwycięstwa.
Kobieta o dużej pobudliwości i szalenie aktywna. Lubi wyróżniać się w tłumie, zaborcza. W życiu kieruje się niezłomną wolą oraz zadziwiającą pamięcią.Szybko podejmuje decyzje, które w zasadzie są trafne, a raz danego słowa nigdy nie zmienia.Sympatyczna, przyjazna, serdeczna - przyciąga do siebie licznych i wiernych przyjaciół.
Pochodzenie:greckie
Ja miałam być Martyna, ale mojemu tacie wyśniło się, ze ma być Magdalena Maria, no i jest. A na trzecie mam po mamusi - Anna. 🙂