M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

smartini   fb & insta: dokłaczone
07 sierpnia 2017 15:29
mundialowa, ja jak zgubiłam odpis recepty a potem kopię umowy z Ikeą (no gdzieś jest tylko w którym pudle) to wymiękłam i się zryczałam jak bóbr, bo dotarło do mnie że przestaję panować nad tym wszystkim i tak jak mieszkanie ogarnięte ne tip top tak cała reszta życia leży i kwiczy. A ja niestety mam wredny mózg i on nie przestaje pracować, zapamiętywać wymiarów, numerków, co w jakim sklepie z jakim rabetem bo co tam, że zapisane, przecież MUSZĘ PAMIĘTAĆ i przez to mi ramu brakuje na normalne życiowe pamiętanie i myślenie :/
P za mną chodzi i pilnuje, czy mam portfel, telefon, czy jedzenie sobie do pracy zabrałam. Umarłabym bez niego... dlatego już się tak bardzo nie mogę doczekać mieszkania tam i spokoju. Bo potem dokupić szafę czy półki to będzie mniejszy pikuś
smartini, gubienie rachunków, dowodów zaliczek i protokołów dostaw mam już opanowane do perfekcji. 😵 A przenigdy nie gubiłam takich rzeczy! Ale, tak jak mówisz, one GDZIEŚ są, tyle że znajdą się już po remoncie.
emptyline, a co Cię wywiało do Szwecji? 🙂
Moich rodziców sąsiadka sprzedała dom 200m2 plus piwnica plus garaż plus 2 składziki przy garażu. Dzieci ma zagranicą. Mieszkała w tym domu 40 lat, samochodu nie ma, należy do "przydasiów". Teraz kupiła sobie mieszkanie 50m2. Co wy wiecie o ilości śmieci  😁 jakich się trzeba pozbyć, żeby się zmieścić w nowym mieszkaniu.  🙇
Moja mama odziedziczyła słoiki na przetwory. Bo sąsiadka już dawno chodziła i pytała czy ktoś coś przygarnie z jej rzeczy. Dzieci były, zabrały to co chciały i pomogły upchnąć 2 wielkie budowlane kontenery na śmieci. Mebli jej szkoda,bo mąż robił w ciężkich czasach i ładne są faktycznie, ale takie wielkie, że nawet jak ludzie chcieli to nie mają takich ścian na długość. A w ogóle to ruszyć się nie da, bo lite drewno. Za 3 tyg przeprowadzka i pewnie ze 2 kontenery jeszcze zapełni.  😵
majek   zwykle sobie żartuję
07 sierpnia 2017 15:51
My z mezem wyprowadzalismy sie w zeszly weekend z naszego pietra, w domu (jego rodzinnym), ktore teraz bedziemy komus wynajmowac. Bylam pewna, ze zajmie nam to gora 2 godziny, bo juz tam dawno nie mieszkalismy i na oko strasznie malo rzeczy zostalo. Terefere. Dwa dni, mnostwo smieci, dwa bagazniki do wywiezienia na wysypisko..
emptyline, rzeczywiście cudny domek!  😍

Ja z moim lubym jesteśmy na etapie szukania mieszkania. Ceny są kompletnie nieadekwatne. Min $130k(tak, dolarów) za dwupokojowe mieszkanie do konkretnego remontu... A że takie cudowanie jest tu drogie, to trzeba liczyć ze $30k jeszcze.
emptyline   Big Milk Straciatella
07 sierpnia 2017 17:54
Anaa, narzeczoooonyyy 🤣 😍
buyaka, ja jeszcze nigdy tak bardzo czegoś nie chciałam.  😍
07 sierpnia 2017 20:25
mundialowa, ja gubię już wszystko, koszmar :/
Ale, melduję że dobrze się bawiliśmy tapetując, nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane 😀 trochę zabawy było ze spasowaniem wzoru w łazience ale udało się perfekcyjnie 3🙂

(Spód zagłówka będzie pomalowany tym samym zielonym co ściany)

Jutro malujemy komponentem 🙂
Super
Kastorkowa   Szałas na hałas
07 sierpnia 2017 21:31
Smartini super to wygląda, nie mogę się doczekać efektu końcowego, ale jedyne co mnie razi, że ta dziura po zamurowanych drzwiach nie jest symetrycznie na ścianie  😀 No, ale to mój mały pedantyzm i lubię w takich elementach symetrie  😉
07 sierpnia 2017 21:49
Kastorkowa, dziękuję!
Ja też się nie mogę doczekać ;P
Dziura też mi przeszkadzała, niestety tak były drzwi w pokojach hotelowych i takie zostały wnęki a wolę z niż bez niej. Dojdą półki też w tym samym kolorze, liczę, że ich 'rysunek' i to co będzie na nich zrównoważy brak symetrii. Się okaże czy trick mi się uda 😉
ogurek, dzięki ^ ^
smartini, kompletnie inne od naszego to Twoje mieszkanie, ale strasznie mi się podoba! Na co dzień bym się nie odnalazła w takich wzorach, ale sam efekt piękny. 🙂
08 sierpnia 2017 08:35
mundialowa, dziękuję 😀 dlatego mam większość ścian białych, aby wzory mogły zagrać i jednocześnie nie robiły bałaganu i nie przytłaczały. Coraz bardziej przebieram nóżkami z niecierpliwości, żeby ujrzeć efekt końcowy 🙄
ale cieszy mnie strasznie, że P przy każdym kolejnym elemencie jest coraz bardziej zadowolony, bo dostrzegałam momentami powątpiewanie w oczach jak się chwaliłam kolejnym pomysłem (a mieszkanie jest moje więc on absolutnie nie chce się wtrącać) a jak zieleń wyschła czy położyliśmy tapetę w łazience to było 'kurcze, to naprawdę mi się podoba!' 😍
sama miałam trochę wątpliwości do niektórych własnych pomysłów ale póki co wszystkie się rozwiewają po ujrzeniu efektu 'w realu' 😁
smartini, zobacz jak Ci wyjdzie przesyłka jak zamówisz kuriera przez https://furgonetka.pl/ Mi za standardowe paczki wychodziła taka cena, że nie opłacało mi się targać paczki do pracy, żeby ją wysłać "firmowo".
08 sierpnia 2017 14:14
Dworcika,paczką mi to raczej nie przejdzie ale znalazłam stronkę, na której się wrzuca jakieś takie niewymiarowe rzeczy do przewiezienia i odpowiadają na takie ogłoszenia przewoźnicy, którzy akurat będą jechać w przybliżonym okresie tą trasę, coś wiozą ale jeszcze mają miejsce więc mogą dopakować. Powinno się udać ;D
smartini, trzymam kciuki! :kwiatek:

U nas dzisiaj ciąg dalszy skręcania fantów z ikei, w bagażniku czeka wiertarka udarowa do przykręcenia paru rzeczy, a jutro W KOŃCU przyjeżdża łóżko i szafa! 😅
smartini Piekne wnetrza! Tapety wygladania oblednie!

malenstwo Czytam i nie wierze w tego waszego pecha 🙁 Nosz w koncu musi byc dobrze!!

Nie moge sie cos doszukac, ale ktoras z was wstawiala ostatnio namiary na sklep z bateriami lazienkowymi? Dobrze mi swita? Szukam fajnych cen 😀 Ano i szukam jakiejs przyzwoitej firmy od kabin prysznicowych typu walk in. Potrzebuje 2 i to o konkretnych wymiarach, ale szczerze mowiac nie mam pojecia na jakie "wlasciwosci" kabin patrzec. Nie rozumiem, czym rozni sie taka za 4 kola i za powiedzmy 1,5. Oczywiscie chcialabym wydac mniej niz wiecej.

A jutro moi drodzy....to juz JUTRO!!! Od 6 rano beda montowac dom  💃 💃 💃  Oczywiscie wstawie fotki!!
08 sierpnia 2017 14:29
Pandurska, dziękuję :kwiatek:
Ja wstawiałam lazienkaplus.pl, kupowałam tam już i umywalkę i baterie (firmy Ferro akurat)
Świetny kontakt ze sklepem i obsługa także mogę polecić
smartini, wrzucilam Ci na fb link do furgonetka.pl, jak dworcika, polecam 😉
Przewoza tez palety i niewymiarowe gabarytowo przesylki. Mozna tez wrzucic swoja oferte i czekac na odzew.
Przydatna strona, osobiscie polecam. Cenowo tez zgrabnie wychodzi!
maleństwo   I'll love you till the end of time...
08 sierpnia 2017 17:44
Pandurska, o booooy, fantastiko! Będę przeżywać razem z Tobą niczym ten swój niedoszły :p
Kastorkowa   Szałas na hałas
08 sierpnia 2017 19:11
Smartini jak pojawią się półki i coś na nich to na pewno będzie lepiej wyglądać bo teraz jeszcze to tylko dziwna pusta wnęka w ścianie  😀
08 sierpnia 2017 19:17
Kastorkowa, no dokładnie, liczę, że kompozycją na półce da się obrócić tą asymetrie w zaletę 😉
emptyline   Big Milk Straciatella
09 sierpnia 2017 05:52
smartini, to aj dziwna jestem, mi asymetria w ogóle nie przeszkadza. 🙂 czekam na więcej fotek, zapowiada się bardzo fajnie, w moich klimatach. Malujecie parkiet tak jak pokazywałaś wcześniej?
Mam kilka dni na ostateczną decyzję czy biorę poniższe mieszkanie. Rodzina namawia mnie na przeprowadzkę do Wrocławia (oni to zawsze umieją pomóc heh), a ja jestem przerażona tym wszystkim i tyle. Jeśli chodzi o to mieszkanie, to mam opcję przesunięcia ścian. Na drugim obrazku moja wstępna wizja. Zrobiłoby się miejsce na lustro (choć to może być i na szafie wnękowej przy drzwiach), szersze przejście, ale za to krótsza ściana w pokoju - może mniej mebli by się dało postawić wtedy w pokoju? Co sądzicie?

09 sierpnia 2017 09:45
buyaka, jeny, umknął mi Twój post :O widziałam na fejsie, będę obczajać temat, nie miałam chwili żeby odpisać. Powinno się udać albo tym albo tą stronką, którą znalazłam 😀 Także wielkie dzięki wszystkim za dodatkowe pomysły 🙂!
magda, dużo lepiej bez tej ścianki (tak tak, ja uwielbiam otwarte przestrzenie :P) i wcale nie stracisz miejsca w sypialni bo w tym mikro-korytarzyku który się tam tworzył i tak za wiele byś nie wstawiła a zyskujesz przestrzeń przedpokojową. Jak dla mnie na plus a i sam układ mieszkania jest bardzo przyzwoity 😀
Chodziło mi o stratę ściany przy której coś można postawić, ale w pokoju, nie w sypialni 🙂
magda, gdzie chcesz zrobić wejście do sypialni, bo ja z tego rysunku nie kumam. 😀

Laski, mam szafę! 😅 Tzn. przyjechała w paczkach właśnie, a popołudniu ma dojechać łóżko. Teraz poproszę o kciuki, żeby udało się wszystko w miarę szybko złożyć, bo siedzę w pracy chora, czuję się fatalnie i nie przeżyję kolejnej nocy na materacu pośród worków i pudeł. 😵
Tam gdzie czarna wyraźna kreska 😉 sorry, na szybko w paincie machnęłam 😉
Aaaa, myślałam, że to ścianka. 😀 To według mnie też Twój pomysł jest dużo lepszy od pierwotnego ustawienia ścian. Mieszkanie się dopiero buduje? 😉
09 sierpnia 2017 10:33
magda, aaa 😀 dla mnie ta ścianka w żadnym pokoju jest niepraktyczna wględem obstawienia jej czymś, bo zaraz przy niej robią się ciągi komunikacyjne - szafy nie postawisz. Dużej powierzchni ściennej nie tracisz a zyskujesz bardzo fajną przestrzeń, przedpokój nie jest klitką, na pewno przyjemniej się będzie z niego korzystać 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się