ciąża, wyźrebienie, źrebak

Jak kremowe to luzik, jeszcze czas. Czekaj na wodniste białe mleko. USG później robiliście?
Jak jeszcze minimum 3 tygodnie do terminu, to lepiej niech się nie spieszy 😉
Nie robilismy ze wzgledu na to ,ze klacz zle znosi USG ,wychodzi z niej diabel wcielony  😀iabeł: na glupim jasiu musi byc badana a i z tym kopie jak szalona i kombinuje....
Obawiala bym sie ze to wiecej szkody niz pozytku by wyżądzilo.
To dam sobie spokój...
Wlasciwie myslalam ze kobyła ma wlasnie kremowe mleko ale jak mowisz ze ma byc bialawe to moge spac spokojnie.
ale jak mowisz ze ma byc bialawe to moge spac spokojnie.

"Spokojnie" - to pojęcie względne.
U mojej klaczy w tym roku przed 20😲0 "mleko" przypominało wodę z kranu. O 22😲0 zaczęło się podbarwiać na kremowo, o 1😲0 było mleko po 2😲0 źrebak był na świecie.
U znajomej za to, klacz miała piękne, prawidłowe mleko na 2 tyg przed porodem. I "sikała" nim cały czas. A świeczki pojawiały się i znikały przez tydzień.

Wniosek: każda klacz inna i każdej należy pilnować - nie skupiając się tylko na mleku (mimo, że jest teoretycznie jest ono najłatwiejszym wyznacznikiem).

Pamiętaj też, że regularne pokapywanie mleka może świadczyć o wstępnej fazie porodu. W momencie skurczu - kapie mleko. Im bliżej porodu tym skurcze silniejsze i tym większa ilość mleka leci. Tuż przed samym porodem - mleko może już lecieć cały czas.

Więc pilnuj tym bardziej, że ona już prawie "w terminie". A w tym roku dość dużo jest porodów w terminie ale jednak "przed nim" 😉
ancyk dobrze wiedziec....  ja ją pilnuje predzej,bo jest to tez starsza klacz i one podobno tez maja tendencje do zrebienia sie przed terminem...

To na ile przed porodem klacz moze miec juz skurcze ?
Oczywiście, że każda klacz inna a i każdy poród inny 🙂
U mojej mleko obserwowałam kilka razy dziennie, jak wariatka - dosłownie 🙂
Skurcze klacz ma jak już się źrebi, nie tak jak u ludzi.
tajnaa,
nie wiem jak jest u ludzi bo jestem antydzieciowa 😁, ale jeśli koniec Twojej wypowiedzi skierowany jest do mnie to odsyłam do pierwszego, lepszego źródła:
W. Pruski, J. Grabowski, S. Schuch: Hodowla Koni. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2006, s. 117

Informacje o I fazie porodu i występujących podczas niej skurczy znaleźć można też chociażby na portalu Equista ( artykuł pisany przez lek. weterynarii) oraz na stronie ZHKF (inż. zootechnik i niewątpliwie osoba z ogromnym doświadczeniem) oraz wielu innych ( nie podaję bo nie są dla mnie wiarygodne w najmniejszym stopniu) 😉

edit.: notatki z zajęć na lubelskiej weterynarii:

"FAZY PORODU
1. otwieranie szyjki
2. wypieranie płodu
3. wypieranie łożyska

AD1
- towarzyszą temu bóle porodowe rozwierające (dolores antepartum) przemieszczające płód.
- skurcze rozpoczynają się w końcach rogów macicy i prowadzą do rozwarcia ujścia wewnętrznego szyjki
(...)"
Ja odniosłam wrażenie ze chodzi o skurcze przepowiadające porod, których u klaczy nie ma.
Nigdzie nie napisałam o "skurczach przepowiadających" poród. Jest coś takiego w ogóle? 👀
Za to wyraźnie napisałam:
może świadczyć o wstępnej fazie porodu. Wstępnej=pierwszej=przygotowawczej do porodu właściwego (wyparcia płodu).
Ty nie, ale kasia2107rafal, sformułowała pytanie tak, że myślałam o przepowiadających. /tak, u ludzi są/ 😉
Tak,mój błąd za złe sformuowanie pytania. Wybaczcie żółtodziobowi  🙇
Tak sobie siadłam i obserwowałam kobyłe i to kapiace mleko pojawia sie zawsze po jedzeniu... no i teraz tak,to kapiace mleko po jedzeniu to objaw zblizajacego sie za jakis czas porodu czy fałszywy alarm bo występuje akurat po jedzeniu ??
To sprawa indywidualna, jeśli nie znasz klaczy, ciężko coś przepowiedzieć. Książkowe przypadki w dużym % się zdarzają, ale często zdarzają się też niespodzianki.
Niestety nie pozostaje Ci nic innego, jak pilnować nawet 5 tyg przed czasem.
Dobrze,że jest to forum bo bym chyba zwariowała  🤔wirek:
Nie myślałam,że oczekiwanie na tego bżdąca będzie takie stresujące...
kasia2107rafal, zobaczysz jak później będzie ci brakowało tego dreszczyka emocji w drodze do stajni  😁
Na pewno bedzie tego brakowało 😉 moze to dziwne ale masz absolutna racje tajnaa .
To taki pozytywny stres 😉
Ale za to jaka przyjemnosc z odchwywania wlasnego od poczatku do konca rumaka  💘
Haha  Tajnaa człowiek madry i spokojny jak juz jest zdrowy zrebak, wczesniej histeryzuje mimo zdrowego rozsadku :p
Przerwę na chwilę oczekiwanie z innym pytaniem , karmił ktoś kiedyś nuba equi baby mix ? Jak wrazenia ?
U nas prezent niespodzianka na Dzień Dziecka  💃

W 320 dniu ciąży, klaczka , kopia swojej rok starszej siostry  😍

Co ciekawe rok temu ta klacz rano nie miała świeczek ani mleka, poszła na łąkę ze stadem i około południa się oźrebiła, a w tym roku ponad miesiąc przed terminem pokazały się świeczki, potem zniknęły, znowu się pokazały i tak na przemian aż 01.06 popołudniu zaczęło kapać mleko i w nocy się oźrebiła.

amazonka* Gratulacje !!! Cudowny prezent na Dzień Dziecka 😉
Śliczna  😍 niech sie dobrze i zdrowo chowa  :kwiatek:
ale złoto! Zazdroszczę klaczki! 🙂😉) Gratulacje !
Dzięki dziewczyny, też się cieszę że klaczka, od zeszłego roku tak klaczkowo u nas 4:1, w tym póki co 3😲 dla klaczek , a jeszcze jeden źrebak za ok 3 tygodnie powinien być.

amazonka* piękne złotko!  😍 😍 Gratulacje!

Też dostałam prezent z dzień dziecka
Klaczka ur 1 czerwca o 23:45

amazonka*Louisa gratulacje! piękna data 🙂
u nas na pewno jedna ciąża potwierdzona, druga niby tak po miesiącu, ale czekamy na kolejne usg, żeby dowiedzieć się czy nadal jest, a trzecia miała być źrebna, nawet dostała zastrzyk od weta, po którym wystarczyć miał jeden skok (btw. jak to się fachowo nazywa? :kwiatek🙂, ale pęcherzyk nie pękł i znowu kryliśmy i czekamy znów 🙄
My naszą sprawdzamy po 10 czerwca czy utrzymała zarodek. Na razie rui nie widać, więc luzik.
amazonka*, Jak tam licencja dla ogiera, robicie?
amazonka, lousia - gratulacje! Trochę zazdroszczę wink ja z moją świeczkową, sikającą mlekiem i wszystkimi objawami rychłego porodu czekamy. Wczoraj nawet sobie mały terenik urządziliśmy. tzn. mąż na klaczy a ja bryczką z szetlandamki i dzieckiem z tyłu wink. Wymię kołysało się na lewo i prawo... jak krówka uśmiech. Ale poza tym klacz pełna energii, chętna do ruchu.
Louisa, Gratulacje, cudny dzieciaczek 🙂😉)
Louisa Gratulacje !!!
Niech sie zdrowo chowa maluch 😉
Ale to sie nazywa mieć farta,bżdąc ledwo co sie załapał na Dzień Dziecka 😉
Lucky horse 😉
Louisa gratulacje 🙂 po jakim ogierze Twoja? Fajną datę mają dziewczyny  💃

falabana a ile ma jeszcze do terminu?

amazonka*, Jak tam licencja dla ogiera, robicie?

Jeśli pytasz o Uniteda

to po dość długich rozważaniach został sprzedany w grudniu.

A Ty kim w tym roku Tośkę zaźrebiłaś?
Łeee, a tak liczyłam na niego 🙁
Ja w tym roku kryłam Magnum van den Bisschop http://www.tylkoskoki.pl/aktualnosci/1862-siostrzeniec-mistrza-swiata.html
amazonka  5 dni do terminu... zaczynam odliczankę. Klacz śpi. Co ciekawe, to od dwóch tygodni się nie kładzie, wcześniej zawsze w nocy się kładła. 

Mysłałam, czy by nie pokryć znowy jeśli źrebak okaże się udany bo nie zanosi się bym mogła w najbliższym czasie wrócić do regularnych treningów, a klacz super znosi ciążę, ale w naszym to raczej za późno i trzeba będzie odczekać roczek. Z resztą, lepiej nie kombinować, bo jeszcze ten się nie urodził 😉.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się