Wszystko o wspinaniu: skałki, taternictwo, sprzęt, topo, ludzie, kursy etc.
Jaki masz rozmiar? Może chcesz 5.10 rozmiar 40 kupić? :P
Fajnie że macie true blue!
Wczoraj miałam ekstra wspin 😀 jaram się i tyle! Zaczęłam robić VI+ i wczoraj największy problem miałam z dynamicznym wyjściem z nóg do dobrej klamy! Chyba przysiady i podskoki zacznę robić by to poprawić 😂
Zaczynam się czuć w tym wątku jak jakaś kosmitka 🙁 Nie pamiętam już, kiedy się wspinałam, albo góry widziałam...
amnestia, mój mąż naprawiał swoje buty w Krakowie za jakieś nieduże pieniądze, guma jak w nówkach, jeśli chcesz to poproszę go o kontakt.
magda, congrats! 🏇
True blue jest na większości ścian, spoko można sobie poćwiczyć na nim 🙂 Ja mam stopę 38, więc odpada 🙂
Lotnaa, poproszę o kontakt! :kwiatek:
I nie smutaj! Ja Tobie zazdroszczę ostatnio (tak, znowu :zemdlal🙂 więc wiesz. Trawa po drugiej stronie jest... i tak dalej 😉
Hehe, no tak, z tą trawą to prawda. Od 2 tygodni siedzę w szaro-burym zasmoglonym Kaliszu i nawet na spacer z dzieckiem nie mam gdzie wyjść, więc łapię doła.
Namiary są tu:
http://m5.krakow.pl/ Tyle, że do cen dochodzi wysyłka. Ale zrobili świetną robotę, mój T. naprawiał też kiedyś buty w Arco i kolesie z Kraka wcale nie byli gorsi od Włochów.
To przejściowe, zaraz będzie wiosna i znów będzie pięknie :kwiatek: I znów wyjdę z propozycją wspólnej wycieczki re-voltowej. Ciocie będą niańczyć, a Wy będziecie się wspinać. Dzieciaczki macie coraz większe wszak 😉
Dziękuję za namiary :kwiatek: :kwiatek:
Ja podklejam tu:
http://friction.pl/cennik.php cennik podobny.
Aww problem rozwiązany. Dostałam przedwczesny prezent na walentynki od ukochanego 😍 Butki Ocun Pearl Lu 😍 Wyciągnął mnie podstępem do sklepu i kupił.
Jutro crash testy 😀
Oglądacie Ratownicy z Mount Everestu w każdy czwartek o 21😲0 na Travel Channel??
Oglądam z zapartym tchem, przyłapując się że często mam otwartą buzię, albo zaciskam kciuki.
To moje najlepsze 50 min wykorzystane w tygodniu na telewizję.
a 19.02 na Discovery Channel 10😲0 1 odcinek "Ocalić życie na Evereście"
To nie jest ta sama seria? Daj znać jeśli obejrzysz. Ja zapominam albo za późno dla mnie (w czwartki wieczorem).
Jutro w końcu ścianka! Nie byłam chyba 1,5 czy 2 tygodnie bo sobie piętę otarłam na nartach :/
Ja mam to dobrze, że sobie nagrywam, także dziś obejrzałam 3 odcinek.
No właśnie inna seria, bo w Ratownicy jest inny główny bohater, to ratownik (Jeff Evans), a w Ocalić, to załoga pilotów.
Dodatkowe info z "Ocalić życie na Evereście"
" Po raz pierwszy w historii widzowie Discovery mogą podążyć na Mount Everest w wirtualnej rzeczywistości Discovery Virtual Reality (VR):
Materiał nakręcony kamerami VR przymocowanymi do helikopterów umożliwia widzom wirtualną wędrówkę na Mount Everest. Są to wyjątkowe i unikalne zdjęcia. W miarę zbliżania się do góry można podziwiać zmieniający się krajobraz i wyniosłość szczytu. Ponadto pilot z pomocą grafików, wskazuje i opowiada widzom o mijanych, charakterystycznych miejscach w drodze na wierzchołek góry. Technologia pomoże poczuć się jakby siedziało się obok pilota. Drugi materiał VR koncentruje się na lotnisku Lukla, które jest najniebezpieczniejszym obiektem tego typu na świecie."
Magda i co, byłaś? 😀
Ja się trochę wkurzyłam, bo zapisałam się na obóz zimowy KW i teraz laska, z którą jestem w grupie mi napisała, że na spotkaniu przedobozowym padło, że jesteśmy w grupie turystycznej i będziemy uprawiać trekking. No wszystko super, tylko ja nie zamierzam trekkingowac za 500 zł, skoro od paru lat robię to za free. Jutro planujemy nawiedzić instruktora, bo cała nasza trójka już coś tam się wspina (ja na lodach, kolega prosty mixt, a dziewczyna ma tatrzański letni za sobą). Jakas słabizna 🙄
No ba! Na baldach ze znajomymy walczyliśmy (Blokfit). Zakwasy mam na caaałych plecach i skośnych brzucha! Dziś idę dla odmiany na wędeczce coś podziubać. Muszę jak najszybciej zrobić przypomnienie z latania i łapania lotów i chodzić z dołem, sezon się zbliża! 😉
Koniecznie!
Ja ostatnio sporo polatałam, wstawiałam się z dołem w drogi dla mnie za trudne, bardzo siłowe (taaa..!) i leciałam co ruch 😀 😁 Ale super mi to na głowę zrobiło! Zwłaszcza jak tydzień temu się przytkałam, nie wiedzieć czemu.. Masakrycznie się bałam, pot na rękach, drżąca łyda - słaaabo! Ale już chyba jest ok 👀
Ja się trochę wkurzyłam, bo zapisałam się na obóz zimowy KW i teraz laska, z którą jestem w grupie mi napisała, że na spotkaniu przedobozowym padło, że jesteśmy w grupie turystycznej i będziemy uprawiać trekking.
WTF? 🤔 Zapłaciłaś już za to? No jakiś żart chyba?
A co z Twoimi skitourami? Byłaś już? Ja wczoraj, jeżdżąc na nartach, napatrzyłam się na skitourowców z czekanami i uprzężami, i żal mi d..ę ściskał 😕
Nie, ale niby jeśli nie odwołałam do 5.02 to moja rezerwacja jest wiążąca finansowo... Nie nastawiałam się na nie-wiadomo-co, ale drogi mixtowe do trudności IV czy lodowe takie same są w moim zasięgu (lodowe zrobiłam nawet WI5...) na prowadzeniu. Więc myślałam, że jakieś proste kursowe klasyki wchodzą w gre. Ale nie trekking na Boga 🤔
We wtorek się wyjaśni, cała moja grupa się lekko wkurzyło. Gościu zimą latał po grani Mięguszowieckich (ja nie wiem czy bym się odważyła, bo jest mocno powietrzna), a ma teraz co kurde... na Szpiglasowy?
Nie byłam, nie byłam. Trzymają mnie finanse szczerze mówiąc 🙁
Zaczynam się poważniej rozglądać za sprzętem. Ktoś mi podpowie co kupić? Ekspresów chyba 15 wezmę (8 krótkich, 4 średnie, 3 długie), 3 HMS-y (dołożyć jakiś karabinek do robienia wędki?), kubek (atc guide prawdopodobnie), rep sznur (5 metrów na 3?). Za liną się jeszcze nie rozglądałam. Coś jeszcze?
Niestety instruktor u którego robiłam kurs nie kwapi się by cokolwiek podpowiedzieć, ale nawet nie wysłał mi dyplomu po kursie więc cóż. Chyba nie polecę go nikomu 🤔
Amnestria, chwal się co tam działasz ciekawego! 😀
Magda, na skały? Zdecydowanie kupuj coś w stylu atc guide/reverso, bo inaczej na wielowyciągach na górnym stanowisku będziesz musiała asekurować z półwyblinki 🙂
Na osobisty powinnaś mieć: przyrząd, 2 repy (do zawiązania blokerów), 2 karabinki niezakręcane, 3 HMSy. 15 ekspresów to już naprawdę sporo, więc myślę że styka 🙂 Ja mam 12 ekspresów, z czego większość krótkich. Długie robię sama, ale na góry (2 karabinki + dynema)
Ja już pełnoprawnie mogę się nazwać taterniczką 😀 💃
I to zimową, hell yeah! 😜
Obóz był 5 dniowy (4 dni wspinu + rest, ale ja zostałam jeden dzień dłużej). Zrobiłam kilka dróg, na niektórych prowadziłam wszystkie wyciągi. Na koncie mam jakiegoś no-name'a 😉 (parch!), filarek na Buli, Kuluar Kurtyki, Zacięcie Robakiewicza i WC Babę, gdzie mieliśmy zapych (ruszające się płyty) i obchodziliśmy wyciąg trawersem i piątkową (sic!) drogą. Truuuudno było. Same piony, kiepsko trzymające trawki, brrr! Drogę na 4h robiliśmy 8h.
Przygodowo było! 😍
EDIT: Magda, rozważ to:
http://www.camper.pl/climbnow/kubek-dmm-pivot.htmlPrzewagę nad ATC czy Reverso ma taką, że oczko stanowiskowe jest ruchome. I asekurując z górnego stanowiska, gdy chcesz wydać luz wystarczy że tego użyjesz. Normalnie trzeba wkładać karabol w to oczko i na zasadzie dźwigni odginać.
amnestia, wow, piękna przygoda! Gratki! Jak zawsze czekam na zdjęcia, żeby sobie powzdychać.
Lotnaa, ze zdjęciami to tak średnio 🙂 Kolega robiący drogę obok coś mi ustrzelił na Kuluarze Kurtyki plus może wysępię od naszego instruktora. Ale zasadniczo maaaało 😉
Za to chwalę się, ale mój mężczyzna zadebiutował na... Kazalnicy. Pierwsze wspinanie zimą ever (i w ogóle w górach :ke🙂 i przeparł "W cieniu wielkiej góry" (zimowa VI!!!) i słynnego Korosadowicza (zimowa V, ale za to 12 wyciągów...). Jestem dumna z niego niesłychanie, jest fighterem!
graty! widziałam że też na maraton podróżnika znów się wybiera 😉
kubek DMM znam, widziałam, tylko on jest jeszcze droższy niż ATC, więc nie wiem czy się skuszę. Największy dylemat mam z ekspresami i totalnie nie wiem co i jak z repem. A te karabinki niezakręcane to niby do czego? Do budowy stanowisk? To raczej nie na sportowe drogi...
hehe, tak wybiera się 😉 ja też będę, w sokoliki pojadę 😀
Myślałam, że może też na trad kompletujesz 🙂
Żeby robić dwójki tradowe? 😂
Umawiamy się w Sokoły wtedy? 😀iabeł:
Pierwszy weekend czerwca.
No, sprzętowe konsultacje odpykane 😉 kolega do którego kiedyś na sekcje chodziłam mi pomógł. Nic tylko kupować 😀
Magda, no i tak najlepiej robić. Ja też wszystko konsultuję z mądrzejszymi wspinaczami 😉
A ja nie wiem czy się nie urwałam... Od wtorku (nocy) nie mogę ruszać ręką. Boli NA MAXA odcinek od łokcia do połowy ramienia (triceps). Nie śpię, bo ból mnie wybudza. Palce u rąk mi drętwieją, bo ograniczyłam ruszanie ręką. O 16 mam ortopedę, boje się bardzo 🙁 Myślę, że to przetrenowanie, choć myślałam, że jestem wypoczęta. We wtorek miałam sekcję i Kwiato wrzucił nas (na wędkę) w VI.1+, ale ja sobie totalnie nie radziłam, więc zostałam na VI+/VI.1. Widział, że jestem zmęczona, więc mocno mi odpuścił. Ale coś jednak niedobrego się stało. Tylko nie wiem co, bo uraz nie pojawił się od razu... Trzymajcie kciuki!
amnestia, kciuki są! Widziałam duży album na fb, ale wypas! No zazdroszczę strasznie, może w drugim życiu też uda mi się spróbować.
no i szlag by to wszystko... tendinopatia wapniejąca, czyli zwapnienie ścięgien 🙁 🙁
amnestria, :przytul: jakie rokowania?
Jeszcze nie wiem 🙁 Jutro mam konsultacje z polecanym przez znajomych ortopedą.