henna złazi z włosów gdy np. pada deszcz. mi się rudego-rudego nie udało osiągnąć :<
Nie zawsze złazi. Tak szczerze mówiąc w hennie siedzę długo i mocno i po raz pierwszy słyszę coś takiego.
efeemeryda, z henną trudno trafić w kolor. Ja teraz po kilku latach używania henny ścinam włosy, żeby jej się pozbyć. Na hennie nie trzymała mi się żadna farba, ani nic nie chciało jej "zdjąć"
To prawda, że trudno trafić w kolor, ale nie jest to niemożliwe 🙂 Henna (czysta!) całkiem spoko się rozjaśnia, ale nie do blondu, pomarańczowy odcień zostanie. Nie wolno tylko rozjaśniać mieszanek z indygo.
[quote author=efeemeryda link=topic=88123.msg2656964#msg2656964 date=1488739079]
Doradźcie mi proszę jeśli macie doświadczenie 😉
myślę co tu zrobić żeby wydłużyć odstęp między wizytami u fryzjera, niestety i stety włosy rosną mi bardzo szybko, zwłaszcza po tych wszystkich wcierkach i suplementach,a przez to z kolei bardzo szybko mam odrost i u fryzjera muszę się pojawiać co miesiąc. Nie da się ufarbować mi samych odrostów bo kolor się zmywa i byłoby nierówno, dlatego za każdym razem obrywają całe. Zaczęłam się zastanawiać nad henną, myślicie, że dałoby rade podrasować nią chociaż odrost żeby wydłużyć ten odstęp między wizytami ?
Da się w ogóle zrobić henną taki rudy rudy ? :kwiatek:
Da się jak najbardziej. Kup hennę w odcieniu miedzianym (nie naturalnym) np. Eld (
http://allegro.pl/eld-naturalna-farba-do-wlosow-w-proszku-miedziany-i6654224368.html) i ściśle trzymaj się zaleceń: czyli rozrabiaj wodą 70C, czyli nie gotującą się ale gorącą, nałóż schłodzoną, ale dość ciepłą jeszcze, na wilgotne włosy, owiń włosy folią spożywczą, na to ręcznik (żeby ciepło trzymało) i trzymaj ze 2 godziny.
Pierwsze kilka myć będzie trochę barwnika się wymywać, później już nie.
[/quote]
Jeśli chodzi o henny Eld, tylko Chna jest naturalna. Reszta zawiera chemiczne domieszki, które nie wiadomo jak będą reagować z późniejszą farbą.
Moja fryzjerka nie chce farbować na hennę- twierdzi, że włosy wyjdą zielone. Koleżance kazała czekać, aż jej henna zrośnie. Tylko nie wiem, czy o każdą farbę chodzi, czy o rozjaśnianie.
Po czystej hennie włosy nie mają prawa wyjść zielone. Czystą hennę można rozjaśniać i nakładać na nią farby.
a jak to jest z henną i rozjaśnianymi włosami ? bo tak od połowy długości mam włosy po ściąganiu koloru z czarnego, czy nie wyjdą mi zielone ? 👀 sory za głupie pytania ale gdzieś wyczytałam, że na rozjaśniane włosy nie wolno 👀
Nie wyjdą zielone. Na rozjaśniane włosy jak najbardziej można nakładać czystą hennę, ALE mogą być różnice w przyjmowaniu barwnika przez włosy "zdrowe" i rozjaśniane.
Henna nakładana na całe włosy nadbudowuje się i po dłuższym stosowaniu mogą wyjść ciemniejsze.
U Ciebie proponowałabym henna + cassia pół na pół (henna najlepiej indyjska, np z Pole Henny na allegro). Jeśli będzie za jasno, możesz zwiększyć proporcje henny przy kolejnym farbowaniu 🙂