... ślub :) ...

Ja mam w czwartek ostatnią (chyba) przymiarkę sukni, ale jeszcze nie zabieram jej do domku - troszkę za wcześnie.
Buty odbieram w środę więc będę miała miesiąc żeby je sobie rozchodzić.
Za dwa tygodnie jedziemy do Poznania na weekend, żeby pogadać z księdzem który będzie nam udzielał ślubu i ustalić wszystko tak, żeby ceremonia była jak najładniejsza.

Jeszcze muszę mojego T nauczyć treści przysięgi, bo chcemy mówić ją sami a nie powtarzać za księdzem. Nadal nie mamy jeszcze alkoholu, dekoracji na auto i butów dla pana młodego 😉
Muffinka, Kupa czasu Ci została 😀
Ja obrączek jeszcze nie mam hihihi odbieram je  2.06
W środe jedziemy p Garnitur dla T.
Zaczyna mi sie przedślubny stres udzielać.
Za niecałe 3 tygodnie będę meżatką 🙄Ale się wpakowałam 🏇
Nam zostało jeszcze sporo rzeczy do załatwienia.
Przystrojenie auta, alkohol, obrączki, 2 rozmowa przedślubna.Cały kalendarz zakreślony

vill_18,  co to za rozmowa przedślubna ??
No niby jeszcze kupa czasu ale wolałabym żeby już wszystko było gotowe, bo nie lubię tak na ostatnią chwilę.
A ja niedługio wybieram się do pierwszej spowiedzi. Hmmm...Może jakoś pod koniec przyszłego tygodnia, odkładam to i odkładam...
Ja też do pierwszej spowiedzi wybieram się... od 2 tygodni z sumie, narzeczony też. :/
Suknię odbieram w czwartek przed weselem - nie chcę żeby wisiała w domu i żeby każdy ją oglądał i dotykał
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
25 maja 2009 19:26
oj dziewczyny, czas leci, wy juz niedlugo bedziecie po slubie a ja mam jeszcze 481 dni  😁 ale bardzo sie ciesze, jakos mi nie spieszno, wszystko mnie przeraza 😜 narazie sie stresuje bo w srode mam operacje i mam nadzieje, ze mi mojego prostego ladnego noska nie znieksztalca, bo normalnie zabije 👿

Sunny, zaden szok te nauki, taka wlasnie jest nauka kosciola, w ktorym bierzesz slub. nie sa dozwolone zadne sztuczne srodki antykoncepcyjne, tylko mozna naturalnie sterowac swoja plodnoscia. life is brutal. przynajmniej nie ucza kalendarzyka tylko bardzo skuteczna metode, ktora nagle wszyscy niemogacy odrazu zajsc w ciaze nagle sie ucza i przypominaja, ze te nauki wcale nie byly do konca takie glupie 🤔wirek:
W&W chodzi mi o 2 rozmowę w kościele po wygłoszeniu zapowiedzi.

My dzieki bogu po pierwszej spowiedzi.jakoś przeżyliśmy.......

vill_18, ooo my takiej rozmowy nie mieliśmy 😀
My chyba też nie mieliśmy takiej rozmowy...
Spisaliśmy protokół przedmałżeński, potem załatwialiśmy w naszych parafiach zapowiedzi, potem zanieśliśmy zapowiedzi wygłoszone do kościoła gdzie będzie ślub i już. I mamy się zgłosić na tydzień przed ślubem.

A właśnie, dziewczyny, powiedzcie mi czy już płaciliście w kościele? Bo tak się zastanawiam że niby ofiara jest oczywiście co łaska, ale ile dać żeby było dobrze 😉?
To ta druga rozmowa to właśnie ta tydzień przed ślubem, zanosimy wtedy zapowiedzi z parafii Karola, płacimy kasę i ustalamy jak bedzie wszystko wygladać.

Zastanawiam się jaką kwotę dać. Szczerze to każda stówka ma dla nas znaczenie wiec nie wiem czy nie dam 200-250 zł, bo jeszcze organista 150 zł
No ja nad tą kasą poważnie się zastanawiam.
szczególnie że koleżanka mnie ostatnio załamała mówiąc że teraz stawki w Warszawie oscylują między 700-800 zł. A przecież właśnie dodatkowo jeszcze trzeba dać organiście.
U mnie to jest tak, że slubu udziela nam jakby "obcy" ksiądz, nasz znajomy z Poznania. W sumie to kościól tylko "wypożycza" nam miejsce na tą uroczystość 😉 Nie wiem ile dać pieniążków.
kwiaty zamówione 😀
nie wiem jak będzie wyglądał bukiet bo nigdzie nie znalazłam takiego jaki bym chciała
więc opisalam pani tylko jaki chcę 🙂
będzie to łączenei białej frezji, różowej róży i fioletowej eustomy
czyli takie
frezja

róża

eustoma

wszystko w zwartej formie
opolanka   psychologiem przez przeszkody
28 maja 2009 09:40
ja mój bukiet chce miec z frezji własnie i duzo zieleniny 😉
Ja też poważnie myślę nad frezją bo je uwielbiam 😉 Ale zobaczę co mi zaproponuje pani florystka.

Byłam dziś na ostatniej przymiarce sukni, biżuterię dobrałam, wszystkie dodatki też. Suknia gotowa czeka na odebranie na 2 dni przed ślubem.
A rano byłam z mamami ustalić menu na wesele.
Kolejne sprawy załatwione.
JA jeszcze tylko odebrać obrączki z którymi jest problem i jubiler robi je od nowa bo przy piaskowaniu mu zniszczyli jedną obrączke ;/
i zmówić tort
W&W - Cudowne kwiaty wybrałaś na bukiet  😍 gratuluję wyboru bo pamiętam jak się zastanawiałyście kilka stron temu jakie sa ładne a połączenie tych kwiatów uważam zarazem za eleganckie i romantyczne 🙂
Lukasowa, dziękuję mam nadzieje że będą pasować do mnie i sukni 😀
wg mnie do suknie będą ślicznie pasowały bo są lekkie 🙂 a jak do sukni to i do Ciebie 🙂
Ustaliłam bukiet
Podstawa to róże ecri i jasny róż(taki jak wyżej) plus eustoma.Do tego trochę trawki i wsio🙂 W sumie podobnie trochę do W&W, tyle ze bez frezji🙂

A tak poza tym to zaczynam się stresować.Chyba odpowiednio wcześnie co by wszystko zapiąć na ostatni guzik🙂
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
29 maja 2009 19:24
Wydaje mi się że ksiądz podczas spowiedzi przedślubnej może wypytywać o różne sprawy bardziej szczegółowo 😉
Ja jeszcze nie wiem jak to wygląda ponieważ nie byłam, ale koleżanka która niedawno brała ślub miała taką spowiedź jakiej nie zazdroszczę. Długa a ciekawski ksiądz pytał o wszystko, ile razy, z kim, jak itd.

ja mialam podobna sytuacje, ksiądz zaczal krzyczeć na cały kościół ze mieszkam z moim narzeczonym przed ślubem, ze jestem nieczysta itp.
Odeszłam od konfesjonału roztrzęsiona ze łzami w oczach a mój ,,już mąż" 0 stresu i na niego jakoś nie krzyczał 🤔 🤔
do 2 bałam sie juz w ogole isc
Muffinka, widziałam dziś Twoją suknie 😀
JA swojej nie odebrałam 🙁
Muszą mi wymienić wierzchnią warstwę tiulu na sukni bo znalazłam na niej dziurę  😵
na początku sie wnerwiłam ale potem olałam mają wymienić i już tak tez zrobią ma być gotowa na poniedziałek.
W&W gdzie widziałaś?

Zairka ja też się troszkę boję iść do spowiedzi...a tak w ogóle to chyba już powinnam iść bo ślub za 29 dni a pierwsza spowiedź chyba ma być na miesiąc wcześniej, tak?
Muffinka, na wystawie jednego ze sklepów na kijowskiej 😀
dziewczyny polecam sklepik na Kijowskiej ślubny zakątek
mają tam sporo fajnych rzeczy do strojenia sali, auta, butelek, poduszeczek na obrączki, weselnych kieliszków dla młodej pary, prezencików dla gości no masa fajnych i śmiesznych rzeczy😀
No tak, to "mój" sklep 😉 I jak Ci się podobała na manekinie?
A w ślubnym zakątku też buszowałam, nie wiem czy zwróciłaś uwagę W&W na dość śmieszną ozdobę na auto (stała w opakowaniu niedaleko wejścia) - taka jakby ekologiczna, z...powiedzmy...trzciny i kwiatów?
Muffinka, tak widziałam bardzo podobała sie mojej mamie😀
kupiłam tam zawieszki na butelki
ubranko na nasze butelki żeby wiedzieć gdzie jest woda
poduszeczkę na obrączki
i figurkę na tort ( panna młoda ciągnąca za sobą pana młodego )

to ja mam suknie w salonie susan blanch dwa sklepy dalej 😀

a sukienka fajna naprawdę taka inna niż wszystkie
Hmmm, nie pomyślałam o ubranku na butelki...
A mam pytanie, może głupie - jaki cel jest zawieszek na butelki🙂?
chyba tylko ozdobny 😀
No tak właśnie myslałam, ale nie byłam przekonana 😉
A ozdobę na auto w końcu wybrałaś?
tak
będą to trzy takie kwiatowe kulki na ukos maski połączone trawą
i przy klamkach kokardki z kwiatami .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się