kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

bilardowanie
gracja03   "Kto dosiadł konia ten dosiadł wiatr"
27 maja 2009 16:58
robiąc spore zakupy w USA dostałam gratisa
taką moskitierę

czy można w niej jeździć czy to tylko na pastwisko, padok.
Wyobrażam sobie reakcję ludzi u mnie na wiosce jak zobaczą konia w czymś takim  🤔wirek:
ushia   It's a kind o'magic
27 maja 2009 17:18
mozna i jezdzic, aczkolwiek jezeli kon nie ma problemu na tle owadow/latajacych badziewi z topoli to po co?
27 maja 2009 17:25
Pytam z ciekawości, jeżeli już to mam a może to koniowi uprzyjemnić jazdę chroniąc oczy przed paskudnymi owadami , teraz w szczególności wieczorną porą komarami to może warto z tego skorzystać?
Ja używałam maski do jazdy - ale raczej nie wieczorem. Wydawało mi się, że maska + zmrok może za bardzo ograniczyć widzenie.

Wybierałam maskę, bo trudniej frędzle do kantara/gołej głowy przymocować... To znaczy są takie frędzle, niewymagające żadnego dodatkowego osprzętu typu ogłowie, ale jak szukałam, to jeszcze ich nigdzie w polskich sklepach nie widziałam (teraz te Shires już są).
27 maja 2009 17:38
Teodora miałam na myśli taki wieczór gdzie jeszcze jest jasno, nie mam padoku oświetlonego więc o jeździe po zmroku nie ma szans a tym bardziej w masce bo rzeczywiście widoczność byłaby ograniczona.
Konia nie puszczam w takiej masce na padoki, bo inne konie mu już jedną zciągnęły i pogryzły. Natomiast na jeździe jak najbardziej 🤣
27 maja 2009 19:00
Do tej pory zakładałam na padok frędzelki ale solusiek masz chyba rację , taka moskitiera długiego żywota nie miła by przy innych koniach.
Mój koń tak sobie radzi z muchami 😁

Nic tylko wkłada głowę w ogon koleżanki i tak za nią chodzi a ona mu muchy odgania. Wiedział jakiego konia wybrać, kobyła ma najgęstszy ogon ze wszystkich naszych koni 😀
27 maja 2009 19:17
Ale spryciarz z niego  😂
Ja na padok mam teraz tą samą co sznurka (z hooksa) i powiem zę jest świetna. Jest bezowa więc nie przyciemnia tak, i jest fajnie usztywniana wiec nie wchodzi w oczy. A do jazdy zamówiłam taką doczepiana do ogłowia.

U nas muchy są okropne ;/
u nas też są, mój w masce nie chodzi, frędzelkó też mu nie zakładam, bo bez kantara chodzi. za to psikam go absorbiną.

a za gafe z nachrapnikami przepraszam, ale coś mi się do głowy wbiło, że są tylko zdjęcia, a opisów nie  🤔wirek:
Ja się trzymam masek absorbine, zwłaszcza, że one się nas trzymają i nie niszczą. Mamy dwie, na zmianę.
- stare zdjęcie. Za długą taśmę od rzepa się przycięło potem.
Koń nosi je na wybieg (koledzy nie niszczą maski). Na jazdy/pląsy z ziemi - zależy od ilości much, ale często też.
Ale w sumie o maskach to w innych wątkach więcej. Więc kończę offtopikowanie.

Nirv, te naczółki można zakładać na gołego konia:
http://sklep.horses.pl/product-pol-1021-Shires-naczolek-przeciw-muchom.html
Trzymają się, chociaż nie tak w 100%, czasem któryś koń ma talent i je co jakiś czas gubi. Ale IMHO to dobra opcja dla "golasów".
olano mnie w temacie o kiełznach wiec pytam tu:

czym różni sie w działaniu wielokrążek pojedynczo i podwójnie łamany?????????

podwójny łagodniejszy czy tylko wygodniejszy dla konia a działanie takie samo ????
Pojedynczo łamane wędzidła , często tworzą efekt "dziadka do orzechów", podwójnie łamane natomiast lepiej układają się w pysku.
co też oczywiście zależy od konkretnego pyska danego konia 😉
gracja03

moja nosi maskę na pastwisko, a są tam i źrebaki i młodzież, nikt jej się do machy nie dobiera 😉
jeździć też jeździłam w masce, a jeden pan rolnik pytał mnie nawet  czy ona taka płochliwa, że jej oczy zasłaniam  😂

Uwaga, będzie głupie pytanie  😁
Zauważyłam od niedawna, że mój koń wysuwa swoją fujarkę zawsze jak czyszczę przed i po jeździe. Jest wałachem. No i nie wysuwa jej tak relaksacyjnie, że mu wisi flaczek, tylko jest taka dosyć jędrna  😉 Przy innych ludziach tego nie zauważyłam, no ale tez najczęściej ja się niem zajmuję. O co może chodzić?? Czy mój koń an mnie leci?  😀 Może jacyś naturalni wiedzą?...
szukałam w wyszukiwarce nie ma.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyc na czym polega działanie mikmaru i czemu jest on mocniejszy np. od pelhamu ? Patrze na ten mikmar, patrze i dojść do tego nie mogę.
ushia   It's a kind o'magic
31 maja 2009 17:38
teoretycznie mikmar jest skuteczniejszy, ale lagodniejszy - bo nacisk jest kierowany jednoczesnie na nos, jezyk, szczeke i potylice,  dzieki czemu ulega rozproszeniu
na nos - ten sznureczek w czance
na potylice i szczeke - paski
ten dzingiel w paszczy ma zachecac do obnizania glowy , w dodatku ma rolke, wiec stymuluje "zabawe" wedzidlem i zucie
przynajmniej tak mi tlumaczono

ushia  :kwiatek:
darolga   L'amore è cieco
31 maja 2009 22:07
Dzionka - niektóre ogiery reagują na zapach piżma, który jest zawarty w wielu perfumach... używasz? pachniesz jakimiś będąc w stajni?
btw, dziwne, zaiste  🤔wirek:
Wcale nie dziwne, u mnie w stajni wręcz powszechne nawet u mojego roczniaka...perfum nie używam a chłopaki tak reagują, za to jak podchodzi właściciel to od razu chowają 😂
kujka   new better life mode: on
31 maja 2009 22:36
w KR chyba nikt nie umie mi pomoc wiec zapytam tu. kon je 6 miarek gniecionego owsa dziennie. jesli bedzie karmiony niegniecionym, ile powinien dostawac?
kujka To jest zgaduj - zgadula. Zważyć nie możesz? pewnie ok 4 -  4,5.
dzionka Pewnie, że "leci"  😀 Feromony są nie tylko w piżmie  🤣
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
01 czerwca 2009 09:07
dzionka mój też tak czasem ma 😉 a już w szczególności gdy gmyram go po dupce. on uwielbia wszelkie zabiegi w tych okolicach!
Ruda_H   Istanbul elinden öper
01 czerwca 2009 09:25
Dzionka, mój też tak robi - szczególnie przy rozciąganiu nóg albo masażach, bardzo się wtedy ekscytuje.
Często też w czasie stępowania po pracy  😉

O kurcze, myślałam, że tylko mój taki dziwak  😀 Zaczął mnie normalnie zawstydzać, bo co go nie zaczną "macać" to ten bach- fujarka na baczność  🙄 Dzięi za odpowiedzi  :kwiatek:
Dzionka - ja pamiętam, w starej stajni, gdy czyściłam kuca, on zawsze to robił. Przy nikim innym, tylko zawsze przy mnie i ciągle się ze mnie śmiali że się jemu podobam  😂 😵

cieciorka - już poprawione, dzięki  :kwiatek:
cieciorka   kocioł bałkański
01 czerwca 2009 14:10
Ambrozja, ach ta biała podlaska: jemu się podobasz, nie dla niego 😉

to wałachy też mogą? 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się