Howrse gra :)

Calore, od tygodnia nie można wymieniać Dyni. : )

Wie ktoś może, co jest w Diamentowej karcie "przedmiotowej"?
Sivrite, o widzisz, dzięki 😉

może komuś brakuje konia - dyni do kolekcji? sprzedam niedrogo albo za coś na com
Calore  ja z chęcią przyjme,  co chcesz na com ??🙂    2 zestawy harmonii bedzie dobrze czy za mało ?🙂  albo zestaw hery albo 2 pięty achillesa ?🙂
karla158, najbardziej pasowałby mi zestaw hery za to, jeśli ci to pasuje 😉
ok, moze być zestaw hery 🙂  wystawiłam ci  jako prezent 🙂        ja mam karla158
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
15 listopada 2016 08:09
Macie może luźne konie z UM powyżej 3000? Miałabym prośbę o porejestrowanie ich w moim ośrodku, chciałabym podnieść prestiż :kwiatek:

Jak w ogóle podnosicie prestiż ośrodka? Próbuję już chyba od roku i najwyżej do 70% dotarłam, a teraz jak zwiększyłam próg z 2000 do 2800 nagle mam 63%... :/ I raptem 30 zarejestrowanych na 80 boksów 🙁 Nie mam pracowników, ale mam wszystkie dobra(w tym właśnie zmieniam sprzęt 1* na 3*) i boksy 3* z prysznicami i poidłami. Nie wiem już co robię źle :/
Czarownica daj  nazwe ośrodka albo coś🙂
15 listopada 2016 08:48
No tak 😁
Dyrektor Kermitek, ośrodek to Stajnia Flash :kwiatek:
karla158, wystawiłam konia. dzięki 🙂
CzarownicaSa, też nie mam pojęcia co z tym ośrodkiem robić, dlatego olałam już temat, bo co bym nie zrobiła, to nie daję rady podskoczyć ani z prestiżem oj, ani z zawodami w nim.
15 listopada 2016 10:43
Z tego co ja się dowiedziałam to chyba jedyne, co pozostaje to wdawać kupony na pracowników i codziennie zapisywać swoje najlepsze konie na zawody żeby podnosić ich prestiż- a ja ani kuponów nie mam, ani odpowiednich koni 😵
Jeśli jest taka potrzeba,  to po powrocie do domu mogę Wam napisać krótką instrukcję na ośrodek.
Nie,  nie trzeba mieć pracowników,  żeby mieć 95%.
Nie,  nie trzeba ogarniać zawodów codziennie. : )
Ja bym baaaardzo prosiła. Jeśli ma to znaczenie mam OJ w klasyku w lesie
Ja też poproszę o instrukcję, zapisuję swoje najlepsze konie i boskie do ośrodka i ciągle mam coś ponad 60% :/ Nawet rozetę z zawodów straciłam :P
15 listopada 2016 12:03
Też poproszę! 🙇 Bo sama nie mogę tego ogarnąć :/
Jeśli jest taka potrzeba,  to po powrocie do domu mogę Wam napisać krótką instrukcję na ośrodek.
Nie,  nie trzeba mieć pracowników,  żeby mieć 95%.
Nie,  nie trzeba ogarniać zawodów codziennie. : )

Chcę!  🙇
Ło jezu, jaki odzew. : D Teraz czuję się jak wyrocznia! xD

Od czego by zacząć, żeby wyszło prosto...
Tak więc... Wejdźcie sobie w zakładkę Zarządzanie i zobaczcie, za co jest przydzielany prestiż. Opiszę najpierw 3 grupy, na końcu dwie ostatnie, trochę bardziej skomplikowane.

Po pierwsze - sadzić, sadzić, sadzić. Len, marchewki, owies i paszę. Jeśli się przyłożycie i posadzicie miesiąc (czyli co 5-6 dni będziecie pamiętać), to starczy Wam na dłuższy czas. Oczywiście udostępnić pensjonariuszom w zakładce "Korzyści dla kwaterujących". To samo ze skórami na siodła i ogłowia. Polecam na miesiąc "posadzić" (xD) Longhorny na 3 polach i na pozostałych 3 sadzić sezonowe rośliny.
Jeśli ktoś nie wie, jak działa sezonowość w Howrse to jest to krótka piłka - 1 dzień miesiąca zaczyna się jesienią, każda pora roku trwa równo 7 dni. Lato jest dłuższe, bo trwa do końca miesiaca (dlatego koń Lato ma więcej UM niż pozostałe Pory Roku : P). Na każdą porę roku przypadają inne roślinki, ale ten system został już uproszczony i po prostu sadzicie co możecie. W "Korzyściach dla kwaterujących" możecie sprawdzić, najeżdżając na "Ilość w zapasach" konkretnych przedmiotów, ile potrzebujecie ich, by je udostępnić. Ilość jest zależna od ilości boksów.
I tu ważna uwaga. SADZIĆ DO OPORU. To jest naprawdę SPORY zarobek. Sadząc regularnie sprawiacie, że ośrodek sam Wam się utrzymuje, a jak już osiągniecie wybrany przez siebie poziom, to generuje sporo kasy.
Kupcie pola 25 hektarów i w trakcie sadzenia używajcie nawozów, skracają o 2-3 dni, co na dłuższą metę daje o wiele więcej plonów. I jeszcze raz powiem, KUPCIE te pola, bo one się Wam zwrócą z nawiązką. Docelowo potrzebujecie 6 rolnych i 8 pastwiskowych. Po 25 hektarów. Jeśli ktoś nie ma kasy, to mogę pożyczyć, mam właśnie z sadzenia tyle, że nie umiem wydać.
Tak więc, macie marchewki, owies i paszę z pól. Mieszanki robicie w Warsztacie. Macie również skóry z krów (niestety miesiąc czekania, ale jak wypastwiskujecie tam 3+ pełne pola, to starcza na jakieś... 1500 siodeł. Znowu kasa za free!), więc robicie siodła i ogłowia 3*. Do tego z lenu z pól owijki, nauszniki i czapraczki i tak oto macie odhaczone już wszystkie zapotrzebowania pensjonariuszy. Trwa to trochę, ale 99,9% czasu to czekanie, kliknięć będzie może ze 100 z tego. : P

Łąki. 1 hektar na boks, zmieniać codziennie, żeby miały 100% żyzności. Tyle.
Boksy. 3*, poidło, prysznic. W liczbie 100. Dlatego właśnie 8 łąk wypada na wypas - po 4, zmieniane codziennie, żeby utrzymywać 99,5% prestiżu za nie.

Boksy, poidła i prysznice. Ci w lesie mają łatwiej z boksami, ci w górach z ulepszeniami. Ustawcie sobie 100% przychodów na surowce. Zakładka "Zlecenia". I róbcie te lekcje końmi, które macie w ośrodku, samo Wam się zarobi. Nie musi to być regularnie codziennie, ważne, żeby szło do przodu. Drugi surowiec, którego nie macie, niestety trzeba dokupować. Ale zrobienie tych 100 boksów z prysznicami i poidłami to nie jest wielka filozofia, znów więcej czekania niż roboty.

Tak więc 3 grupy z 5 omówione. Macie zajebioszcze łąki, boksy i warunki dla koni, wszystkie po 100% ( w praktyce łąki 99,5% bez pracownika, bo liczy się po aktualizacji o 4 rano, jak już im żyzność spadła te 0,5%. Teraz ciężej...

Poziom zakwaterowanych koni. W najlepszych ośrodkach, w tym moim, prestiż zależny jest od JEDNEGO konia. Wstawia się do ośrodka same Boskie i jednego skillera z jak najwyższym UM. Reszta koni kwaterowana jest na 1 dzień, "wypadają" z ośrodka przed podliczeniem prestiżu o 4 rano. UM do prestiżu liczone jest po najlepszej umiejętności danego konia, a raczej po różnicy pomiędzy najlepszą daną UM na serwerze, a tym konkretnym koniem. Żeby lekcje wynosiły 60, prestiż z "Poziomu koni" musi wynosić 95%. W przeliczeniu jest to strata około 60 UM do top konia na serwerze. Tak więc aktualnie w moim przypadku top serwera wynosi 1 455,58, a mój koń ma 1 450,1. Prestiż z zakwaterowania wynosi 99,54%.
Jeszcze prościej może... Skiller trzyma lekcje 60 około 5-6 tygodni, o. Taki kupiony za 4 kupony do GP. I w dobrych ośrodkach jest to TYLKO ten skiller i Boskie.
Weźmy jednak wersję, że chcecie mieć swój własny ośrodek około 80% prestiżu i tyle. Dbajcie o to, żeby konie były dobre i tyle. I musi być zajęta ponad połowa boksów. Kuniec.

Zawody... Nie znacie jednego, jedynego lifehacka, dlatego Wam taka kicha wychodzi. : P Musicie zamykać zawody. Otwieracie, dopychacie dobrymi końmi (najlepiej podzielić się z kimś współdzieleniami) i zamykacie. Zawody muszą ruszyć co 5 dzień i tak robi je większość dobrych ośrodków. Otwieram, zapycham, zamykam na 4 dni.
A potem się zagapiam na 5-ty dzień i mam po prestiżu, ale ciiii.
Zawody zamyka się ustawieniem ich dla Osłów. W zawody wstawiacie swojego Boskiego (jak macie Rozety, to trzeba to robić szybciutko, bo wbijają), dostawiacie 1-2 konie i już powinny same zejść. Dobre konie oczywiście. Nie muszą być wybitne, ale dobrze by było, żeby były zbonusowane. BLUPowany koń, nawet bardzo dobry, przegra ze starym, zbonusowanym skillerem. Ale BLUPowanymi końmi też się da jakiś prestiż sensowny wykręcić, tylko wtedy zawody musicie konkretnie pod nie podpasować.
Rośnie Wam prestiż zawodów, podnosicie poziom, nic skomplikowanego. Tylko nie za bardzo - najlepiej, żeby startujące konie były jak najbliżej maksa. Jeśli hodujecie jedną rasę, to ustawcie sobie zawody pod nią. Tak, żeby Wasze konie mieściły się w maks. Czyli np. macie folbluta, 1100 galopu, z 600 wytrzymałości. I powiedzmy że Westowy ośrodek, żeby było trudniej. Ustawiacie sobie Reining na minimalne 600, Cutting na minimalne 350 i zaglądacie tam za miesiąc, jak Wam prestiż podskoczy, żeby podwyższyć poziom, póki Was nie satysfakcjonuje.
Lub macie np. 2 skillery, do reszty zawodów nic. Wtedy zróbcie sobie 2 rodzaje zawodów pod Boskiego i skillera, a resztę róbcie właśnie na słabych koniach. Tyle, że one mogą być słabe, ale muszą być mocne w danych zawodach, rozumiecie? Tak samo, jak w wygrywaniu BLUPowanym koniem, ten koń musi wykręcić jak najwyższy wynik, a trudność tych zawodów już nie ma aż tak dużego znaczenia.

Kuźwa, ale elaborat... Chyba wszystko napisałam. Łąki, boksy i bonusy ogarnia się długo, ale wybitnie prosto, a z końmi i zawodami po prostu trzeba wiedzieć, jak działa gra. Zawody mają się odbyć co 5 dni, koniec, byle do przodu. Pamiętajcie, że nikt nic nie zrobi za Was, nie czekajcie 10 dni na to, aż ktoś się dopisze, tylko idźcie dopisać jakiegoś słabszego konia lub poproście kogoś, żeby Wam dopisał innego. Mają się przede wszystkim odbyć, w drugiej kolejności konie mają być dobre. Bo zyskuje się prestiż zawodów bardzo powoli, ale ten 1% za nieodbycie się bardzo wszystko psuje.

Zainwestować w łąki, potem już jest z górki. : ) I w skillera raz na jakiś czas, co by móc sobie zawody popchnąć. A jak już rozkręcicie, to podzielić się współzieleniami, żeby sobie zawody dopchać od kogoś i jest z górki. Pewnie coś napisałam niezrozumiale, więc czekam na miliony pytań. : D

EDIT: Tak teraz patrzę, że mogłam to streścić w 10 jednozdaniowych punktach... Ale chodziło mi o to, że jak zrozumiecie działanie gry, to utrzymanie ośrodka jest naprawdę proste. A bez tej wiedzy większość to trochę czarna magia. : P
15 listopada 2016 14:43
Ok... 😲 Trochę kosmos dla mnie z tymi zawodami dalej 😲 Ale spróbuję ogarnąć 😁
Dzięki wielkie!!! :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Pewnie jeszcze i tak milion pytań będę miała 😁
Ok... 😲 Trochę kosmos dla mnie z tymi zawodami dalej 😲 Ale spróbuję ogarnąć 😁
Dzięki wielkie!!! :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Pewnie jeszcze i tak milion pytań będę miała 😁

Ale czego dokładnie nie rozumiesz? Zadaj mi konkretne pytanie, bo ciężko pomóc na taką "ogólnikową niewiedzę". : D To nie jest ciężkie jak już się zrozumie, jak to działa. : )
15 listopada 2016 15:21
To bardziej kwestia tego, że ja ogólnie nie jestem lotna w kwestiach ekonomii i kombinowania 😁
Muszę usiąść i zobaczyć w praktyce, wtedy będę mieć pytania :kwiatek:
Sivrite, ja też nie wiem czy ogarniam, może u mnie wina tego ze mam za słabe konie. Mam po 2 sztuki które mają powyżej 1000 w galopie, skokach, ujeżdżeniu i wytrzymałości. I je sobie dzień w dzień zapisuje na zawody. Jak nie ruszają, dopycham jeszcze po 1 koniu z innego konta i to raczej wystarcza. A prestige jak mi stanął zawodów, tak absolutnie nie idzie do przodu. Bo ich nie zamykam?

Czy jak mam pracownika, tego ze tylko 3 najlepsze konie się liczą, to mogę przyjmować do ośrodka kogo chcę? Byle 3 konie były dobre?

Bardzo dziękuję za to co napisałaś. Ja utknęłam na poziomie 78-79 i nie mogę pchnąć prestiżu ośrodka dalej. Ale boksów mam dopiero 50 kilka, czekam aż się kolejne zrobią 😉
Aga, nie, prestiż Ci stoi, bo widać dobiłaś już do tego maksymalnego dla tych koni. Lub nie podniosłaś wystarczająco poziomu zawodów. Prestiż z zawodów wynika z dwóch rzeczy, ich trudności i zapisanych koni. Do pewnego momentu możesz podnieść prestiż zawodów nie zmieniając koni i w efekcie uzyskasz wyższy prestiż. Zaglądaj sobie to prestiżu poszczególnych zawodów, podnieś trudność o 50 punktów i sprawdź, czy z tymi samymi końmi nie wpadnie Ci więcej %.
Z zamykaniem chodzi o to, żeby nie musieć się chrzanić z tym codziennie oraz żeby nie wbił Ci nikt słaby w zawody. Jakbym nie zamknęła zawodów, to w minutę już bym miała wstawionego cudzego Boskiego - gdybym miała farta, to dobrego, a całość zawodów w 2 godziny poszłaby z bardzo słabymi końmi. Ludzie dopisują konie automatycznie lub zapisują bardzo słabe konie. Nikt nie zadba o dobre konie w zawodach, jeśli sama tego nie zrobisz. : P
JEDYNYMI zawodami, które same trzymają prestiż jest ujeżdżenie, bo na serwerze jest od zarąbania koni do GP w ujeżdżeniu.

Btw, mnie też prestiż zawodów stoi. Mniej więcej 20 pierwszych miejsc w rankingu ośrodków się tasuje - kto ma lepszego skillera w danej chwili, kto akurat przez ostatnie 2 tygodnie miał dostęp do lepszych skillerów, kto ma Rolnika i Trenera. Prestiż za zawody stoi mi na około 83%.

Tak, Instruktor Jazdy sprawia, że poza 4 końmi reszta to mogą być zerowce.

EDIT: Ogólnie to za zawody polecam się zabierać dopiero, jak już macie resztę, bo nie ma po co się męczyć dla głupich 2% prestiżu, jak możecie mieć 5% robiąc coś dużo prostszego.
Sivrite, Tylko za zawody mam 57.65 wiec bardzo słabo ;/  Najgorszy jest bieg przełajowy, ciężko dostać konia z porządnymi UM za wytrzymałość, chyba ze się za niego wyda multum kuponów, a jeden i tak mi nic nie da.
Aga, podasz mi swój nick? Jak zajrzę w te zawody, to będzie mi o wiele łatwiej.
Tak, przełaje idą jak krew z nosa. Wszystkim, nie tylko Tobie. To dlatego, że na serwerze jest jedna dominująca rasa na przełaje, więc koni na nie jest połowa w porównaniu do innych zawodów... Najlepiej mają się te zawody, o które walczą rasy/drużyny w GP. Czyli właśnie ujeżdżenie, barrel i galop.
Sivrite, myniak
Aga, widzę że udostępniasz boksy, nie trzymasz w nich tylko swoich koni. Z prysznicami i poidłami możesz sobie spokojnie podnieść poziom zakwaterowania na 3 000/3 200. 1 200 sporo Ci zaniża. Mając prysznice i poidła spokojnie znajdziesz chętnych.
Więcej boksów to już wiesz.
Zawody... Upychasz je końmi kompletnie bez bonusów. Mają dobre UM, ale to nie to samo co konie na skillerowym ekwipunku. +124 piechotą nie chodzi. : P
Nie musisz wydawać kroci na konia. Pchasz końmi maksymalnie 2800 PG. Za 250 000 na sprzedażach widzę Holsztyna wała prawie 3700, luzy ponad 3600 są nawet płodne. Spróbuj wyhaczyć jakieś wałachy, które się ludziom nie sprzedały i kupić je normalnie za Equus. Jeśli nie masz PD, to nawet je sobie spokojnie ogarniać codziennie aż złapią UM. Bo te 800-1000 PG to jednak 1/3 rozwoju koni w tej grze, robi różnicę. : P Możesz ich używać nawet bez tych nieszczęsnych bonusów, ale i tak będą o wiele lepsze niż Twoje aktualne.
Jest ogromna różnica w kosztach utrzymania ośrodka bardzo dobrego i wybitnego. Ośrodek bardzo dobry można spokojnie mieć na własne potrzeby w niewielkiej cenie, mówię o lekcjach 58 i bonusie +19. Lekcje 60 też jeszcze niewielkim kosztem. Ośrodek +40 jednak to już inna para kaloszy, wtedy rzeczywiście wychodzi dość drogo. Ale póki chcecie mieć swój taki, jak opisałam, to to nie są duże wydatki, takie konie kupisz raz na 3-4 miesiące i mogą śmigać. : )

EDIT: Widzę to multikonto, ale ciii, każdy z nas coś tam ma. : P

EDIT2: A, i wytrenowane Boskie są bardzo przydatne w zawodach...
Sivrite, tak, ale mam instruktora jazdy więc nie ma znaczenia komu udostępniam nie?
Boskie mam raczej słabe, jedynie Gejzer jest w miarę ok, więc jego w zalezności od umiejętności danego dnia zapisuję.
Czyli mam sobie wytrenować kilka koni z PG ponad 2900 i dać im wszystkie możliwe bonusy?  Aktualnie te "moje dobre" mają właśnie po 2800-2900, ale nie wszystkie mają wszystkie możliwe bonusy.
Nie, o 2800 pisałam właśnie o Twoich. Na sprzedażach są konie po 3500-3600 za Equus, takie sobie spraw, chociaż po jednym. : )
Sivrite, oks, teraz zbieram karty, więc kasy potrzebuję na co inne, ale jak się promocja skończy to spróbuję. Ja niby gram już od wieków, ale z różnymi przerwami, więc idzie mi wszystko jak po grudzie. I zawsze jak zaczynam grać to po jakiejś aktualizacji, gdzie nic nie ogarniam.

Bardzo ci dziękuje za pomoc 😉
Ja też tak mam po każdej przerwie. : D Tyle dobrego, że siostra też gra, więc mi szybko odświeża grę.
Zaproponowałabym Ci top PG wałki Kłusaki, ale niestety masz tylko galopy.

EDIT: Jeśli chcesz, to mogłabym Ci zorganizować 2 top folbluty bez Łez w jakiejś niewygórowanej cenie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się