Szczerze mowiac nie wiem. Moge tylko odpowiedziec za siebie.
Kiedy kupowalam Babe, ogladalam jej zdjecia i filmiki z odwrazliwiania, ale to byla plastikowa plachta, zwisajace makarony i flaga. Przy kupowaniu Jerrego z kolei argumentem bylo normalnie jezdzace na nim dziecko ok 10-12 lat i doswadczenie konia w ruchu ulicznym i paradach. Przy Shy zakochalam sie w jej ruchu, bo przy jezdzie na Jerrym, gdy jeszcze byl sprawny, bardzo spodobal mi sie fox trot, bo jest tak miekko niosacy i chcialam drugiego konia, ktory nosi tym chodem, byl jezdzony przez dziecko i jest spokojny. Szukam tylko z ciekawosci filmikow o innych MFT , jak chodza, jakie ewentualne pomoce sa porzebne do utrzymania roznych chodow. Babe np czesto uzywa racka-ale na wiekszosci filmow na youtube konie w trakcie tego chodu maja wysoko uniesione glowy i zapadniete grzbiety, wiec porownuje z rackiem Babe, kiedy pracuje grzbietem co wyraznie czuje, bo odbija sie jak pilka, i ma zaokraglona szyje niesiona dosc nisko, na wysokosci klatki piersiowej.
Nie kupowalabym ze wzgledu na kosiarke. Jak mowilam, obejrzalam filmik do momentu gdy zaladowal sie sam i wtedy wkleilam moja odpowiedz i link. Potem dopiero z ciekawosci zaczelam wyrywkowo ogladac, glownie zeby zobaczyc jakosc jego chodu, no i wlos sie zjezyl co ten facet wyrabial. Nie tylko ze ta kosiarka i drut kolczasty, ale wlasnie przy wybieraniu listow kon sie cofnal na pas ruchu i facet go nie skorygowal!!! A gdyby cos jechalo?
Z braku terenow otwatych bezposrednio w moje okolicy, musze przejezdzac kolo drogi szybkiego ruchu i dla mnie kluczowe jest, zeby kon nie panikowal na widok , dzwiek samochodow i motorow. Jezdze rowami melioracyjnymi, chyba ze wjazd na czyjas posesje ma rure melioracyjna tak zarosnieta chwastami po pas, ze boje sie o jej nogi i wtedy wyjezdzamy na pobocze.
I nie, nie kupilabym tego konia.
BTW kupilam ostatnio dwaDVD z ciekawosci, Josha Lyonsa, syna Johna, dosc znanego trenera westu. Ktos sie z nimi spotkal i ma opinie?