Styl western (dawniej kącik)
Jakie późno? Ja dopiero zaczyniam rozkminiać czy na postanowienie komornika w sprawie ustalenia kosztów postępowanie egzekucyjnego przysługuje skarga na czynności komornika xD xD xD
Ja też powinnam... Plus rehabilitacja obowiązkowo, jazda konna nie wskazana - tak twierdzi moja doktorka :/
Muchozol, już od czwartku rano są zawody 🙂
Ktoś się wybiera?
Noooooo ja bym się wybrała, ale niestety nauki za dużo :/
Dziewczyny -poproszę o poradę sprzętową
jako ze mój ulubiony pad kończy żywot szperam po ebay'u za nowym no i mam problem z rozmiarem : 30" czy 32" ? mój stary reinsman (profilowany ) ma długośc 79 cm a oznaczenia rozmiaru na nim nie ma. przeliczając na cale wychodzi dokładnie pomiędzy tymi dwoma rozmiarami...
jakieś podpowiedzi ? :kwiatek:
aha- siodło mam 16" reiningowe billy cook. pad którego szukam : profilowany, filcowy/wełniany (np impact gel i jemu podobne😉 )
dł grzbietu konia chwilowo nie mam jak zmierzyć niestety
Jeśli pod reiningowe siodło 16'' to ja bym brała dłuższy pad 🙂
Mogę zmierzyć ile mają nasze pady, które pod bobsa 16'' są dobre (XL mattesowe, L ujdą w tłumie, ale trochę krotkie są jak na bobsa 16'' - natomiast są ok pod moje nrha 15''😉
Tuffy dzięki
Bobsy sa chyba dłuższe niż inne siodła ?
masz może w stajni pad filcowy proffesional choice lub impact gel ?
ivet, też bym celowała raczej w dłuższy pod 16'' 😉 ja mam filcowy Impact jakby co
dzięki :kwiatek:
Smartini - a jaki masz rozmiar i czy możesz mi zmierzyć jaką ma długość ?
ivet, ręki uciąć nie dam, ale raczej mam 32', mieścił się pod 17' tak na styk. Zmierzę jak pójdę dzisiaj do stajni 😉
ivet a nie lepiej po prostu zmierzyć swoje siodło? Ja byłam przekonana że potrzebuję mattesa XL, a później musiałam odsyłać i męczyć biedną Dorcysię o skrócenie.
Nique, ale ivet napisała, że zmierzyła swój aktualny pad i po przeliczeniu wychodzi jej gdzieś pomiędzy 😉
ivet z filcowych fajny jest też 5 star, na ich stronie albo gdzieś na ebay'u jest podpowiedź jak mierzyć długość, mogę później mojego zmierzyć
Tak wygląda Impact Gel 32" pod siodłem 15". długość siodła to 70 cm.

Edit: nie weszło zdjęcie
dziekuje Wszystkim za odpowiedzi :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
patrząc na zdjęcie Piotra6309 to 30" odpada zdecydowanie
Smartini- a Ty jaki rozmiar wzięłaś pod jakie siodło ?
ivet, przepraszam, wczoraj nie zabrałam centymetra do stajni :/ mój 32' ma 80,5cm a na wcięciu na klebie 78,5
Smartini dziękuje bardzo -to szukam 32" . Masz 100 % wełniany czy z domieszka poliestru ( bo i takie w necie znalazłam ) ?
ivet, ło matko, nie pamiętam ale chyba 100%. Ale pamietam, że to nie jest ten najgrubszy
A tak robiąc mały offtop to właśnie jesteśmy na trasie z Gniezna, Buła wraca do domu 😀
Oficjalnie mam dziurawego, niezniszczalnego konia
On ma ubytek w mięśniach?
maluda, ponad połowę mięśnia trzeba było usunąć przy szyciu bo były w strzepach i już martwe, nie do odratowania 🙁
A jak rokowania użytkowe?
Mięśnie da się nabudować, ale czy te ubytki da się jakoś "zastąpić"?
Ważne, że jest na czterech nogach.
Że tej jednej nie stracił.
maluda, na razie ciężko stwierdzić. Wielkiej kariery sportowej i tak nie planuję. Na razie koń czysty bez obciążenia, więcej bedzie można powiedzieć jak pójdzie pod siodło i jak wtedy bedzie noga pracować. Nie wiadomo w jakim stopniu na miesniu (a raczej resztce) są zrosty a w jakim lepsza tkanka dzięki KM. Póki co i tak jest szalenstwo, bo we wstepnych rokowaniach wet dawal 5%szans, ze kiedykolwiek bedzie czysty, po rehabilitacjach itp.
Ale pod siodlo jak najbardziej, bedziemy pracowac i probowac zastapic ten mięsień innymi, tak czy siak pod siodło się nada. Bedziemy tuptac tereny i techniczne, z reiningiem sie żegnamy 😉
Wybacz, że tak pytam i dociekam, ale przypadek Twojego konia jest o tyle dla mnie ciekawy, bo pierwszy z jakim miałam okazję się zapoznać (jeżeli mowa o urazie).
maluda, nie ma problemu, pytaj 😉 niech się forum do czegoś pożytecznego przyda, a nie pitu pitu o kolorkach showpadow 😀 dlatego w ogóle opisałam nasz przypadek w wątku 'rannych' 🙂 czemu ktoś ma przechodzić coś takiego w takiej niewiedzy jak ja skoro może poczytać i może choć trochę w cieplejszych barwach widzieć leczenie 🙂
Ja czekam na Twoje recenzje z jazd, bo jestem ciekawa jak sam koński organizm ten problem rozwiąże.
Wyleczymy ropę w kopycie, wywerkujemy się i zabieramy do roboty. Wprawdzie bedzie mocno w kratkę, bo się wyprowadzam i chwilę zajmie zanim konia dowioze ale bedziemyr robić update z treningów 😉
Smartini goi się jak na psie!heh Oby teraz rehabilitacja i powrót do sprawności był szybki i efektowny 🏇
A moje szkapinki odpukać zdrowe,psotne i kochane :-)
Bez spiny sobie trenujemy, może za niedługo doczekamy się odwiedzin trenera. A ja pokaże wam pewnie po raz kolejny mojego ukochanego hehe
Chics In Hollywood aka Czikulinka 😍
Rozpaczam wielce że też z reiningu się wyeliminował...:-(
smartini widziałam na fb 🙂 Dobrze że już Budyniek w domu! A co zaś z tą ropą w kopycie??? BTW zgól mu tego irokeza, bo masakra xD Jacek też mi zaczął zarastać - zrobimy sobie w niedzielę salon urody xD
Wichurkowa piękny kantar, piękny koń! Czemu się wyeliminował?