kajpo tu masz link do fb , siedzi tam non stop taki pan i do pub medu odsyła tych głupich antywacków
https://www.facebook.com/stopstopnop/?fref=ts poziom hejtu jest tam dość wysoki ale źródła znajdziesz, możesz się myśle o konkretne badania zapytac i otrzymasz odpowiedz zadowalajacą Ciebie 🙂 no i można się wyżyć 😉
odn tych alergii ze takie są lajtowe, to mi się tam moja dieta nie podoba 😉 nie moge jeść-
glutenu- pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta, panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane, olej z kiełków pszenicy,Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny, kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo, Zwykły sos sojowy, zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem,zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne
kazeiny-mleko krowie, owcze, kozie, śmietana, masło, jogurty, serki, sery,niektóre kiełbasy i kabanosy i wędliny, niektóre pieczywo, bułki słodkie,ciasta wafle biszkopty ogólnie wypieki, czekolada, słodycze.
drożdży- alkohol praktycznie każdy, ocet spirytusowy, ocet winny, sosy, grzyby,pieczarki, soki owocowe, wypieki z drożdżami (czyli prawie wszystkie),
więc współczuje rodzicom dzieci, które maja szereg alergii pokarmowych bo dziecku ciężko wytłumaczyć, że mu nie wolno itp. problem tez jest w szkole przedszkolu, da sie to ogarnąc ale jest to utrudnienie, również finansowe. (proszę mnie nie atakować ,że jestem głupia bo to nic w stosunku do zarazenia hbv, chodzi mi tylko o to ze alergie pokarmowe to nic fajnego a niestety powoli stają się plagą)
co do szczepień to próbowałam zdobyć szczepionke DTPa jest to niemożliwe, odry pojedynczej nie ma, zostają tylko złożone szczepionki i chyba ten rok jest ostatnim gdzie będzie można kupic 5 w jednym, zostanie, więc tylko 6 w jednym lub te z BIOMEDu ale te mają słynny tiomersal, szkoda że tak to wygląda i też mnie zastanawia wprowadzanie do obowiązkowego kalendarza szczepień np na pneumokoki, jak nie ma epidemii tej choroby- nie rozumiem tego, powinno być to dostępne ale w szczepieniach zalecanych.