Podróże
szemrana
Przy okazji polecam zawody Global Champions Tour 😉
szemrana
Przy okazji polecam zawody Global Champions Tour 😉
Ale nie w ten piątek 🙂
Chodziło mi o określenie czasu przebywania 🙂
Wyjazd we wrześniu ale już zbieram różności do zobaczenia.
Za miesiąc jedziemy do Chorwacji. Dałam się namówić jedynie dlatego, że chcę zwiedzić miejsca, gdzie kręcili Grę o Tron.
No właśnie - gdzie kręcili 😀 Bo w necie są lakoniczne teksty typu, że Szybenik udaje Braavos.
Może ktoś interesował się bardziej, albo trzasnął taką wycieczkę?
Jako, że niestety jadę z Bestią to mamy ograniczony czas na zwiedzanie i chcę pojechać dość konkretnie.
Z góry dziękuję.
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
25 lipca 2016 13:48
pokemon, tyle udało mi się znaleźć
#1. Fort Lovrijenac (Dubrownik) - Czerwona Twierdza
#2. Zewnętrzne mury okalające Stare Miasto w Dubrowniku
#3. Wieża Minčeta w murach Dubrownika - Dom Nieumarłych
#4. Barokowe schody w Dubrowniku - schody do Wielkiego Septu Baelora
[...]
#7. Barokowe schody w Dubrowniku i słynna scena wstydu
[...]
#9. Forteca Kliss - miasto Meereen
#10. Ogród dendrologiczny w Trsteno - ogrody Czerwonej Twierdzy
[...]
#13. Piwnica pałacu Dioklecjana w Splicie - pomieszczenie tronowe Daenerys
#14. Ulica Papalićeva w Splicie - w jednej ze scen buntu niewolników
Źródło
No od Splitu do Dubrownika piękna droga (Makarska) z lewej góry, z prawej woda 😉 niestety na granicy z Bośnią i Hercegowiną możesz troszkę postać, bo teraz zaostrzone kontrole przez uchodźców, choć już mogło się coś zmienić. Dubrownik moim zdaniem piękny 😉
Ja się nieśmiało przypomnę z pytaniem. Czy ktoś spędzał czas w Dubaju?
Hexa, ja byłam kilka dni w Dubaju i osobiście nic ciekawego poza torem Meydan nie widziałam. Miasto wiecznej budowy, duży ruch, drogo. Dla mnie nic ciekawego. Osobiście znacznie wolę Abu Dhabi.
No od Splitu do Dubrownika piękna droga (Makarska) z lewej góry, z prawej woda 😉 niestety na granicy z Bośnią i Hercegowiną możesz troszkę postać, bo teraz zaostrzone kontrole przez uchodźców, choć już mogło się coś zmienić. Dubrownik moim zdaniem piękny 😉
Trzeba paszport? Czytałam, że nie. Jak było u Was?
Nie, nie trzeba. Miasteczko graniczne Neum ma turystyczne odprawy. I jak sie jedzie z wycieczką, to sie w miare szybko przekracza obydwie granice, tak prywatnym autem trwało to wiele dłużej 😉
Będziemy prywatnym autem. I tak nie wiem, czy się wyrobimy z Dubrownikiem, bo noclegownię mamy prawie 300 km od niego na północ, zaraz obok Trogiru.
To trzy godziny jazdy 😉 jak mozna nie zobaczyc miejsca, gdzie było kręconych najwięcej ujęć Gry o Tron 😉
Rozumiem, ze wyprawa z dziećmi? Wtedy faktycznie jednodniowy wypad moze byc utrudniony 😉
to i riwierą Makarską sie nie przejedziesz... 🙁
My ze Splitu poplynelismy promem na Hvar, tam krętymi drogami przez wyspę do Drvenika 😉 a powrotnie Makarską 😉 było bajecznie
Dziewczyny czy opłaca się jechać w drugiej połowie września do Bułgarii?
martva, to zależy jakie lubisz temperatury. Ja podczas wakacji uwielbiam prawdziwe upały, dlatego z Bułgarii we wrześniu zrezygnowałam.
No właśnie w okresie takim jesienno-zimowym średnio jest gdzie polecieć, żeby nie lecieć pierdyliard godzin i żeby było jednak ciepło.
W marcu chciałam gdzieś pojechać i padło na Kanary. Ale jak popatrzyłam na temperatury, to było 15/16 stopni i deszcz.
No i był Egipt znowu.
I zaczynam się łamać, czy nie pojadę znowu w zimie do Egiptu 😵
Megane, oj wiem, wiem. Dubrownik musi być.
Na pewno park Krka/Split/Dubrownik, no Trogir to mamy pod nosem, więc pewnie i tak będziemy tam jadać kolacje.
Szybenik pewnie zahaczymy po drodze z Krki.
martva ja byłam właśnie w tym terminie w Złotych Piaskach. Na 8 czy 9 dni, już nie pamiętam, DWA były słoneczne. Nie polecam. 😀
Yegua, niech wrzuci post na forum fly4free. Z duzym prawdopodobienstwem ktos sie skusi.
Dzięki!
Odessa w sierpniu... Morze Czarne, woda do 30 stopni, plaże, leżing i smażing 😉
Co można obejrzeć w okolicach Odessy? Jakies ciekawostki?
Jak tam w ogole jest z plażami? Jaka jest najładniejsza w okolicy? (Oprócz Odessy, bo tam głównie port)
Haloooo... czy wszyscy na wakacjach? Sorki, ze post pod postem, ale zalezy mi na poprzedniej wiadomosci i wskazówkach 🙁
Pojutrze wyjezdzam
Smiem twierdzic, ze nie jest to nazbyt oblegany kierunek.
Moze poszukaj wskazowek na forach podrozniczych?
Podrzucam co rusz link do f4f, tam zajrzyj.
Pytam tu, ponieważ na forach zazwyczaj są informacje dot. samej Odessy, a nie tego, co ciekawe w okolicy, ew po drodze z Kijowa. Kierunek mało uczęszczany, ale może choć jedna osóbka była i napisze coś innego 😉
Tak na szybko....był ktoś w Nicei, Monako?
Co zwiedzić, gdzie jeść czy cieżko poruszać sie autem?
Kupiłam dziś tanio bilety, jutro lecę 😅
trochę nie w czas, ale czy spotkał się ktoś z 2 osobowym namiotem z dużym przedsionkiem i najchętniej podłogą? Takim żeby pomieścił doga niemieckiego. :kwiatek:
edit: poszukuję też informacji czy gdziekolwiek w Warszawie kupię pałąk z włókna szklanego, potrzebuję 1 przeguba 🙁
Lepiej znaleźć czterososobowy. Pies może spać wtedy zamknięty w swojej komorze. Nie wyskoczy wtedy żeby np. pogonić hałasujących ci pod namiotem ludzi. U mnie ten system się sprawdzał, a mój piesek waży ok. 50 kg, twój chyba trochę więcej.
no właśnie 4 osobowy będzie chyba za duży, no i druga komora będzie oddzielona przejściem/przedsionkiem, a takiej rozłąki moja sucza chyba nie zniesie :P. Zwykle jeździmy na tour de kompletne odludzie więc nocujemy na dziko i często na nierównym terenie więc powierzchnia ograniczona. Tak na prawdę mieścimy się normalnie we 3 w 2 osobowym Primusie, ale że psica nie trzyma moczu po sterylizacji, co dodatkowo potęguje podjaranie nowym miejscem i zmęczeniem to my z kolei jesteśmy zmęczeni wiecznie zasikanymi śpiworami, a że nasz namiot postanowił pójść na przedwszesną emeryturę to zastanawiam sie nad nowym na teraz, żeby jeszcze we wrześniu skorzystać. Znalazłam takie cuś: ale nie jestem pewna firmy krzak, no i 3 osoby to aż natto dla nas :/
http://mysportshop.pl/trn-turystyka-namioty-namiot-monsun-3-zielony,c242,p1984,pl.html
azzawa, a patrzyłaś np. na stronie Decathlonu? Quechua ma sporo różnych kombinacji jeśli o namioty chodzi, a i ceny całkiem całkiem 🙂
edit: na przykład
ten, co prawda 3 osobowy, ale przedsionek powinien chyba psa zmieścić? 🙂 a wtedy jakieś rzeczy, bagaże zamiast na przedsionku możecie trzymać w tej sypialnianej części.
ed2: w sumie podobny do tego monsuna co podlinkowałaś. Ale ja lubię Quechuę 😁
patrzyłam 🙂, ale oni mają 1 komorowce z małym przedsionkiem, albo z większym ale na "wprost" czyli żeby wyjść trzeba pokonać górę zawiniętą w kocyk :P Szukałam więc czegoś z bocznym wejściem i z deca moje oczekiwania spełnia tylko 1 namiot, ale za 800 zł a to za dużo jak na moją kieszeń w chwili obecnej 🙁
edit: maiiaF oglądałam deca na apce w tel. i tego namiotu mi nie pokazało, zaraz obaczę 🙂 graty i tak trzymamy zawsze w komorze, a dodatkowo niestety w wielu modelach powierzchnia przedsionka jest duża, ale ma małą kubaturę - więc pies da radę sie położyć, ale jakby chiał się w nocy przekręcić to jest dla niej za nisko i istnieje ryzyko, że przekręci się razem z namiotem 🙂 ja uwielbiam buty Quechuy, jeszcze nie trafiłam na niewygodne 😁
Mam pytanie - ponieważ doczytałam, że to nie jest tak, jak się jedzie za granicę autem to auto ma spełniać wymogi kraju do którego się jedzie, tylko kraju w którym auto jest zarejestrowane zgodnie z konwencją wiedeńską. Czyli jeżeli auto jest zarejestrowane w Polsce, to ma mieć to, co jest wymagane w Polsce. Jeżeli oczywiście poruszamy się w krajach UE.
Czy ktoś się z tym spotkał podczas kontroli np na Słowacji?
Bo ja byłam nieświadoma całkowicie tego przepisu.
[url=
https://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym[/url]
Pokemon, jesli brytyjczyk przyjezdza do Polski, to nikt nie każe mu przekładać kierownicy na lewą stronę, ale jak kupisz anglika, to auto wg naszego prawa nie przejdzie badań technicznych, wiec Polacy muszą robić przekładki aby auto w pl zarejestrować. To samo dotyczy koloru świateł.
Wyjezdzając za granicę, nie do krajów UE zawsze musieliśmy mieć tłumaczenie dokumentów i np notarialnie poświadczony dokument, ze auto X jest nam użyczone do poruszania sie nim, - jeśli się nie jest jego właścicielem, np. firmowe.
No i zielona karta niezbędna. Nigdy nic pod kątem danego kraju w samochodzie nie zmienialiśmy 😉 trzeba jedynie dostosować się do przepisów ruchu drogowego w danym kraju.
Ostatnio bylismy na ukrainie, tam nie ma obowiązku włączania świateł całodobowo... wiecie jak sie dziwnie "widzi" auta? Heh...
Dziewczyny, padł pomysł wyjazdu we wrześniu na Węgry. Warto? Nie warto? Bo ja ciągle tylko słyszę o Hajduszoboszlo i Egerze i nie wiem, czy jest tam coś poza tymi miastami? 😁
mundialowa, głównie Budapeszt jest 😉