Ciekawe, czy rzeczywiście w 95% mamy budowę standardową - czyli czy długość naszych ramion pozwala na dotknięcie łokciem kości biodrowej gdy siedzimy wyprostowani w siodle, mając ramiona lekko przyłożone do boków tułowia.
To apropo dyskusji w wątku intepretacyjnym - od wpisu asio #10659 : Czerwiec 21, 2016, 12:55:25 »
http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,107.10659.html
Zaintrygowana dyskusją w Interpretacjach próbowałam na 3 koniach, także po zrobieniu ćwiczeń rozluźniających górę ciała - i nie dotykam.... brakuje tyle co szerokość dłoni.
No więc właśnie. Też mnie zaintrygowało te 95% - stąd też ta ankieta 🙂
Nie, bez dziwnych kombinacji kręgosłupem i napinania wszystkiego czego nie trzeba.
Oczywiście, bez napinania, garbienia się i w ogóle robienia czegokolwiek na siłę 🙂
Teraz pytanie - czy wszyscy wiedzą, gdzie dokładnie znajduje się kość biodrowa? Z życia wiem, że część może uznać grzebień talerza kości biodrowej za coś innego niż kość biodrowa...
Na obrazku kość biodrowa - to co najbardziej nam z bioder twardego wystaje (no chyba że nie wystaje bo ukrywa się pod warstwą ciała)
ElaPe, też myślałam o ankiecie, ale innej. Nie tyle o ankiecie, co o pomiarach. Długość kości ramiennej versus długość tułowia.
Ale się nie da. Nie da się, bo o ile można porównywać pomiary jakiekolwiek, ale robione tak samo, to na odległość każdy będzie robił trochę inaczej, a nikt nie ma dostępu do laboratorium antropometrycznego.
Przy radosnej twórczości forum można zwątpić w solidną wiedzę, jaką się otrzymało. Na chwilę zwątpiłam w dane z atlasów i tabel antropometrycznych, i mając poczucie, że głupieję, zmierzyłam na szybko 4 osoby różnego wieku, płci, sylwetek i wzrostu. Mierząc od konkretnego do konkretnego punktu m.w. kość ramienną i tułów. Tułów mierzyłam od pachwiny do wgłębienia pomiędzy obojczykami.
Wyszło tak: 35/60, 32/55, 37/65, 40/70, przy wszelkich niedokładnościach. Polecam odpalić kalkulator.
Nawet jeśli 95% osób nie jest w stanie dotknąć łokciem kości biodrowych w siodle, przyczyną z pewnością nie jest krótka kość ramienna/długi tułów (oprócz wybitnie nieproporcjonalnych, w sposób widoczny, jednostek). Naprawdę, np. długością łydek ludzie różnią się Bardzo. Kości przedramienia też mają różną długość (jest duży rozrzut). Ale proporcja kości ramiennej do długości tułowia jest w zasadzie stała. Czy ktoś ma 2 m czy 150, czy waży 100 kg czy 40, czy jest długonogi czy krótkonogi.
Wyszło tak: 35/60, 32/55, 37/65, 40/70, przy wszelkich niedokładnościach. Polecam odpalić kalkulator.
No i odpaliłam. I każdy wynik jest inny.
Hmm, a ja dotykam bez najmniejszego problemu, nawet jak się wyprostuję na maxa 😀
ElaPe, wyniki typu 0,57 - 0,58 to wg ciebie "każdy wynik inny"? I to wobec mierzenia "domowego", tylko w centymetrach? Naprawdę, w USA nie powinnaś mieć problemów z danymi antropometrycznymi, USA ma bodaj najlepsze na świecie, z powodu zróżnicowanej populacji (innuici, afroamerykanie, azjaci itd.) i dużej armii żołnierzy obu płci.
Zastanów się nad sensem twojej ankiety. Równie dobrze mogłaby być taka: Czy bez problemu wysiadujesz kłus ćwiczebny?
Przecież zrób sobie własną ankietę Halo, na wybrany temat.
Hm, kurcze, ale w jakiekolwiek granice internetu się nie skoczy, to każdy siedząc na koniu NIE sięga ramionami do kości biodrowych. Dowodów tu co nie miara:
[url=
https://www.google.pl/search?q=poprawny+dosiad+na+koniu&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1kN21iNjNAhWhBZoKHcW6DQEQ_AUIBigB]klik[/url]
[quote author=adiar(owa) link=topic=99944.msg2566673#msg2566673 date=1467575690]
każdy siedząc na koniu NIE sięga ramionami do kości biodrowych
[/quote]
A to akurat święta prawda 🤣
To teraz jeszcze by się przydał schemat pokazujący położenie kości biodrowych w ciele człowieka 😂
adiar(owa), serio według Ciebie nikt z wstawionego przez Ciebie linku nie sięgnie łokciem do kości biodrowej (miednicy, jeśli to Ci jakoś pomoże)?
o matko z córkOm nie myślałam że ta farsa dyskusyjna przerodzi się aż w ankietę 😂 ale co tam głos oddany 😁
jestem krótka, mam krótki tułów i też nie dotykam, chyba że pogarbię się jak starsza babcia
Co prawda jestem na takim etapie siedzienia na koniu, że zupełnie nie wiem jakie ma to znaczenie 🤣, ale ja osobiście siedząc prawidłowo mam łokcie nawet poniżej góry kości biodrowej, ale jestem istotnie nieproporcjonalny 😡 , gdyż rozpiętość ramion mam około 10 cm większą niż wzrost, a więc w kwadrat wpisać mnie się nie da. Podejrzewam jednak, że większość społeczeństwa jest bliższa "idealnym proporcją" i tym raczej ta sztuka się nie uda.
Kurcza mać! Łokciem! Naturalnie, że łokciem...
No dobrze, to może w takim razie Ci, którzy uważają, że sięgają łokciami do kości biodrowej niech wstawią zdjęcia?
Generalnie nie ma większego sensu zakładać dwóch obozów i walczyć między sobą, ale jakby ktoś wstawił taką ciekawostkę...
adiar(owa), proponuje zajrzeć do wątku z którego narodził się ten wątek, czyli tutaj -
KLIK . Od tej strony są wstawiane zdjęcia.
Nikt nie walczy między sobą przecież. Ankieta ma za zadanie pokazać jedynie, czy faktycznie, jak stwierdzono w dyskusji interpretacyjnej, 95% ludzi jest w stanie dotknąć łokciem kości biodrowej.
ElaPe, tylko jak ludzie mają mylne wyobrażenie gdzie ta kość się znajduje, to wyniki też nie będą prawidłowe 😀
Bez przesady z tym mylnym wyobrażeniem. Chyba każdy wie co to są biodra i gdzie się znajdują. A jak to wie, to też wie i naciskając palcami wie że pod skórą i warstwą ciała jest coś twardego, czyli miednica a jej najwyższym punktem kość biodrowa.
Nie róbmy z ludzi jakichś kompletnych tłumoków bez mózgu.
Ahhh ludzie, jeszcze trzeba by było patrzeć na niektóre rzeczy z przymrużeniem oka 😉 I wyczuwać żarty 😉 Ja tam się nie będę wypowiadać bo mnie cała ta dyskusja bawi. Siedze prosto na krześle i uderzam łokciami o te kości, przez co często mam siniaki. Czy jak chodzę, czy jak jeżdżę, czy jak siedzę.
No tak żarty. Rzeczywiście. 😜
Jeżeli nie odczytałaś żartu w mojej poprzedniej wypowiedzi (z tym, że ludzie nie wiedzą gdzie się znajduje dana kość), to Ci to po prostu tłumaczę 😉 Bo sądząc po oburzeniu nie wyczułaś 🙂
Ja się dzisiaj właśnie w tę kość, właśnie łokciem uderzyłam tak, że zwinęłam się z bólu na podłodze...
adiar(owa), ja Ci zdjęcie na priv wyślę...
Patrzac na swoje zdjecia nie pomyslalabym, ze dosiegam. A jednak 🙂
marysia550, bo to tak naprawdę można by było zobaczyć na fotce w bieliźnie/bikini tak mi się wydaje 🙂
nope - nawet na kompletnie rozluznionych barkach brakuje mi ok 3 cm
Jak jak się wczoraj solidnie porozciągałam to mi dziś mniej brakuje, ale jednak, nie jestem w stanie dosięgnąć.