Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)
mundialowa, Do podobnego wniosku doszłam, kiedy jeszcze szukałam konkretnego modelu Mazdy. Po prostu wszystkie te, które znalazłam były 1) drogie 2) na drugim końcu Polski 3) i jeszcze przy okazji "specyficzne" np. znalazłam prześliczny egzemplarz ze Stanów - złote na bardzo ładnych felgach, xenony, jasny przepiękny środek.... Tylko cóż, jak te egzemplarze z USA są gorzej wykonane (a przynajmniej takie opinie biegają) + no i za tą cenę miałabym lepsze, bardziej wyposażone auto innej marki. Już nie mówiąc, że i tak mnie nie było stać na tą Mazdę.
Sankaritarina, a czym teraz jeździsz?
Ja dziś będę dzwonić z listą życzeń do handlarza, a tato ma negocjować z właścicielem Hondy i jechać do innego blacharza na konkretną wycenę. A póki co... czekam na mój nowy rower. 😁
mundialowa, a problem tylko z blachą czy mechanicznie też? Ja jeśli tylko mogę coś zasugerować to jeśli mechanicznie też jest problem to proponuję wyceniać koszty u kogoś kto w Hondach siedzi. Różnice między mechanikami specjalizującymi się w japończykach a normalnych są ogromne. Ci "normalni" chcą np. kupować części przykładowo Boscha, bo do takich są przyzwyczajeni, a są one droższe i gorszej jakości niż firm dedykowanych do japończyków. Podobnie mechanicy, którzy za dużo w japończykach nie robią więcej kasują za robociznę - bo te auta to "inna myśl techniczna" i dla kogoś kto siedzi w VW (przykładowo) robi się je po prostu trudno. Do tego często trzeba mieć "zmyślne" narzędzia, żeby gdzieś dotrzeć.
epk, blacha. Duuuużo blachy do wymiany i spód niestety też zjedzony. Ale silnik i reszta w stanie idealnym (jak na te lata), dlatego wciąż się nad nią zastanawiamy. A mechanika mam w domu najlepszego - tatę, który całe życie jeździ japończykami i zna je lepiej niż swój warsztat. 😉
mundialowa, ooo to najlepsza opcja 😉. Ale faktycznie blacha to problem. Przy czym musi być w razie czego DOBRZE zrobiona, bo inaczej lubi wracać.
mundialowa, Niemłodym Mercedesem. No, tylko udało mi się fajnie trafić (odpukać!!!), bo defacto 80-90% ogłoszeń pokazywało zjedzone przez rdzę "dziadki" z licznikiem sugerującym bycie przekręconym.
To ja się pochwalę - dziś dokonałam zakupu. 😅 Dziś oglądnęłam, pojeździłam, a przez najbliższy tydzień "załatwią się" wszelkie formalności związane z przerejestrowaniem, przeglądem i - niestety - wymianą przedniej szyby, ale jak dobrze pójdzie, to za tydzień będę jeździć totalnie własnym autkiem. 😅
mundialowa to sie pochwal zdjeciami🙂 jaki rocznik i ile Cie wyniesie OC?
mundialowa, no i cóż to w końcu takiego? 😀
Wybór padł na vw polo 2000 r. 1.4 benzyna. 🙂 Szału nie ma, ale dopóki nie odłożę na coś lepszego, to mi wystarczy.
Monic, OC będę dopiero wyliczać, a zdjęć nie mam, bo nie było ogłaszane nigdzie, a po podróży na lawecie nie wyglądało wczoraj zbyt wyjściowo, by robić fotki. 😉
mundialowa dobry wybór! Raczej bezawaryjne autko, a jak już coś się wydarzy to i części tanie, i łatwe do naprawy 😀
mundialowa, gratulacje 🙂 fajne uczucie, co nie?
smarcik, mój tato się śmieje, że o naprawy nie muszę się martwić, bo nawet szyby mam na korbki, więc nie ma co się zepsuć 😁
Cricetidae, fajne, ale fajniejsze będzie, jak już będzie stało pod blokiem. 🙂
Nie miała baba kłopotu, to sobie auto kupiła... 😁
Pierwszy dylemat - radio. Blaupunkt czy Pioneer?
mundialowa, mój facet ma blaupunkt i jest zadowolony 🙂 długo to radio juz służy.
Poka jakąś fotę w nowej bryce 😀
Ja moją corse kocham coraz bardziej, to już 3 miesiące razem 😀
Cri, dzięki za opinię. Chyba po prostu przejdę się do sklepu i zobaczę, co będą mieć na stanie, bo nie mogę się zdecydować między dwoma modelami. 😀
Dzisiaj mi szybę wymieniają i dopełniają ostatnich formalności, więc pewnie dopiero jutro pojadę po czarną strzałę. 😀
Monic, pytałaś o OC. Nazwy firmy jeszcze nie znam, ale z rozbiciem na dwie raty wyszło 480 zł za rok. Ale w dowodzie mam ojca jako głównego właściciela, ja jestem współwłaścicielem.
edit. dopisek
mundialowa, ja mam w swoim Pioneera, kuzyn w audicy też i jest mega, tylko on to w ogóle nieźle majstrował ze swoim nagłośnieniem 😜 w dodatku moje radio zmienia kolory, to znaczy jak sobie ustawię, to pięknie świeci na przepiękne barwy, więc uwielbiam je podwójnie 😎 Jak sobie stoję na parkingu na przykład to autentycznie siedzę i się gapię 😂
maiiaF, ja ogólnie jestem muzyczną maniaczką, więc potrzebuję dobrego radyjka. A większość mojego sprzętu audio to właśnie Pioneer i skłaniam się ku temu
klik. Pokażesz swój model? 😉
mundialowa, o, kuzyn ma właśnie tego. Jest moc! 😀 ja maniaczką nie jestem, ale jeżdżąc samochodem muszę mieć radio na full, zazwyczaj jeszcze sobie śpiewam 😁 co do modelu to będę musiała w domu dokumenty autka przejrzeć, bo nawet nie wiem co to dokładnie jest, sporo lat już ma, dorzucili mamie w rozliczeniu jak wymieniała auto w komisie 😉
Skoro mówisz, że kuzyn z tego modelu zadowolony, to pewnie też się zdecyduję. Dzięki za pomoc! :kwiatek:
mundialowa, oooo, no to gratulacje własnych 4 kółek!! 😀 Czarne masz? 😀
Ja bym stawiała na Pioneera. Wprawdzie miałam styczność tylko ze starymi radiami Pioneera, ale bardzo dobrze wspominam i kojarzę.
PS: hoho, czekaj, aż będziesz się zastanawiać nad np. wymianą lewarka na ładniejszy 😁
Mozna negocjowac stawke za OC? Przyszlo 150 wiecej niz ostatnio 🙁
marysia550, ostatnio OC ogółem poszło jakoś w góre... :/ za audi z 174km, silnik 2,8 mieliśmy do zapłacenia 480zł, po pół roku za młodszą łupencje-asteroide z malutkim silniczkiem i jakimiś 60km najtańsze OC wyszło prawie 700zł. 😵 Jak policzyliśmy po zwyżce cen audice to myślałam że wystrzeli mnie z trampek. 😁
Sankaritarina, tak, czarne. 😉 Dziękuję za gratulacje, ale na chwilą obecną zaczynam się martwić, czy uda się dziś odebrać auto... Panowie twierdzą, że jest za gorąco na wymianę szyby. 🙁
marysia550, z tego, co wiem, to można jedynie zmienić ubezpieczyciela. Mojemu M. też przyszło ponad 100 zł więcej i zmienił na tańszą firmę.
mundialowa, masakra z ubezpieczeniami. Miałam w Link4 od 2 lat. W zeszłym roku przy 2 ratach wyszło około 1000zl. W tym przysłali mi na 2300!. Zmieniłam firmę na tańsza. Za "jedyne" 1700zl. Byłoby 1400zl przy jednorazowej, ale nie damy rady. Tym bardziej, że w tym samym miesiącu nakłada się ubezpieczenie domu.
bera7, kosmiczne sumy! 😲 Mnie boli moje 480 zł, bo auto, rejestracja, przegląd... a jeszcze trzeba opony letnie kupić. Auta mi się zachciało... 🙄
mundialowa, też tak uważam. W pierwszym roku za to samo auto, bez zniżek płaciłam niecałe 800zł, to w 1 racie człowiek spokojnie zapłacił. A teraz to jakiś kosmos. Znajoma mi wyliczała w różnych firmach i w większości powyżej 2000zł. Wg rankomatów w necie tak samo. A to raptem auto 2,5l a nie jakiś 4l. Kierowca doświadczony, brak zwyżek za młody wiek, jest zniżka na małe dziecko...
bera7, jakieś straszne rzeczy piszesz! Mam oczy coraz większe jak to czytam... Nawet odetchnęłam z ulgą, że "tylko" tyle mi naliczyli...
mundialowa, za rok chyba na 4 raty będzie trzeba dzielić, bo wyskoczyć nagle z takiej kwoty to trochę boli... za tą różnicę mam tydzień wakacji z dzieckiem...
Ubezpieczenia, a zwłaszcza oc poszły w górę reagując na 'dobrą zmianę' niestety. Wiem, wiem, to nie watek polityczny, ale taka jest prawda. Ja zapłaciłam 1900 zł ale z autocasco no i jestem współwłaścicielem, więc też z powodu młodego wieku trochę więcej. Ciekawe jakbym była jedynym włascicielem, pewnie z 2500 by wyszło łącznie...