Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka
czeggra1, widziałam to, ale własnie jakoś chciałam nie mieć zabudowane z przodu bo na zawody mam ładne koszulki 😍
Fajnie że masz opcję dotknięcia, bo w PL niestety nie ma i się jakoś boję, że będzie mi w tym gorąco i będzie mnie ograniczać, dlatego myślałam nad tym co wstawiłam, ale dopiero mi wyskoczyło jak Ty zasugerowałaś 😉
Baś to wstaw jaką masz.
Baś, swoją powietrzną zakładasz bezpośrednio na frak, czy masz pod spodem kamizelkę krosową?
Powietrzną mam na kros i rozmiar oraz rodzaj kamizelki miałam dobierany pod kamizelkę krosową.
Dla moich potrzeb parkurowych, czy może czasem treningowych skokowych odpowiedniejsza jest jednak Dainese, której fotę wstawiłam powyżej. Zakładam pod frak, nic nie widać, nie krępuje ruchów, jest leciutka, a jednak dalej chroni.
Edit.
Perlica, a wiesz nie pomyślałam o tej koszulce na zawody, pod frakiem - dzięki :kwiatek:. Coś bym wymyśliła 😉. Widziałam gdzieś w sklepie atrapę kołnierzyka ze stójką 😁.
Kamizelkę powietrzną zakładam na koszulkę konkursową z krótkim lub długim rękawem. Większość sędziów na ZR zgadza się, żeby mając kamizelkę jechać bez fraka. Na ważniejszych rangą zawodach, gdzie wymagają fraka, kamizelkę zakładam na frak. Nie mam krosowej, zresztą powietrzna (sprawdzona wielokrotnie) chroni tak, że lepiej nie można.
Kilka razy w czasie deszczu kamizelkę miałam pod kurtką, raz zleciałam, napompowała się i ochroniła bez problemu, a kurtkę mam dosyć przylegającą. Także myślę, że pod frak też ją można nosić.
Tak to wygląda na koszulce:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1004671_3333012141800_1085917743_n.jpg?oh=b4d2467694bfbe5d0aebf1362da83343&oe=57B15D99[/img]
A tak na fraku:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10403183_4312234021735_8894133679633399995_n.jpg?oh=f86d866cae561209cc656326a439b812&oe=57AAB5F0[/img]
A co to jest za kamizelka, jaki model? Bardzo zgrabnie wygląda 🙂.
Moja Point Two jakby wybuchła ubrana pod kurtkę, to by mi tą kurtkę na strzępy rozerwało.
Oddajecie swoje kamizelki powietrzne do serwisu producenta raz na jakiś czas (żeby sprawdzić, czy jest sprawna na 100%)? Point Two zaleca robić to przynajmniej raz w roku i po porządnej glebie. U nas się tego bardzo przestrzega i każdy wysyła swoją powietrzną na okresowe przeglądy 😉.
Ta, którą wstawiłam na poprzedniej stronie. Dałam za nią 1500 zł, naboje są po 80 zł. Zgodnie z radą sprzedawcy wzięłam dopasowaną, ale nie ciasną i jest ok.
Co do serwisu - kamizelkę mam już jakieś 5 lat, wybuchłam w niej łącznie jakieś 10 razy (w tym 2 razy jak zsiadałam i zapomniałam się odpiąć od siodła :zemdlal🙂 i nigdy nie odsyłałam do producenta. Po prostu wkładam nowy nabój i jest ok. Pewnie trzeba by odesłać, gdyby przy upadku na coś ostrego materiał się przetarł lub przeciął, ale w mojej nic się nie dzieje. Za tę cenę oczekuje się jakości i na szczęście ona jest 🙂
P.S. spojrzałam na te Point Two i moja w porównaniu do nich ma jeszcze niezabudowane plecy, jest bardziej ażurowa i przewiewna.
BaŚ, tylko z tego co wiem to pod nią powinno się założyć klasyczną, bo jeśli coś nie zadziała to wtedy nie masz żadnej ochrony?
Pierwsze słyszę 🤔 nigdy nic nie wkładałam pod spód, zawsze mi wszystko działało na 100%...
Ja swoją miałam dobieraną na firmowym stoisku Point Two przez szefa firmy. Odradził mi dopasowaną, mam taką która mnie ochroni, a nie połamie żebra po wybuchu (a i tak nieźle ściska). Przy zakupie sprzedawca robił na mnie próby z kamizelką krosową pod spodem (wysadził ją na mnie w rynsztunku krosowym). Tą moją użytkuje się z kamizelką krosową pod spodem.
Odsyłam swoją kamizelkę raz w roku do serwisu. Po każdej glebie, gdzie rąbnę dobrze na glebę, poświęcam jeden nabój na sprawdzenie, czy aby napewno sprawnie i szybko jak należy się otwiera.
To tylko sprzęt. Przy upadku może ulec uszkodzeniu mechanicznemu i nie zadziałać bez względu na koszt zakupu. Widziałam coś takiego - nie otworzyła się sprawnie, nie była sprawdzona po poprzedniej glebie i zdarzył się niepotrzebny i dość poważny wypadek. Wolę dmuchać na zimne 🙂.
Baś, jakiej firmy jest Twoja kamizelka? Bardzo zgrabnie wygląda na zdjęciach.
czeggra1, z tego ci widzę to chyba ta:
[[a]]http://www.saferide.pl/produkty.php?name=hit-air%20H%20-%20kamizelka%20z%20poduszk%C4%85%20powietrzn%C4%85[[a]]
BaŚ, tak zawsze mówiono na wkkw, bo nienadmuchana nie zadziała, a zdarza się że one się nie dmuchają lub co gorsza dmuchają np. w trakcie crossu. Sama widziałam jak jechał cross zawodnik i wyglądał jak bałwan 😉
P.S. ta którą ja wstawiłam ma jeszcze jedną zaletę : podkreśla talię przez ten pas w pasie 😁
Tak, moja to Hit Air (firma japońska).
Hm, może cross rządzi się w tej kwestii innymi prawami... Zaczep do siodła ma ok. 30 cm, jeśli na crossie ktoś na skoku wyleci w górę z siodła ponad te 30 cm z dużą siłą, to kamizelka mu się nadmucha, ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji na parkurze. Żeby się nie nadmuchała, musiałaby być uszkodzona tzn. dziurawa, ale jeśli tak nie jest, to na pewno zadziała. To bardzo prosty mechanizm - w środku kamizelki są gumowe "przewody", jest nabój ze sprężonym gazem, który po zwolnieniu blokady (wyrwaniu zaczepu linki) tę gumę wypełnia.
Perlica, dzięki za link :kwiatek:.
Z tego co wyczytałam w opisie produktu, to kamizelka Baś może być stosowana rózwnież samodzielnie. Na krosie wiadomo, że to by nie przeszło, bo przepisy mówią co innego - klasyczna jest podstawą bezpieczeństwa, a powietrzna to jedynie zalecany dodatek. Super, że na skoki wpuszczają w dodatkowym ochraniaczu. Ja tam uważam, że jak można to warto dodatkowo się zabezpieczać. Dmucham na zimne, bo trochę już w życiu widziałam.
Perlica, powoli się przekonuję do tej Twojej upatrzonej Dainese 🙂. Będzie trzeba gdzieś ją jeszcze obmacać i przymierzyć, sprawdzić, czy jest w niej wygodnie.
Edit. Błąd logiczny 😡
czeggra1, obmacanie chyba spoczywa na Tobie 😉 bo w Pl to chyba jej brak 🙄
Ale ja jestem mocno zdecydowana na nią, bo wiek robi swoje a kręgosłup już nie ten sam, a młody koń to młody to koń jednak 🙂
Perlica, to ja jestem taki sam przypadek jak Ty 🙂. W przyszłym tygodniu , w weekend wybiorę się na "obmacywanki" i dam znać jak było 😉.
Mam pytanie, odnośnie dopasowania kasku... Otóż kupiłam keda paso, zamowilam rozmiar m i l.. Otóż mka na maxa poluzniona mam wrażenie że na górze mam jakby przestrzeń, że nie wchodzi do końca na głowę, że jest za mały... Z kolei lka, mogę włożyć palec między głowę a kask, wydaję się za duży przez to. I stąd moje pytanie, czy t znaczy że powinnam szukać innego kasku? Czy próbować lke regulować, bo mimo wszystko nawet jak te w środku paski zmnieijsze, to między nimi i moja głowa a kaskiem, jest przestrzeń...
Mam pytanie, odnośnie dopasowania kasku... Otóż kupiłam keda paso, zamowilam rozmiar m i l.. Otóż mka na maxa poluzniona mam wrażenie że na górze mam jakby przestrzeń, że nie wchodzi do końca na głowę, że jest za mały... Z kolei lka, mogę włożyć palec między głowę a kask, wydaję się za duży przez to. I stąd moje pytanie, czy t znaczy że powinnam szukać innego kasku? Czy próbować lke regulować, bo mimo wszystko nawet jak te w środku paski zmnieijsze, to między nimi i moja głowa a kaskiem, jest przestrzeń...
spróbuj dobrze wyregulować te uprząż w środku 🙂 coś napewno sobie poprawisz
Dostanę go gdzieś w Polsce? 😍
HarryHorse Pro Cocoi czy ma ktoś opinie o
Uvex Exxential
Ja mam Uvex Exxential - granatowy 🙂
Jak na niższy budżet którego ostatnio się trzymam to całkiem przewiewny, super lekki jakbym go na glowie nie miała 🙂
I chyba wyglądam w nim nie najgorzej 🙂
Masz jakieś zdjęcia na żywo?

takie mam :P Ja to i tak w większości wyglądam tragicznie w tym jeszcze względnie :P
Polećcie mi kaski które ładnie dopasowują sie do głowy jak Casco champ- bardzo ładnie wygląda na głowie bez efektu czołga lub wodogłowia( W większości kasków właśnie tak wyglądam 🤔mutny🙂
Champ jest moim wymażonym kaskiem ale jest niestety poza zasięgiem mojego portfela, bo nie mam 900 zł na zbyciu, najchętniej do max 500 zł
Nie jestem skoczkiem tylko pingwinem( jeśli to ważne ) i potrzebuje kasku na treningi bo w zawodach nie startuje
Ja mam Ked Paso i wszystkim polecam, jest bardzo lekki, wygodny i przewiewny.W lecie wogle nie pamiętam, że mam go na głowie co dla mnie jest zupełnie czymś nowym.Od kilku osób słyszałam, że wygląda całkiem zgrabnie i nawet zaczęłam lubić niektóre swoje zdjęcia z konia, co też jest dla mnie nowością 🤣 Także polecam z czystym sumieniem 🙂
Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie w dobrej cenie można dostać kaski firmy KEP? 😉
Szukam wygodnej, jakoś wyglądającej, nie ograniczającej ruchów (na tyle na ile to możliwe :hihi🙂 i faktycznie chroniącej kamizelki, w której latem nie umrę 😉. Decathlonowska się sprawdza czy może lepiej trochę dołożyć i kupić np. Horze Spirit Senior albo coś jeszcze innego? 😉
A ja podrzucam link do kasku w stylu westernowym:
http://ridesafe.myshopify.com/?variant=7013004099Mam zamiar sobie sprawic 😎
Polećcie mi kaski które ładnie dopasowują sie do głowy jak Casco champ- bardzo ładnie wygląda na głowie bez efektu czołga lub wodogłowia( W większości kasków właśnie tak wyglądam 🤔mutny🙂
Champ jest moim wymażonym kaskiem ale jest niestety poza zasięgiem mojego portfela, bo nie mam 900 zł na zbyciu, najchętniej do max 500 zł
Nie jestem skoczkiem tylko pingwinem( jeśli to ważne ) i potrzebuje kasku na treningi bo w zawodach nie startuje
może ked tara ? wersja script jest elegancka 🙂
ja mam fotki jakbyś chciała
nie robi wodogłowia jest fajny i przewiewny
Ja mam podobne pytanie co poprzedniczka. Casco champ też do mnie woła, ale 800-900 zł za kask głównie do lasu to nie mój budżet. 🙁 Do tego dodam ze szukam czegoś raczej przewiewnego, lekkiego, ,,siedziącego" na głowie i żeby moje odstające uszy jakoś w nim wyglądały. 😁
Ked-y mają chyba spory wybór, ale kompletnie nie podoba mi się ich kształt z przodu.
caroline1234 moje pierwsze skojarzenie to hełm przeciwpancerny 😂
Ale ten model script wygląda całkiem w pożądku tylko regulacja mi sie nie podoba...od 52 do 58 to strasznie duża ta regulacja i przejechałam sie juz na 2 kaskach z taką regulacją, bo one czesto są płaskie / płytkie na tyle zeby ta mała główka 52 zmieściła sie i zeby nie był zbyt obszerny, a ze ja zazwyczaj wypadam pod koniec tej regulacji to wyglądam jakbym se hełm nałożyła 👿
Ale chetnie pooglądam fotki, jak prezentuje sie na twojej głowie i jak masz tez obfocone wnętrze to tez chetnie 🙂
🙁 Szkoda ze w cavallo nie ma ked'ów bo chetnie bym go przymierzyła 🍴
Alaska widzę ze nie tylko ja do champa wzdycham 😁 dobrze ze chociaż uszami sie przejmować nie musze, bo wtedy to juz wgl kasku bym żadnego nie znalazła
Kształty ked'ów czasem mi sie kojarzą z czymś hełmopodobnym a czasem tak jak ten tara z samshieldami 🤣
Widzę, że nie tylko ja mam problem z dobraniem kasku. Kedy mi się absolutnie nie podobają, mierzyłam już Uvexy, Casco, jakieś niemieckie wytwory z Krämera... Charlesa Owena oglądałam ale nie mieli moich rozmiarów... I ostatecznie do swojego jeżdżenia do lasu chcę Samshielda 😡 ale będę musiała się wybrać gdzieś gdzie je mają by wybrać właściwy rozmiar.
I tu rodzi się pytanie, otóż w konfiguratorze na stronie equishopu nie da się zbytnio zmodyfikować czegokolwiek po wybraniu matowej skorupy, a mi marzy się coś
takiego, z niebieskim albo innym ładnym kolorem, widziałam też takie z alcantarą na górze i są śliczne. W oficjalnym konfiguratorze da się wiele, ale czy u nas w ogóle jest opcja zamówienia czegoś pod siebie?
leleria za granicą można, u nas jest bardzo uboga konfiguracja. Zwłaszcza w opcji shadowmatt
Szukam wygodnej, jakoś wyglądającej, nie ograniczającej ruchów (na tyle na ile to możliwe :hihi🙂 i faktycznie chroniącej kamizelki, w której latem nie umrę 😉. Decathlonowska się sprawdza czy może lepiej trochę dołożyć i kupić np. Horze Spirit Senior albo coś jeszcze innego? 😉
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: