Posypią się gromy od Edzi, ale muszę się pochwalić - mój piękny wykastrowany 🙂 Jak wyglądał jeszcze w lutym można zobaczyć parę postów wyżej - zarośnięta baryłka, a teraz - jaki koń jest... 😉
PS. Upisałam się jak głupia, jakie były moje przesłanki do kastracji, i że jednak przez chwilę żałowałam, i że gdyby był ogierem to nie byłby moim koniem, tylko stał tam, w tej przybudówce do stodoły i krył na potęgę klacze z całej wsi, ale... wcięło mi post 😤 Teraz napiszę tylko tyle, że swoje zrobił, należy mu się dobre życie - w spokoju i kondycji, a nie od krycia do krycia, w stresie, z żebrami na wierzchu (takiego go kupiłam - zaniedbanego, otumanionego, wychudzonego). Może i szkoda potencjału, może... A mnie było szkoda konia - bo ma wspaniały charakter i jest bardzo inteligentny, a fizjologia odbierała mu rozum... Nie był agresywny ani złośliwy, ale w momencie kontaktu z innym koniem, tracił kontakt z rzeczywistością - sekunda i stał, a raczej rzucał się - gotowy do krycia. Nie było szans na pracę na ujeżdżalni z innymi końmi, ani na wypady w teren, ani na wspólne wychodzenie na padok. Był skazany na izolację i odosobnienie. Można ubolewać jedynie nad tym, że nie trafił do znawcy tematu, tylko do mnie - wtedy laika w sprawach końskich, ale czy to, dla tego konia, jest naprawdę krzywdzące? Myślę, że tylko potencjalnemu hodowcy może być żal, Vox jest chyba po prostu szczęśliwy i spokojny 🙂 Teraz możemy pracować nad jego kondycją i zachowaniem - kondycję widać na obrazku, zachowanie było i jest bardzo ok 😉 Tak ciężko to zrozumieć? 🙄
PS2. Na załączonych fotkach zdjęcie Voxa z dnia dzisiejszego (proszę wziąć pod uwagę, że mam go tylko pół roku - od listopada), ojca i matki z Bazy koni oraz zdjęcie jakiegoś jego syna z nierejestrowanego krycia (znalezione w sieci z zarchiwizowanego ogłoszenia) - czy to jest ładny ogierek...? Hmm, polemizowałabym... (wygląda jak po szetlandce...)
PS3. Na potwierdzenie, że coś tam po sobie zostawił...
http://baza.pzhk.pl/search.php?id=KR00193361&plec=Oi link do Bazy koni:
http://www.bazakoni.pl/voxponysport-witalis-vivianponysport
Za duże zdjęcie