Jakie pasze dajecie swoim koniom?

zobaczymy za 3-4tyg czy będzie jakaś poprawa z kopytami i masą 😉

W 3 tygodnie nawet najlepsza biotyna kopyt nie naprawi... pełny zrost rogu to nawet 6 miesięcy, nie 3 tygodnie..
...ale po 3-4 tygodniach można już ocenić, czy idzie lepszy zrost.
[quote author=_Gaga link=topic=25.msg2539213#msg2539213 date=1462514602]
zobaczymy za 3-4tyg czy będzie jakaś poprawa z kopytami i masą 😉

W 3 tygodnie nawet najlepsza biotyna kopyt nie naprawi... pełny zrost rogu to nawet 6 miesięcy, nie 3 tygodnie..
[/quote]
Kopyta 'biotynujemy' różnymi specyfikami od biotyny od Oficinalsa po Karaderm już ok 3 lata i poprawiły się diametralnie, więc tragedii nie ma, ale w tym jednym kopycie jeszcze nam trochę brakuje. Bardziej mi chodziło o wzrost masy- dostaje jeszcze olej ryżowy 😉
Dziewczyny może któraś pomoże  😵 siwa wypieła mi se na nowe żarcie, choćby miała głodować nie ruszy go za nic 🙁
Pracujemy 5 razy w tyg praca raczej lekka, koń wraca po chorobie do pracy. Jest to taka typowa spalająca się, nerwowa kobyła. Znalazłam seeren mastersa ale chciałabym coś połączyć z tą paszą. Koń wychodzi na trawę ale nie jakąś rewelacyjną. Lepiej dorzucić jej wyslodki pro linen czy sieczkę dengie lucerne z olejem sojowym?
BUCK   buttermilk buckskin
08 maja 2016 09:16
arika00 oba 🙂  i wysłodki i sieczkę 🙂  ja podaję łącznie w jednym posiłku, ale przecież z wysłodków można zrobić jeden posiłek, a sieczkę dodać do mastersa 🙂 
Buck ,  to wysłodki zwykle lepiej wziąść a sieczke z lucerna?
08 maja 2016 09:49
Buck ,  to wysłodki zwykle lepiej wziąć a sieczke z lucerna?

jeśli weźmiesz wysłodki zwykłe i sieczkę z lucerną, to może pojawić się nadmiar wapna...  dajesz owies ? otręby ? mówię o podaży fosforu.... wszystko co podajesz łącznie + siano musi mieć zbilansowane CA:P  🙂 usiądź, poczytaj skład paszy 🙂  mniejsze niebezpieczeństwo zachwiania jeśli karmisz owsem 🙂
Karmie owsem ale tylko kilogram
08 maja 2016 18:13
Karmie owsem ale tylko kilogram

to chyba bym się zdecydowała ( jeśli jest kasa 😉  ) na wysłodki uzupełnione dodatkami produkcji  St.Hippolyt  https://animalia.pl/st-hippolyt-beet-pulp-summer-20kg/szczegoly/34739/#sklad 

P.S. dobrze by też było zrobić badanie krwi na pierwiastki za jakieś 3 do 5 miesięcy, łatwiej wtedy zdecydować czy nadal tak karmić, czym ew. suplementować  :kwiatek:
Buck , przeanalizowałam wszystko i koń mi nie odpalal wrotek na baileysie chyba wrócę do top line cubes i sieczki. Mam worek tych wysłodków juz tylko papierowy bo zawartość pochłonięta  🤣 bardzo fajne wyslodki tylko cenowo mnie zabija 🙁
BUCK a jaki fosfor byś poleciła w formie suplementu (nie otrąb/zbóż)? Szukam od jakiegoś czasu czegoś wartego uwagi, a i tak ostatecznie kupuję otręby  🍴

Kupiłam ostatnio wysłodki w formie sypkiej z agrokompleksu (głównie ze względu na stajennego, żeby szybko mu się szykowało buraki a nie kilka godzin) i muszę powiedzieć, że są naprawdę błyskawiczne. Dodsony po zalaniu (odpadłam bo cena mnie mocno trzepała po kieszeni) potrzebowały ok 20-30 min na napuchnięcie na maksa. Agrokompleksy puchną w trakcie zalewania, ale po zalaniu nie przypominają buraków tylko pasztet albo kaszankę, no cóż, ważne, że koniom smakuje i cena przystępna  😁
10 maja 2016 20:55
BUCK a jaki fosfor byś poleciła w formie suplementu (nie otrąb/zbóż)? Szukam od jakiegoś czasu czegoś wartego uwagi, a i tak ostatecznie kupuję otręby  🍴

Ci którzy karmią owsem, mają fosfor niejako w komplecie 😉 ja do listopada'15  dawałam tylko otręby do wysłodków i w badaniach wyszedł fosfor dokładnie w dolnej granicy normy, no to musiałam coś dorzucić. I dorzucam wedle poniższego ze względu na ilość fosforu w mg na 100g:

100 g otrąb pszennych = 1.276 mg
100 g dynia pełne ziarno = 1.233 mg
100 g ziarna gryki (kasza niepalona) = 490 mg
100 g słonecznik czarny pełne ziarno = 660 mg

może ktoś nas wesprze informacją o innych pełnych fosforu dodatkach ? 🙂
BUCK, dobrym źródłem fosforu są otręby ryżowe, ponad 1300 mg fosforu  w 200 gr . Tyle samo magnezu. Przy wysłodkach zamieniłam otręby pszenne właśnie na ryżowe.
10 maja 2016 21:42
Grace  dzięki  :kwiatek:  może Arroch skorzysta 🙂 ale niestety dla mnie zbyt energetyczne.....wg. róznych źródeł od 14 do 17 MJ  😵  to bym miała turbodoładowanie 😉  😂
BUCK, z tym, że ich się bardzo mało podaje - średnio 300 - 400 gr dziennie. Czyli z tych 14 MJ zostaje Ci max 5,6 MJ (wysłodki mają między 7 a 8 MJ)
11 maja 2016 07:05
[quote author=_Gaga link=topic=25.msg2541219#msg2541219 date=1462946374]
BUCK, z tym, że ich się bardzo mało podaje - średnio 300 - 400 gr dziennie. Czyli z tych 14 MJ zostaje Ci max 5,6 MJ (wysłodki mają między 7 a 8 MJ)
[/quote]

jasne, biore to pod uwagę 🙂 w sensie że ni etrzeb apodawac kilogramami 😉 jeśli  z badania krwi nadal wyjdzie, że nie udaje mi się podawać optymalnych ilości fosforu, no to może i otręby ryzowe wejdą do menu 🙂  natomiast wolę tymczasem nie podawać nic energetycznego, a dodatkowo fakt, ze otręby ryżowe budują muskulaturę, nie zachęca  mnie za bardzo  😁    😁
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: słonecznik dawałam w zimie, trawa się zaczyna więc odstawiłam słonecznik, zrobię badania włosa w takim razie i krwi jeszcze raz, dorzucę otręby ryżowe, zmienię sieczkę z lucerny na jakąś inną i po sezonie pastwiskowym powtórzę badania, zawsze unikam suplementacji i kombinowania jak konie chodzą na trawę  🍴
Ustalając proporcje Ca:P warto wziąć pod uwagę również fakt, że wapń wchłania się z pożywienia niemal w 100%, a fosfor zaledwie 20-25%. Nigdy nie jesteśmy w stanie precyzyjnie ustalić tego bilansu, wapnia jest bardzo dużo chociażby w wodzie z własnego ujęcia, roślinach, glebie ... Bez regularnych badań kontrolnych to jak wróżenie z fusów ... W moim przypadku, pomimo dość restrykcyjnego podejścia do tematu i tak wyszły niedobory fosforu w diecie.
Renobiusz czym uzupełniłaś braki?
Wspomnianymi już otrębami ryżowymi 😉 Mają też wiele innych zalet 🙂
Czy jest tu ktoś kto karmi Saracena Re Leve?
Moon   #kulistyzajebisty
12 maja 2016 09:33
Kto karmi paszami Nuba Equi? Jakieś porównanie do St. Hippolyta np?
Kto karmi paszami Nuba Equi? Jakieś porównanie do St. Hippolyta np?

Ja karmie, napewno jest ten plus (dla mnie) ze nie ma grama melasy. Duża rozmaitość składników które "widać" czyli marchew to spory kawałek marchwi, to sami z buraczkami czy innymi warzywami. Luska Slonecznika czysta bez żadnych pyłów. Otręby Ryzowe trochę krótkie ale mi to nie przeszkadza bo daje na mokro a chociaż widać ze nie ma lepiszczy.
Ja tez karmie nubaequi, pierwsze wrazenie bardzo pozytywne, ladnie pachnie, wszystkie skladniki widac, i najważniejsze kon wcina, nie wybrzydza 😉 kon mi po niej wrocil do ' żywych ' :-D
Ja tez polecam nuba equi 🙂 bardzo fajne balancery mają 😉
tulipan, ja skarmiłam dwa-trzy worki, co byś chciała wiedzieć?
tulipan, ja dałam tylko jeden orek, bo przeszliśmy na dietę ułożoną przez hippovet (hippolyt). Ale podoba mi się ten re leve. Składem, wyglądem. O wpływie na konia ciężko mi się wypowiedzieć, bo za krótko tym karmiłam.

Nubaequi podoba mi się z opisów, ale jak dla mnie jest minimalnie za droga jak na paszę niesprawdzoną jeszcze, nową na rynku. Chciałabym spróbować, ale cena mnie trochę odstrasza. Chyba, że można gdzieś próbki zamówić?
Ja Re Levem karmiłam kobyłę swoją, ale ona nadpobudliwa i dobrze trzyma masę. Teraz chcę przestawić Karego, a on niestety kiepsko wykorzystuje pasze i martwię się spadku  😉 Skład ma super, pachnie fajnie, ja też jestem do Saracena przekonana, także chyba muszę po prostu przetestować. Ostatnio z jedzeniem Show Iprovera mamy coraz większe problemy - otręby ryżowe wybiera dziad co do ziarenka, a musli zostaje. Przy karmieniu pełnoporcjowym to kicha jak mi zostawia połowę żarcia w żłobie  👿
darolga   L'amore è cieco
12 maja 2016 15:28
Help  🙂
Dzięki Korabowi mam doskonałe doświadczenie w skarmianiu pasz specjalistycznych i dla koni-idiotów przejawiających skrajnie różne (zmienność sezonowa) formy tegoż zidiocenia, jednocześnie w paszach dla koni 'chorych-na-wszystkie-choroby-świata' i w paszach 'dynastia-królewska-nie-pogardzi'  😁
I mam problem, bo mam teraz jeszcze kobyłkę, która jest całkiem normalnym, zdrowym i wszystkożernym koniem... i nie wiem co jej dać  😁 😁

Młody koń, od tego roku wchodzi w normalny trening skokowy. Bardzo ekonomiczny egzemplarz (upasłaby się z powietrza nawet w próżni), więc absolutnie nic tuczącego, dość gorąca w domu, ale na zawodach już po 1 dniu wypompowana - i troszkę stąd potrzeba zmiany dotychczasowej diety. Nie przeszkadza w pracy jej świeżość, więc wyciszać jej nie trzeba, ale na zawodach brakuje trochę mocy - a z drugiej strony nie bardzo widzę sens dokładania jej owsa, bo stanie się w domu już za świeża.
Szukam więc czegoś z wolno uwalnianą energią. Ale to takie niezobowiązujące wymaganie -  bo koń problematyczny absolutnie nie jest, ot - trzeba pokombinować i coś zmienić, znaleźć substytut owsa, żeby obojgu pracowało się lepiej. Więc równie dobrze może to być po prostu fajny balancer dla młodego konia - żadna filozofia.
Obecnie koń je po 1/2 Pavoskiego kubka owsa na karmienie i jest to ilość całkowicie wystarczająca (suplementowo kompleks witamin i E+selen/odkwaszacz, bo ona z gatunku "jestędyszlę"😉. Nie interesuje mnie karmienie pełnoporcjowe - jeden pełnoporcjowy pasożyt w Teamie wystarczy  😁  Raczej pasza ze średniej półki cenowej niż lux - jak wyżej, jeden Księciunio w całkiem niekrólewskiej rodzinie to już o jeden Księciunio za dużo  😁
Any ideas?
:kwiatek:
darolga, a nie chcesz tylko dodawać jej czegoś tylko w okolicy startów? Skoro w domu jest ok, nie ma jakiś braków itp.? Z najprostszych może otręby ryżowe lub dodatkowy olej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się