WAŻNE! ARABY petycja PRZECIW ODWOŁANIU A.Stojanowskiej, J.Białoboka i M.Treli

s. heykowski- O gustach sie nie dyskutuje , jeden woli Rubensowskie kształty, drugi wyznaje typ . Wargi do piersi , piersi do warg a wargi do ziemi a trzeci jak pies leci na kości  😉

Wydaje mi się,  że dyskutujemy. Equator a Comet, Pogrom -Witraż, Emandoria- Balalajka.
Można w ogóle porównać?
Że jednemu podobają się bratki a drugiemu córka sąsiadki  😉 Że kanony piękna zalezą tylko od prywatnych preferencji  😉

Kanony piękna wyznaczane przez szejków rządzą tym rynkiem. Żeby sprzedać coś za dobre pieniądze trzeba się pod ten kanon dopasować. Jak się nie podpasujesz, sprzedaż dużo gorzej, o ile w ogóle sprzedasz. Kapewu ?

[quote author=Wieża Wiatrow]
Wydaje mi się,  że dyskutujemy. Equator a Comet, Pogrom -Witraż, Emandoria- Balalajka
Można w ogóle porównać? [/quote]

Są z zupełnie innych bajek.
Konie można sobie porównywać albo np. zastanawiać się, na ile dzisiejszy arab jest równie zdrowy, silny i wytrzymały jak ten sprzed pięćdziesięciu lat. Itd., itp.
Ale nie zmienia to faktu, że aby wyhodować konia spełniającego oczekiwania dzisiejszego rynku, a jednocześnie na tyle umiejętnie utrzymać maksymalnie polski rodowód tego konia, by nadal na całym świecie był postrzegany jako "polski arab" i aby to właśnie u nas szukano takich koni - trzeba być geniuszem hodowlanym na skalę światową. I tego nikt inny w Polsce nie zrobi, choćby piętnaście partii rządzących mówiło inaczej.

Do tej pory było tak jak pisze Murat-Gazon Ale nie zmienia to faktu, że aby wyhodować konia spełniającego oczekiwania dzisiejszego rynku, a jednocześnie na tyle umiejętnie utrzymać maksymalnie polski rodowód tego konia, by nadal na całym świecie był postrzegany jako "polski arab" i aby to właśnie u nas szukano takich koni - trzeba być geniuszem hodowlanym na skalę światową. I tego nikt inny w Polsce nie zrobi, choćby piętnaście partii rządzących mówiło inaczej.

Hodowcy korzystając ze zniżek na krycie czołowymi ogierami mogą sobie teraz hodować co chca tylko kto te konie kupi?
neopotyzm i chuć zniszczyły wieloletnia pracę i markę - takie klimaty już nie wrócą. 

Na stronie PZHKA umieszczono relację ze zjazdu.
s.heykowski, dziwnym trafem teraz zgadzam się ze wszystkim co piszesz.
Nie wiem tylko, czy ten "marginesik" nie jest przypadkiem dobrym poletkiem testowym "co się będzie działo, jeśli..."

dea, skoro ty tak ewangelicznie 🙂 to ja też: Po owocach ich poznacie. Problem w tym, że jesteśmy zaniepokojeni Teraz. O te owoce właśnie.
dea   primum non nocere
19 kwietnia 2016 16:29
No właśnie, halo, po owocach, nie po taniej kiełbasie (z domieszką koniny) i hasłach na transparentach i... po nas choćby potop.
Czego sie czepiacie 😜 mają tylko kilka lat na uzbieranie forsy, załatwienie posad i stanowisk krewnym i znajomym królika, zakupienie domów na Majorce, otwarcie biznesów, itp, itd. To są bardzo zapracowani ludzie i organizują sobie  te właśnie "owoce" juz teraz 🤔 Araby są tylko jedną z wielu dróg do celu 🙁
Nie wiem tylko, czy ten "marginesik" nie jest przypadkiem dobrym poletkiem testowym "co się będzie działo, jeśli..."

Jeśli kto i co ? Dla Arabów (bo tylko ich stać, by majstrować w tym marginesiku)  konie mają wymiar mistyczny a Janów i Michałów tęż pewnie postrzegają w ten sposób. Mogą się czuć mocno poirytowani, że zamiast spadkobierców rządzą tam teraz uzurpatorzy, mogą mieć mdłości na widok jakiegoś gargamela czy oszusta w dyrektorskim mundurze. Zniszczą ? To odbiorą sobie kawał fajnej zabawy i magazyn części zamiennych. Kupią ? To tak jakby kupić Household Cavalry- nie kupi się żadnej królewskości tylko bandę przebierańców. Raczej będą ostrożnie czekali na rozwój wydarzeń. Może fantazjuję, ale tak mi się to widzi.

Po owocach ich poznacie. Problem w tym, że jesteśmy zaniepokojeni Teraz. O te owoce właśnie.

Ja to się boję już nawet o tegoroczne zapylanie tych drzewek owocowych. Za dużo było wcześniej podszeptów.
Mnie  zastanawia  dlaczego  nadal  nie  zdają  sobie  sprawy  co  zrobili. Kupcy  nie bedą  tacy  skorzy przyjechać  i  wydac  grube  miliony  euro, Opinia  popsuta, tak  szybko  jej  sie nie  naprawi.  Polscy  kupcy   nawet  bogaci tyle kasy  nie  wyłożą, przynajmniej  ja  tak  sądzę. Jakoś  do  tej pory  nikt  z  polskich  kupców  nawet  gdyby  się  złozyli  nie  dał  na  aukcji   ponad  1 miliona  euro  za  1 konia. Nie  wiem  czy  będą  tak  szanowali  obecnych  prezesów, wiekszośc  chyba  wie  co  u  nas  się  dzieje  wie o fałszerstwach, pomówieniach. Jak  chcą  zdobyć  zaufanie?  A  skoro  P.  Skomorowski  nawet  nie  wie  co to,  i  po  co  jest  plan  hodowlany  to  ja  sobie  tej  hodowli  nie wyobrażam.  A  krycie    w tym   i  przyszlym  roku.  Na  ten  rok  ponoc  plan kryc  jest  ale   w  praktyce  trzeba   czasem powtarzac  i  cos  zmienić. Nie  sądże  że prezesi  naucza sie ciągu  roku    rodowodów  tylu  koni  i  to  kilka  pokoleń  wstecz.

Chyba  ż e będa kryli  na  zasadzie  siwy  z  siwym,  gniady  z  gniadym, kasztan  z kasztanem.  Albo  ten ładny  to  kryjemy  ile  się  da,  albo  ten  modny  to  po  kolei  jak  leci.

Dla  mnie  nie  jest  zrozumiałe  ż e minister  rolnictwa  prezes  ANR  nie  maja  żadnego  pojecia  o  koniach,  moz e jedynie z e  maja  4  nogi  i  jedza  owies, trawę  i  siano.  Jak  moga  przedstawiciele  rol;nictw a mówic  i  robic  takie  głupoty,  Toż  by  sie  najpierw  podszkolili  a  nie  osmieszali  takimi  glupimi  wypowiedziami, na temat  kolki, hodowli  i trucia. Moge  zrozumiec  że większośc  polaków  nie  ma  o  tym pojecia  ale    minister  rolnictwa  czy  prezes  ANR  to  juz powinni  miec  jakies  pojecie, nawet  slabiutkie.
Pomyślałam sobie, że krycie będzie wyglądało tak, jak ostatnio w Białce: 20 klaczy. jeden ogier, kolejne 20, drugi, następne 10, trzeci itp. Trafili z Esparto, później już chyba tak sobie. Kłamczuszek powinien wiedzieć, że ojcem nie powinno się kryć jego córki a co jeszcze wie zobaczymy, bo szczęścia raczej nie ma.
Mamy też inspektora Szpurę w ANR, wygrała przecież konkurs, pomoże.

Co do władz z  ANR, ministrze rolnictwa, prezesa Janowa, to szkoda gadać, jak powiem, że słoma wystaje, to wieś obrażę, jak powiem burak, przecież to porządne warzywo, po prostu brak słów.
Wypadnie im Janów i Michałów to przestaną się bawić , bo i przestanie ich rajcować ta zabawa. Obecnie inwestują krocie w konie skokowe i Ujeżdżeniowe , słyszałem nawet o WKKW więc zostawią tą kasę u Topsa. Startują coraz lepiej z sukcesami na najpoważniejszych imprezach na świecie więc najwyżej napiją się szampana w Aachen. Nikt z Polaków nie zapłaci za Araba więcej jak kilkadziesiąt tysięcy euro a i to niepewne .  🙄

P.S PIS zniszczył nie tylko stadniny z 200 letnią tradycją ale zniszczył także rynek i luksusową markę . 200 lat pracy w 2 miesiące. Rekord świata.  😤
Jeśli kto i co ? Dla Arabów (bo tylko ich stać, by majstrować w tym marginesiku)  konie mają wymiar mistyczny a Janów i Michałów tęż pewnie postrzegają w ten sposób. Mogą się czuć mocno poirytowani, że zamiast spadkobierców rządzą tam teraz uzurpatorzy, mogą mieć mdłości na widok jakiegoś gargamela czy oszusta w dyrektorskim mundurze. Zniszczą ? To odbiorą sobie kawał fajnej zabawy i magazyn części zamiennych. Kupią ? To tak jakby kupić Household Cavalry- nie kupi się żadnej królewskości tylko bandę przebierańców. Raczej będą ostrożnie czekali na rozwój wydarzeń. Może fantazjuję, ale tak mi się to widzi.

To mnie zaciekawiło. Bo zadałam sobie pytanie, co bym robiła, jak bym postępowała, gdybym miała władzę i pieniądze a chciała mieć "królewskość". Przecież bym nie kupowała, bo - jak piszesz. Postarałabym się zaprzyjaźnić, wspierać, stać niezbędną, dyskretnie rządzić, kontrolować te "zasoby". Może fantazjuję. Ba! Fantazjuję na pewno. Nie mam władzy, nie mam pieniędzy, nie mam tego typu ambicji. Ale nie wszyscy na świecie nie mają.

Smok10, teoretycznie racja. Tylko, zdaje się, dla szejków arab to nie taki "zwykły" koń.
Postarałabym się zaprzyjaźnić, wspierać, stać niezbędną, dyskretnie rządzić, kontrolować te "zasoby".

W pierwszych dwóch sprawach wykonali parę miłych gestów, w trzeciej - byli, są i będą, bez specjalnych zabiegów. W pozostałych - teraz łatwiej by im to przyszło niż wcześniej.

Tylko, zdaje się, dla szejków arab to nie taki "zwykły" koń.

Zupełnie niezwykły.
Może i niezwykły , ale sam Janów jako miejsce zniknie z ich mapy zainteresowań  😤
Stać ich na to  żeby z byle kim się nie zadawać. Czyli z amatorami hodowli, aparatczykami, kłamcami, tym którzy odmawiają, omawiają, obrażają, piszą paszkwile, niszczą wielopokoleniową tradycję, są wielka niewiadomą. Jednym słowem ludzmi bez honoru.
Jakaś  cisza  odnośnie  aukcji w  Janowie,  a może tylko ja  nic  nie  zauważyłam  a przygotowania  leca.
[quote author=Cyrenajka link=topic=99140.msg2532331#msg2532331 date=1461175215]
Jakaś  cisza  odnośnie  aukcji w  Janowie,  a może tylko ja  nic  nie  zauważyłam  a przygotowania  leca.

Pracownicy stadnin musieliby uchylić rąbka tajemnicy.
Może i niezwykły , ale sam Janów jako miejsce zniknie z ich mapy zainteresowań   😤

Dlaczego może ? Nie zniknie.
Aukcja w takim formacie jak ją znamy już się nie odbędzie bo zwyczajnie się nie wyrobią z czasem. Ciągle nie ma listy koni, która powinna być znana w pierwszym tygodniu marca i już powinny być gotowe notki o koniach. Klacze powinny już być szykowane do pokazywania no bo w maju jest sesja fotograficzna. To jest tak napięty plan, że trzeba się ściśle trzymać terminów.
Więc albo aukcji nie będzie albo dla zachowania pozorów będzie jakaś atrapa
Oglądnęłam to pierwszy raz po "dobrej zmianie" bo wcześniej nie byłam w stanie. I niestety, tego świata już nie ma... tych stadnin, atmosfery, otwartości.... nie ma też już ludzi a myślę, że ci, którzy zostali po tych doświadczeniach też nie są już tacy sami.
Czy to "coś" nieuchwytnego da się odbudować....?? Nie wiem. Oby  😵
Jurgiel za "nieudolność w zarządzaniu kryzysem"??? Chyba raczej za wywołanie kryzysu i rozdmuchanie go do światowych rozmiarów!  👿
Czy nowy minister będzie miał tyle odwagi aby "postawić się" senatorowi, aby stwierdzić,  że decyzje poprzednika miały katastrofalne skutki? Miejmy nadzieję,  że wśród posłów PiS znajdzie się jeden z honorem, który będzie zasługiwał na stanowisko ministra rolnictwa.
Niestety jakoś nie mam dobrych przeczuc. Obym się myliła.
Nie wierzę, że PiS zrobi cokolwiek dobrego.
Nie przekazywanie listy koni przeznaczonych na aukcję chyba też jest celowe. Obwinią Polturf  o nieudaną imprezę i podpiszą na przyszły rok umowę z Grzybowskim,  proste.
i jeszcze coś takiego o aukcji http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/aukcja-koni-w-janowie-podlaskim-moze-nie,206,0,2065614.html

a wydawało mi się, że ostatnio się już robi cicho o sprawie.
Pacewski mówi, że przekazał listę do spółki, Dyrdymała, że do ANR a Janów nic nie mówi.... 😵  Myślę jednak, że prawdę powiedziała Dyrdymała i tam sa listy koni. A Polturf to nigdy tych list nie dostanie, zobaczycie.
Tylko nowi włodarze zapominają, że poza końmi najważniejszymi na aukcji są kupcy a nie urzędnicy i minister....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się