WAŻNE! ARABY petycja PRZECIW ODWOŁANIU A.Stojanowskiej, J.Białoboka i M.Treli
s. heykowski- O gustach sie nie dyskutuje , jeden woli Rubensowskie kształty, drugi wyznaje typ . Wargi do piersi , piersi do warg a wargi do ziemi a trzeci jak pies leci na kości 😉
Wydaje mi się, że dyskutujemy. Equator a Comet, Pogrom -Witraż, Emandoria- Balalajka.
Można w ogóle porównać?
Że jednemu podobają się bratki a drugiemu córka sąsiadki 😉 Że kanony piękna zalezą tylko od prywatnych preferencji 😉
Kanony piękna wyznaczane przez szejków rządzą tym rynkiem. Żeby sprzedać coś za dobre pieniądze trzeba się pod ten kanon dopasować. Jak się nie podpasujesz, sprzedaż dużo gorzej, o ile w ogóle sprzedasz. Kapewu ?
[quote author=Wieża Wiatrow]
Wydaje mi się, że dyskutujemy. Equator a Comet, Pogrom -Witraż, Emandoria- Balalajka
Można w ogóle porównać? [/quote]
Są z zupełnie innych bajek.
Konie można sobie porównywać albo np. zastanawiać się, na ile dzisiejszy arab jest równie zdrowy, silny i wytrzymały jak ten sprzed pięćdziesięciu lat. Itd., itp.
Ale nie zmienia to faktu, że aby wyhodować konia spełniającego oczekiwania dzisiejszego rynku, a jednocześnie na tyle umiejętnie utrzymać maksymalnie polski rodowód tego konia, by nadal na całym świecie był postrzegany jako "polski arab" i aby to właśnie u nas szukano takich koni - trzeba być geniuszem hodowlanym na skalę światową. I tego nikt inny w Polsce nie zrobi, choćby piętnaście partii rządzących mówiło inaczej.
Do tej pory było tak jak pisze
Murat-Gazon Ale nie zmienia to faktu, że aby wyhodować konia spełniającego oczekiwania dzisiejszego rynku, a jednocześnie na tyle umiejętnie utrzymać maksymalnie polski rodowód tego konia, by nadal na całym świecie był postrzegany jako "polski arab" i aby to właśnie u nas szukano takich koni - trzeba być geniuszem hodowlanym na skalę światową. I tego nikt inny w Polsce nie zrobi, choćby piętnaście partii rządzących mówiło inaczej.Hodowcy korzystając ze zniżek na krycie czołowymi ogierami mogą sobie teraz hodować co chca tylko kto te konie kupi?
neopotyzm i chuć zniszczyły wieloletnia pracę i markę - takie klimaty już nie wrócą.
Na stronie PZHKA umieszczono relację ze zjazdu.
s.heykowski, dziwnym trafem teraz zgadzam się ze wszystkim co piszesz.
Nie wiem tylko, czy ten "marginesik" nie jest przypadkiem dobrym poletkiem testowym "co się będzie działo, jeśli..."
dea, skoro ty tak ewangelicznie 🙂 to ja też: Po owocach ich poznacie. Problem w tym, że jesteśmy zaniepokojeni Teraz. O te owoce właśnie.
No właśnie, halo, po owocach, nie po taniej kiełbasie (z domieszką koniny) i hasłach na transparentach i... po nas choćby potop.
Czego sie czepiacie 😜 mają tylko kilka lat na uzbieranie forsy, załatwienie posad i stanowisk krewnym i znajomym królika, zakupienie domów na Majorce, otwarcie biznesów, itp, itd. To są bardzo zapracowani ludzie i organizują sobie te właśnie "owoce" juz teraz 🤔 Araby są tylko jedną z wielu dróg do celu 🙁
Nie wiem tylko, czy ten "marginesik" nie jest przypadkiem dobrym poletkiem testowym "co się będzie działo, jeśli..."
Jeśli kto i co ? Dla Arabów (bo tylko ich stać, by majstrować w tym marginesiku) konie mają wymiar mistyczny a Janów i Michałów tęż pewnie postrzegają w ten sposób. Mogą się czuć mocno poirytowani, że zamiast spadkobierców rządzą tam teraz uzurpatorzy, mogą mieć mdłości na widok jakiegoś gargamela czy oszusta w dyrektorskim mundurze. Zniszczą ? To odbiorą sobie kawał fajnej zabawy i magazyn części zamiennych. Kupią ? To tak jakby kupić Household Cavalry- nie kupi się żadnej królewskości tylko bandę przebierańców. Raczej będą ostrożnie czekali na rozwój wydarzeń. Może fantazjuję, ale tak mi się to widzi.
Po owocach ich poznacie. Problem w tym, że jesteśmy zaniepokojeni Teraz. O te owoce właśnie.
Ja to się boję już nawet o tegoroczne zapylanie tych drzewek owocowych. Za dużo było wcześniej podszeptów.
Mnie zastanawia dlaczego nadal nie zdają sobie sprawy co zrobili. Kupcy nie bedą tacy skorzy przyjechać i wydac grube miliony euro, Opinia popsuta, tak szybko jej sie nie naprawi. Polscy kupcy nawet bogaci tyle kasy nie wyłożą, przynajmniej ja tak sądzę. Jakoś do tej pory nikt z polskich kupców nawet gdyby się złozyli nie dał na aukcji ponad 1 miliona euro za 1 konia. Nie wiem czy będą tak szanowali obecnych prezesów, wiekszośc chyba wie co u nas się dzieje wie o fałszerstwach, pomówieniach. Jak chcą zdobyć zaufanie? A skoro P. Skomorowski nawet nie wie co to, i po co jest plan hodowlany to ja sobie tej hodowli nie wyobrażam. A krycie w tym i przyszlym roku. Na ten rok ponoc plan kryc jest ale w praktyce trzeba czasem powtarzac i cos zmienić. Nie sądże że prezesi naucza sie ciągu roku rodowodów tylu koni i to kilka pokoleń wstecz.
Chyba ż e będa kryli na zasadzie siwy z siwym, gniady z gniadym, kasztan z kasztanem. Albo ten ładny to kryjemy ile się da, albo ten modny to po kolei jak leci.
Dla mnie nie jest zrozumiałe ż e minister rolnictwa prezes ANR nie maja żadnego pojecia o koniach, moz e jedynie z e maja 4 nogi i jedza owies, trawę i siano. Jak moga przedstawiciele rol;nictw a mówic i robic takie głupoty, Toż by sie najpierw podszkolili a nie osmieszali takimi glupimi wypowiedziami, na temat kolki, hodowli i trucia. Moge zrozumiec że większośc polaków nie ma o tym pojecia ale minister rolnictwa czy prezes ANR to juz powinni miec jakies pojecie, nawet slabiutkie.
Pomyślałam sobie, że krycie będzie wyglądało tak, jak ostatnio w Białce: 20 klaczy. jeden ogier, kolejne 20, drugi, następne 10, trzeci itp. Trafili z Esparto, później już chyba tak sobie. Kłamczuszek powinien wiedzieć, że ojcem nie powinno się kryć jego córki a co jeszcze wie zobaczymy, bo szczęścia raczej nie ma.
Mamy też inspektora Szpurę w ANR, wygrała przecież konkurs, pomoże.
Co do władz z ANR, ministrze rolnictwa, prezesa Janowa, to szkoda gadać, jak powiem, że słoma wystaje, to wieś obrażę, jak powiem burak, przecież to porządne warzywo, po prostu brak słów.
Wypadnie im Janów i Michałów to przestaną się bawić , bo i przestanie ich rajcować ta zabawa. Obecnie inwestują krocie w konie skokowe i Ujeżdżeniowe , słyszałem nawet o WKKW więc zostawią tą kasę u Topsa. Startują coraz lepiej z sukcesami na najpoważniejszych imprezach na świecie więc najwyżej napiją się szampana w Aachen. Nikt z Polaków nie zapłaci za Araba więcej jak kilkadziesiąt tysięcy euro a i to niepewne . 🙄
P.S PIS zniszczył nie tylko stadniny z 200 letnią tradycją ale zniszczył także rynek i luksusową markę . 200 lat pracy w 2 miesiące. Rekord świata. 😤
Jeśli kto i co ? Dla Arabów (bo tylko ich stać, by majstrować w tym marginesiku) konie mają wymiar mistyczny a Janów i Michałów tęż pewnie postrzegają w ten sposób. Mogą się czuć mocno poirytowani, że zamiast spadkobierców rządzą tam teraz uzurpatorzy, mogą mieć mdłości na widok jakiegoś gargamela czy oszusta w dyrektorskim mundurze. Zniszczą ? To odbiorą sobie kawał fajnej zabawy i magazyn części zamiennych. Kupią ? To tak jakby kupić Household Cavalry- nie kupi się żadnej królewskości tylko bandę przebierańców. Raczej będą ostrożnie czekali na rozwój wydarzeń. Może fantazjuję, ale tak mi się to widzi.
To mnie zaciekawiło. Bo zadałam sobie pytanie, co bym robiła, jak bym postępowała, gdybym miała władzę i pieniądze a chciała mieć "królewskość". Przecież bym nie kupowała, bo - jak piszesz. Postarałabym się zaprzyjaźnić, wspierać, stać niezbędną, dyskretnie rządzić, kontrolować te "zasoby". Może fantazjuję. Ba! Fantazjuję na pewno. Nie mam władzy, nie mam pieniędzy, nie mam tego typu ambicji. Ale nie wszyscy na świecie nie mają.
Smok10, teoretycznie racja. Tylko, zdaje się, dla szejków arab to nie taki "zwykły" koń.
Postarałabym się zaprzyjaźnić, wspierać, stać niezbędną, dyskretnie rządzić, kontrolować te "zasoby".
W pierwszych dwóch sprawach wykonali parę miłych gestów, w trzeciej - byli, są i będą, bez specjalnych zabiegów. W pozostałych - teraz łatwiej by im to przyszło niż wcześniej.
Tylko, zdaje się, dla szejków arab to nie taki "zwykły" koń.
Zupełnie niezwykły.
Może i niezwykły , ale sam Janów jako miejsce zniknie z ich mapy zainteresowań 😤
Stać ich na to żeby z byle kim się nie zadawać. Czyli z amatorami hodowli, aparatczykami, kłamcami, tym którzy odmawiają, omawiają, obrażają, piszą paszkwile, niszczą wielopokoleniową tradycję, są wielka niewiadomą. Jednym słowem ludzmi bez honoru.
Jakaś cisza odnośnie aukcji w Janowie, a może tylko ja nic nie zauważyłam a przygotowania leca.
[quote author=Cyrenajka link=topic=99140.msg2532331#msg2532331 date=1461175215]
Jakaś cisza odnośnie aukcji w Janowie, a może tylko ja nic nie zauważyłam a przygotowania leca.
Pracownicy stadnin musieliby uchylić rąbka tajemnicy.
Może i niezwykły , ale sam Janów jako miejsce zniknie z ich mapy zainteresowań 😤
Dlaczego może ? Nie zniknie.
Aukcja w takim formacie jak ją znamy już się nie odbędzie bo zwyczajnie się nie wyrobią z czasem. Ciągle nie ma listy koni, która powinna być znana w pierwszym tygodniu marca i już powinny być gotowe notki o koniach. Klacze powinny już być szykowane do pokazywania no bo w maju jest sesja fotograficzna. To jest tak napięty plan, że trzeba się ściśle trzymać terminów.
Więc albo aukcji nie będzie albo dla zachowania pozorów będzie jakaś atrapa
Oglądnęłam to pierwszy raz po "dobrej zmianie" bo wcześniej nie byłam w stanie. I niestety, tego świata już nie ma... tych stadnin, atmosfery, otwartości.... nie ma też już ludzi a myślę, że ci, którzy zostali po tych doświadczeniach też nie są już tacy sami.
Czy to "coś" nieuchwytnego da się odbudować....?? Nie wiem. Oby 😵
Jurgiel za "nieudolność w zarządzaniu kryzysem"??? Chyba raczej za wywołanie kryzysu i rozdmuchanie go do światowych rozmiarów! 👿
Czy nowy minister będzie miał tyle odwagi aby "postawić się" senatorowi, aby stwierdzić, że decyzje poprzednika miały katastrofalne skutki? Miejmy nadzieję, że wśród posłów PiS znajdzie się jeden z honorem, który będzie zasługiwał na stanowisko ministra rolnictwa.
Niestety jakoś nie mam dobrych przeczuc. Obym się myliła.
Nie wierzę, że PiS zrobi cokolwiek dobrego.
Nie przekazywanie listy koni przeznaczonych na aukcję chyba też jest celowe. Obwinią Polturf o nieudaną imprezę i podpiszą na przyszły rok umowę z Grzybowskim, proste.
Pacewski mówi, że przekazał listę do spółki, Dyrdymała, że do ANR a Janów nic nie mówi.... 😵 Myślę jednak, że prawdę powiedziała Dyrdymała i tam sa listy koni. A Polturf to nigdy tych list nie dostanie, zobaczycie.
Tylko nowi włodarze zapominają, że poza końmi najważniejszymi na aukcji są kupcy a nie urzędnicy i minister....