Dziewczyna z Rosji zaraziła 9 chłopaków HIV

Dworcika   Fantasmagoria
14 maja 2009 11:34
Link usunięty.
Zgadzam się całkowicie z Averis, czemu filmik jest cały czas dostępny, przecież jest tu sporo dzieci - czy wrażliwych duszyczek to już nie rusza?
I warto pamiętać, że wyznacznikiem wrażliwości na cierpienie innych istnień nie jest reakcja emocjonalna na coś co się zobaczy, tylko czyny. Co powiecie na porównanie zachowania przy jakimś wypadku: człowiek, który zemdleje na widok krwi bo jest tak 'wrażliwy' i tak go to poruszy, a człowiek, który nawet bez wyraźnych oznak 'poruszenia' udzieli skutecznej pomocy.
Poza tym chciałabym zauważyć, że każda istota, która jest w stanie odczuwać cierpienie zasługuje na takie samo współczucie i pomoc - czy to człowiek czy inne zwierzę, bo czemu miałoby być inaczej...

To co przedstawione jest na filmiku to straszna tragedia, których niestety mnóstwo na naszym świecie. Ale powinna się tym zająć policja (liczę, że się zajmuje już skoro to sprawa sprzed roku), a filmik absolutnie nie powinien być rozsyłany i pokazywany. Także dziwię się moderatorowi forum.
Averis   Czarny charakter
14 maja 2009 11:41
Mega Chyba pisałaś jednocześnie z modem 😉
No właśnie zauważyłam, ale i tak uważam, że jest to stanowczo za późna reakcja moderatora.
no i jak to sie mówi : golono-strzyżono... wyjeżdzacie z głodnymi kawałkami o 'czynach a nie o podejsciu emocjonalnym' itd... ja nie wiem jak to się wogóle ma do moich zarzutów wobec rewir ? To jak wypowiada sie tutaj w tej sprawie to chyba wystarczajacy powod zeby stwierdzic RAŻĄCĄ znieczulicę. No ale tak, wszystko da się wytłumaczyć na zasadzie : każdy jest inny, każdy ma inne poglądy... to ze inne to NIE ZAWSZE znaczy że dobre.
Głodne kawałki to akurat twoja specjalność - "Ojej, ty nieczuła, podła istoto! Jak może cię NIE RUSZAĆ taki obraz! Ty nieczuła...". Przy tym, co na co dzień serwują nam media, jak najbardziej może. Czytałaś ten fragment, w który Rewir przyznała się do prowokacji?
Co z ciebie za internetowy psycholog, specjalista od dusz ludzkich, jeżeli nie bierzesz pod uwagę środka przekazu i ilości podobnych bodźców, które się z tego medium wylewają?
I co masz zamiar z tą profesjonalnie stwierdzoną "RAŻĄCĄ znieczulicą" zrobić? W myśl zasady "to, że inne to nie zawsze znaczy, że dobre" ujednolicisz wszystkim homo sapiens wrażliwość na jedyny słuszny poziom? 🤣
Głodne kawałki to akurat twoja specjalność - "Ojej, ty nieczuła, podła istoto! Jak może cię NIE RUSZAĆ taki obraz! Ty nieczuła...". Przy tym, co na co dzień serwują nam media, jak najbardziej może. Czytałaś ten fragment, w który Rewir przyznała się do prowokacji?
Co z ciebie za internetowy psycholog, specjalista od dusz ludzkich, jeżeli nie bierzesz pod uwagę środka przekazu i ilości podobnych bodźców, które się z tego medium wylewają?
I co masz zamiar z tą profesjonalnie stwierdzoną "RAŻĄCĄ znieczulicą" zrobić? W myśl zasady "to, że inne to nie zawsze znaczy, że dobre" ujednolicisz wszystkim homo sapiens wrażliwość na jedyny słuszny poziom? 🤣

a gdzie ja napisałam coś o mojej wiedzy psychologicznej  🤣 🤣  wiesz wogóle co to znaczy "głodny kawałek" ? bo chyba nie  🤣  Co do Twojego ostatniego zdania : Tak, owszem, uważam że na bank społeczenstwo lepiej by na tym wyszło jakby wszyscy mieli ZDROWE podejscie do zycia ludzkiego  😲
Wiem, że nie napisałaś - zapewne po to, by czytających w kompleksy nie wpędzać. 🙄 Głodne kawałki o byciu wrażliwym i o tych strasznych niewrażliwym społeczeństwie to twoja specjalność.
Czyli reasumując: ZDROWE podejście do życia ludzkiego = MOJE podejście do tematu? I najlepiej wszyscy niech takie reprezentują? To tak jak w tym kabarecie (Neo-Nówka?): Dlaczego oni nie mogą zrozumieć, że ja tylko chce, by wszyscy myśleli tak jak ja?

To może skoro mam okazję, to wyjaśnisz mi tajemnicę PTSD. Mianowicie mamy społeczeństwo, które od najmłodszych lat, dzięki telewizji/internetowi itd oswaja się z tragediami, śmiercią i fizjologicznymi aspektami tychże zjawisk. Zaciąga się człowiek z takiego społeczeństwa do wojska, gdzie dodatkowo stępiają jego wrażliwość dzięki szkoleniu. Wyjeżdża na wojnę i - bach! - wraca z PTSD, które uniemożliwia mu normalne funkcjonowanie. Zresztą nawet nie trzeba uciekać się do przykładu wojska - ofiary/świadkowie przestępstw przeciwko zdrowiu i życiu, uczestnicy wypadków komunikacyjnych, pożarów itd. Tacyśmy znieczuleni (w tym wątku wypowiadało się już sporo osób, na których film wrażenia nie zrobił, co daje całkiem pokaźną grupę "niewrażliwych"😉, a jakoś kiedy przyjdzie co do czego...  🙄 Istna magia.
Przerwę na chwilę dyskusję- ani Polsat, ani Uwaga, ani Interwencja nie odpisały na mojego maila w sprawie tego filmu, więc wnioskuję z tego, że sprawa jest im znana i przedawniona (?). Tylko czemu nikt o tym nigdy głośno nie mówił?
Przerwę na chwilę dyskusję- ani Polsat, ani Uwaga, ani Interwencja nie odpisały na mojego maila w sprawie tego filmu, więc wnioskuję z tego, że sprawa jest im znana i przedawniona (?). Tylko czemu nikt o tym nigdy głośno nie mówił?

jak to dlaczego - bo to NUDY i na nikim już wrażenia nie zrobiło  🤣

a Grzegorzowi podziekuje za miłą dyskusję ale ja do przysłowiowego słupa gadać nie lubie. prosze cofnij sie kilka stron wstecz i poczytaj moje wypowiedzi bo nie zrozumiemy sie w przeciwnym razie  🙂
Olga mam wrażenie, że piszesz już na upartego tylko na przekór.
Cytuję Rewir: "Ale filmik mnie nie wstrząsnął w ogóle..."
Napisz o co Ci chodzi, bo z tego co teraz widzę to o to, że dziewczyna nie jest wstrząśnięta na widok filmiku, o to że jak może być świadoma, że takie rzeczy się naprawdę dzieją na świecie. A widzisz jednak jest świadoma, i to plus dla niej, jest świadoma okrucieństwa ludzi, nie jest to dla niej już szokujące - ale to nie znaczy, że ona to akceptuje i stwierdza, że to poprawne zachowanie.
Czepiasz się nie tych ludzi co trzeba.

no i jak to sie mówi : golono-strzyżono... wyjeżdzacie z głodnymi kawałkami o 'czynach a nie o podejsciu emocjonalnym' itd... ja nie wiem jak to się wogóle ma do moich zarzutów wobec rewir ?

Przykro mi że nie wiesz, ale postaram się jeszcze jaśniej to wytłumaczyć. Być wstrząśniętym - być poruszonym, zszokowanym, zdziwionym, ewentualnie przerażonym. Jest to stan emocjonalny - i o nim właśnie napisała Rewir.
Czyli jest to właśnie reakcja emocjonalna na coś, o której już pisałam - nie jest to wyznacznik moralności człowieka. Mam nadzieję, że jest to oczywiste.
  😵 dziękuje za pomoc w dyskusji, bo ja nie umiem już jaśniej pisać oczywistych oczywistości do Olgi
Ja również nie mam już siły pisać, chyba w koncu sie skuszę na jakiegos bana i napiszę wielkimi literami i bez owijania w bawełne ,zeby byla kultura wypowiedzi zachowana, o co chodzi... chociaz ja nie wierze ze dorosli ludzie nie umieją czytac ze zrozumieniem ...  😵
rewir, przyznaj, że byś nic nie zrobiła, bo jesteś znieczulona czy też jesteś dzieckiem XXI wieku i będzie spokój 😉.
Seksta   brumby drover !
14 maja 2009 18:06
Strzyga widzisz, gdybys byla tak wrazliwa na cudza krzywde postepowalabys zupelnie inaczej: szukalabys takich filmikow a nastepnie zglaszala naduzycie odpowiednim instytucjom. Wtedy Twoja wrazliwosc byla by przynajmniej pozyteczna.
To, ze Ty czegos nie chcesz widziec nie sprawi,ze tego nie bedzie.
Takze nie mow, ze my nie jestesmy wrazliwi etc poniewaz sama omijasz takie tematy szerokim lukiem wiec jak masz kogos ratowac?

Poza tym juz wylaczam sie z dyskusji bo tylko mnie to denerwuje a nasza pisanina i tak niczego nie zmieni.
Wole naprawde kogos "ocalilc" niz stukac bezsensownie w klawiature   🏇 hihi
Seksta   brumby drover !
14 maja 2009 18:07
Nie wiem skad wzial sie tutaj drugi post skoro kliknelam "zmien".... 🤔
Wole naprawde kogos "ocalilc" niz stukac bezsensownie w klawiature   🏇 hihi

to pochwal się ile już ludzi ocaliłaś podczas trwania tej dyskusji  🤣  najbardziej kocham teksty jak ten twój na górze  😉
Aquarius, niezły pomysł
Ja, jako dziecię XXI w przyznaję, że jestem niemoralna, niewrażliwa, znieczulona i nic bym nie zrobiła, dodatkowo jak zobaczyłam filmik to parsknęłam śmiechem.

Mam wrażenie, że to naprawdę o to chodziło, napiszcie teraz, że jestem zła i może w końcu będzie EOT na mój skromny temat 😉

[Uwaga, to też prowokacja] 👀
A tak trudno napisać to co chcesz przekazać bez owijania w bawełnę zachowując kulturę wypowiedzi?
Ja tam nie dostrzegam u nikogo tutaj trudności z czytaniem ze zrozumieniem, ewentualnie może być problem ze spójnością wypowiadanych argumentów.

No nic, mam nadzieję, że społeczeństwo w końcu zacznie dążyć do postawy, w której współczucie do innych będzie mniej w słowach przekazywane a więcej w czynach - czy to 'głodny kawałek' - nie, powiedziałabym, że jednak 'syty',
naprawdę warto się nad tym trochę pozastanawiać.

Osobiście nie mam już nic więcej w tej dyskusji do dodania, bo co za dużo to nie zdrowo! Życzę wszystkim bezpiecznego i udanego wieczoru. 🙂
Seksta   brumby drover !
14 maja 2009 19:33
Olga a sama mowisz o czytaniu ze zrozumieniem. Nie wiem czy zauwazylas ale uzylam "".

A i dodam jeszcze, ze napisalam,ze wole kogos "ocalic" niz stukac bezsensownie w klawiature. Jesli stukam w klawiature to nikogo nie "ocalam". Takze nie wiem jaki ma sens Twoje pytanie?

edit: juz wszystko mi sie pierniczy 😉
Bardzo interesujące zagadnienie zostało tutaj poruszone, często się zastanawiam nad tą kwestią- a mianowicie, że ludzie często są skłonni bardziej współczuć zwierzętom niż innym ludziom.
Większość się do tego nie przyzna, ba większość sobie nawet tego nie uświadamia, a jak ktoś wypowie to głośno ( jak w tym temacie )- to jest wielkie poruszenie- i osąd , że osoba bez serca, nieczuła na krzywdę i w ogóle widząc ludzką tragedię odwróci się i odejdzie.
Ja widzę to jednak trochę inaczej- nie wiem czy ktoś się ze mną zgodzi.
Nie poruszam tego tematu przy znajomych, rodzinie bo spotykam się właśnie z taką reakcją jak w temacie. 
Zastanawiam się np. dlaczego ludzie chodzą masowa do kina na horrory, w których krew leje się na potęgę, mordowane są całe rodziny, matki z dziećmi na rękach, i generalnie jednym słowem MASAKRA.
Skoro jesteśmy wszyscy tacy wrażliwi na krzywdę ludzką, dlaczego lubimy taką formę rozrywki??
Większość społeczeństwa to psychopaci?

A z drugiej strony, nie potrafię sobie wyobrazić, że takie same tłumy walą do kina na film np po tytułem " Teksańska masakra koni piłą mechaniczną"?
Nie wiem, ale wydaje mi się , że gdyby powstał film, w którym odcinano by głowy małym szczeniakom, masakrowano piłą konie i odrywano łapki małym kotkom- to producentów owego filmu okrzyknięto by psychopatami, a śmiałków , którzy przyznali by się do obejrzenia filmu- nieczułymi, pozbawionymi wrażliwości " dziećmi XXI wieku" (jak ktoś tu już użył takiego określenia).

Tak dla przykładu, ludzie wychodzący z kina po obejrzeniu krwawego horroru, w którym przynajmniej kilkadziesiąt osób straciło życie ( i to w jak wymyślny sposób), śmieją się , żartują, wyglądają na bardzo zrelaksowanych , zadowolonych, że miło spędzili wieczór.
Ludzie z którymi oglądałąm w kinie Marley'a , wychodzili z sali w większości zapłakani, pociągający nosem z chusteczkami przy twarzy.
A przecież w filmie zdechło się tylko jednemu pieskowi i to jeszcze jak normalnie, po przeżyciu wielu lat, w objęciach pana, zero krwii, przemocy....hmmm?
Więc może jesteśmy poprostu zahartowani na ludzką krzywdę? Przyzwyczajeni od małego do niej?
Jeśli ktoś przyznaje się, że jest skłonny zapłakać wiząc filmik w którym ktoś marduje niewinnego psa, niż człowieka, to może zanim osądzimy, że jest nieczuły itd, zastanówmy się nad sobą? . Nad naszą wrażliwością? Ale tak szczerze .
Ja moge przyznać szczerze, że jestem skłonna bardzej wzruszyć sie losem niewinnych zwierząt , niż ludzi ( chyba , że dzieci ).
Co nie oznacza oczywiście, że gdyby ktoś potrzebował mojej pomocy, odwróciłabym sie i poszła szukać bezdomnego psa z kulawą łapką.

Wiem, że  :offtopic🙁 chociaż temat związany z poruszoną tutaj kwestią). Ale jeśli nie pasuje tutaj moja wypowiedź, prosze o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Seksta   brumby drover !
25 maja 2009 22:53

Ja moge przyznać szczerze, że jestem skłonna bardzej wzruszyć sie losem niewinnych zwierząt , niż ludzi ( chyba , że dzieci ).
Co nie oznacza oczywiście, że gdyby ktoś potrzebował mojej pomocy, odwróciłabym sie i poszła szukać bezdomnego psa z kulawą łapką.

u mnie jest tak samo.
Jak widac, nie trzeba w filmie mordowac zwierzat zebym sie wzruszyla- rowniez wystarczyla historia Marley'a zebym ryczala jak bobr- na szczescie ogladalam w domu :P
mam identyczne odczucia dziewczyny 😉
i nie tylko bardziej zal mi zwierzat, rowniez wole ich towarzystwo niz ludzi, szczerze mowiac wole pojsc na dlugi spacer z psem niz siedziec ze znajomymi w pubie 🙄
i mysle, ze troska o zwierzeta wynika tez z tego, ze krzywda ludziom zazwyczaj dzieje sie z ich wlasnej winy, a zwierzeta nie maja wiekszego wplywu na to, ze w 99% cierpia przez czlowieka 🤔
Jestem wyczulona - na okrucieństwo wobec zwierząt, one za siebie nie decydują. Ludzie sami są okrutni, kierują sobą i swoim życiem, są odpowiedzialni za to co robią, powinni brać pod uwagę niebezpieczeństwa jakie na nich czekają na każdym kroku. W związku z taką samodzielnością nie mam poczucia współczucia ludziom.
Taka mentalność 😎

Wiedz, że nie jesteś sama. Ja też mam wręcz identyczne odczucia.
Takie filmy mną nie wstrząsają.
Jeśli jest autentyczny, to jest mi przykro, ale do wstrząśnięcia daleko.

pati12318: Zgadzam się z Tobą całkowicie.
Tak samo nie lubię oglądać horrorów jak i takich filmów. Mam nadzieję, że to jest mistyfikacja dla afery.

Specjalnie dla Grzegorza2. Jak czytałam to jakiś czas temu, to od razu o nim pomyślałam 🙂.

Fragment z Bieguni Olgi Tokarczuk:

"Kiedy na drugim roku omawialiśmy funkcjonowanie mechanizmów obronnych i odkrywaliśmy z podziwem potęgę tej części naszej psychiki - zaczynaliśmy rozumieć, że gdyby nie istniały racjonalizacja, sublimacja, wyparcie, te wszystkie sztuczki, którymi raczymy samych siebie, że gdyby można było spojrzeć na świat bez żadnej ochrony, uczciwie i odważnie
- pękłyby nam serca."
No proszę jak miło, że nas "innych" jest tak wiele 😉 Dokąd ten świat zmierza?  😉
Mam pytanie... Czy moze mi ktos prezeslac na PW ten filmik? Albo dac jakas wskazowke gdzie znalezc?
dzieki z gory🙂
ja patrzę na ten filmik z drugiej strony.
Jeśli ta dziewczyna wiedziała o tym, że zaraża , z premedytacją zaraziła, czyli skazała na śmierć 9 osób.
Zatem nie jest mi szkoda tego, jak skończyła. Oczywiście, sposób w jaki ją zabito jest okrutny.
Ale ludzie,  tych 9 facetów umrze w najlepszym wypadku za kilkanaście lat na AIDS,  ona praktycznie zabiła 9 osób! 
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
14 lipca 2009 14:43
w ciągu kilkunastu lat może zostać wynaleziony lek na HIV czy AIDS...
reszty nie chce mi się komentować
jak dotąd nie wynaleziono leku . Zatem choroba ta jest śmiertelna a tych 9 facetów najprawdopodobniej umrze.
Niemal każde zakażenie wirusem HIV przeradza się w AIDS.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się