Alvika, jeszcze nic nie wiadomo =)
Ale jest akcja 🙂 a to już zawsze początek CZEGOŚ.
Pomóżcie mi z imionami na G... Chcialabym jakieś postaci z mitologii lub okolic
Potrzebne 2 dla dziewczyn i 3 dla chłopaków. Jedna panna już ma - Gaja.
A może coś z nordyckiej?
Gymir, Galar, Gunnar, Grani, Gjuki dla chłopców. Gerd, Gullveig, Groa, Grid, Grimhild dla dziewczynek 😉
A może coś z nordyckiej?
Gymir, Galar, Gunnar, Grani, Gjuki dla chłopców. Gerd, Gullveig, Groa, Grid, Grimhild dla dziewczynek 😉
Mam z nordyckiej Glitne i Gjevjon (ta to matka tego miotu :hihi🙂 więc w sumie mogłoby być
Sprzeczne informacje. Piszą że w biedronce jest trawa trująca, po czym piszą że w biedronce jest cyperus zamula, która nie jest trująca a jedynie może szkodzić dla kotów wrażliwych. Bardziej do mnie przemawia fakt, że w takich sklepach nie wiadomo czy roślinki nie są na tonach chemii pędzone. Mój zwierz dostał trawę z biedry, czasem podgryza i czasem wymiotuje. Nic mu nie jest. Jak mi odrośnie jego zwykła trawa, to ta biedronkowa pójdzie na balkon w odstawkę.
Po co komu trawka, jak można storczyki obgryzać... 😤
Kupowałam trawę dla rudego właśnie z biedronki. Jadł ją i nic mu nie było, nie wymiotował.
Czy podczas usypiania można być obecnym przy zabiegu czy nie?
Asiaa, chodzi ci o eutanazję czy znieczulenie do jakiegoś zabiegu?
To może zależeć od weta, ale zazwyczaj pozwalają.
Właściciel ma prawo być przy eutanazji swojego zwierzęcia. Ja byłam przy uśpieniu mojego psiaka. Po pierwsze, chciałam go tulić w ostatnich chwilach. Po drugie, chciałam mieć oko na to czy wszystko przebiega prawidłowo. Czy był całkowicie nieprzytomny, nieświadomy przy podawaniu właściwego zastrzyku.
Asiaa, u nas się odradza. Właściciel jest do czasu, aż zwierzę zaśnie całkowicie, czyli do znieczulenia. Może się wtedy pożegnać. Zakładanie wenflonu i podanie środka do uśpienia następuje bez właściciela, jeszcze nikt nie miał z tym problemów, wręcz ludzie sami z siebie wola wyjść.
Ja byłam przy eutanazji kota do końca, weterynarz zachowywał się, jakby uważał to za oczywiste, a mnie nie przyszło do głowy, żeby wyjść...
Widać wszystko kwestia obyczaju w danej lecznicy.
Pytałam bo mnie chyba czeka uśpienie rudego. Mój weterynarz raczej nie powinien robić problemu z tego powodu ale dobrze wiedzieć że, mam prawo być przy tym.
Czy dobrze kojarze, ze kociaki opuszczajac matczyny dom powinny miec ok. 10-12 tygodni?
Uwaga, pytanie z serii irracjonalnych. 🙄
Czy koty mogą być na wiosnę bardziej uczulające niż w pozostałe pory roku?
Prawdopodobne, bo na wiosnę mocniej linieją, więc bardziej rozsiewają białko ze śliny na sierści 😉
Cholerka... 😵 A możliwe jest, że zeszłej wiosny koty nikomu nie przysparzały problemów, a teraz domowników zamęczają ataki alergii? Zawsze wydawało mi się, że alergię na koty się po prostu ma, a nie że pojawia się po dwóch latach mieszkania z kotami.
Nie wiem, dlatego pytam, czy ktoś w wątku spotkał się z tak "nagłą" alergią na koty. Pierwsze podejrzenie padło na nie, ale nie wydaje mi się to prawdopodobne, skoro w zeszłym roku nie było takich atrakcji.
wpadam na chwilkę z pytaniem, mam 3 koty podwórkowe, które strasznie łapią kleszcze. Czy mogę stosować środki przeciw kleszczowe dla psów? wychodzi dużo taniej....
Mazia, środkami dla psów możesz kota zatruć i będzie wyglądał tak
Taniej wychodzi? Jakie środki masz na myśli?
Cricetidae substancja czynna Fiprexu dla psów i kotów jest taka sama (fipronil) ???
Fiprexem dla średnich psów M mogę zakroplić 3 koty - koszt 15 zł,
Natomiast Fiprex dla kotów 3 szt. - 35 zł
Czyli ponad połowę taniej, jeżeli muszę to robić co miesiac i mam jeszcze psy to koszty są znaczne....
Mazia, serio drogo? ok. 15zł/kot na miesiąc. 45zł miesięcznie.
https://animalia.pl/francodex-pipetki-przeciw-insektom-dla-kotow-powyzej-2kg-3-x-06ml/szczegoly/33608/http://www.tofivet.pl/pl/o/FIPREX-SPOT-ON-KOT-1SZThttp://www.tofivet.pl/pl/o/FYPRYST-SPOT-ON-Preparat-na-Kleszcze-kotaNajlepsze by było Foresto, ale cena jednej obroży to ok. 80zł + ryzyko powieszenia się
OK, substancja czynna jest ta sama, ale środki pomocnicze mogą się różnić. W życiu nie podalabym czegoś dla psa kotu
mam teraz 2 rodzaje kropli do oczu, wszystko to samo w składzie a jedne są "wodą" i koty je "wymrugają" a drugie są "żelem" i robią piękny film na oku
Edit:
A dla psów kropli się w ogóle nie opłaca, to wychodzi cholernie drogo. Dlatego mój Ryjek ma foresto. 90zł i spokój na 8-9mcy.
Z tego co wiem (sama stosowałam) to Fypryst dla psów może być stosowany u kotów. Sam wet mi polecał takie rozwiązanie.
Mazia ja kupuje fiprex w sprayu i psikam. Mam 8 kotów i to wychodzi mi najtaniej.