Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

Gillian   four letter word
16 marca 2016 12:37
takich dyskusji było tu na forum MILION i jeszcze nie widziałam, żeby ktoś pod jej wpływem napisał "o cholerka, macie rację, jadę wypuścić konia na padok!".
Gillian absolutnie nie chciałam wkładać kija w mrowisko, tylko spytałam 🙂
Jest kilka powodow, ale nie bede onich tu teraz pisac bo jak wspomniala Gillian to juz bylo i nie o tym watek 🙂
aien   wędrowiec
16 marca 2016 12:49
Gillian tulipan wiem, od wieeeelu lat jestem użytkownikiem forum. 😉 i nie jedną taką dyskusję czytałam. Jestem ciekawa, po prostu. Nie jest moim celem robienia krucjaty, każdy użytkuje konia wedle uznania przecież. Nie od parady koń jest czyjś na własność i może nim dowolnie rozporządzać.

jeśli BaŚ chce konia odchudzić to takie padokowanie byłoby wręcz wskazane. Sama napisała że chyba wstawi na kwaterę, myślałam, że może jest jakieś wskazanie pourazowe np czy coś co nie pozwala na puszczanie konia, to wszystko.

EDIT: pisałam równo z BaŚ: też nie chciałam wsadzać kija w mrowisko.
Nie ma zadnych wskazan medycznych, kon jest i zawsze byl zdrowy jak kon 😀 tfu tfu odpukac! dzieki dziewczyny za wiele cennych wskazowek, od poniedzialku zaczynam akcje odchudzanie, dam znac czy i jakie sa efekty!
Mój na padok chodzić nie może,finito.
I stąd pytanie- czy na odchudzenie dołożyć mu karuzelę (pracuje 6 x w tygodniu,7 dni w tygodniu chodzi na karuzelę) czy może do jazdy dołożyć mu lonżę na linie powiedzmy 3 razy w tygodniu? Nie mogę też przeciążyć mu nóg,bo zamiast startować będę leczyć.
Ja bym dołożyła lonże  😉
Ja też. Na lonży jednak pracuje. W karuzeli... no, biega. Jednak trochę mniejszy wysiłek. 😉
W kwestii czegoś a'la fat burner - znalazłam 3 ciekawe suplementy:

1. EMS Metabolin firmy ESS - koszt miesięcznej kuracji ok. 300 zł http://www.multihorse.pl/suplement-wspomagajacy-metabolizm-ess-ems-metabolin-24.html
2. Audevard Bionutron Sport - koszt miesięcznej kuracji ok. 185 zł http://www.psia-kostka.com/audevard-bionutron-sport-3-kg-id-1773.html
3. Black Horse Power Plus - koszt miesięcznej kuracji ok. 150 zł http://okser.pl/p/90/22303/black-horse-power-plus-suplementy-dla-konia.html

Wszystkie zawierają L-karnitynę wspomagającą zużycie energii w komórkach, dwa mają lizynę ułatwiającą przemianę materii, dwa betainę przeciwdziałającą otłuszczeniu wątroby a jeden jeszcze inosytol wspomagający spalanie tłuszczu i podwyższający spalanie w muskulaturze. Oprócz tego różne witaminki i minerały.
Zamówiłam ten ostatni, zobaczymy co się stanie...
A polecicie cos na miesnie dla konia wracającego do pracy? Czy nie potrzeba? Myslalam o otrebach ryżowych albo preparacie z orysanolem z Dromy
Troche mi sie zatuczył mój folblut (ale to dobrze bo zawsze mu wszystkei zebra sterczały) i chcialabym to przerabiac na miescie ale bez utraty całej tej krągłosci  😎
Ponizej zdjecie, stan na teraz, rozruch stępo-kłusowy. Kon od dwoch lat nic powazniej nie chodził (w najlepszym wypadku niezbyt ciezka praca w trzech chodach)
HMB + gamma oryzanol  🙂 Otręby ryżowe, olej ryżowy również.
Evson, polecam to co tulipan, efekty są WOW 🙂
A co to takiego HMB?
Pochodna kwasu masłowego,przyspiesza przepalanie tłuszczu w mięśnie.
BaŚ, - daj proszę znać jak u was działa jak skończysz opakowanie :kwiatek:
maliniaq   Just do your job.
29 marca 2016 07:08
Czy mogę prosić o ocenę mojej 2 latki? Dokarmiać/odchudzać/jest ok?  😉
Wiadomo ja na nią patrzę innymi oczami i widzę ją na co dzień, więc chciałabym poznać obiektywną opinię co do jej aktualnego wyglądu  😉
maliniaq, odrobaczyć, suplementować chociaż zimą...

Swoją ścieżką - po co dwulatce owijki? (z ciekawości pytam)
29 marca 2016 07:43
_Gaga odrobaczona i suplementowana jest (wygląda jakby nie była?), miała badany kał na obecność pasożytów wyszedł ujemnie.
A owijki były założone do zdjęć, przy okazji których poprosiłam znajomą o zdjęcie zootechniczne, na co dzień biega oczywiście "goła" :P

Matowa sierść, rozdęty brzuch... zatem nie, nie widać że jest suplementowana ani odrobaczona skutecznie, ale może ty tylko ujęcie takie... (?) Pasożyty nie zawsze wychodzą w badaniu kału 🙁
A czym suplemetnujesz?
29 marca 2016 08:03
Na jesień była odrobaczana paramectinem + w listopadzie dwuskładnikiem, a tydzień temu iwemektyną. Żadne robale nie wyszły.
Z suplementów dostaje na kostnienie bonekare, biotynę z podkowy do tego sieczka, granulat Baileys i musli Saracena, więcej nie chcę dawać, żeby nie przesadzić.
maliniaq, na forum jest wiele niepochlebnych opinii o suplementach Podkowy. Może warto zmienić chociaż na jakiś czas na jakiś ogólną porządną "multiwitaminę" (Foran Chevinal Plus, Eggersmann Horse Vital Plus)?
29 marca 2016 08:29
Pomyślę o Chevinalu (dzięki!), po prostu nie chciałam przesadzić z ilością suplementów i część odstawiłam jakiś czas temu (np. Viverosan) jak wprowadzałam Bonekare.

Brzuch mam nadzieję, że zniknie jak zacznie się więcej ruszać, to jest niepracujący i nic nie robiący jeszcze 2 latek. Na dniach będzie u nas vet bo mamy termin szczepienia, to też poproszę o opinię  😉
maliniaq, zdaję sobie sprawę, że to młodzik, który nie pracuje, jednak i rozdęty brzuch i matowa sierść to nie najlepszy obraz konia... 🙁
29 marca 2016 09:13
Dzięki za opinię, będziemy działać i konsultować się z wetem przy okazji szczepienia  😉
[quote author=_Gaga link=topic=727.msg2519799#msg2519799 date=1459235300]
maliniaq, na forum jest wiele niepochlebnych opinii o suplementach Podkowy. Może warto zmienić chociaż na jakiś czas na jakiś ogólną porządną "multiwitaminę" (Foran Chevinal Plus, Eggersmann Horse Vital Plus)?
[/quote]
A możesz przypomnieć, jakie są te niepochlebne opinie? Ja „suplementuję Podkową” i jestem zadowolona. Pomijając fakt, że trzeba się wysilić, żeby znaleźć sposób przemycenia ich w żarciu.  Można to uznać za minus, ale dla mnie to plus, bo te suplementy nie są dosmaczane. 
maliniaq zdecydowanie polecam Eggersmanna Horse Vital Plus dla Młodej, może jakiś olej lniany, żeby sierść troszkę odżyła?
Tulipan, DressageLife,
a co polecacie z HMB ?
29 marca 2016 11:14
Fokusowa zamówiłam już Chevinala, u jej mamy dał całkiem fajne efekty  😉 Naprawdę ta sierść jest w aż takiej złej kondycji? To są jeszcze pozostałości zimówki, a zdjęcie było robione w niezbyt słoneczny dzień. Nie szukam wymówek i się nie usprawiedliwiam, tylko trochę jestem zaskoczona tym co przeczytałam, bo od kiedy udało nam się zdrowotnie wyjść na prostą mam chętnego do galopowania i "żywego" konia, który nie jest nawet w najmniejszym stopniu osowiały.
Dziękuję, za rady mam nadzieję że za jakiś czas uda mi się tutaj pokazać Młodą, w lepszej kondycji! Przy okazji szczepienia poproszę wetkę o ocenę i jakieś dodatkowe rady 😉

Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie z tego samego dnia.
trusia, w wątku o suplementach wiele osób pisało, ze po suplementach od Podkowy nie widziało żadnych efektów...

maliniaq koń nie wygląda jakoś bardzo źle, jednak zwyczajnie bym go właśnie tymże Chevinalem wspomogła - szczególnie na przednówku 🙂
maliniaq nie ma tragedii, ale może być lepiej 😉 Nie przejmuj się, że jest źle 😉 Ja wolę Eggersmanna ze względu na to, że na moim dał o wiele lepszy efekt niż Chevinal, no i ma wygodniejszą dla mnie formę, bo jest w granulacie, nie w płynie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się