Konie czystej krwi arabskiej

szamanka   Najwiecej nauczyl mnie moj arab...
13 marca 2016 09:17
m.indira wiesz po ostatniej burzy wole zero komentarzy. A kogo zainteresowalo to napisal do mnie 😉 wazne ze Ty i kon cali i zdrowi. I oby do nastepnego.

Murat to oglowie troche przypomina zapieciem meksykanke - ale super rozwazanie, bo ani sie nie przekreci ani nie sciagnie na oczy.

U mnie bloto po kolana i to doslownie. Zjezdzamy na butach a konie na kopytach. Czekamy na hale z piaseczkiem, ale niestety zazdrosc pcha ludzi do niefajnych zachowan i wciaz wlasciciel nie moze dostac pozwolenia na zaczecie budowy. Hala zamowiona i czeka na rozlozenie, a tu nawet lopaty wbic nie mozna zeby kopac fundamenty.
Ten pasek zastosowanie ma szersze, bardzo często używany do bosali. Na stronach zagranicznych można się przyuważyć, że często nie jest to część ogłowia samego w sobie tylko osobny, cienki rzemyk. Też spełnia tą rolę.
13 marca 2016 19:15
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/35563?q&plec&masc&rasa=25&lokalizacja&przeznaczenie&cena&strona

To nie ogloszenie!!!!

Bez komentarza... i jeszcze 6 tysiecy za to zycie...
takie ogłoszenie na końskim portalu to patologia, wygląd klaczy to patologia, dobrostan tego konia to patologia, właściciele klaczy to patologia. Jakaś fundacja powinna tą arbkę ogladnać, a nie kupcy -chore 🙁
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
13 marca 2016 20:17
Też już na fejsie to komentowałam,  osoba sprzedająca jest idiotą i tyle.  Klacz powinna mieć święty spokój i paść się na łące. ...nic więcej. 
zgłosiłam sprawę moderatorom ogłoszeń na tym portalu, mam nadzieję na zareagowanie. Ta klacz powinna mieć dopisane chyba z 10 lat do wieku podanego. Horror.
Czy koń z takim grzbietem może na łące, bez jakiejkolwiek pracy żyć bez bólu? 🙁
14 marca 2016 05:49
ashtray pewnie tylko odpowiednia diagnoza pozwoliłaby oszacować stan kręgosłupa i czy boli  😕 mnie tez aż ściska jak patrze na tą kobyłe. ...żal mi jej na serio.
Ciekawe kto ją kupi,  według mnie powinna się nią zainteresowac jakaś dobra dusza co ma własną stajnie aby klacz mogła iść na emeryturę. ...
[quote author=ganasz ]
takie ogłoszenie na końskim portalu to patologia, wygląd klaczy to patologia, dobrostan tego konia to patologia, właściciele klaczy to patologia. Jakaś fundacja powinna tą arbkę ogladnać, a nie kupcy -chore 🙁
[/quote]

warto zwrócić uwagę na radosną twórczość genetyczną
http://www.allbreedpedigree.com/nk+alia

i kontynuację radosnej twórczości
http://www.allbreedpedigree.com/index.php?query_type=horse&h=NK+HAWA&g=5&cellpadding=0&small_font=1&l=

[quote author=ashtray]
Czy koń z takim grzbietem może na łące, bez jakiejkolwiek pracy żyć bez bólu? smutek[/quote]

jeśli nikt niczego nie będzie wymagał od tego konia, to może
warto zwrócić uwagę na radosną twórczość genetyczną
http://www.allbreedpedigree.com/nk+alia

i kontynuację radosnej twórczości
http://www.allbreedpedigree.com/index.php?query_type=horse&h=NK+HAWA&g=5&cellpadding=0&small_font=1&l=

😲 "Lekkie" przegięcie...
A jeszcze jak się uważnie poczyta, to nie wszystkie powtarzające się konie są oznaczone kolorami...
NK Ahlam, ogier kryjący, który jest synem rodzeństwa... Masakra. Ja wiem, że kiedyś, na początku wyodrębniania linii tak się kryło, żeby wyciągnąć pożądane ceny, ale te czasy już dawno minęły. A teraz wracają, bo idioci hodują dla kasy, a nie z powołania i żal im kasy na pokrycie porównywalnym ogierem, ale niespokrewnionym -_-.
a jaka jest pewność, ze paszport jest przypisany tej klaczy ?
Tu jest filmik z tą klaczą i źrebakiem, akurat tym z linku.
http://www.nagaraj-arabians.com/details/items/NK_Hawa.html
(na dole pod zdjęciem po prawej jest video)
Hm. Ten filmik jest sprzed półtora roku i klacz nie wygląda na zaniedbaną. Może po prostu taki jej urok, że jest tak bardzo łękowata. Urok i kompletny brak mięśni grzbietu. Bo, kurde, nie za bardzo wiem, co właściciel musiałby robić, żeby klacz była aż tak zapadnięta.
Na tych zdjęciach z ogłoszenia wygląda zdecydowanie gorzej moim zdaniem.
Być może było tak, że łękowata jest sama z siebie (przy takim papierze wszystko możliwe...) a brak jakiejkolwiek pracy plus "fenomenalny" pomysł zajeżdżenia tylko sprawę pogorszyły.
Murat, bardzo możliwe, że to właśnie natłok powodów...

A gdyby ktoś chciał razem ze mną pobyć dumny z mojego Bąbelka, to informuję, że wczoraj przeżył swój szósty pierwszy raz! Czyt. Ktoś pierwszy raz siedział na koniu i był to własnie Bąbel. Taki straszny arab po torach! A jego pierwszy pierwszy raz był tylko pół roku po wyprowadzce ze Służewca 🙂. Podziwiam go za cierpliwość, gdy ktoś nowy na nim siedzi i wykonuje niezborne ruchy. Nie rusza stępa przy wsiadaniu (pode mną prawie zawsze), nie gapi się na prawo i lewo, nie robi pomnika. Jedno ucho cały czas na gibiący się ciężar na pleckach i grzecznie człapie. A 30 minut wcześniej był rajdówką, galopującą w idealnym tempie po lesie 😀.
P. S. Na miejscu poprzednich ekscesów trochę się spiął, ale zaraz się uspokoił. Śmiesznie chodzi w terenie z rowerem, pierwszy kilometr szuka, czy może jakiś koń do towarzystwa się nie znajdzie i kłusuje w tempie stępa :P.

Taki sobie Scarsdale rekreacyjny:
16 marca 2016 12:03
Sivrite no to gratuluję tak pozytywnego wsiadania  🙂
A co do klaczy z zapadnietym grzbietem to może ktoś kiedyś na nią wsiadał jak była zrebskiem. ..albo ma takie marne plecy. ..strach pomyśleć o np ewentualnym  dziedziczeniu tskich pleców  😵

U mnie znowu przerwa w jeżdżeniu bo dziecko chore.  Ale już odliczam dni do przenosin rudego to nawet wieczorem będę mogła wyskoczyć do stsjni. 

A tym czasem wrzucam wiosennego Rudolfa

U mnie przerwa bo ja chora 🙁
Tydzien jestem skazana na lozko, masakra... szlag mnie trafia bo pogoda fajna, kon stoi a ja gnije.
16 marca 2016 12:17
zduśka no nie zartuj ze u Was taka trawa? i pogoda?

Ja jutro jade ruszyc w teren, a po swietach bedziemy mieli Pania fotograf 😀  😅
U mnie też przerwa, bo ruda mi coś w weekend zaczęła pokasływać, więc od razu weszłyśmy z lekami i do soboty ma wolne. Nic poważnego, ale lepiej zdusić w zarodku. A w sobotę zobaczymy.
Już nie powiem, że i mnie coś bierze, więc i ja jestem na lekach. Widać właściciel też może upodobnić się do konia  😜
My również jesteśmy umówione na zdjęcia, więc kto wie, może też po świętach się coś uda...  😉
Zduśka, piękna fota,  to tegoroczna? W większości kraju mamy raczej stojącą wodę lub śnieg,  trawa u nas jeszcze nie odbiła przez to. Piękny Rudy 😀.
Gillian   four letter word
16 marca 2016 12:31
halo, ludzie, o tej porze roku nie ma liści na drzewach  😵
Jestem tu od bardzo niedawna, ale zauważyłam już istnienie pewnej grupy, która zagląda na każdy wątek po kolei tylko po to, żeby się do czegoś dopier... Forumowe trolle, nic nie wnoszące do rozmów, w których się "udzielają".
Okres wegetacyjny w różnych miejscach Polski może się różnić między sobą nawet do 60 dni. Tak, dwóch miesięcy.
W Grudniu "o tej porze roku" był śnieg? Toż to zima! Chcemy się upewnić, bo takie rzeczy się zdarzają, cieplejsze obszary Polski mają wiosnę wcześniej. I tyle. Serio takie pytania wymagały jakiegokolwiek komentarza?
16 marca 2016 12:51
Sivrite,

Serio? spojrzałaś na to zdjęcie dłużej niż sekundę?
Dziewczyny, ale nie kłócić mi się tutaj. Sio!  😉
16 marca 2016 12:56
Gillian fotka dobra ale nie na co przesadzać. 

Dziewczyny oczywiście ze zdjęcie z zeszłego roku  🏇
Gilian, dzięki, przyda się, jak już wyjdę z forum.
Zduśka, i sprawa wyjaśniona 🙂. Piękna sesja, może mnie też kiedyś zaszczyt kopnie, żeby Bąbel takiej dostąpił :P.
16 marca 2016 16:02
Gilian a Ty masz cos madrzejszego do pokazania czy wpadlas zepsuc nastroje na tym watku?
16 marca 2016 17:05
Czemu nastroje zepsuć? Ja się już trzy godziny śmieje z tego co przeczytałam 😀
16 marca 2016 17:13
Szkoda, ze tylko Ty  🚫
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się