Kupno konia
Skoro tak nie ma problemu z lotną zmianą na czworoboku, to dlaczego w ogóle istnieją konkursy N??? Skoro to jedyna różnica w wymaganiach.
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/35213
klacz chodząca C klasę w ujeżdżeniu.
Taka mocno srednia. Ruch słabiutki, wykonanie tez, nn, niska, i jakos mocno "oddychająca"
Taaak, wszyscy skoczkowie mówią, że co to za problem ta lotna. A jak przychodzi zrobić ją na prostej, dokładnie w konkretnym punkcie (ani metr za ani metr przed), z tendencją pod górę, w równowadze, wyprostowanym koniem to się okazuje, że słabo to wychodzi.
Inna sprawa, że jakby te lotne każdemu koniowi robić wtedy, gdy to przychodził najłatwiej (czyli 4-latkowi bez równowagi) to by potem nie było problemów z dopracowywaniem tego.
Fajny koń rekreacyjny. I tyle jego 😉
Taaak, wszyscy skoczkowie mówią, że co to za problem ta lotna. A jak przychodzi zrobić ją na prostej, dokładnie w konkretnym punkcie (ani metr za ani metr przed), z tendencją pod górę, w równowadze, wyprostowanym koniem to się okazuje, że słabo to wychodzi.
Inna sprawa, że jakby te lotne każdemu koniowi robić wtedy, gdy to przychodził najłatwiej (czyli 4-latkowi bez równowagi) to by potem nie było problemów z dopracowywaniem tego.
Taaa, a ci ujeżdżeniowcy się tak spuszczają nad tą lotną nie wiadomo dlaczego... 🤔wirek:
Nie wiedziała, ze są ujezdzeniowe lotne i skokowe, myślałam, ze są tylko prawidłowe lotne i spartolone 😁
Teoretycznie są prawidłowe i nieprawidłowe. Ale serio nie rozumiesz co miałam na myśli? To porównajmy lotną 4 latka na parkurze i 7 letniego konia w C klasie (taką na siódemkę niech będzie).
Nie wiem jakich ty znasz skoczków, ale każdy jeździec sportowy zrobi ci to o co prosisz i to w tempie jakim się jeździ na zawodach a nie czworoboki. Chyba że masz na myśli profesjonalnych skoczków typu tej dziewczynki co jest a linku o sprzedaży konia powyżej 😉
epk- Ale nie mówisz na skoczków dżokeje . 😉
Czyli nie zrobi tego o co prosi, bo poprosi o lotną taką jak na czworoboku.
Smok10, ja wiem, że ty się obracasz tylko w okolicach Eurosportu ale zejdź na ziemię. Większość skoczków poziomów regionalnych oczekuje, że koń sam po zmianie kierunku zmieni nogę - co zresztą fajnie widać, jak się okazuje, że się koniowi zapomniało i nagle dziwne ciekawej jakości lotne widać na parkurach - robione w popłochu jeźdźca i konia. Zresztą wystarczy zadać pytanie czemu nie jeżdżą np. kontrgalopem (wykorzystując to jako ćwiczenie) - bo koń potem nogi nie będzie zmieniał w parkurze...
Megane, ale to nie jest koń wybitny do sportu tylko właśnie koń profesor do ambitnej rekreacji. I dokładnie to pokazuje, że koń nie musi kosztować 60 tyś. Wiek kobyły, brak wybitnego ruchu, brak papierów na klacz hodowlaną.
Smok10, i to jest dokładnie to o czym pisałam, że można trafić fajnego konia i nie trzeba za niego płacić kilkudziesięciu tysięcy. Do przyjemnej rekreacji za 10-30 tyś coś można kupić.
Ale to nie są sportowcy tylko ambitna rekreacja która się świetnie bawi i ma w dupie kiedy ich koń zrobi lotną , ważne żeby przeskoczył przeszkodę i w tempie 1000 i ważne żeby być pierwszym w LL albo mini LL i to już dla nich jest Eurosporti Mistrzostwo świata. Ja mówię o normalnych zawodnikach a tego nie da się mieszać z rekreacją ;.
bera7 - Oczywiście że tak. Jak widać na linku powyżej nawet za 12 000 . Wytuptasz se czworobok L i zapierd...sz na LL w skokach i wszędzie świetnie się bawisz. 😉 Ale błagam , nie mówmy tu o sporcie 😵 To świetna zabawa i tyle , do tego konik tani jak barszcz i super. 🤣
Wstawiam jeszcze raz ten link
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/35213
Smok10, no przykro mi bardzo, to nie zawodnicy szalonego LL. To zawodnicy N/C klasowych regionalek. Może to i ambitna rekreacja - w sumie tak. Jednak już raczej powinna być bardziej świadoma.
[ w sumie tak. Jednak już raczej powinna być bardziej świadoma.
Czego ??? To po prostu świetna zabawa i tak to należy traktować. 😉 A że ludzie chcą się samodoskonalić to cudownie . Jeździectwo się rozwija , ogólnie super. Ale musimy zrozumieć że w bardziej uświadomionych jeździecko krajach , amatorzy startują w konkursach klasy CC i wyżej. Są dla nich np. konkursy CC ( 140 cm ) z finałem CC1 ( 145 cm ) . I to samo jest w ujeżdżeniu. Dla nas jak ktoś przeleci na dzika N-kę a koń w obawie o własne życie nic nie zrzuci to już sportowiec. 😵
Smok10, dlaczego upierasz się na L, skoro koń chodził C? Nikt tu nie pisze o SPORCIE przez duże S, ale jednak to już nie jest tupanie za stodołą, tylko praca włożona w konia. Sam dopiero pisałeś, że C-tkowego konia nikt nie sprzeda za taką kasę.
To może czytaj dokładnie . C -tkowego 6 cio latka a nie 13 latka kty chodzi skoki L i ujeżdżenia N 😵 Naprawdę czytanie nie boli. To fajny koń rekreacyjny albo dla kogoś do zabawy i warto takiego do tego celu kupić . Ale błagam , ten tuptuś ani nie ma ruchu do ujeżdżenia ani nie nadaje się do SSSS koków. Ale do zabawy jak najbardziej 😉 Dlatego kosztuje 12 tyś .
Smok10 ale co ma piernik do wiatraka? 🤣 My o tym, że skoczkowie robią inne lotne od ujeżdżeniowców, a Ty o tym, że na regionalkach to sami zapaleńcy dla funu jeżdżą. Ja nie mówię, że ktoś jest gorszy, a ktoś lepszy. Tylko według mnie 4 latka robiącego lotne na parkurze nijak nie da porównać się do konia robiącego lotne w C klasie (ujeżdżeniowej) na ocenę 7 (przyjmuję taką bo świadczy o dobrze wykonanej zmianie). W ujeżdżeniu nie wystarczy lotna w systemie 0-1 zrobił lub nie. Ona ma spełniać kilka kryteriów, aby uzyskać jak najwyższą notę.
A komus wpadł w oko jakis kon N-kowy (ujezdzenie), grzeczny, dla juniorki która chce zaczac startowac?
Smok10 ale co ma piernik do wiatraka? 🤣 My o tym, że skoczkowie robią inne lotne od ujeżdżeniowców, a Ty o tym, że na regionalkach to sami zapaleńcy dla funu jeżdżą. Ja nie mówię, że ktoś jest gorszy, a ktoś lepszy. Tylko według mnie 4 latka robiącego lotne na parkurze nijak nie da porównać się do konia robiącego lotne w C klasie (ujeżdżeniowej) na ocenę 7 (przyjmuję taką bo świadczy o dobrze wykonanej zmianie). W ujeżdżeniu nie wystarczy lotna w systemie 0-1 zrobił lub nie. Ona ma spełniać kilka kryteriów, aby uzyskać jak najwyższą notę.
A przeczytałaś post wyżej gdzie napisałem dla czego tak jest . Czy tylko ostatni wpis ??? 🙄
Drogie panie! Ktoś rozumie Smoka10?
Ja rozumiem tylko, że: są w PL Zawodnicy, prawdziwi, i oni jeżdżą od N w górę, pod warunkiem, że kupią odpowiednio drogiego konia. I z automatu wszystko będzie grać i śpiewać. Włącznie z lotną na czworoboku.
W tym przypadku ja go rozumiem i się z nim zgadzam. Jak dla mnie koń z ogłoszenia, który na filmiku idzie czworobok klasy N to może być właśnie taki koń do zabawy-szkoleniowy, można na nim nauczyć się elementów ujeżdżenia, pojechać nieduży parkur i już. Dzisiaj nawet amatorzy chcą konia na którym mogą powalczyć nawet w niższych klasach. Wiem jak do nas przyjeżdżają i oglądają konie. Niedawno sprzedaliśmy konia 6 latka, który ujeżdzeniowo był na poziomie P skokowo tak samo, ale z dobrym ruchem i zdrowy. Właściwie niewiele umiał ale cena 30 tys nie odstraszała i sprzedany. Każdy ma swoje preferencje. Jedni zadowolą się koniem szkoleniowym ale bez szału ruchowo bądź technicznie a inni chcą czegoś więcej. Jak wiadomo więcej zawsze kosztuje więcej.
Bera7... napisałam o tej klaczy pod kątem asds, tzn etap tuptusiostwa pewnie ma za sobą, przydałby się jej przyjemniejszy koń. Wydaje mi sie, ze na tej klaczy nie poczuje magii ujezdzenia. Klacz dość sztywna, wykonująca ... tzn nie wykonująca figur nawet w części poprawnie. Samo dodanie, czyli coś, czego sie uczy czterolatki jest niepoprawne. To jest kon, co na sile wykonuje elementy może C, ale na pewno nie jest profesorem. Cena adekwatna do umiejętności.
bera7, ale ten koń absolutnie nie nadaje się pod amatora z ambicjami. Nie przejechany przez kontakt, sztywny, krzywy, odbijający od wędzidła. Praktycznie każdy element wykonany źle, przy niektórych widać, że koń nawet nie wie o co chodzi i to na bank nie jego etap. Ten koń absolutnie nie nadaje się do uczenia kogokolwiek...Gołym okiem widać braki podstaw takich z zakresu 4-latka. Właśnie dlatego pisałam wcześniej, że "laicy" nie powinni koni robić. I nie każdy może konia zrobić, nawet z udziałem trenera.
Właśnie dlatego pisałam wcześniej, że "laicy" nie powinni koni robić. I nie każdy może konia zrobić, nawet z udziałem trenera.
Ja z tobą tylko polemizowałem w sprawie lotnych i tempa ich wykonania ,różnego w różnych konkurencjach , ale co do tego że laicy nie powinni robić koni to się zgadzam.
Często się zdarza że ludzie kupują konie od zawodników i pozostawiają u nich w treningu lub po prostu kupują młode konie i oddają do treningu zawodnikowi i to ma sens 😉
P.S Jak napisałem , tamten z linku do fajnej rekreacji i udawania że się jeździ , jak najbardziej. Cena adekwatna do wieku umiejętności. 😉
Filmik faktycznie nie jest przyjemny. Widziałam klacz na żywo pod innym jeźdźcem i szła rozluźniona, na kontakcie.
Filmik faktycznie nie jest przyjemny. Widziałam klacz na żywo pod innym jeźdźcem i szła rozluźniona, na kontakcie.
Co nie zmienia faktu że to jest koń do zabawy 😉
Drogie panie! Ktoś rozumie Smoka10?
Ja rozumiem tylko, że: są w PL Zawodnicy, prawdziwi, i oni jeżdżą od N w górę, pod warunkiem, że kupią odpowiednio drogiego konia. I z automatu wszystko będzie grać i śpiewać. Włącznie z lotną na czworoboku.
Ja rozumiem Smoka10. I w 100% się z nim zgadzam.
[quote author=tulipan link=topic=1647.msg2510231#msg2510231 date=1457558149]
A przeczytałaś post wyżej gdzie napisałem dla czego tak jest . Czy tylko ostatni wpis ??? 🙄
[/quote]
Tak przeczytałam i się zgadzam, ale to nie zmienia faktu, że lotne na parkurze różnią się od tych na czworoboku i o to mi się cały czas rozchodzi. Nie ważne czy je wykonuje zawodnik GP bo jak sam zauważyłeś już samo tempo skokowe różni się znacząco od czworobokowego.
ale to tez nie znaczy, ze kon skokowy nie bedzie umial lotnych takich jak kon ujezdzeniowy. wszystko zalezy czy aktualnie ma trening bez przeszkod czy z nimi i nad czym z nim w danym momencie pracujemy. Moja wczesniejsza kobyla umiala na prostej robic lotne co 3 fule (oczywiscie na moj sygnal), choc jej się za bardzo to nie podobalo i bez ostrog ciezko było taki manewr wykonac. Ale również umiała robic kontrgalop i zmienic noge kiedy ja tego chcialam a nie ona.
Nie chce mi się dyskutować na ten temat bo wiem że mam rację 🙂 Już sam fakt, że bez ostrogi ciężko Ci było zrobić te lotne co 3 fule świadczy o tym, że Twój koń wcale nie wykonywał ich poprawnie. Ja nie twierdzę, że konie skokowe robią złe lotne, tylko znakomita większość nie uzyskałaby noty 7 i więcej za nie na czworoboku.
[quote author=bera7 link=topic=1647.msg2510413#msg2510413 date=1457600779]
Co nie zmienia faktu że to jest koń do zabawy 😉
[/quote]
Po co ta drwina?
Smok10, TAK, TAK, TAK. I ustalmy raz na zawsze, że oprócz wielkiego sportu jest jeszcze 90% innych jeźdźców z różnymi potrzebami. Od hucuła do przemieszczania bieszczadzkich szlaków po ludzi, którzy lubią sobie poskakać czy potuptać w koło i raz w sezonie pyknąć na zawody L czy P.