Kupno konia

ale nie ubieralam nie wiadomo jakich ostróg by wykonac te lotne, porpostu nie musialam wtedy mocno ja sciskac tylko delikatne sygnaly, a krótkie ostrogi z kulka nie są mocna pomoca. do tego to nie był 4 letni czy 5 letni kon bez rownowagi a 9 letnia kobyla. Do tego mi sie lepiej na niej jezdzilo ujezdzeniowo niz skokowo. I nigdy nie mialam by mi krzyzowała. z tego co wiem to lotne robila bardzo poprawnie, nie przerzucala najpierw przodu potem zadu tylko równo płynnie bez zmiany tempa od zadu do przodu.
Dava   kiss kiss bang bang
10 marca 2016 10:25
Nie chce mi się dyskutować na ten temat bo wiem że mam rację  🙂 Już sam fakt, że bez ostrogi ciężko Ci było zrobić te lotne co 3 fule świadczy o tym, że Twój koń wcale nie wykonywał ich poprawnie. Ja nie twierdzę, że konie skokowe robią złe lotne, tylko znakomita większość nie uzyskałaby noty 7 i więcej za nie na czworoboku.

To trochę tak jak typowo uj 😀 (mało który ma za lotne więcej niż to 7 i 7, co nie zmiena faktu, że powinien mieć więcej). Mój koń robi lotne co 2tempa i co tempo jak jeździec ma ochotę, bez problemów, bez ostróg, na prostej i nie spóźnia. Zwyczajnie dobrze ujeżdżony koń.

Oczywiście śmiałam się, bo doskonale wiedziałam o co Ci chodzi, choć napisałaś to używając niezbyt trafionych słów. Jest różnica między tym jak to wykonują konie skokowe i uj, choć patrząc na dobry jeźdźców skokowych i ich konie (starty powyżej C w skokach, albo zwyczajnie młodsze konie super uj) to nie widzę problemów z elementami uj wykonanymi tak, że czworobok możnaby sobie jechać spokojnie na wysokie procenty. U nas czasem dla zabawy amatorzy albo sportowcy (skoki) jadą sobie zawody uj i uzyskują o wiele wyższe noty niż osoby jeżdzące uj albo nawet z nimi wygrywają 😉 Więc co, są lepiej przygotowani przejeżdżając czworobok 2 razy przed zawodami?
Lotna zmiana nogi powinna być jako element wykonana zawsze tak samo prawidłowo. To, że w parkurze nie ma opcji jechać tak jak na czworoboku, to nie znaczy, że te konie nie potrafią tego zrobić.
Dava i tu się z toba zgadzam. Te konie skokowe też muszą umieć wiekszość elementów ujeżdzeniowych i to poprawnie. Na parkurze nie myśli sie nad zmiana nogi tylko ciało jeźdźca automatycznie się ustawia najezdzajac na kolejna przeszkode czy zmieniajac kierunek.

A co do tego czy ostrogi czy nie to tez zalezy od wrazliwosci konia.
Dava Twój koń to pewnie i piruety kręci i piafy i pasaże robi, tylko startować w GP Ci się nie chce. Internet przyjmie wszystko, tylko problem jest z weryfikacją tego w realu. A nawet jeżeli masz super konia skokowego, który robi świetnie elementy ujeżdżeniowe na poziomie dużej rundy to super, gratuluję. Tylko co to wnosi do dyskusji? Jest wątek o puchnących z dumy i tam można się chwalić do woli.

Po raz kolejny powtarzam. Nie wierzę, że bardzo dobry koń skokowy w wieku 4 lat zrobi lepszą (czworobokowo) zmianę lotną niż 7 letni bardzo dobry koń ujeżdżeniowy.

Mam wrażenie, że w tym wszystkim zapominacie o jednej rzeczy. Jeździec amator, który popełnia jeszcze duuuużo błędów ( i ma do tego prawo!) nie ujedzie na super wyszkolonym koniu, z dobrym ruchem i takim co w przyszłości mógłby chodzić wysokie konkursy. Bo po tym jak wsiądzie będzie wykonywać mało precyzyjne ruchy, a konie o których piszecie powinny być super reaktywne i nie rozumieją czemu ten nowy jeździec zadaje im tyle sprzecznych sygnałów.  Dla jeźdźca amatora, chcącego bawić się w ujeżdżenie i skoki przyda się koń, który jest "troszkę" mniej reaktywny. Kto nie słyszał o kupnie przez amatora konia hiperfajnego, który po pół roku się zaciął bo amator nie był na niego gotowy? Ba, tacy amatorzy mają czasem pretensję do wcześniejszych sprzedających, że im złego konia sprzedali i po pół roku okazał się narowisty.
asds nie wiem jak jeździsz, nie wiem jakie masz finanse. Na Twoim miejscu szukałabym konia, z którego ktoś właśnie wyrósł umiejętnościami. Konia, który gdzieś tam osiągnął swój pułap, jest nauczony wielu rzeczy, ale z pewnych względów (byle nie zdrowotnych) pewnego etapu nie przeskoczy, a jeździec szuka konia na coś więcej.
tulipan z tym sie z toba zgadzam, ze 4 latek nie zrobi dobrej lotnej tak samo jak 7 latek.
Po pierwsze starszy kon lepsza rownowaga, a po drugie kon ujezdzeniowy ma troche inny trening (albo może nawet bardzo rózny) od konia skokowego. Choc może i ten 4 latek jak skonczy 7 lat i będzie prowadzony przez dobrego zawodnika skokowego też wykona ta lotna poprawnie tak jak 7 latek ujezdzeniowy.
O tym cały czas piszę bo dyskusja rozpoczęła się od stwierdzania, że lotne to każdy chodzący LL 4 latek zrobi. A to, że efektem treningu będzie dobra zmiana, nawet jak na ujeżdżeniowe kryteria to bardzo możliwe.
10 marca 2016 10:54
Tulipan Ja piszę ogólnie o koniach skokowych vel uj, bo głosy że te pierwsze są nieujeżdżone prawidłowo są zwyczajnie od ludzi, którzy dobrych koni skokowych nie widzieli  😎

Pośmiałam się  🤣 Nie mój koń nie robi ani pireutów ani piafów ani niczego w ten deseń, bo to kompletnie nie jest mi potrzebne. Nie wiem po co te złośliwości. Ja mam konia dla funu, do hobby i amatorskiego jeżdżenia  😎 Lotne zmiany robimy dla zabawy  😀 To wnosi do dyskusji tyle, że to  NIC NADZWYCZAJNEGO i o lotnych zmianach była mowa.
Nie o tym, że 4latek zrobi lepsze od 7latka, bo nie ważne w jakim jest treningu oczywista jest wyższość (powinna przynajmniej) być konia pół roku w robocie, a od 3lat.

A ja po raz kolejny powtórzę, nie ma czegoś takiego jak skokowa zmiana nogi uj zmiana nogi, tak jak nie ma czegoś takiego jak piaf skokowy i uj  🤣 Element to element.

Blackstones dobrze ujeżdżony koń wykona elementy też bez ostróg  😉
Dava, wszystko zaczęło się od tego, że na kilka głosów nt. lotnych u koni ujeżdżeniowych perlica napisała: "co wy z tymi lotnymi, przecież to 4-latki w skokach robią"  No więc nie, 4-latki w skokach nie robią lotnych jakich oczekuje się od konia na poziomie C w ujeżdżeniu. Co więcej sporo koni w skokach na niższym poziomie (wg moich obserwacji regionalek na poziomie N to się zaczyna kończyć) robi lotne w wyniku zmiany równowagi przy zmianie kierunku a nie na sygnał jeźdźca. Nie wszystkie ale całkiem sporo. A w uj. jest to absolutnie niedopuszczalne i nie wiem jakby się to miało odbywać 😉. I o to głównie się rozeszło. A pomysł robienia lotnej na przecięciu lini środkowej czworoboku w tempie 450 to się może (choć nie musi) skończyć jednym - opuszczeniem go 😉. Dalsze rozważania - w tym nt. jakości i wymagań dotyczących lotnych w ujeżdżeniu są pobocznym wynikiem dyskusji - ale są równie ważne.
może pod kims kto ma mocniejsze lydki wykona i bez ostróg lotna co szy fule na prostej, bo po przekatnej np pod koniec nie ma rpoblemu bez ostrog albo i na porstej ale pojedyncza lotna, do tego ten kon byl strasznie nie wygodny mimo iz maly bo 160 cm to strasznie wybijajacy i nawet galop miala nie wygodny (nie tylko ja tak uwazalam). a u niej duza uwage skupialam na ujezdzeniu bo chcac jezdzic wyzsze konkursy w skokach kon musi umiec na podobnym jak nie wyzszym poziomie elemnety ujezdzeniowe. Do tego latwo sie rozpraszala.
Na pysku mega wrazliwa a na lydke juz mniej. Naszczescie juz nie mam juz tej kobyly.
Dava ja pare lat stałam w stajni ze Skrzyczyńskim, więc widziałam dobre skokowe konie. Widziałam konie skokowe, które robią lotne co dwa na kole 15 metrów w ramach rozprężenia. Ja nie jestem złośliwa, po prostu takie pisanie, a to nie prawda bo mój koń robi to czy sramto nic nie wnosi, serio. Nie w tej dyskusji. Tak jak napisała epk, nie było mowy o lotnych w ogóle. Chcesz się czepiać mojego skrótu myślowego na temat lotnych "skokowych" i "ujeżdżeniowych" - ok. Rozumiem, że pomaga Ci to bo nie masz po prostu innych argumentów.
10 marca 2016 11:09
Emk 🤣 fakt, przy jechaniu czworoboku w tempie parkurowym konie uj byłyby pegazami 😉

Moje dyskusja zaczeła się od babola, który napisała Tulipan Mowa o ujeżdżeniowych lotnych
bo lotna zmiana nogi, to jest lotna zmiana nogi, nie ma SKOKOWEJ i UJ !
To, że inaczej ona wygląda na parkurze, a inaczej na czworoboku to nie ma nic do rzeczy, bo na jazdach uj konie skokowe potrafią w dużej mierze ja wykonać tak samo jak konie uj.
To tak jakby porównywać galop na parkurze do tego na krosie, albo rajdzie długodystansowym. W każdej dyscyplinie będzie to wyglądało lekko inaczej, ale to nie znaczy, że w tych samych warunkach te różne konie nie są w stanie tego elementu wykonać tak samo  😀

Tulipan
nie mam argumentów do czego? To Ty napisałaś głupotę, ok może i była skrótem myślowym, ale też głupotą, to nie moja wina  🤣

Ogólnie chill  🤣
Dava  😵

Ja się zacytuję po raz kolejny bo widzę, że niektórzy nie ogarniają pojęcia skrót myślowy.

[quote author=Dava link=topic=1647.msg2509979#msg2509979 date=1457537875]
Nie wiedziała, ze są ujezdzeniowe lotne i skokowe, myślałam, ze są tylko prawidłowe lotne i spartolone  😁

Teoretycznie są prawidłowe i nieprawidłowe. Ale serio nie rozumiesz co miałam na myśli? To porównajmy lotną 4 latka na parkurze i 7 letniego konia w C klasie (taką na siódemkę niech będzie).
[/quote]
10 marca 2016 11:18
hahahahahah  😜 😜 😜

Nie będę nabijać postów  😎 Oczywiście masz rację, mam nadzieję, że zobaczymy się na HPP w uj  😁 😁 😁
Na HPP nie sądzę  😉 Ja rekreant jestem.
Dava, wszystko zaczęło się od tego, że na kilka głosów nt. lotnych u koni ujeżdżeniowych perlica napisała: "co wy z tymi lotnymi, przecież to 4-latki w skokach robią"  No więc nie, 4-latki w skokach nie robią lotnych jakich oczekuje się od konia na poziomie C w ujeżdżeniu. Co więcej sporo koni w skokach na niższym poziomie (wg moich obserwacji regionalek na poziomie N to się zaczyna kończyć) robi lotne w wyniku zmiany równowagi przy zmianie kierunku a nie na sygnał jeźdźca. Nie wszystkie ale całkiem sporo. A w uj. jest to absolutnie niedopuszczalne i nie wiem jakby się to miało odbywać 😉. I o to głównie się rozeszło. A pomysł robienia lotnej na przecięciu lini środkowej czworoboku w tempie 450 to się może (choć nie musi) skończyć jednym - opuszczeniem go 😉. Dalsze rozważania - w tym nt. jakości i wymagań dotyczących lotnych w ujeżdżeniu są pobocznym wynikiem dyskusji - ale są równie ważne.

Bez przesady, nikt od skokowego 4-latka nie wymaga lotnej konia na poziomie klasy C w ujeżdżeniu, tak jak nikt nie wymaga tego od 4-latka ujeżdżeniowego. I nikt tego nie napisał i nie porównywał, bo to jak porównanie wyścigowego ferrari z terenową tundrą. Czy 4-latki skokowe robią poprawne lotne? Tak, szczególnie konie, które biorą udział w konkursach z oceną stylu czy MPMK. Tam prawidłowa lotna zmiana nogi oceniana jest przez brak punktów karnych za ten element, podczas gdy kara za zwykłą, spóźnioną lub niewykonaną zmianę wynosi od 0,5 do 1 punktu. Poza tym kolejny wątek znowu zboczył w kierunku pt: wyższość ujeżdżenia nad innymi dyscyplinami, czy wyższość konia ujeżdżeniowego nad koniem startującym w innych dyscyplinach  🤔wirek:
Faktycznie , kiedyś oglądałem filmiki z ZO w skokach z lat 70/80 i te konie to była ujeżdżeniowa porażka. Dzisiejsze parkury to czworoboki z przeszkodami i żle  ujeżdżony koń skokowy nie ma tam czego szukać.Ale jak widać stereotypy ciągną się latami a w ich utrwalaniu biorą udział jeźdźcy którzy bawią się w skoki tak jak i takie opinie rozsiewają ujeżdżeniowcy bawiący się w ujeżdżenie dla których skoczek wygrywający L klasę na regionalkach to mega profesjonalista. 😁
asds   Life goes on...
10 marca 2016 13:38
Hej,

Chciałabym się zapytać co sądzicie o tym koniu z linku poniżej?  :kwiatek:

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/13587

Od jakiegoś czasu widzę go już w ogłoszeniach i byłam ciekawa waszej opinii o nim. 

Pytanie stricte z ciekawości. 
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
10 marca 2016 13:47
Hej,

Chciałabym się zapytać co sądzicie o tym koniu z linku poniżej?   :kwiatek:

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/13587

Od jakiegoś czasu widzę go już w ogłoszeniach i byłam ciekawa waszej opinii o nim. 

Pytanie stricte z ciekawości. 

Ciekawy konik. Jeśli mieści się w twoim budżecie to na pewno wart obejrzenia.

mi się od nich podobała klacz Kenia. w zeszlym roku chcieli za nia 30 tys.
Za niego pewnie tez tyle będa chciec. Jak patrze to oni maja fajne te trakeny
asds   Life goes on...
10 marca 2016 13:53
Na razie nie wiem, nie pytałam o cenę.

znalazłam tylko ofertę sprzedaży klaczy 6- letniej z tej stadniny i chyba jednak MOCNO ponad mój budżet może być.

http://www.caballo-horsemarket.com/en/horses-for-sale/horses/30047-great-horse/

asdso rudego pytałam w zeszłym roku. 30 k.
asds, ten rudy już jakiś czas temu zwrócił moją uwagę. Jako jeden z bardzo niewielu koni z ogłoszeń.
Pojeździć go trochę bardziej od zadu i może być cacy  🙂
Oni już mają te konie od dwóch lat wystawione i jak narazie nie zauważyłam by coś im się tam sprzedawało.
asds   Life goes on...
11 marca 2016 08:30
No właśnie też mnie zdziwiło ze on dość długo wisi w ogłoszeniach.  🤔
Jest szansa, że kilka TUVów zostało już zrobionych.  😉
a ktos chcial konia ujezdzonego na poziomie klasy C, Czy ten jest w miare ok?
blackstones, to nie jest kon zebrany do C klasy.
8 zdjęcie pokazuje fatalnie miękkie pęciny.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się