Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Moim zdaniem to nie brak kontrastu a brak różnicy temperatury zieleni trawa/drzewo ujmuje nieco wyrazu temu zdjęciu.
Ale zdjęcie mojemu niezawodowemu oku się podoba, przez spokój, kadr.
wątek zamknięty
Notarialna - Dziękuje za wypowiedź i sugestię , to co mnie dziwi to chyba to że tak wyglądała wersja oryginalna nie wiem dlaczego uznałam że rozjaśnienie będzie lepsze ale patrząc teraz na to widzę że jednak byłam w błędzie.

Teodora - Dziękuje również za wypowiedź 🙂

wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
11 maja 2009 16:59
kolory na pierwszym nie powalaja bo wszystko sie zlewa, ale na drugim aż biją po oczach- zdecydowanie lepiej nie jest ;/

ten spokój mnie też bardzo się podoba. tylko co z tego skoro nic nie widać? patrze patrze i jednak dochodze do wniosku ze z dwojga złego oryginał lepszy 😁
wątek zamknięty
Moony - zaraz wyśle Ci Pw.
To do mnie było?
Żadnego pw nie ma, może dlatego, że ja nie Moony, a Moona 😉
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
11 maja 2009 18:31
Moona, Jest jeszcze użytkowniczka o nicku Moony ;-)

Jakieś takie starocie wygrzebałam:
wątek zamknięty
powiecie co  można poprawić? :kwiatek:
wątek zamknięty
11 maja 2009 18:50
Malaaa, Moim zdaniem WSZYSTKO. Te foty wyglądają na takie przypadkowe pstryknięcia. 1 i 2 kadry nieciekawe, jakich wiele na photoblogach...

Trzecie z dobrym pomysłem... Ale jakieś takie bez wyrazu?
wątek zamknięty
Notarialna bez przesady 🙂
ostatnie tez jest ciekawe, chociaz troche z amocno poucinane.
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
11 maja 2009 19:29
thaya, ja wiem, że się nie znam, ale dla mnie to półtorej stopy na pogniecionym prześcieradle. I to też uciętym w prawym górnym rogu. Ktoś mi wytłumaczy zbyt głębokie dla mnie, prostej dziewczyny, przesłanie tego zdjęcia?  👀
wątek zamknięty
11 maja 2009 19:40
strzyga, ty chyba zgłupiałas, tu chodzi o utraconą niewinność, o bycie połową stopy juz po tamtej stronie!
wątek zamknięty
11 maja 2009 19:42
cieciorka, guru Ty moje  🙇
Zapalę dla Ciebie kadzidełko na moim skromnym ołtarzyku  😎 ew. mogę dołożyć krwawą ofiarę z kota. Pasi?

Bycie prostym człowiekiem to rzecz straszna.
wątek zamknięty
Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
11 maja 2009 19:42
strzyga, ty chyba zgłupiałas, tu chodzi o utraconą niewinność, o bycie połową stopy juz po tamtej stronie!

.... KADRU  😎
wątek zamknięty
11 maja 2009 19:47
thaya, Ale co w takiego fajnego jest w takich fotach? Nic.
Moim zdaniem zdjęcie musi mieć potencjał, coś co przykuwa uwagę oglądającego, a nie spowoduje wzruszenie ramionami i zamknięcie strony...

Presja, Nie ma sprawy 🙂. Foto też mi sie podoba, bo bije od niego spokój 🙂
Ale jednak wyraźniejsza i nieco ciemniejsza wersja ma większy potencjał 🙂
wątek zamknięty
no tak każdemu co innego.
kiedyś bawił mnie zdjęcia typu widoczki, teraz troche rpzeszlo w co innego, w ciasny kadr, zapelnienie ile sie da.
dla przykaldu odkopuje stare zdjecie z 2002, jeszcze ze zwykelgo aparatu.
i zeszloroczne niepoprawiane , małpowatą cyfrówką(a monitoring mnie wnerwia mimo wszystko).
niestety na razie Canona lustrzanki nie ruszam
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
11 maja 2009 20:39
Presja, jeśli pozwolisz napiszę coś od siebie. Nie słuchaj Notarialnej w sprawie naświetlenia kadru. Twoja wersja pod tym względem jest ok. Rzeczywiście brak kontrastu ale ekspozycja dobra. Kadr bardzo minimalistyczny ale ja takie lubię 🙂 Pewien niepokój wprowadza to, że drzewa nie są w mocnych punktach. Kadr aż się prosi, żeby go przesunąć nieco w prawo. Niepotrzebnie też zostawiłaś prawy górny narożnik - ten fragment innej trawy/zboża nic nie wnosi a można by się go łatwo pozbyć ucinając nieco górę.

Notarialna, link specjalnie dla Ciebie, choć innym też się pewnie przyda http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html Myślę że w swoim monitorze źle ustawiłaś jasność i kontrast. Wnioskuję to po wstawianych przez Ciebie zdjęciach, które u mnie są zdecydowanie za ciemne. Wcześniej wstawiałam komuś jego zdjęcie z pokazanymi 2 histogramami. Spójrz jak wyglądał tam poprawny i sprawdź jak wyglądają histogramy Twoich fot.

thaya, Podoba mi się to z nazwą ulicy. Całkiem nieźle. Z uwag - kamera niepotrzebna (lepiej byłoby się jej pozbyć już podczas kadrowania 😉 a ewentualne resztki posprzątać), dobrze byłoby je wyprostować w programie do obróbki (poziom na zdjęciu nie musi być poziomem i rzadko nim jest ale pion najczęściej powinno postawić się do pionu) no i kosmetyka w stylu podniesienia kontrastów (np. działanie na krzywych) itp.
wątek zamknięty
11 maja 2009 20:47
Strzyga, kota bym oszczedziła.

thaya- co do pierwszego zdjęcia to mam takie zdanie jak notarialna do poprzedniczki- bez pomyslunku. nie wiem co miało byc w zamierzeniu tematem- lewa czy prawa strona. ale jesli lewa- wyraźniejsza i przykuwająca uwagę to jest jest za mało, zwłaszcza że reszta kadru nieciekawa. jezeli lewa, to dlaczego tak pociachałaś bezsensownie kamere?
niestety nei zawsze mozemy wrocic w dane miejsce po zmianie swiatla, ale wtedy nie liczmy na porzadany efekt. ja i tak z przekory decyduje sie i pstrykam, ale po to, by mieć pamiątkę. to jest coś, co się nie od początku zauważa, wiem o tym, ale licze, że przyjdzie z czasem. to zdjęcie mnie się nie podoba i juz ;]
wątek zamknięty
Jessy,  chyba nawet wiem kto jest na zdjęciu.. A przynajmniej tak mi się zdaje.. 😉
Siwek prawda? 🙂
wątek zamknięty
A ja mam pytanie odnośnie kalibracji, w związku z zalinkowaną przez abre stroną:

Aby skalibrować monitor do oglądania strony, należy ustawić kontrast na max
Przy ustawieniu kontrastu na max obraz jechał mi po oczach i za nic nie mogłam ustawić tak, abym widziała wszystkie prostokąty.

Na stronie http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm znalazłam informację Zaczynamy od ustawienia kontrastu w monitorze tak, by białe obszary nie świeciły zbyt jaskrawo. To bardzo częsty błąd użytkowników komputerów - zbyt jasny i kontrastowy obraz niszczy wzrok. Optymalny kontrast zrównuje jasność białych powierzchni ma monitorze z białymi przedmiotami znajdującymi się poza monitorem.

Przy takim kontraście co prawda nie poradziłam sobie z widocznością wszystkich cyfr, ale prostokąty z poprzedniej strony zaczęły być widoczne dokładnie tak, jak powinny.

To jak z tym kontrastem ma być?

Ponawiam prośbę - napisz mi ktoś jak w Photoshopie rozjaśnić zdjęcie/fragment zdjęcia, tak żeby nie utracić kontrastu, ale nie posiadając opcji Shadows/Highlights?
wątek zamknięty
niestety nei zawsze mozemy wrocic w dane miejsce po zmianie swiatla, ale wtedy nie liczmy na porzadany efekt. ja i tak z przekory decyduje sie i pstrykam, ale po to, by mieć pamiątkę. to jest coś, co się nie od początku zauważa, wiem o tym, ale licze, że przyjdzie z czasem. to zdjęcie mnie się nie podoba i juz ;]

no coz pomylilas sie bo to jako robione na pamiatke nie było 😉
i tak jak widać sa gusta i gusta, zależy od tego co komu się podoba i pod jakim kątem patrzy.
kamera miala byc usunieta ale nie bralam sie za obrabianie zdjec.(co przyznalam od razu ze wiem ze to blad ale wstawialam na szybko)

poza tym wiesz jest lewa i prawa strona 😉
wątek zamknięty
11 maja 2009 21:29
thaya, Ja patrzę pod kątem jakości, ostrości i zaplanowania obrazu. Bo to bardzo ważna rzecz.
W zdjęciach występuje kadrowy chaos, brak jakiegokolwiek zaplanowania jak już pisałam. Przypadkowy pstryk i tyle.

Wierzaj mi, za wstawienie takiego zdjęcia na digart.pl zjechaliby ostro i jeszcze zgłosiliby alert do moderatora z prośbą o usunięcie.

PS. Chodzi o zdjęcia Malaa
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
11 maja 2009 21:42
Moona, Powiem Ci szczerze, że na swoim monitorze też nie widzę jedynki 😉
wątek zamknięty
11 maja 2009 21:43
ja na swoim nawet 7 nie widziałam xPP
wątek zamknięty
11 maja 2009 21:59
nie, ja nie uważam byś robiła to wyłacznie na pamiątke- bo byś go tu nie pokazywała, wiec musisz uwazac, ze w tym zdjeciu jest cos ciekawego.
ja tez czesto ogladam zdjęcia ktorymi nigdys sie tu chwalilam a dzis ciesze sie ze je mam, lubie, ale nikomu bym nie pokazała 😉
coż do mnie prawa i lewa strona, nie przemawia kompozycyjnie. wiem, że guru abre wypowiedziała się inaczej, ale co ja poradze, że mi się tak patrzy? 🙂

edit, wychodzi na to ze dobry mamy monitor 😉 u mnie biala jedyneczke ledwo widac.
natomiast na drugim wole nie sprawdzac :P ale moze regularja cos poprawi...
wątek zamknięty
tak mi sie skojarzylo z ta nazwa ulicy...:

tak sobie wrzucilam i uciekam  🤣
wątek zamknięty
Żadne guru ze mnie, ale to podoba mi się o wiele bardziej. I kolory fajne, i rozłożenie punktów, równowaga, kadrowanie bez śmieci. Chyba tylko piony coś nie bardzo. No i zegar prześliczny.
wątek zamknięty
abre - dzięki wielkie 🙂 poprawię jak będę w domu

przepraszam mona to było do Ciebie odnośnie pytania jakie mi zadałaś zaraz Ci na nie odpowiem.

Co do zdjęcia mery - podoba mi się bardzo pomysł i kompozycja , kolory też są super , fajnie że to co jest esencją tego zdjęcia jest gdzieś z boku a nie na środku , przez to zdjęcie jest ciekawsze , jedyne co mi przeszkadza to brak mocnej ostrości skupionej na zegarze.
wątek zamknięty
12 maja 2009 10:10
mery, jak dla mnie pasi 🙂
kiedy idziemy do pm? 🤬
wątek zamknięty
Chyba tylko piony coś nie bardzo. No i zegar prześliczny.

bo ja kurdupel straszny a zegar wysoko wisial 😉 wiec nie dalo sie inaczej jak tylko w gore aparat, a przez to piony poszly 😉 chociaz sie staralam 😉 a, jeszcze jedno. zegar troche odstawal od sciany, wiec jak byl rowno z nim robila, to by reszta poleciala jeszcze bardziej 😉 ale co ja sie bede tlumaczyc 😉

cieciorka, w tym tyg pracuje do 20 codziennie, wiec ni hu hu...

i milo, ze sie podoba 😉
wątek zamknięty
12 maja 2009 15:11
no ja i tak moge dopiero po 18, ale potem wolnooosc 💃
😉
wątek zamknięty
Zuziasta   Zakupoholik na odwyku...
12 maja 2009 20:37
Stałam się szczęśliwą posiadaczką lustrzanki Nikona D60  😅
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.