Wybory 2015 i to co po wyborach.

Teraz to możemy tylko .... wspominać. Jak było po prostu  normalnie w tym kraju, jeszcze ubiegło lata  😉. Tu,  z przymrużeniem oka , piosenka , z  ironiczną dedykacją dla wszystkich,  którzy dokonali "lepszej" zmiany :

A to Polska nie była w ruinie ? 😲
s.heykowski, tylko dwie uwagi. Żadnego kraju nie da się dziś wyizolować. I tak, rządzą ci, którzy dają kredyty. Czyli - mają/tworzą/ściągają pieniądze. Dla nas niewyobrażalne. Follow the money.
desire   Druhu nieoceniony...
29 lutego 2016 05:55
Nie rozumiem, jak ludzie (wydawałoby się inteligentni)  z tego forum mogą popierać pis.
To rozumiem, że przeszkadza Wam, że stadniny rozwalają, ale jak rozwalą instytucje lasów państwowych to już nie będzie złe?  😎
To, że Rydzyk z naszych pieniędzy nagle dostał milioooony też jest ok?  🤔
To, że praktycznie żadna obietnica wyborcza nie została spełniona (np. 500+ miało być na każde dziecko, a nie drugie i kolejne - oczywiście tłumaczenia, że pani premierowa w emocjach się przejęzyczyła) też jest spoko?  🙄
Nosz k^$wa ciemnogród.  I jak w tym kraju ma być dobrze?
Jacy wyborcy, taki rząd, tfu.
desire nie wiem, jak inni, ale ja osobiście przez całe swoje "politycznie świadome" życie kieruję się zasadą, że ponieważ mam określone poglądy i określoną wizję tego, jaką drogą Polska powinna iść i co jest dla nas jako kraju dobre - to szukam partii, której program i poglądy dają nadzieję na to, że będzie realizować to, czego ja osobiście oczekuję. PiS w swoim programie sprawiał takie wrażenie. Sprawiał je nawet w praktyce, w latach 2005-2007 (przynajmniej w mojej ocenie). Dlatego głosowałam na nich od zawsze, dlatego szczerze się cieszyłam, jak wygrali i zdobyli większość parlamentarną.
I byłam/byłabym w stanie znieść wiele rzeczy "niepopularnych", poprzeć wiele kontrowersyjnych decyzji i zaakceptować wiele dziwnych zmian - dopóki uważałam, że poprowadzą Polskę tą drogą, która według mnie jest słuszna.
Sprawa stadnin otworzyła mi oczy, że to NIE JEST ta droga.
I myślę, że wielu osobom otworzyła, nie tylko mnie.

To tylko tytułem wyjaśnienia, nie zamierzam dać się wciągać w dyskusje polityczne, z tym skończyłam.  :jogin:
Każdemu się łatwo wybiera , dopóki decyzje polityczne które są podejmowane przez wybraną partię nie będą uderzać bezpośrednio w niego i nie będzie ponosił bezpośrednich konsekwencji tych wyborów .
Ciekawe co Murat mogło się podobać z tego co robił PIS w 2005-2007 . Bo właśnie wtedy wszyscy powiedzieli im NIE !!!  😲
Smok, kiedy widzisz, ja bym była w stanie nawet znieść część rzeczy uderzających bezpośrednio we mnie. O ile bym wiedziała i widziała, że one przynoszą bezpośrednią korzyść całemu krajowi. Oczywiście jest granica tego pogorszenia, na której przekroczenie już trudno się zgodzić, ale dopóki by nie została przekroczona, to mogłabym zaakceptować albo przynajmniej tolerować pewne sytuacje. I liczyłam się z tym, że one będą.
No ale teraz to pozamiatane.  🤔
Murat-Gazon, ale jaka korzyść całemu krajowi? Jak na razie to cały kraj dostał dodatkowe obciążenia, żeby wybrańcy - rodzice dzieci dostali 500zł (i to też nie wszyscy). Gdzie jest moja korzyść? A mojego męża? A moich rodziców? A samotnej matki, która ma czelność zarabiać więcej niż 1610zł (chcesz żyć za tyle?????), bo wg PIS-u to jej nie wolno dostać 500zł za to przykładowo mojej znajomej zarabiającej z mężem miesięcznie ok. 25tys zł (prawnicy) - jak najbardziej przysługuje dodatkowe 1000zł bo mają 3 dzieci. I to jest ta pomoc społeczeństwu?? I ja na to mam przeznaczyć dodatkowe wydatki? Ja mam za to wszędzie więcej zapłacić?? Możesz mi powiedzieć w którym miejscu CAŁE SPOŁECZEŃSTWO zyskało? Bo ewentualny wzrost demograficzny wynikający z tego jest śmieszno-żałosny. I raczej wszyscy przewidują rozwój tej części społeczeństwa, którzy zamiast dorzucać się z podatków do kasy państwowej będą raczej czynnymi bywalcami MOP-sów.
Murat-Gazon, ale skoro już się biczujesz, powiedz co takiego w poprzednich rządach PiS- u podobało ci się. Jaki program dobry dla kraju, w imię którego mogłaś znosić rzeczy bezpośrednio w ciebie uderzające? Bo ja nie widzę, żeby to, co jest teraz, a co już ci się nie podoba, różniło się od tego, co było, a  co popierałaś i z czego się cieszyłaś.  Przepraszam, różni się jednym – skalą. Wtedy nie mieli takich możliwości. Wtedy dążąc do ich zdobycia prezes się przeliczył i wyleciał na polityczne obrzeża.       
epk, trusia ale ja właśnie już wiem, że nie wynika z tego żadne dobro dla całego kraju. Gdyby w moim odczuciu wynikało, to bym się nie biczowała, niezależnie od opinii całej reszty  😉 Liczyłam na to, że będzie inaczej, a wyszło jak zawsze. Niestety.
Co do moich poglądów, to w dużym skrócie, bo nie zamierzam wdawać się w wielostronicowe dyskusje - zasadniczo jestem ze środowiska bardzo mocno: antykomunistycznego, propolskiego, antyunijnego, antyrosyjskiego i konserwatywnego kulturowo i obyczajowo (takie trochę "Bóg, honor, Ojczyzna"  🙂😉. PiS do tego miał pasować - a przynajmniej tak się wydawało. Tylko że jak się okazuje, to, co oni robią, nie prowadzi do budowania silnego kraju opartego na polskich tradycjach i wartościach, nie prowadzi do dbania o polską rację stanu i polski interes narodowy przed jakimkolwiek innym. Na co liczyłam i co bym poparła, nawet kosztem jakichś osobistych ustępstw. Ale tego nie ma.  😕
PIS do tego nie pasował , bo chciał wykreować swój mit depcząc ideały.  😤 Naprawdę , rzucić się na czysty populizm i propagandę nie widząc rzeczy namacalnych to jest straszne. 😤
Z dwojga złego wolę się boleśnie przejechać niż dalej tego nie widzieć.
[quote author=Murat-Gazon link=topic=97161.msg2504339#msg2504339 date=1456734606]
Z dwojga złego wolę się boleśnie przejechać niż dalej tego nie widzieć.
[/quote]

Czyli rozumiem że posypujesz głowę popiołem i bierzesz współodpowiedzialność za konsekwencję tego wyboru , szkoda tylko że głosy wyborcze dawane są na 4-ry lata a nie na przykład jako rekomendacja którą można wycofać . 🙄
Smok10, uspokójże się! Wiemy wszyscy, że "a nie mówiłem".
Taaa... Możliwość cofnięcia głosu by się czasem przydała.  😉
Smok10, uspokójże się! Wiemy wszyscy, że "a nie mówiłem".

Ciężko się uspokoić jak masz perspektywę paru lat takich rządów.  😤 Ja nie mam 18 lat, chciałbym wreszcie trochę spokoju, a nie ciągłe transformacje , zmiany ,odbudowy etc. Najgorsze że jak zaczyna się robić coraz lepiej to Polakom zaczyna być źle  😵
Nie tak całkiem dawno kończyłam 18 lat i również pragnę spokoju i bezpieczeństwa mojej rodziny. Bo marzenia o ułatwianiu stabilizacji finansowej już dawno odrzuciłam.

Program PiS-u, choć mimowolnie znałam, nie był i nie jest w stanie się obronić, choćby i był bardziej racjonalny i bliższy moim ideom. Nie raz już dowiedli, że do celu idą agresywnie, po trupach, nie oglądając się na opinię publiczną, opinię narodu. Nie zagłosuję, ani nawet nie rozważę głosowania na jednostkę, której realnie się boję.

Murat , Twoje rozterki przypominają mi wypisz-wymaluj rozterki Staniszkis :
"Zdaniem socjolog zawłaszczanie państwa na taką skalę jest PiS do niczego niepotrzebne i stanowi dowód, że podejście partii do sprawowania władzy jest nienowoczesne. – Te działania są znakiem niesamowicie archaicznej koncepcji władzy, przekonania, że władzę ma się wówczas, gdy ktoś się nas boi, a sama władza to przede wszystkim kwestia statusu, widoczność, symbole, pokazywanie, że można sobie pozwolić na wiele i nikt nie może tego przerwać – tłumaczy.

W opinii badaczki „porażające” jest, że takie działanie się „ludziom podoba”. Staniszkis nie zgadza się też na tłumaczenie konfliktu z Trybunałem Konstytucyjnym argumentem, „przed nami też tak robiono”. – Wydawało mi się, że tym razem to się nie zdarzy. Prawo i Sprawiedliwość zostało wybrane, żeby to zmienić – mówi.

Socjolog przyznaje też, że znając Jarosława Kaczyńskiego, wydawało się jej, że „inteligencja jest mechanizmem zabezpieczającym przed błędami”. – Inteligentni ludzie – nie mówię: „przyzwoici” – pewnych rzeczy nie robią. Nawet ze względu na rachunek kosztów i korzyści, bo zło na dłuższą metę po prostu się nie kalkuluje (...). Widać nie znam się na ludziach – stwierdziła odnosząc się do swojej długiej znajomości z prezesem PiS i jej dobrej opinii o nim."
Kto ogląda relację na Świecie Koni ? Płakać sie chce. 🙁
[quote author=Murat-Gazon link=topic=97161.msg2504318#msg2504318 date=1456733495]
Co do moich poglądów, to w dużym skrócie, bo nie zamierzam wdawać się w wielostronicowe dyskusje - zasadniczo jestem ze środowiska bardzo mocno: antykomunistycznego, propolskiego, antyunijnego, antyrosyjskiego i konserwatywnego kulturowo i obyczajowo (takie trochę "Bóg, honor, Ojczyzna"  🙂😉. PiS do tego miał pasować - a przynajmniej tak się wydawało. Tylko że jak się okazuje, to, co oni robią, nie prowadzi do budowania silnego kraju opartego na polskich tradycjach i wartościach, nie prowadzi do dbania o polską rację stanu i polski interes narodowy przed jakimkolwiek innym. Na co liczyłam i co bym poparła, nawet kosztem jakichś osobistych ustępstw. Ale tego nie ma.  😕
[/quote]

Taka moja dygresja, wypowiedź Murat-Gazon posłużyła mi tylko jako temat do zastanowienia, a nie przytyk do jej poglądów (to było gwoli wyjaśnienia). Teraz dygresja:

Rozumiem antykomunizm, antyrosyjkość, konserwatyzm kulturowo i obyczajowy, propolskość. Nie rozumiem, jak antyunijność może przynieść korzyść krajowi. Nie rozumiem sprzeczności prounijności z propolskością oraz dlaczego prounijność ma być tożsama z zabijaniem polskich tradycji i wartości.

Wracając do prezesa: to, co on sobą reprezentuje to zwykła zaściankowość i kompleksy, a nie dbanie o polską rację stanu. 
Konferencja prasowa odwołanych prezesów , warto obejrzeć .

http://www.swiatkoni.pl/news/10590,nagle-zmiany-w-panstwowej-hodowli-koni-arabskich.html

Nawet prywatni hodowcy ( konkurencja ) bronią państwowych stadnin . To też warto wysłuchać .

http://www.swiatkoni.pl/videos/1652,prywaciarze-o-panstwowych-wywiad.html

A Olbrychski stał się moim idolem.  😁

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/material-faktow-tvn-prezesi-stadnin-odwolani,622896.html

Swoją drogą , czy we wczorajszej manifestacji na Torwarze byli ci co głosowali na PIS ???   🙄

To trochę tak jakby podpalić stajnie i pomagać ratować konie . 😤

Rozumiem antykomunizm, antyrosyjkość, konserwatyzm kulturowo i obyczajowy, propolskość. Nie rozumiem, jak antyunijność może przynieść korzyść krajowi. Nie rozumiem sprzeczności prounijności z propolskością oraz dlaczego prounijność ma być tożsama z zabijaniem polskich tradycji i wartości.

Ja sie nad tym tez zastanawiam od dlugiego czasu. I serio chcialabym zrozumiec na czym polega nasz polski patriotyzm, dlaczego nie potrafimy byc patriotami i pielegnowac nasze tradycje nie bedac jednoczesnie anty do wszystkiego innego.

Pani Staniszkis bardzo trafnie ocenila poczynania PiSu z wodzem na czele.
Kaczynski to musi miec jakies osobiste kompleksy przerastajace moje wyobrazenia.
ci co głosowali na PIS 

Dałby s sobie już spokój z tym głosowaniem. W polskiej kulturze czy raczej kontrkulturze politycznej nie ma zwyczaju ani wywiązywania się z obietnic wyborczych , ani z nich rozliczania, więc można sobie głosować na co się chce bez żadnych gwarancji.
Może najwyższy czas zmienić lub nabrać kultury politycznej i brać odpowiedzialność na co się głosuje . Oszołomów nie brakuje a to tylko od nas zależy czy wybierzemy oszołomów , anarchistów czy kogoś kto chociaż w jakimś stopniu będzie realizował swoje obietnice. Czy to znaczy że jak każdemu obiecam worek złota , na prezent , willę z basenem , Mercedesa i milion dolców na koncie to dostanę jego głos ???? Wybacz , ale to oznacza że nasze społeczeństwo jest niedorozwinięte.

Co mam dać spokój  😤 każdy z nas będzie teraz ponosił konsekwencję tego wyboru, z panią  Profesor Staniszkis włącznie . Dupę lizała p. Prezesowi przed wyborami i agitowała za nim a teraz płacze ?  😤 To kto jej dał ten tytuł profesora ? Ja , prosty człek byłem w stanie przewidzieć każdy ich ruch a profesor NIE . To do dupy z takim profesorem i z tym co im nadali ten tytuł , tak samo jak kpiną z nauki jest prof. Pawłowicz. Ci co jej nadali tytuł Profesora powinni się wstydzić . 😤

A tu macie jeszcze odpowiedź na raport komisji Weneckiej.  http://www.tvn24.pl/waszczykowski-o-komisji-weneckiej-jak-bog-i-partia-pozwoli,623544,s.html
Masz wiele racji, ale ta retoryką odnosisz skutek zupełnie odwrotny od zamierzonego.
Masz wiele racji, ale ta retoryką odnosisz skutek zupełnie odwrotny od zamierzonego.

W tej sytuacji , to już bez znaczenia  🙁
Smok, ale to co proponujesz? Mamy się wszyscy zastrzelić? Zbiorowo podpalić pod Sejmem?  🙄
W tej sytuacji , to już bez znaczenia   🙁

Będzie za to sytuacja za 4 lata i może w ten sposób trzeba myśleć.
[quote author=Murat-Gazon link=topic=97161.msg2504857#msg2504857 date=1456814140]
Smok, ale to co proponujesz? Mamy się wszyscy zastrzelić? Zbiorowo podpalić pod Sejmem?  🙄

[/quote]

Nie wiem , może jednak dołączyć do KOD-u , wychodzić na ulicę  , za 4 -ry lata , to już może być pozamiatane . PO może zostać zmarginalizowane , NOWOCZESNA się rozlecieć ,SLD już nie ma , PSL ma progu ,Zostanie PIS bo na zabetonowany procent elektoratu.  😵 Ostatnio widziałem jak w Centrum W-awy modlili się o poparcie boga dla pozytywnych zmian przeprowadzanych przez Dudę i Jarka . 🙁
Może powinnam zamieścić ten post również w wątku poświęconemu rzeczom, które nas wkurzają.. no ale.

Rodzina doniosła, że po mszy świętej ksiądz rzucił ogłoszenie.. że w gminie został złożony wniosek o przyznanie honorowego obywatelstwa Lechowi Kaczyńskiemu (taki tytuł otrzymał w naszej gminie póki co tylko papież JPII) i kto popiera tą inicjatywę niech złoży podpis w księdze umieszczonej w kościele.. w księdze miejsce na podpis, ADRES i nr PESEL.  😲 Czyli co, kto nie podpisze to do kamieniołomu? Zastanawia mnie skąd wyszła inicjatywa, bo wygląda na to, że nie od mieszkańców ale z "góry"..

Mój kraj taki piękny  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się