Jakie pasze dajecie swoim koniom?

A.kajca   Immortality, victory and fame
20 lutego 2016 09:59
fajne jako samodzielna pasza dla konia jakoś pracującego (melasa, kukurydza). Jako dodatek do owsa- poświęcić nieco uwagi proporcjom 😉 w skład musli wchodzi już owies a jego nadmiar okraszony kukurydzą (szybka energia) powoduje chorobę uszu chronicznie paczących 😉 
BUCK   buttermilk buckskin
20 lutego 2016 11:21
arlyn 🙂  a koń chodzi sport na poziomie GP ?  „pchasz” go ciągle ?  i musisz dać kopa paszą ?  przecież to prawie „red-bull”… jęczmień, owies, kukurydza, pszenica, wysłodki, otręby, melasa, śruta rzepakowa i lniana, lucerna i jabłka….  jaki masz cel oprócz wydawania pieniędzy na paszę ponad zapewne jadłospis pensjonatowy ? 😉 🙂  wybrałabym uzupełnienie balancerem, jeśli koń rekreacyjny 🙂
w/g mnie, jak koń pracuje zupełnie lightowo, to wystarczy dobra sieczka do owsa, można włączyć  wysłodki niemelasowane z meszem 2-3 x  w tygodniu, dorzucić parę marchewek z jabłkiem i też będzie dobrze. Pro linen wypuściło teraz sieczkę mix lucerny z trawą z olejem i taka sieczka jest świetna do owsa.
Nie nie. Ja nie planuje tego dawać. Znajoma nie ma konta na tym forum i spytała czy mogę jej doradzić czy to dobry wybór. Ale odradze bo jej kon tak jak i mój chodzi raczej mało 😉
A mój stoi na pro linen light i sieczce ale chyba zmienię potem na samo to pro linen...
(niestety muszę na obiad dawać pasze a nie owies...)
BUCK   buttermilk buckskin
20 lutego 2016 20:02
arlyn  🙂 ja muszę dawać "swoje" posiłki, a nie owies 🙂 każdy ma innego konia  🤣  nie rezygnuj z sieczki do posiłków, nawet jeśli to naprawdę garstka, to jednak ten posiłek jest bardziej naturalny 🙂 i co coraz bardziej oczywiste i propagowane  😅  najważniejsze i najzdrowsze dostosować karmienie do wysiłku  :kwiatek:
A.kajca   Immortality, victory and fame
20 lutego 2016 20:32
arlyn, nie rezygnuj z sieczki jeśli koń na nią nie grymasi 😉 tak jak mówi BUCK- zdrowe dla ciała i głowy zwierza więc co mu będziesz żałować? 🙂 a co to za sieczka?
Sieczka dengie hi fi do-er. Polecona właśnie na forum, bo ja sama to laik jestem zupełny 😀.
No to jak mówicie że sieczka serio taka super to zostanie :p. Tylko może jak zacznie więcej chodzić zmienię na pro linen tą nową..
Mam takie zapytanie podaje łuske słonecznika do jedzenia, ale zastanawiam się czy nie zastąpić jej olejem sojowym, dolewać do paszy.

Czy ktoś z Was karmi olejem sojowym- tłoczonym na zimno?
Mam takie zapytanie podaje łuske słonecznika do jedzenia, ale zastanawiam się czy nie zastąpić jej olejem sojowym, dolewać do paszy.

Czy ktoś z Was karmi olejem sojowym- tłoczonym na zimno?

Olej sojowy a łuska to 2 rożne rzeczy o innych zastosowaniach. Zależy, jakie masz potrzeby. Swoją drogą olej sojowy jest mało "zdrowy" - tuczący tak, ale to co innego. http://baileys.com.pl/artykuly/czytaj/10/nie-wszystkie-oleje-sa-takie-same
fajne jako samodzielna pasza dla konia jakoś pracującego (melasa, kukurydza). Jako dodatek do owsa- poświęcić nieco uwagi proporcjom 😉 w skład musli wchodzi już owies a jego nadmiar okraszony kukurydzą (szybka energia) powoduje chorobę uszu chronicznie paczących 😉 

Melasa to rzecz której unikam jak ognia - większość producentów dodaje bo to najtańszy składnik którym można podnieść energie i dodatkowo ładnie skleja pasze która się pyli (słabej jakości surowiec) - ale jest kilku producentów którzy mają pasze bez dodatku melasy np. st hippolyt (oczywiście w tym momencie troszkę droższych).

Ale ja wyznaje zasadę "mniej ale najlepsze". Czytałem na stornie KER jak dużo niepożądanych substancji ma melasa i jak mocno zmienia środowisko w jelitach - no ale to już dla wytrawnych dietetyków ... żeby cytować i się mądrzyć ze zrozumieniem 🤣
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
23 lutego 2016 14:22
Dziewczyny jestem w kropce. Moja kobyła wypięła się na paszę, muszę jej dać coś co jest bezdyskusyjnie smaczne. Koń chodzi 4 razy w tygodniu po godzince, nie wymaga tuczenia ani odchudzania, jedynie troszkę więcej energii, mile widziane pasze przyjazne kopytom i włosom (dużo cynku, miedzi w dobrze przyswajalnej formie) w formie musli, niepylące.
Wypięła się na: wysłodki z sieczką, sieczkę z Jarpaszu, Pavo Natures best i cervit, ostatnio jadła sam owies z witaminami i olejem ale teraz też wybrzydza. Jedynie co chętnie je to mesz z agrokompleksu (a to przecież też wysłodki).
wiem, że dużo wymagam, ale może ktoś ma jakiś pomysł.
Dziewczyny jestem w kropce. Moja kobyła wypięła się na paszę, muszę jej dać coś co jest bezdyskusyjnie smaczne. Koń chodzi 4 razy w tygodniu po godzince, nie wymaga tuczenia ani odchudzania, jedynie troszkę więcej energii, mile widziane pasze przyjazne kopytom i włosom (dużo cynku, miedzi w dobrze przyswajalnej formie) w formie musli, niepylące.
Wypięła się na: wysłodki z sieczką, sieczkę z Jarpaszu, Pavo Natures best i cervit, ostatnio jadła sam owies z witaminami i olejem ale teraz też wybrzydza. Jedynie co chętnie je to mesz z agrokompleksu (a to przecież też wysłodki).
wiem, że dużo wymagam, ale może ktoś ma jakiś pomysł.

Hmmm a jaki olej dostaje? Swego czasu mój kopytny wypiął się na wszystko z uwagi na sieczkę z dodatkiem oleju sojowego ...
Rudzik, spróbuj tej paszy:
http://magia.sklep2.pl/pasze-podstawowe-dla-koni-linia-flower-c-1_2.html.
Miałam próbki, koń wylizywał. Możesz też uzgodnić lekką modyfikacje składu, co się rzadko zdarza.
Rudzik, a kiedy kobyla byla odrobaczana? Moja Losia traci apetyt jak się spoznie z odrobaczaniem.
23 lutego 2016 14:42
Renobiusz, lniany olej, tłoczony na zimno. To nie o olej chodzi, bo jak go dodam do meszu to nie wybrzydza.
Grace mocno się nad nią zastanawiałam, głównie z uwagi na dodatek ziół, suszonych warzyw i skład przyjazny kopytom.  Mówisz że smaczna i można zamówić próbki?
Orzeszkowa, odrobaczana na jesieni, chyba listopad. Kolejne wypada dopiero na wiosnę, u nas mała rotacja koni. Zęby zrobione, wyniki w miarę ok, poza lekko obniżonym potasem, ale u niej zawsze wychodzi poniżej normy.
Generalnie nie mam się do czego przyczepić, tylko od dwóch tygodni stoi na samym sianie, a pracuje cały czas.
Może granulat Hoof COMPLETE z Agrokompleksu?
Hoof complete jbc mogę podesłać za pokrycie kosztów przesyłki, gdybyś chciała spróbować 😉
23 lutego 2016 15:29
izydorex hoof complete byłaby idealna, gdyby nie to, że... to granulat. Granulaty u Nas nie przejdą.

edit: czy ktoś podawał tą paszę: http://baileys.com.pl/produkty/info/7/no-8-meadow-sweet-with-honey?
nie znalazłam na forum żadnych opinii
Rudzik - do meszu mogę wrzucić praktycznie wszystko, nawet czosnek którego nie znosi 😉 Czasem - kiedy czegoś wybitnie nie chce tknąć, dodaję trochę soli lub miodu 🙂 Znam też takich, którzy dodają do paszy przetarte jabłka i marchewki 😉
Edit: A na co dzień koń wsuwa Baileys Everyday High Fibre Mix, dużo włókna, mało skrobi i białka - niestety z melasą.
Gillian   four letter word
23 lutego 2016 16:21
Rudzik, ja podawałam dość dawno temu, pachnie obłędnie, ma fajną konsystencję, koń zjadał razem ze żłobem.
Rudzik, jakby mój koń 2 tygodnie nie jadł treściwej, to już by siedział w klinice na pełnej diagnostyce 🤔
Przemyśl może jednak wizytę jakiegoś na prawdę logicznego weta? Koń poza tym, że nie je zachowuje się całkiem normalnie? Nic się nie zmieniło?
Mój nie jadł treściwego ze względu na wrzody. Jak pogoda była kiepska i bolał go brzuch to wypinał sie na owies i pasze. Siano oczywiście normalnie jadł.
Rudzik, mozna zamówić próbki paszy Flower. Jest też w op.10 kg no i można coś zmienić w składzie jeśli koń danego składnika nie może. Wysłodki też są świetne, pachnące, smaczne, mój zajadał się.
tulipan, to jedna z możliwych przyczyn. Kolejna to problem z uzębieniem (nie zawsze przy korekcie zębów lek wet dokładnie ogląda, czy się coś nie psuje, nie ma ropnia jakiegoś, etc...)
Z tego http://magia.sklep2.pl/sklep-internetowy-koszt-zalozenie-sklepu-program-sklep-sklepy-internetowe-inf-5.html sklepu te pasze wydają się bardzo fajne i cenowo też, ale dość drogie wysyłki mają. Bo za jeden worek dodaktowo polowe ceny trzeba doplacic za wysylkę.
24 lutego 2016 07:06
tulipan, Gaga no mocno dałyście do myślenia. Wet jest u mnie średnio co 2 tygodnie, ze względu na drugiego konia, popytam. Poza słabym apetytem, zachowuje się bez zmian.
blackstones, 70 zł za 16 kg musli to raczej żadna rewelacja...20 kg Dla porównania: Frucht musli Eggersmann kosztuje podobnie (i nie muszę płacić za wysyłkę). Co do reklamowania "pasz z naturalnych składników" - jakie pasze są ze składników sztucznych? 😉
No ale Eggersmann to nie ta półka co Magic, wiec nie można przyrównać cen - bo tak to powiedział bym że za 40 zł można przecież kupić Sukces'a 😉
Luckygda, ee Eggersmann to chyba wyższa półka, niż Magic... W życiu nie porównywałabym ich pasz do Sukcesu... 🤔 proponuję porównać składy...
Gaga ja chcialam od nich kupic otreby ryzowe bo maja tanio. bo po 40 zl 20kg, ale wysylka stanowi 18 zł czyli prawie polowe ceny trzeba dorzucic do worka.
Ja musli kupuje u siebie w stajni za 60 zl worek 20 kg, bez wysylek niczego, bo wlasciciel zamawia co jakis czas pasze i musli juz nie pamietam z jakiej to bylo firmy chyba hippo star czy cos takiego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się