Stajnie w Warszawie i okolicach
empe ja niezmiennie polecam Jeziórko - mamy halę, padoki, ładne lasy, trawę grodzoną teraz porządnym ogrodzeniem więc na lato jak znalazł.
Ale to nie jest tak znów blisko z Warszawy czy Ursynowa. Ale niedaleko od Zalesia 😉
Muffin spadówa, Jeziórko to ja mogę polecać, ty tylko Iskierkę 😉 😉
[quote author=baba_jaga link=topic=46.msg245573#msg245573 date=1241514512]
Wpadlo mi w oko w internecie policyjne doniesienie o wypadku w Slupnie.
Zamieszczono tam informacje o koniu, ktory zmarl wpadlszy pod samochod na trasie w okolicy Slupna ???!!!
Wlasciciel/ jezdziec (moze oba ?) byl nietrzezwy.
To z Waszego Slupna (kaskaderzy), ze Stowarzyszsenia czy jakis rolnik ?
[/quote]
Był artykuł w "wieściach podwarszawskich". Pisano, że w święta miał miejsce wypadek. Koń wpadł na drogę i zderzył się z autem. Auto mocno rozbite,, 1 z 4 pasażerów miał jakieś obrażenia. Zatrzymano Andrzeja K. który był pod wpływem alkoholu i niedopilnował konia. Koń poniósł śmierć na miejscu.
Tyle streszczenia z gazet.
Dzionka, to koń z waszej stajni??
Ja ostatnio byłam na Wolicy, ale ochroniarz mnie nie wpuścił i nawet nie widziałam, jak tam stajnia wygląda 😲 🤔 No cóż, jest tam teraz zdaje się klub Poland park, ale ochroniarz o tym klubie też nic nie wiedział, choć plakaty wisiały. Czy ta stajnia jest godna polecenia?
W&W nie mam pojęcia, o niczym takim nie słyszałam, poza jakimś urywkiem podsłuchanym ostatnio na zawodach.
Empe - polecam na wakacje KJ Plejada, są zielone trawiaste padoki, place do jazdy i dobra opieka. Więcej jest na
www.plejada.waw.pl
No więc jakby to powiedziec.... opinie o tym klubie są różne... Mam okazję widywac ich jazdy i no.. zależy na czym komu zależy..
Muffinka, Asuanta bardzo dziękuję.
Niestety obie stajnie trochę za daleko na codzienne dojazdy po pracy.
empe z zielonymi padokami bliżej Warszawy raczej będzie Ci trudno znaleść. Wiem, że w Szumawie maja jakieś zielone padoki, ale kojarzy mi się, że były jakieś problemy z puszczaniem. W Posterze są (chyba) zielone padoki, są jeszcze w Podolszynie.
To tyle co na dzień dzisiejszy kojarze 🙂
Stajnie z zielonymi padokami bliżej Warszawy chyba nie znajdziesz...a dalej trochę, ale naprawdę ładne padoki są w Wojciechowicach w K.J.Agitacja, w Świetochowie (koło Tarczyna) w K.J.Corleando-Land. I w tych stajniach naprwdę właściciele dbają i mają pojęcie. Jest też stajnia Olender, ale to juz w ogóle daleko, bo koło Nowego Dworu Maz.ale tez ładnie i też dobra opieka.
Stajnie z zielonymi padokami bliżej Warszawy chyba nie znajdziesz...a dalej trochę, ale naprawdę ładne padoki są w Świetochowie (koło Tarczyna) w K.J.Corleando-Land. I w tych stajniach naprwdę właściciele dbają i mają pojęcie.
Kiedyś jak stajnię prowadziła właścicielka Ewa były i ładne padoki i konie najedzone... Teraz jak nastała dzierżawczyni to niestety zmieniło się i bynajmniej nie na lepsze...
W Świętochowie ładne padoki to ma EQUITA i opieka rzeczywiście super.
Jeśli chodzi o padoki to my też mamy dużo 😎, ale dosyć daleko jesteśmy, bo w Jeżewicach.
ewuś, ala, Eremitka dzięki za podpowiedzi.
Chyba jednak wsiądę w samochód w weekend i porozglądam się.
Możecie mi podpowiedzieć, jak dojechać do EQUITy?
A Wilcza Góra? Tam chyba też jest kilka stajni.
[quote author=baba_jaga link=topic=46.msg245573#msg245573 date=1241514512]
Wpadlo mi w oko w internecie policyjne doniesienie o wypadku w Slupnie.
Zamieszczono tam informacje o koniu, ktory zmarl wpadlszy pod samochod na trasie w okolicy Slupna ???!!!
Wlasciciel/ jezdziec (moze oba ?) byl nietrzezwy.
To z Waszego Slupna (kaskaderzy), ze Stowarzyszsenia czy jakis rolnik ?
[/quote]
12.04.2009
Słupno, droga 631. Kierujący samochodem Honda Civic Adam S. zderzył się z przebiegającym przez jezdnię bez nadzoru koniem, który poniósł śmierć na miejscu zdarzenia. Kierujący samochodem, jak i trzej pasażerowie, w tym małoletni Paweł S. (lat 10) doznali urazów głowy. W sprawie zatrzymano Andrzeja K. podejrzewanego o to, że będąc w stanie nietrzeźwym nie zachował ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, czym spowodował wypadek drogowy.http://fakty.wwl.pl/?a=2569swieta, swieta i po swietach
po koniu tez ...
Empe
Jeszcze sa Falenty Duze, super pastwisk brak, ale jednak konie na nie wychodza.
Blisko. Przy czym kiepska infrastruktura dla jezdzca. Wet na miejscu.
My stoimy w Wilczej Górze. Rzeczywiście jest tu kilka stajni. U nas jest raczej kameralnie. Konie chodzą na zmianę na piasku i trawie. Trawa bez rewelacji, ale jest. Boksy duże, stajnia wysoka, szeroki korytarz. Bandos jest zadowolony.
baba_jaga widze ze Slupno/Wlomin/ Radzymin i okolice nabraly wody w usta 🙁 a szkoda bo to chyba nie pierwszy wypadek z koniem i alkoholem w tle w tej okolicy, poza tym z tego co sie orientuje nie mamy w tym kierunku zbyt wielu stajni- Slupie sa tylko kaskaderzy i hippica (wyprowadzcie mnie z bledu??) wiec tym bardziej dziwi fakt ze nikt o niczym nie wie- mozna tylko zalowac zwierzaka, a pana Andrzeja K. odpowiedni sad powinien adekwatnie ukarac- nie tylko za niedopilnowanie konia, ale rowniez za stworzenie zagrozenia zycia ludzi...
wypowiedź eremitki, która prawdopodonie tylko chciała w nieuczciwy sposób zareklamować swoją stajnie... Nie kłóćmy się tutaj i nie czepiajmy siebie nawzajem a rozmawiajmy na temat tak jak np. właśnie anabela, xx, burza oraz inne osoby które np. szukają stajni lub znają jakąś godną polecenia. Pozdrawiam serdecznie wszyatkich obserwujących ten wątek.
Znam problem od wewnątrz bo znam osoby, które odeszły ze stajni, jak chcesz szczegóły to na pw i robiłam to szczerze , a nie żeby polecić swoją stajnię.
Eremitka - pozwoliłam sobie na umieszczenie zdjęcia mojego konia którego trzymam w zniesławionej przez Ciebie stajni ( Corleando-Land ) ponieważ bzdury jakie piszesz nie pozwoliły mi przejść obok tego bezczynnie. Czy twoim zdaniem koń na zdjęciu wygląda na zagłodzonego??!! Sądzę że odpowiedź jest jedna, więc bardzo Cię proszę nie powtarzaj zasłyszanych od nieżyczliwych osób głupot bo to tylko źle świadczy o Tobie.
Jak już napisałam są to osoby, które odeszły ze stajni i rzeczowo opisały jakie problemy w niej istnieją, nie napisałam, że konie zagłodzone, tylko, że za czasów właścicielki było lepiej i konie dostawały więcej paszy. Zresztą sądzę iż stajenny nie kłamie ile koniom daje, a 3 kostki siana po 10kg na 15 koni na odpas to trochę mało...
Burza Ty u nas chyba ze 3lata temu byłaś 🙂 Dużo się zmieniło i teraz mamy asfalt prawie pod samą stajnię 🤣 i z rzeczką problem też rozwiązany. Sorki, ale masz nieaktualne informacje 😉 Pozdrawiam serdecznie
za nieużywanie edycji postów. wygasa 12 V 09
Dziewczynka która odeszła ze stajni jest raczej wątpliwym opiniodawcą zresztą jak sam stajenny, który zawsze miał w zwyczaju opowiadać wszystkim niestworzone historie, żeby wywołać sensacje ale niestety alkoholicy tak miewają. Dlatego on już nie pracuje i osoba, która obecnie prowadzi stajnię zatrudniła osobę bardziej kompetentną. Ja czuję się w pełni spokojna o swojego konia i na karmienie Mojego konia nie narzekam. Pozdrawiam.
Swoją drogą ja też zauważyłam już kilkakrotnie, że stajenni mają tendencję do opowiadania niestworzonych historii, żeby zwrócić na siebie uwagę. To widać najlepiej, jak się ma znajomych w stajni i się porównuje to, co stajenny komu mówi. To jest niezbyt fajne, bo człowiek teoretycznie powinien wierzyć stajennemu, który przecież jest najbliżej koni i powinien najlepiej wiedzieć, co w stajni piszczy.
A znacie jakas podwarszawska stajnie w ktorej szukaja luzaka lub kogos do pomocy przy koniach w zamian za jazdy?
W Patataju jedna z osób szuka luzaka, ale dyspozycyjność jest bardzo ważna. Wiadomość na miejscu w stajni.
barbor skontaktuj sie z LKJ Kuclandia (p.Ewa 608 799 952), poszukiwana osoba do pomocy przy koniach na wakacje, w zamian za jazdy z trenerem klasy panstwowej.
dzieki, jezeli ktos cos jeszcze wie to bylabym wdizeczna za info.
A chodzi Ci o jazdy z trenerem skoków, ujeżdżenia...? I rozumiem, że konia też chcesz by Tobie udostępniono, bo nie masz swojego? Czy chcesz przenieść się ze swoim?
nie jestem jeszcze ukierunkowana pod katem skokow czy ujezdzenia. Raczej chcialabym sie rozwijac wszechstronnie. Wystarczy mi instruktor, jakas kompetentna osoba ktora popatrzy na mnie z dolu i powie co i jak.Konia nie mam
Ok, zapytam osobę, która szukała luzaczki, ona jeździ skoki, ale nie wiem czy ma konia, którego mogłaby użyczyć...w każdym razie jeżeli to nadal aktualne to poinformuję Ciebie.
kilka (nascie?) stron temu Teo pytala o stajnie w brzescach, a Burza jej odpowiedziala 😉
dziewczyny, wiecie cos wiecej o tej stajni? Bylam tam wczoraj i mialam mieszane uczucia - z jednej strony wjezdzajac na teren ma sie wrazenie syfu, z drugiej po ogladnieciu wszystkiego pomyslalam raczej 'biednie, ale w miare bezpiecznie'. Konie na padokach, wygladaja ok. Ludzie mili. Znacie wiecej szczegolow? :kwiatek:
Jedyne co mnie zastanowilo to ze wszystkie konie na padokach z wyjatkeim kobyly ze zrebolem - one w boksie 👀
Ja tam byłam w zeszłym roku i wrażenia mam podobne, w sumie zaniedbane obejście, ale czysto, duże pastwisko i wydaje się, że o konie dbają dobrze. Wiem, że właściciel współpracuje z Fundacją Pegasus, więc wydaje się być godny zaufania. Bardzo mi się podobały okoliczne tereny, jest gdzie pojeździć. No i stosunkowo blisko Warszawy. Ile tam w tej chwili pensjonat kosztuje, orientujesz się może?
Tereny w Brześcach są cudowne i oddałabym wiele żeby móc chociaż raz znów jechać nad Wisłę w tym miejscu. A więcej już nie piszę bo po opinie <moje> o Brześcach można choćby sięgnąć do tego samego wątku na starej volcie, nie będę już tego znowu rozgrzebywać.