Czytelnia

.
Muchozol- piona, powiesci historyczne uwielbiam! Co do Cherezinskiej- nie czytalam jej tych skandynawskich powiesci, ale te poswiecone historii Polski sa swietne. Trylogia "Niewidzialna Korona" mnie zachwycila, nie moge sie doczekac trzeciej czesci. Czytalam tez "Gre w kosci", "Teatr cieni" i czeka na przeczytanie "Legion"- te sa troche w innym klimacie, bez tej odrobiny fantasy jak w "Niewidzialnej koronie", ale cztalo mi sie je swietnie, polknelam kazda w 2 dni.
CzarownicaSa Jeśli nadal brakuje Ci Noelki to podrzuć adres na pw. Mam dwie 🙂
.
Muchozol zacznij moze od "Gry w kosci"- poczatki panstwa polskiego, czasy Boleslawa Chrobrego , zycie zwykle, codzienne a takze polityka na skale owczesnej Europy. "Niewidzialna korona" to okres rozbicia dzielnicowego a wlasciwie poczatki jednoczenia kraju po nim z subtelnie wpleciona szczypta fantazy (poganskie bostwa, ozywione herby), polityka, koneksje i koligacje czolowych rodow wladajacych Europa- dla mnie bomba.
.
znacie może jakieś romanse/obyczajowe gdzie w tle jest wojna II albo czasy po wojenne ?  :kwiatek: :kwiatek:

za mną już biała wilczyca , dziewczyna komendanta i jej kontynuacja , jeździec miedziany i coś jeszcze , ale już nie pamiętam  🙂
.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
03 lutego 2016 04:05
NaciauCzas życia i czas śmierci
Pytanie do miłośników T. Pratchetta - gdybyście mieli polecić jedną jego książkę osobie która nie miała z jego twórczością kontaktu, którą byście wybrali?
.
Ja polecam "Straż! Straż!"
To ja zapytam o Irvinga. Czytałam "Regulamin tłoczni win". Podobał mi się. Ktoś poleci mi coś jeszcze?
ashtray, "Świat według Garpa" 🙂
Moja ulubiona powieść Irvinga to "Hotel New Hampshire", ale  polecam wszystkie, może poza pierwszą powieścią "Uwolnić niedźwiedzie". Właśnie czytam  "Aleję tajemnic".
Ogryzek, to zależy czy to kobieta, czy mężczyzna, w jakim wieku i jakie ma zainteresowania 😉
Ogryzek Zadziwiający Maurycy i jego edukowane gryzonie  🙂
.
dzięki za propozycje  :kwiatek:
abre, kobieta, koło 30-stki, ciekawa świata 😉 wystarczy, czy bardziej szczegółowy profil potrzebujesz?
Pytam, ponieważ ja np. bardzo lubię starożytny Egipt. A co za tym idzie jedną z moich ulubionych książek jest tom "Piramidy". Lubię też psychologię - "Trzy wiedźmy". Znajomi męża najchętniej sięgają po "Kosiarza". Każda z książek Prattcheta obnaża i jeszcze bardziej wykrzywia absurdalność naszego świata. A czytelnik może wsród nich znaleźć cos dla siebie. Określenie, która z tych książek jest "najlepsza, najciekawsza, najzabawniejsza" jest praktycznie niemożliwe 😉 Ja zaczynałam od "Koloru magii" gdy tylko pojawiło się pierwsze wydanie. To świetne wprowadzenie do Świata Dysku.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
04 lutego 2016 18:09
To ja zapytam o Irvinga. Czytałam "Regulamin tłoczni win". Podobał mi się. Ktoś poleci mi coś jeszcze?

,,Modlitwa za Owena" plus ,,Zanim Cię znajdę".
Kocham Irvinga  😍
Dziękuję. Pozapisywałam. Lista książek do przeczytania nigdy nie zmaleje 😵
Aktualnie na tapecie mam eseje Virginii Woolf 😍
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
26 lutego 2016 20:31
Kończę luźne- ,,Moje córki krowy".
Zabieram się po tym za moją ulubioną Pawlikowską 🙂
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
12 marca 2016 16:07
Ktoś czytał Malowanego człowieka Bretta?
Uhm. Wszystko.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
13 marca 2016 09:07
To pewni efajne,skoro wszystko🙂 napisz cos wiecej plis.
Czytał może ktoś coś nowego Kinga?
Diakonka, ulubiona lektura połowy rodziny, czyli moja i synów 🙂 Rzecz dzieje się w jakiejś dalekiej przyszłości/na innej planecie, w nocy na żer wychodzą spod ziemi Demony, materializują się, rozszarpują ludzi. Ludzie bronią się na różne sposoby, głównie używając magicznych runów. Istnieją dwie główne kultury - Północy (europejskie średniowiecze) i Południa (jak kraje arabskie). Obie pragną by pojawił się Wybawiciel (od plagi demonów). Książki bronią się paletą znakomitych bohaterów wszystkich planów i płci, barwnymi opisami kultury. Łatwo jest kibicować Każdemu, także (z czasem) demonom 🙂, choć najbardziej identyfikujemy się z mieszkańcami niejakiego Zakątka. Ale nie jest to wyłącznie materiał na grę komputerową. Lektura skłaniająca do wielu przemyśleń a wielce wciągająca. Na tyle barwna, że nieuniknione nieścisłości logiczne zupełnie nie przeszkadzają.
halo Nie wiem dlaczego, nie posądzałam Cię o bycie fanką literatury fantasy. Nigdy nie chwyciłam tej polecanej książki. Chyba okładka mnie odpychała, ale teraz skutecznie mnie zachęciłaś.

Do mnie leci teraz uczta książkowa Grzędowicza. Nie mogę się doczekać  😍 Zaczęłam na pdf-ie, ale dobre pozycje lubię mieć namacalnie. Nie ma to jak dobra, "męska" fantastyka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się