smartini no więc do tego miejsca mniej więcej mierzyłam i wychodzi 26" (nawet ciut mniej, ale może się nadbuduje w najbliższym czasie). A co do czanki, zasugerował mnie ten ścięgierz bo moja kobyła bardzo go lubiła. Mam czankę z takim ścięgierzem ale kombinowaną, myślę jednak że na młodego mi się kombinowana nie przyda więc już ją obiecałam przyjaciółce. Zapakuje jednak młodemu do ryjka i zobaczę jak się będzie zachowywał. Jakie Wy czanki stosujecie na pierwszy kontakt konia z curb bit? Z Młodym jesteśmy na etapie uczenia się wędzidła - zwykły snaffle ze ścięgierzem billy allen.
na pierwszą czankę zawsze bez wyjątku baby correction - pełnowymiarowa czanka go przestraszy i możesz narobić sobie kłopotów
potem w miarę rozwoju albo zostać przy baby albo szukać ostrzejszych
To lepiej zostań przy 26'. Koń raczej Ci nie zmaleje, prędzej zrobi się większy i 24 błyskawicznie wyląduje w koszu :P Lepiej mieć ciut dłuższy (u mnie na zdjeciach 28 jest ok ale 30 też byłby pasujący)
A, i co do koloru - nie przejmuj się czarnym, 1- prawie ich nie widać 2- opatrzy Ci się 😉
ale jak koniecznie brąz to vettech stretch od PC są super