Mam w treningu 4 letniego kucyka. Mamy problemy ze skręcaniem, zjeżdżaniem ze ścian, zagalopowaniami, problem z utrzymaniem tempa w galopie. Bywa tak, że jedzie galopem i nagle wjeżdża na drągi i się zatrzymuje. Nie reaguje na pomoce typu bat i ostrogi.
Czy macie jakieś pomysły na ćwiczenia, co mogłabym robić na treningach?
Liczę na pomoc 🙂
Mam trenera, ale kilka razy w tygodniu pracujemy sami, nie szukam tutaj fali hejtów, które możecie zachować dla siebie, jeśli jednak znajdzie sie ktoś normalny, który może podzielić się swoim doświadczeniem i głową pełną pomysłów to byłoby super 🙂
wątek zamknięty
co mogła byś robić na treningach? Zatrudnić instruktora. Zdjąć ostrogi i odłożyć bat. I wyłączyć internet.
wątek zamknięty
"MAM W TRENINGU" jak to dumnie brzmi. A tak na prawde to pojecia zero...:/
wątek zamknięty
Dobry instruktor. Instruktor. Instruktor. Instruktor. INSTRUKTOR.
Nie komputer.
wątek zamknięty
A Twoj trener to nie ma glowy pelnej pomyslow, ze musisz szukac pomyslow na forum? Trener nie pomaga Ci rozwiazac problemow z kucykiem?
wątek zamknięty
natalexxiiik, Zmień trenera, skoro dotychczasowy nie może Ci pomóc. :kwiatek:
wątek zamknięty
To jest twoj kon?
Napisz o nim wiecej, kiedy byl zajezdzany, kto to robil, czy chodzil potem w szkolce?
wątek zamknięty
natalexxiiik, przede wszystkim nie galopuje sie na koniu który nie reaguje prawidłowo na pomoce 😵
Poza tym co to znaczy że masz kuca w treningu? Ktos Ci faktycznie placi za jeżdżenie na nim czy tak tylko napisalas, zeby bylo bardziej pro?
wątek zamknięty
Mamy problemy ze skręcaniem, zjeżdżaniem ze ścian, zagalopowaniami, problem z utrzymaniem tempa w galopie.
Rozumiem, że chcesz by 4ro latek był równy, zagalopowywał dokładnie w literkach czworoboku z podstawionym zadem i kręcił się jak 'stary wyga'? Grejt. A teraz się obudź.
Wróć do podstaw (które - naiwnie wierzę że sama posiadasz...) - nie jeździj drągów w galopie, skoro koń nie potrafi utrzymać tempa w galopie. W ogóle - skoro macie problem ze skręcaniem, to jak w nie celujesz?! Jeździj dużo na spokój - konsekwencją i spokojem ugrasz o wiele więcej niż maglowaniem drągów na galop (tu też się łudzę naiwnie, że są to drągi prawidłowo ustawione dla kucyka...)
wątek zamknięty
Mamy już wątek dla żółtodziobów. Zamykam
wątek zamknięty