ciąża, wyźrebienie, źrebak

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
08 listopada 2015 12:40
Gratulacje! I oczywiście czekam na zdjęcia bo zapowiada się kolejny łamacz serc 😍
Misskiedis, będę w domu w piątek, więc na lepsze zdjęcia trzeba poczekać 😉 jeszcze takie jedno:

galopada gratulacje, macie szczęście do tych malowańców  🙂 poród ciężki ale wszystko w porządku z klaczą i małym?

Ja dziś będę świętować chyba bo ostatnia ciąża została potwierdzona  😅 także w przyszłym roku 5 maluchów powinno być. Rozrzut duży bo pierwsza klacz będzie się źrebić na koniec lutego a ostatnia na koniec września.
7 miesięcy i 21 dni
amazonka*, tak, wszystko ok z matką i "małym". Źrebak ogromny, może to był powód lekkich komplikacji 😉
Nasz niespełna 3 tygodniowy olbrzym 😵 To prawdopodobnie ostatnie źrebię tej klaczy, która ma już blisko 21 lat. Na razie trwa walka z podtuczaniem, bo ,,maluch" wysysa z niej wszystko 😁

jeszcze trzy zdjęcia stwora 🙂

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
01 grudnia 2015 08:34
galopada_, zajebisty i do tego wielki 😍
galopada_   małoPolskie ;)
02 grudnia 2015 18:59
JARA, do tego dobry ziomek 😀 Czekamy na trzy źrebaki luty/marzec 😀 Dobrze, że się zapełni w stajni, bo nam się wszystko sprzedało ostatnio i jestem bezrobotna 😁
galopada aż jestem ciekawa czy Słoniątko też będzie sprzedażowe.  😁 Piękny!  😜 😍
Z racji braku doświadczenia w temacie potrzebuję porady odnośnie karmienia przyszłej mamusi 🙂
Kobyłka rasy PKZ  😁 początek 6 miesiąca, jak do tej pory stała na trawie w sezonie letnim, aktualnie na samym sianie (siano bardzo dobre jakościowo)
Wygląda dobrze, jak to zimniok, chodzi pod siodłem 2-3 razy w tygodniu w lekkie tereny. Co moglibyście polecić w takim przypadku?
Na pewno zainwestujemy w witaminy, myślałam też o otrębach pszennych. Będę wdzięczna za każdą sugestię  :kwiatek:

O tej pani mowa-zdjęcie jeszcze z wakacji  🙂
19 grudnia 2015 15:19
Rośniemy i szalejemy! 🙂

i najlepsza zabawka - piłka 😀D

Ircia   Olsztyn Różnowo
19 grudnia 2015 16:28
galopada_ cudo źrebak  😍
Dziewczyny i chłopaki  😉 mam pytanie, bo już sama nie wiem czy kupować czy nie, ale chodzi o to że na 20 lutego ma termin ta oto panna

I zastanawiam się czy kupić tak w razie "W" derkę dla źrebaka, stajnię mam dość zimną  🙁  klacz już kupiłam ze źrebakiem i do tego źrebną, a obawiam sie dużych mrozów bo to niestety luty  😕
21 grudnia 2015 20:37
Zabaw ciąg dalszy 😀

desire   Druhu nieoceniony...
22 grudnia 2015 12:39
Ircia, to konik polski, spokojnie mamuśka i źrebol dadzą rade bez żadnych derek.
ps. mój kn też z lutego 🏇
Ircia szkoda kasy na derki!! 😉 jak mu będzie zimno to mu sweterek swoj stary powyciagany załozysz na szybko, i ze starego jakiegos koca stworzysz derkę na takiego malucha 😉 zamiast profesjonalnych pasów- bandaż elastyczny, dziurę na szyjkę wytniesz zamiast super zapięc i kawalek miękkiego sznurka za dupką, pod ogonem 😉.
ale konik polski to konik polski! 😉 byle przeciagów nie bylo 😉. ja mialam takiego co wypadł klaczy spod ogona przy -23 prosto w snieg, poradzil sobie bez ludzkiej pomocy 😉
galopada_ ale zajebisty źrebol! Brałabym 🙂
Ircia   Olsztyn Różnowo
26 grudnia 2015 17:10
desire, OBIBOK uff to mi ulżyło, choć troszkę się obawiam bo jej boks jest przy samych drzwiach i wiatr może zawiać, ale jak piszecie to konik polski [choć taki podrobiony trochę  😉 a źrebna tinkerem] więc może będzie dobrze, bo koce czy stare swetry się znajdą, a dla matki już kupiłam derkę tak w razie "W"
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: 
Ircia tinkery z tego samego wora co koniki polskie 😉. pilnuj tylko zeby nie stał w przeciagu i będzie dobrze 😉
Dziewczyny, mam takie bardzo mocno żółtodziobowe pytanie, więc proszę nie bić, bo się na źrebakach nie znam.
Zawsze słyszałam, żeby nie odsadzać źrebiąt wcześniej niż jak mają pół roku.
A co jeżeli jest konieczność odsadzenia źrebaka młodszego? Mającego 4-5 miesięcy?
Jak postępować z takim źrebakiem? Czego będzie potrzebował? Można go już przestawić na "normalne" jedzenie, czy trzeba dawać sztuczne mleko jeszcze?
Będę wdzięczna za jakieś informacje na ten temat.  :kwiatek:
Murat-Gazon, trzeba dawać mleko. 4 miesiące to stanowczo za mało. Na wszelką cenę unikałabym takich działań, bo to jednak o 1/3 za wcześnie 🙁
Źrebię poza dokarmianiem mlekiem będzie potrzebowało stada oraz rówieśników, o ile tego potrzebuje i przy matce, o tyle bez matki potrzebuje tego 2 x bardziej...
Ircia
Nie denerwuj się na pewno da sobie radę 🙂 Miałam dwa lutowe źrebaki, oba xo i obydwa sobie poradziły 🙂
Jakie polecicie pasze i witaminy dla źrebnych?
Ircia   Olsztyn Różnowo
17 stycznia 2016 12:31
armara dzięki, mam nadzieję że będzie dobrze, ale stres pozostaje i jakoś nie chce dać mi spokój  🤬
Najgorsze jest te pilnowanie zimą, bo wiadomo zanim wyjdę to trzeba się ubrać, latem to super, ale zima to masakra. Mam jeszcze dwie klacze źrebne na koniec czerwca i koniec lipca[nie moje], kryte  Contenderem i obie pierwiastki, niby lato ale to pierwsze ich źrebaki i znowu stres  😵
Czy są jakieś przeciwwskazania do krycia klaczy, która obecnie ma 13 lat i nigdy nie miała potomstwa? Jakie są szanse na zazrebienie?
skibonify, na to pytanie odpowie lek wet po zbadaniu klaczy 🙂
generalnie 13 lat to już dość późno ale jeszcze nie jestr to moment kiedy bym bezdyskusyjnie odradzała
Jeśli wet zbada (włącznie ze stanem macicy) i powie że można to można, zwłaszcza jeśli klacz ma dobry rodowód.
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Klacz ma ciekawy papier i stąd rozważania czy można jeszcze próbować ją kryć.
My za miesiąc z kawałkiem pierwszego źrebaczka oczekujemy w tym roku. A jak u Was?
A tymczasem dzidzia Let's Replay mi rośnie:

(ostatnie zdjęcie odwrócone żeby pasowało)
ile przed porodem pojawia się mleko w wymionach ?
U nas ok miesiąc do porodu, a wymiona nabrzmiały. (wymiona ? to dobra nazwa? 😀 ).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się